Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Kozma Dominik interjú | “Rengeteg áldozattal jár kijutni az Olimpiára.”

Kozma Dominik interjú | “Rengeteg áldozattal jár kijutni az Olimpiára.”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró2 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Myprotein támogatott sportolókkal készült interjúsorozatunk ezen részében Kozma Dominikot, a világ- és Európa-bajnok bronzérmes úszót kérdeztük versenyfelkészüléséről, klubváltásáról és a versenysportolói élet kihívásairól. Dominikot kevesek számára kell bemutatni, hiszen kiemelkedő sportteljesítménye mellett, szellemes médiaszereplései miatt az ország egyik legismertebb sportolója. Ha érdekel sportkarrierjének kezdete, étrendje, edzésterve vagy kedvenc étrend-kiegészítői, olvasd el korábbi interjúnkat is!

1. 2020 első felében COVID-19 fertőzésen estél át. Talán kevésbé ismert tény rólad, hogy asztmás vagy, amely azt jelenti, hogy a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozol. Hogyan érintett téged a fertőzés? Sikerült tökéletesen felépülnöd?

Kozma Dominik: Ez a kérdés azért érdekes, mert nem éreztem magam betegnek, maximum gyengének. Miután kiengedtek a karanténból, sokáig meg is maradt ez az érzés, és elég nehezen tudtam újra hozni azt a teljesítményt, ami az élvonalhoz szükségeltetik. De ez ugye a 7 hét leállásból is adódhat, mert egy panellakásba zárva nehezen tartom magam olyan szinten, ami ehhez a sporthoz kell. Fene tudja, de semmiképp nem elbagatellizálva a lehetséges szövődményeket, az biztos, hogy borzalmasan nehezen indult újra a dolog.

 

2. A karantén ideje alatt jelentősen korlátozott volt mozgásod. Egy korábbi interjúban megemlítetted, hogy egy kardió gép segítségével tudtál aktív maradni a négy fal között. Milyen egyéb otthoni edzéssel sikerült fittséged megőrizni? Milyen érzés volt versenysportolóként kis időre kiszakadni a mindennapos edzések világából?

Kozma Dominik: Próbáltam core gyakorlatokat végezni a kapott kardio gép mellett, amit ugye a fáradékonyság miatt nem igazán tudtam kimaxolni, próbáltunk odafigyelni, hogy mit eszünk, persze 7 hétre nem voltunk felkészülve ellátásban, úgyhogy azért volt benne néha „éljünk föl mindent, ami itthon van” érzés is. Az effajta hirtelen, felkészületlen kiszakadás azért nagy szakadékot hozott a pályafutásomba. Nagyon elgondolkoztam, hogy innen vajon fel tudok-e állni, (azért már úszásban nem számítok fiatalnak). Lehet, ha nem az Olimpiáról van szó, akkor megtör ez az állapot.

 

3. Célkitűzésed volt, hogy 30. születésnapodat megelőzően szerezz Olimpiai érmet, azonban a pandémia miatt a tokiói játékok elhalasztásra kerültek. Milyen érzésekkel töltött el az olimpiai verseny elhalasztása?

Kozma Dominik: Vegyes volt, mert nem lehetett tudni biztosan, mire készülsz pontosan, elhalasztják vagy átugorják. Nagyon sok össze-vissza információ jutott el hozzánk, és a mi sportágunk vezetői sem voltak a helyzet magaslatán. De hogy is lettek volna, amikor az egész világ napról-napra jutott információhoz a jövőjét illetően. Így pár szóval, borzasztó időszak volt.

 

4. Egy korábbi nyilatkozatodban kifejezted, hogy teljesítményed alapján a dobogóra esélyesnek érzed magad a 200 méteres gyorsúszás számban. Miért érzed azt, hogy jelentős eséllyel kerülhetsz a három legjobban teljesítő sportoló közé? Milyen változtatásokat eszközöltél korábbi versenyfelkészülésedhez képest?

Kozma Dominik: Az úszás szerencsére egy mérhető sportág, nem szubjektív pontozáson alapul, így csak az időm által tudom magam besorolni, egy rangsorba elhelyezni magam a világban. Természetesen így utólag azért elég nagyot fordult a világ, és ugrott az én számomban, valamint sajnos a felkészülést sem sikerült úgy helyrehozni a kihagyások után, ahogy szerettük volna.

 

5. Egy riport során azt nyilatkoztad, hogy addig kívánod folytatni az úszást, amíg jól esik, így korántsem biztos, hogy az Olimpia után abbahagyod. Milyen eredmény elérésével éreznéd teljesnek a sportkarriered? Lehet nagyobb sportcél úszóként az Olimpiai aranyérem megszerzésénél?

Kozma Dominik: Pontosabban azt szoktam mondani, hogy amíg a testem bírja ezt az igénybevételt, és érzek magamban elég elszántságot, motivációt és lehetőséget, addig csinálom. Ez talán a legnagyobb célom is. Ezen az Olimpián dózeroltak a fiatalok. Meglátjuk, mit hoz a jövő, egyre több mindenhez kell alkalmazkodni a sportnak és a sportolóknak is. Érdekes és egyben kicsit izgalmas jövő elé nézünk. Majd kiderül, van-e ebben nekem még szerepem.

 

6. A Tokióban megrendezett 2020. évi nyári olimpiai teljesítményed kapcsán egy interjúban azt nyilatkoztad, hogy “nem sikerült fejben győzni”. Mit értesz ez alatt pontosan? Mit csinálnál másképpen a jobb eredmény elérése érdekében?

Kozma Dominik: Igazából szerintem a fejet a test hozza és a „készen állok” érzés. Sok változás volt az elmúlt 1,5 évben, nem csak a pandémia kapcsán, de a családomban is. Megszületett Olivér, a kisfiam, így már nem tudom magam teljesen elzárni a külvilágtól és csak a sportra koncentrálni 100%-osan, mert szüksége van az apjára, és a feleségemnek is a férjére. Mindemellett, az a 7 hét leállás és a 4 év kiszámolt szenvedés mellett, plusz egy év sem könnyítette meg a dolgom. Eléggé meggyűlt a bajom a testemmel, a majdnem 2 hónap kényszerpihenő után előjött jó pár ízületi problémám, amik a folyamatos munkában nem annyira, de egy ilyen leállás után bizony nagyon hosszú idő után képesek visszaállni abba a kőkemény munkába, ami az olimpiai éremhez kell.

 

7. Azon magyar sportolók, akik olimpiai dobogós eredményt érnek el, jelentős pénzbeli juttatásban részesülnek (aranyérem esetén: 50 millió forint, ezüstérem esetén: 35,7 millió forint, bronzérem esetén 28,5 millió forint). Hogyan érint az, hogy a teljesítményeden nem csupán a helyezésed, de a pénzjutalom elnyerése is múlik?

Kozma Dominik: Végre megéri Olimpia bajnoknak lenni. Megéri a sok lemondás és sanyargatás. Jó lenne, ha egy világbajnokságot is komolyabban vennének, és nem csak 4 évente az olimpia hozhatna nagy változást egy sportoló életében.

 

8. Korábban a Budapesti Vasutas Sport Club (BVSC) versenyzőjeként haladtál sportkarrieredben előre, azonban 2020-ban a Stamina klubot választottad. Így most már Szilágyi Zoltán vezetésével készülsz az újabb versenyekre. Mi volt a váltás oka? Hogyan befolyásolja sportteljesítményed az edzőváltás?

Kozma Dominik: Egy váltás mindig nehéz. Volt pár nézetkülönbségünk a BVSC-vel, így az Olimpiára való felkészüléshez a Stamina klubot választottam Szilágyi Zoltán és Kovács László úszóelméjével. Ilyenkor mindig hullámzás van a teljesítményben, mert egy másik rendszerbe kell beállnod, belelátnod és megszoknod. Elég rizikós döntés volt az Olimpia előtt, de annyit tanultam tőlük az elmúlt fél évben, ami egyrészt kicsit visszaadta a sportba vetett hitemet, és így 30 évesen legalább 15 év versenyúszás után sikerült is rengeteg hibát felfedezni a beépült rendszeremben és rengeteg új jó dolgot hozzátenni. Kicsit sajnálom is, hogy nem volt elég időnk ezt teljesen kamatoztatni, és hogy pont egy ekkora szakadék után kezdtük meg a közös munkát ahelyett, hogy egy jó állapotban lévő Kozmával tudtunk volna szárnyalni.

9. Visszatérő váll- és könyökfájdalom nehezíti meg a felkészülésed. Milyen technikákkal igyekszel megszabadulni a maximális teljesítmény nyújtását gátló sérülésektől?

Kozma Dominik: Pont ebben volt zseniális a Stamina, mert a fokozatosság elve náluk nem csak egy szó, vagy 1 hét, hanem tényleg apránként teszik alkalmassá a testet egy ekkora igénybevételhez. Ez tökéletesen működött is, a bibi ott volt, hogy nekem sajnos 2 havonta vissza-visszatértek a könyök, illetve vállfájdalmak és főleg a váll az, amivel sajnos nem lehetett mit kezdeni, mert egy ciszta benne folyamatosan nő. 2-3 havonta meg kell szúrni, így lehet műtét helyett (idő hiányában) kordában tartani. Szóval, ezek mellett jó dolog, hogy megpróbálunk helyrehozni mindent és előre haladni, de az ellenfelek már a „helyrehozni idővel” is nagy előnyre tesznek szert, nemhogy a visszaesésekkel. Ez egy szép pengeél, amin próbáltunk táncolni.

 

10. Egy videó interjúban megosztod a nézőkkel, hogy tudatosan igyekszel kerülni a verseny előtti babonás cselekedeteket, azonban a versenyzői rutint, vagyis a verseny előtt elvégzendő feladatokat fontosnak gondolod. Hogyan épül fel verseny rutinod? Milyen nélkülözhetetlen verseny előtti tevékenységeid vannak? Milyen érzések kavarognak benned mielőtt közönség és kamerák elé lépsz?

Kozma Dominik: Igen, a babona veszélyes dolog, nem bíznék rá egy 4-5 éves felkészülést, minden belefeccölt munkát, viszont a versenyrutin inkább arról szól, hogy tudod, mire van szüksége a testednek aznap. Gondolok itt arra, hogy mennyit és mikor eszel, mennyi mozgásra van szükséged, mennyi bemelegítésre van szükséged, mennyi idő kell neked ahhoz, hogy bemelegítés után nyugodtan tudj átöltözni és rákészülni a rajtra. Ez talán a profizmus része, hogy pontosan a sok év tapasztalatából leszűrd, hogy tudod a legtöbbet kihozni magadból aznap még akkor is, ha valami belerondít vagy kizökkent, hogy hozd magad helyre arra a pár percre, amíg meg kell mutatnod a világnak, hogy miért dolgoztál.

 

11. Az olimpiai falu, vagyis az olimpikonok szállásolására szánt létesítmény komplexum, amelyet a sporteseményt megtartó aktuális ország biztosít, egy izgalmas és a publikum által kevésbé ismert hely. Melyek a legkedvesebb és legkellemetlenebb olimpiai faluhoz fűződő élményeid?

Kozma Dominik: Meglepő módon ezek általában félkész állapotú lakások apartmanokká alakítva. Magában nem egy szép látvány, és talán még komfortosnak sem mondhatóak, de igazából a sok különböző nemzet, ember és kultúra találkozása teszi kicsit meseországossá a dolgot. Ráadásul a sport iránti elköteleződés és érdeklődés, hiszen mégiscsak egy Olimpián vagyunk, ahol csak a legjobbak vannak. Ez még az ismeretlen embereket is ismerősebbé teszi. Nekem talán a Pekingi Olimpia volt a legmeghatározóbb, nem csak mert az volt az első - bár azért az is sokat nyom – hanem mert ott egy nagyon jó szervezésben volt részünk, és elég olajozottan ment minden. A legrosszabb azon kívül, hogy most ezen az Olimpián nem sikerült úgy szerepelni, ahogy szerettem volna, mégis talán Rióban az apartmanokhoz sokszor nem jutottak el odáig, hogy ablakokat kapjanak a lakrészek. Akadtak bőven a Zika-vírustól pánikoló emberek, köztük mi, is és akkor már terveztük Olivért, szóval meleg is volt és szúnyog is volt.

 

12. A versenyfelkészülés során van olyan időszak, amikor a családi és baráti kapcsolataid háttérbe szorulnak, míg a pihenési időszakában a sportolói kapcsolataidra tudsz kevesebb időt fordítani. Hogyan tudod fenntartani társas kapcsolataidat elfoglalt sportolóként?

Kozma Dominik: Csak ilyen van. Mármint, hogy minden más háttérbe szorul. Rengeteg áldozattal jár kijutni az Olimpiára, de az évek során talán sok lemorzsolódás után a körülötted maradt emberek, ha szerencséd van, megértik és még talán támogatnak is. Nem egy egyszerű élethelyzet sosem ottlenni sehol, mégis szeretni.

13. Szun Jang, a háromszoros olimpiai bajnok úszó és sport riválisod, egy doppingbotrány miatt 8 év eltiltást kapott. A botrány kapcsán tett nyilatkozatodban így fogalmaztál: „doppingoljon csak nyugodtan, én akkor is megverem még tisztán is”. Milyen szankciókat tartanál igazságosnak azon sportolókkal szemben, akiket több alkalommal illegális teljesítményfokozó szerek használatán kapnak? Megfelelőnek gondolod a jelenlegi ellenőrzési módszereket?

Kozma Dominik: Ez egy macska egér játszma. Amíg létezik mindkettő, addig kergetni fogják egymást. Én nem több, hanem egy után sem engedném többet az élsport közelébe. Kutyából nem lesz szalonna, ha egyszer csinálta, mitől változna meg az erkölcse, hogy majd legközelebb már nem fogja. Én ebben nem hiszek.

 

14. Azon rajongóid, akik nyomon követnek közösségi média felületeiden, tudhatják, hogy nemrég apává váltál. Milyen nem várt következményei vannak annak, hogy az olimpiai versenyfelkészülés alatt bővült a család egy taggal?

Kozma Dominik: Próbáltuk beleilleszteni a hajnali kelésnél például, hogy akkor keljen, amikor én, és akkor tudok pár percre besegíteni, de mindenhogy nehéz. Főleg az edzőtáborok, versenyek. Nagyon nehéz, mert ugye ketten vállaltuk és nem a feleségem egyedül, nem cipelhet ő minden terhet, ezek nélkül sem egyszerű egy élsportoló mellett élni. Igazából őszintén: nem lehet teljesen összeegyeztetni.

 

15. Egy kérdezz-felelek videó során megemlíted, hogy havi étrend-kiegészítőid összköltsége eléri a 100.000 forintot. Megosztanád az olvasókkal, hogy jelenlegi táplálékkiegészítő csomagod, milyen termékeket tartalmaz? Melyek azok a termékek, amiket hobbi sportolók számára is szükségesnek gondolsz?

Kozma Dominik: Persze, nagyjából az összes vitamint egyesével és multivitamin változatban is, ugye éppen mit mutat a vérkép, miben van hiány. Ezek mellett az összes aminosavat, 100% fehérje izolátumot, edzés előtti ráhangoló, edzés utáni recovery termékeket és persze ízületvédőket. Szép pakkok szoktak kijönni egy-egy edzőtáborozó táska alján. Hobbi sportolóknak is ajánlom vérkép és szakember bevonását és akkor tudni fogják, hogy mi kell.  Így elkerülhetik a túltöltést és a fölösleges költekezést.

 

16. A fentebb említett videóban úgy nyilatkozol, hogy az előre összeállított keverékek helyett, szereted „saját recept” alapján elkészíteni a fogyasztott kiegészítő kombinációkat. Melyik a kedvenc „saját recepted”? Miből áll az edzés utáni turmix à la Kozma Dominik?

Kozma Dominik: Az én kedvencem az Impact Whey Isolate 50g, glutamin 10g körül, és EAA is olyan 10g. Ezenkívül ugye vitaminok, mint például az Alpha Men.

 

17. Instagram képeiden gyakran láthatunk Myprotein edző ruhákban. Melyek kedvenc darabjaid kínálatunkból? Van olyan edzőruha, ami minden verseny utadra elkísér?

Kozma Dominik: Igazából vicc nélkül az összes. Könnyen lehet bennük mozogni, futni és tényleg jól lélegző ruhák. Nagyjából a ruháim 80%-át Myprotein ruhadarabok teszik ki.

 

18. Kiváló sporteredményeid mellett, nem szokványos média szerepléseid is hozzájárultak ahhoz, hogy az ország egyik legismertebb sportolójává válj. A szellemes és vicces megszólalásokról készült videókat több százezer ember látta YouTube-on. Mennyire tudatosak ezek a média hack performanszok? Humoros megszólalásaidat a helyzet szüli, vagy ezekre készülsz?

Kozma Dominik: Szerintem mindenki azzal rontja el, hogy nem magát adja, hanem valami tőle távol álló és általa nem használt nyelvezetbe akarja csomagolni a mondandóját. Én csak magamat adom, és hagyom, hogy a pillanatot megélve kijöjjön szofisztikáltan az, amiről beszélünk.

 

19. A TV2 csatornán hamarosan induló Dancing with Stars című táncos vetélkedő műsorban fogsz szerepelni. Mi ösztökélt arra, hogy kipróbáld magad a táncban? Hogyan készülsz az új fajta megmérettetésre?

Kozma Dominik: Ez nagy dolog. Eddig az úszás volt minden, majd most sok visszautasított műsor után ez egy olyan, ahol számít talán a teljesítmény. Szeretek edzeni, szeretek dolgozni azon, hogy valami jó vagy jobb legyen, úgyhogy ez volt az, ahol egy kicsit ki is kapcsolhatok. Persze mellette kőkemény munkával tanulhatok egy új mozgásformát, új sportba kaphatok bepillantást. Nagyon izgalmas és nem csak a sportélet által, hanem a televíziós dolgokba is betekintést kaptam, és elmondhatom, hogy rengeteg munka van egy ilyen produkcióban, nem csak a mi, de a TV-csatorna részéről is. Alig várom, hogy ebben az „új hobbiban” is megmérettessünk, és persze izgalmas, hogy jó pár ismert ember nagyobb szurkolói táborral rendelkezik, de hátha munkával és alázattal ezeket felül tudjuk múlni. Nézzetek és szurkoljatok!

 

20. Egy korábbi interjúban hangot adsz félelmeidnek azzal kapcsolatban, hogy a sportkarriered végeztével a sporttól eltérő munkatapasztalat hiánya nehézséget jelenthet a megfelelő munka megtalálásában. Milyen terveid vannak a versenysportolói életszakaszodat követő időszakra? Hogyan lehet felkészülni a váltásra?

Kozma Dominik: Ez a legnagyobb kérdés egy sportolónál. Az igazi életben mindannyiunk lemaradással küzd, mert hasonló korú és végzettségű emberek már évek munkatapasztalatait tudják a hátuk mögött. Tehát mindenképp jobb választásnak minősülhetnek, mint egy pár éve megszerzett tudás, amit eddig nem használtunk. A mi munkánk az élsport volt, amit maximum, ha a sportodban maradsz, vagy elfogadnak vagy nem. Az úszásban itthon biztos nem. Ott, ha edző akarnál lenni, kezdhetsz mindent elölről. Szerintem ötletek mindig vannak, el kell kezdeni, hallgatni kell a szívre, és akkor jönni fog a sportolói mentalitás, ami majd hajt előre, csak a hitedet kell megtartani. Majd, ha sikerült az átmenet, szívesen elmesélem milyen érzések kerítettek hatalmukba. Ha meg nem, akkor azt is.... és akkor találkozunk a következő Olimpián.

A készséges és barátságos válaszokkal betekintést nyerhettél hazánk egyik legeredményesebb sportolójának versenyfelkészülésébe és mindennapjaiba. Kozma Dominik több, mint három éve Myprotein sportolói csapatunk tagja, így sikereit régóta támogathatjuk. Reméljük, hogy a jövőbéli kihívások teljesítésében is Dominik segítségére lehetünk.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein