Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Késely Ajna junior világ- és Európa-bajnok úszóval – “Álmaim csúcsa lenne az olimpia aranyérem”

Interjú Késely Ajna junior világ- és Európa-bajnok úszóval – “Álmaim csúcsa lenne az olimpia aranyérem”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró2 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Késely Ajna neve nem csupán az úszás iránt érdeklődők számára cseng ismerősen. Ajna a cikk megírásakor mindössze 20 éves, fiatal kora ellenére számos kimagasló sporteredményt tudhat magáénak: háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, junior világ- és Európa-bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes és magyar válogatott úszó. Myprotein támogatott sportolókkal készült interjúsorozatunk ezen részében az úszóbajnokot kérdezzük sport karrierjéről, edzőváltásáról, étrendjéről, edzéstechnikájáról, céljairól, a versenysport nehézségeiről és szépségeiről.

Késely Ajna
Fotó: Dontasz Zoi

1. 5 éves korodban kezdtél el úszni. Már fiatal gyermekként is erős volt benned a versenyszellem, ezt az edzők is felismerték, így rövid időn belül több gyerekversenyen is részt vettél. A kezdeti nehézségek miatt az első megmérettetést követően ki akartál szállni, azonban édesanyád támogatása miatt meggondoltad magad. Hogyan befolyásolta a gyermek és tinédzser éveidet a versenysport? Miképp járult hozzá a szülői támogatás a kimagasló sporteredmények eléréséhez?

Késely Ajna: A legelső lépéseimtől kezdve hajtott a versenyszellem, s talán ez a mai napig a véremben folyó hajlam. Születésem napján is célom volt minél hamarabb napvilágot látni és onnantól versenyt futni az idővel, ami valószínű nem mindig egy pozitív tulajdonság. Szüleim pedig akkor is, és most is figyelmeztetésként szolgálnak, hogy néha álljak meg, dolgozzam fel, adjak hálát a velem történt eseményekért. Mostanra előtör néha belőlem a tinédzser kori szellemem, mivel már elég korán kellett felnőtt szemmel figyeljek és gondolkozzak. A versenysport viszont megtanította az egyensúllyal való helyes bánásmódot.

2. A Magyar Úszó Szövetség 2019-ben készült Startfejes műsorának egyik epizódjában a nézők végig követhetik egy teljes napod. A műsorból kiderül, hogy napod 04:45-kor kezdődik, a reggeli rutint követően 06:00-tól erősítő edzésed, majd 08:00-tól úszó edzésed van. Középiskolai tanulmányaidat egy olyan alapítványi iskolában folytattad, ahol több versenysportoló diák tanult. Hogyan tudtad a középiskolai feladatokat, szociális életed és egyéb elfoglaltságaidat összeegyeztetni a versenysporttal?

Késely Ajna: Kötelességnek éreztem, hogy bármilyen sikeres vagyok és leszek is az úszásban, muszáj lesz két lábon járjak a világban. Igyekeztem egy olyan opciót felállítani, amiben nem megy az egyik a másik kárára, de tény, hogy ritkán ment kimagaslóan jól egyszerre a kettő. Az középiskolai tanáraim mindent megtettek, hogy semmiben ne szenvedjek hátrányt és őszinte hálával élek emiatt a mai napig. A szociális életem pedig az uszoda falai között volt látható, mára kicsit széleskörűbb lett.

3. A Budapest Gazdasági Egyetem (BGE) média és kommunikáció szakán tanulsz. Az Index online magazin sportrovatának adott interjúdban kifejezted, hogy fontolgattad a pszichológia szak választását. Miért esett a választásod a gazdasági képzésre? Hogyan tudod a sportot és az egyetemi képzést összeegyeztetni? Milyen tippel szolgálsz a leterhelt egyetemi hallgatók számára?

Késely Ajna: Nehéz elmagyarázni, de saját tapasztalatom azt mutatja, hogy kiegészíti egymást a tanulás és az úszás. Máshogyan van leterhelve a szervezetem, nem mellesleg jó érzés nem csak úszónak titulálni magamat. Nem olyan egyszínű és monoton az életem, hanem más kihívások is várnak a saját életemben, amik ugyanúgy kimozgatnak a komfortzónámból. A pszichológia szak régen megmozgatott, de talán mert önmagamon akartam igazán segíteni, így elengedtem. A BGE-n szerettem volna jelentkezni egy pályázatra, ahol képviselem az egyetemi hallgatók sportolói életét, de persze ez már pluszba nem fért bele az időmbe. Mert a mai napig vallom, hogy egy egyetemi vizsga előtt nincs is jobb, mint a test gyors átmozgatása és az agy kikapcsolása.

Késely Ajna
Fotó: Dontasz Zoi

4. Sportpályafutásod első komoly állomását az jelentette, amikor 2014-ben tizenhétszer úsztál korosztályos magyar csúcsot. Ezt követően 2015-ben a 13. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál úszóversenyén négy aranyérmet és egy ezüstérmet szereztél. Ugyanabban az évben több nemzetközi sporteseményen sikerült kimagasló teljesítményt nyújtani. Hogyan tudtad a sportsikerekkel járó média nyilvánosságot, utazást és izgalmakat kezelni?

Késely Ajna: Most a legnehezebb megbirkózni vele, ugyanis a fejlődés nem lehet lineáris a pályafutás végéig, mégis ifjúsági koromban ezt jó sokáig meghazudtoltam, sikert sikerre halmoztam évről évre. Majd mikor beütött a stagnálás, ami számomra egy új “fogalom” volt, egy új érzés, egy arcon csapás, akkor első gondolatom az volt: “Azta, ez az élsport, a kudarc leküzdése és átlépése.” Későn jött ez velem szembe…akkor jelentek meg azok a bizonyos mumusok és a megtörhetetlenből hirtelen legyőzhetőnek gondoltam először magamat.

5. 2017-ben hat aranyérmet sikerült szerezned a junior úszó Európa-bajnokságon. 2018-ban az ifjúsági olimpián több versenyszámban lettél aranyérmes. A teljesítményed alapján az Európai Olimpiai Bizottság szerint az év második legeredményesebb fiatalkorú női úszója voltál. Hogyan reagált szociális környezeted a sportsikerekre? Miképp befolyásolta az iskolai beilleszkedést és barátkozást az, hogy nemzetközileg ismert sportolóvá váltál?

Késely Ajna: Sok csalódás ért barátok terén, sokszor kiközösítve éreztem magamat, talán nem is az iskolai környezetemben, hanem az úszó világban. Ebben egy jó pedagógus könnyen segíthet és engem is segített. Mégis volt pár edző, akik a legjobbakat magasztalta és kialakult akár tudatosan vagy tudatalatt az edzőtársaimban egy ellenszenves nézet velem/velük kapcsolatban. Biztatni kell a versenyzőt, hogy legyen jobb de egyenrangúként kellene velük bánni.

6. A 2020. évi nyári olimpiai játékok során 400 méteres úszásban 9. lettél, így nem jutottál be a döntőbe. Hogyan érintett az eredmény? Mit csinálnál másképp a verseny felkészülésben?

Késely Ajna: 2020-2021. egy olyan nehéz időszak, amiről nem szívesen beszélek és akár el is tekinthetünk a világjárvány okozta nehézségektől. Egyszerűen a környezetemben nem éreztem már magamat kiegyensúlyozottan, így nehéz bármilyen módon jól teljesíteni. Nagyobb bánat ért a 2019-es Világbajnokságon, mikor új magyar országos csúccsal maradtam le 400 gyorsúszásból a dobogóról, pontosan 2 századdal. Harmadiknak éreztem magamat, ugyanis fej-fej mellett haladtam az amerikai lánnyal, de az eredményjelző mást mutatott, nem úgy mint azt az érzéseim súgták.

7. Hosszú évekig a Kőbánya Sport Clubban sportoltál és Turi György volt az edződ. Az Olimpiai versenyt követően a Budapesti Vasutas Sport Clubhoz (BVSC-Zugló) csatlakoztál és edzőt cserélt, új mentorod Bernek Péter. Miért döntöttél az edzőváltás mellett? A sportklub- és mentor cserének van köze az olimpiai eredményekhez?

Késely Ajna: Gyuri bával való kapcsoltunk megérte a búcsút, már akkor 2020-ban, akár előtte is. Egy íratlan “szabály” szerint, nem szerencsés egy új metódusba belekezdeni, egy új edzésmunkába, így kitartottam emellett, bár sosem fog már kiderülni, hogy jó döntést hoztam e vagy sem. Ezzel együtt kell éljek. Így a mentális nehézségemet nem a világjárvány hozta elő, hanem egy kapcsolat vége.

8. Melyek Turi György és Bernek Péter edzési elvei között fellelhető legfontosabb különbségek?

Késely Ajna: Modernebb. Petivel anno 2014. körül csapattársak voltunk, fura nem? Szóval ő tudja, honnan jöttem, milyen edzésmunkát végeztem, mik voltak ott a hibák, mik voltak ott a kimagaslóan jó dolgok, ezeket vegyítve építi fel az edzésmunkámat. Peti igyekszik azt is megtanítani és képviselni, hogy az úszás nem fog az életem végéig végig kísérni, így most élvezzem, vagy akkor soha. Új mentalitás talált rám.

9. Milyen étkezési elveket követsz versenysportolóként? Hogyan épült fel a versenyidőszakban és azon kívül étrended?

Késely Ajna: Ezer fajta étkezést próbáltam, voltam vegán, vegetáriánus. Követtem tejmentes étkezést, ketogén diétát, de úgy gondolom az intuíciós étkezésnél nincs is kifizetődőbb dolog, ha mellette betartom az egészséges főzés titkait és minőségi alapanyagok beszerzését. Évek talán, hogy rálelek a számomra legjobb étkezési formára, de ez mind figyelem és kísérletezés kérdése. A dietetikusom pedig egyengeti az utamat és segítő kezeket ad.

10. A úszás edzések mellett rendszeresen végzel erősítő edzéseket. Milyen gyakorlatokat tartalmaz edzésprogramod? Hogyan tudsz az ellenállásos edzést követően jó teljesítményt nyújtani a medencében?

Késely Ajna: Az előző egyesületemben egy régi bevált módszert alkalmaztunk, még az 1990-es évekből. Mivel a világ változott, így nekünk is változtatni kellett egyes dolgokon. A BVSC-ben most először nyúltam erősebb súlyzókhoz, de mellette ugyanúgy beillesszük Petivel és a személyi edzőmmel, Raphaellel a kardiós és saját testsúlyos edzéseket. Az úszóedzés után végezzük el a szárazföldi munkát, de tény, hogy sokszor nehéz 3-4 órát végig nyomni egy reggel, főleg hogy heti 10 edzésnek bele kell férnie a hétbe.

11. Több interjúban említetted, hogy Egerszegi Krisztina, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok, személyes idolod. Miért vált a sportolónő példaképeddé?

Késely Ajna: Mikor elkezdtem úszni, hátúszásban voltam a legjobb, így ugyanabban az úszásnemben voltam már fiatalon kimagaslóan jó. Az ő csúcsát döntöttem meg még anno 2012. körül, így minden egybevágott. Ugyanaz a versenyszám, ugyanaz az uszoda, ugyanaz az edző, ugyanaz a siker (egy darabig), ugyanaz a pálya. Krisztina pályafutását szerettem volna újból feleleveníteni az emberekben az én sikereim által. S mikor én nem váltam olimpia bajnokká 14 évesen, holott kikerültem ugyanúgy az Olimpiára, csak még nem voltam olyan jó a nyerésre, így elég nagy szomorúság jött rám. Idő kellett, hogy megfogalmazódjon bennem, nem ugyanazok vagyunk és nem szabad mások életét utánozni. Minden embernek a saját legjobb formáját kell önmagából kihozni.

Késely Ajna
Fotó: Dontasz Zoi

12. 18 éves korodban rövidre vágtad a hajad. Korábbi nyilatkozataidban kifejezted, hogy a szimbolikus hajvágás az önképzavar elleni küzdelem egyik első lépése volt számodra. Gondolod, hogy a versenysport miatti szigorú étrendnek és a kialakult testkép- és evészavarnak lehet köze egymáshoz? Mit javasolsz azoknak a személyeknek, akik testképzavarral küzdenek?

Késely Ajna: Ezzel a gonddal a mai napig küzdük. Olykor erősebbek, olykor pedig kezelhetőbbnek érzem ezeket az érzelmeket. Az étekzési – és testképzavarnak akár lehet az úszósport is az oka vagy a maximalizmus, vagy a naponta kötelező mérlegelés és a “női menü”, “női diéta”. Mindegy is mi az, de úgy érzem köteles voltam akkor vagy akár most is beszélni róla. Talán a hajam levágása is egy figyelemfelkeltés volt, hogy “hahó, gond van”, de ezzel akkor is egymagam kellett szembe nézzek és leküzdjem. Még mindig a gyógyulás útján járok, de segítő emberek állnak mellettem, akik segítenek egy egészséges önkép felépítéséhez. Az élet túl rövid ahhoz, hogy egész életünkig ez a probléma telepedjen meg a lelkünkben.

13. A hajvágást követően a támogató kommentek mellett, több sértő és személyeskedő üzenetet kaptál. Közösségi oldalaidon sok ezer követővel rendelkezel és százezreket érsz el. Hogyan kezelted a téged ért cyberbullying üzeneteket? Milyen érzés, hogy posztjaid akár több százezer embert is elérhetnek?

Késely Ajna: Az érzelmeim felvállalásával egy támadó felületet adtam másoknak, sokan is kaptak az alkalomra. Hazudnék, ha azt mondanám, sosem voltam kritikus másokkal szemben, míg én magam nem kerültem gödörbe, melynek mögöttes tartalmát mások nem igazán láttak, ahogy én sem másokét. Így ki vagyok én, hogy mások problémáin ítélkezzek? Akik pedig mondanak, valószínű sosem járták meg a poklot, így nem is haragszom ítélkezéseiken. Majd abbahagyják, ha megértik miről is beszéltem. Azt pedig, hogy hangom elér másokhoz és az ő hangjuk az enyémhez, így képesek lehetünk akár valami sokkal nagyobbat építeni közösen.

14. Egy korábbi interjúban így fogalmaztál 20. születésnapod kapcsán: “Nem tudtam arra fókuszálni, mi is történt velem az elmúlt 20 évben, és mi az, amit a következő 20-ban szeretnék csinálni”. Segített az új sport környezet abban, hogy ismét élvezetet találj a versenysportban? Milyen módszerekkel küzdesz a kiégés ellen?

Késely Ajna: Hol jól érzem magamat, hol előtörnek belőlem a régi berögződéseim, de emlékezetül szolgál az az elméletem, hogy önző módon szeressem magamat annyira, hogy ne mások vagy régi emlékek irányítsanak, hanem én magam irányítsam a bennem rejlő erőket. A kiégésben segítő kezet ad a jelen gyakorlása, hogy ne a múltban, vagy a holnapban éljek, hanem a mostani legjobb és legegészségesebb énemet keressem meg. A meditáció tökéletesen beleillik ebbe a kérdésbe.

15. A Nemzeti Sport számára adott interjúdban megemlíted, hogy a hullámzó sportteljesítmény miatt pszichológus segítségét vetted igénybe. Segített a szakember a mentálhigiénés állapotod javításában? Pozitív hatást gyakorolt teljesítményére a pszichológiai terápia?

Késely Ajna: Minden téren, még úgy is, hogy egy tökéletes és támogató családi, edzői, baráti háttér vesz körül. Olykor rájövök, hogy az ego, mely minden nehézséget előidéz és csak el kell engedni. Az elfogadás egy nagy kincs tud lenni.

16. Több alkalommal hangot adtál annak, hogy a versenyúszás monotonitását igyekszel megtörni a sporttól eltérő hobbikkal. A kerámiázást és olvasást említetted kedvenc szabadidős tevékenységeid között. A hobbi tevékenységek segítenek abban, hogy a sporttal és publikus szereplésekkel járó stresszt kezelni tudd?

Késely Ajna: Számomra a hobbi, mely segít kapcsolatot kialakítani önmagammal és a környezetemmel. Az élet jelen egyszerűségét tanulom vele. Szeretek olvasni, kirándulni, írni, beszélni, kutyázni, sétálni a szabadban. Ez hatalmas nyugalmat tud adni nekem.

17. Myprotein támogatott sportolóként lehetőséged van az összes étrend-kiegészítő termék kipróbálására. Milyen táplálékkiegészítő készítményeket használsz? Milyen termékeket javasolsz hobbi sportolók részére?

Késely Ajna: A sok dopping vizsgálat miatt minden táplálékkiegészítő a fejemben van mit, mikor szedek. Amiket használok: C-vitamin, D-vitamin, olykor multivitamin, omega, cink, kollagén. Fehérjék közül inkább a növényi fehérjéket preferálom, főleg hogy a Myprotein növényi fehérjéi nagyon pudingossá válnak és desszert érzetet kelt bennem, mikor iszom. Edzéseim előtt, alatt és után béta-alanin aminosav, ALA, kreatin, Thermopure. Vannak kivételek, mikor csak kíváncsiskodásból kipróbálok valami új terméket, mint gumicukrokat, amik ugyanúgy beválnak.

Késely Ajna
Fotó: Dontasz Zoi

18. A közösségi oldalaidat követő személyek gyakran láthatnak Myprotein edzőruhában. Melyek a kedvenc darabjaid?

Késely Ajna: Nehéz választani, de nagyon szeretem az egyszerű fekete, fehér kombókat, bár néha kiesek ebből a komfortzónámból és más színeket is bevállalok, amik új motivációt adnak az edzésemhez. Eltekintve a ruhadaraboktól, a regenerációs eszközök is beváltak, de amik igazán életmentők voltak, azok a kapszulás dobozok. A sok kapszulát egy edzőtábor előtt nem győzöm elpakolgatni egyesével.

19. Egy 2021. szeptemberében készült Sport1 csatornán adott interjúban azt mondtad, hogy a terveid között szerepel a párizsi 2024. évi nyári olimpiai játékokon való részvétel. Elkezdted a tudatos felkészülést az ötkarikás játékokra? Sportolói karriered csúcsát jelentené az olimpiai aranyérem megszerzése?

Késely Ajna: Úgy gondolom, minden élsportolóban, ott mélyen legbelül álmai csúcsa lenne az olimpia aranyérem, akár csak az érem, eltekintve attól, mennyire reális ennek az elérése. Így a kérdésre a válasz, persze, minden álmaim vágya, amit pályafutásom végéig kitűzött célként fogok üldözni. Egy időben megfogadtam, ha nem sikerül, akkor sosem kerül a testemre az ötkarika, tetoválás formájában. Mégis szemet hunytam e felett, mert úgy érzem bármennyi is van még hátra a pályafutásom végéig, a munka bennem volt, van és lesz.

20. Ugyanebben az interjúban kifejezted, hogy a gyorsúszás mellett egyéb úszásnemeket is szeretnél kipróbálni. Hogy jutottál erre a döntésre? Milyen megterhelő, a gyorsúszástól jelentősen eltérő technikával úszni számodra?

Késely Ajna: Van hogy felszabaduló érzés más úszásnemben az erőmet fitogtatni, máskor pedig jó visszatérni a gyorsúszáshoz, hiszen mégis ez az én területem. Amúgy meg a fejlődéshez, muszáj más feladatokat is véghez vinni. Több úton is el lehet érni a célt. Ahogy az erőnléti edzésen is, egy gyönyörű izmos váll eléréséhez, nem csak egyfajta válledzés vezet.

 21. Bár több alkalommal fontolgattad a versenysport megszakítását, a nehézségek elkezdését követően kifejezted, hogy 28 éves korodig szeretnél a versenyúszással foglalkozni. Milyen terveid vannak a versenysport utáni időszakra? Szívesen foglalkoznál úszásoktatással az aktív éveket követően?

Késely Ajna: Ha elértem a pályafutásom végéhez, akkor az úszással való kapcsolatom végéhez is, minden fajta formában. A sport viszont sosem fog számomra megszűnni. Imádok futni, biciklizni, úgyhogy akár egy IronMan is belefér utána. Az emberi jólét és segítség egy nagy cél, így akár egyszer a dietetika útján is elindulnék. Meglátjuk, mit tartogatok magamnak a jövőre való tekintettel vagy a jövő mit tartogat számomra.

Késely Ajnával nem csupán nemzetközi sikereket arató sportoló, de nyíltan beszél olyan fontos társadalmi problémákról is, mint a testkép- és evészavar. Örülünk, hogy a Myprotein sportolói csapat tagja és sportsikereit termékeinkkel támogathatjuk.

 

Szívesen olvasnál interjúkat más sikeres magyar úszókkal is? Ebben az interjúban Kozma Dominikot, a világ- és Európa-bajnok bronzérmes úszót kérdeztük versenyfelkészüléséről, klub váltásáról és a versenysportolói élet kihívásairól. Ebben az interjúban Kozma Dominik sportkarriejének korai szakaszát ismerheted meg!

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein