Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Kis Marcell testépítővel | “Egy álom beteljesülése volt a Mr. Olympia érmet hazahozni.”

Interjú Kis Marcell testépítővel | “Egy álom beteljesülése volt a Mr. Olympia érmet hazahozni.”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró3 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Kis Marcell 23 éves kora ellenére nem csupán sikeres testépítői karrierrel büszkélkedhet, de népszerű YouTuber, személyi edző és a Myprotein sportolói csapat tagja. A 2018-as Mr. Olympia verseny amatőr kategóriájában 5. helyezést megnyerő sportoló YouTube videókban és Instagram posztokban rendszeresen étkezési és edzéstechnikai tanácsokkal látja el követőit. Sport nagyköveteinkkel készült interjú sorozatunk ezen részében megismerheted Kis Marcell sportsikereinek történetét, hasznos tippeket olvashatsz az izomépítésről és étkezésről.

Kis Marcell
Fotó: GPEXCLUSIVE

2013 áprilisában kezdtél testépítéssel foglalkozni, kevesebb mint 7 év alatt sikerült kiemelkedő eredményt elérni az egyik legrangosabb amatőr testépítő versenyen. Mi ösztökélt arra, hogy sportolni kezdj? Milyen tanácsokkal szolgálnál azoknak, akik fontolgatják a súlyzós edzés elkezdését?

Kis Marcell: “Mindig is szerettem a sportokat, fociztam, boxoltam, otthoni edzéseket csináltam, hogy kockás hasú fiú lehessek. Édesapám is küzdősportolt, súlyzós edzést végzett, így korán el lettek ültetve bennem ezek a magok, de a sorsfordító pillanat egy fociedzést követően, hazafele menet történt. Megláttuk egy csapattársunkat a pálya melletti faházban, amiben egy igazi old school sufni kondi volt, százéves vasak, tárcsák helyett fogaskerekek, fa székkel kitámasztott gép, törött tükör, megviselt boxzsák, karton falak, fűtés, légkondi nélkül. A barátom félmeztelenül edzett, amikor megláttam, hogy néz ki, tudtam, nekem is ezt kell csinálnom. Innentől ebben a kis kondiban, amire végül ráragasztottam a Rozsda becenevet, edzettem 2 évet. Akik most kezdenének bele a súlyzós edzésbe, azoknak csak egy tanácsom van; úgy és azon a szinten végezzék, ami őket boldoggá teszi, semmit se kényszerből, hiszen ha egy életünk van, azt úgy töltsük, hogy csak olyan dolgokat csinálunk, amit szeretünk.”

 

Sokak számára kihívást jelent a gyakorlatok helyes kivitelezésének és az izomfejlesztést támogató étkezés elsajátítása. Voltak olyan edzéstechnikai vagy étkezési bakik, amelyeket sportkarriered korai szakaszában elkövettél?

Kis Marcell: “Természetesen. Senki nem tudással születik, ez nem szégyen. Első fél évem telt tudatlansággal, rendszertelenül a gyakorlatok, súlyok rángatása, sérülésre nem figyelve, télen fagyban edzve, melegítés nélkül, de a legviccesebb az étkezésem volt. Minden edzés után 5 nyers tojást ittam, ezen kívül napközben, ami belém fért, mindegy volt a tápanyag minősége. Ezután a foci edzőm eltiltott az edzéstől, le ne merevedjek és ne menjen rá a focira, 2 hónapig bírtam, addig magazinokat, netes szakcikkeket olvastam, majd itthon edzettem fél évet, már grammozva minőségi tápanyagokból a makrókra figyelve. Ezután természetesen visszaszöktem a sufni kondiba az edzőmet kikerülve.”

 

Az egyik YouTube videódban bemutatod fizikumod fejlődését 2013-2020 közötti időszakban. Mikor érkezett el számodra az a pillanat, amikor a sport hobbiból hivatássá vált?

Kis Marcell: “Igazából már azt is hivatásnak nevezném, ami az odáig vezető út volt. Édesanyámnak már 15 évesen mondtam, hogy ’Élni akarok, nem csak túlélni.’ Ez fel is került spanyolul az alkaromra. Tudtam, hogy éveket kell még fejlődnöm teljes odafigyeléssel, tanulással, tudtam, hogy el kell végeznem az érettségit, majd az edzőit. Ebben a legnehezebb a türelem, hogy tudod, hogy évek munkái kellenek, ahhoz, hogy csak elkezdd egyáltalán az utad. Így 100%-osan álltam már akkor hozzá, emiatt kihagytam fiatalkoromban a sok bulizást, iskolában is volt sokszor belőle probléma, például az óra közbeni étkezések miatt. A versenyzést 2017 őszén kezdtem, majd 2018-tól volt szerencsém elkezdeni edzősködni az ország legrangosabb konditerem hálózatának egyikében, a Veszprémi Cutlerben.”

Kis Marcell testépítő
Fotó: GPEXCLUSIVE

Az FST (Fascia Stretch Training) edzéstechnikát több online felületeden népszerűsíted. Mi az FST technika lényege? Milyen előnyöket nyújthat alkalmazása?

Kis Marcell: “Az FST7 megalkotója a világhírű edző, Hany Rambod, aki több világhírű testépítőt a csúcsra segített, mint Jay Cutler, Phil Heath és Jeremy Buendia. Az FST rövidítés, Fascia Stretch Training, ami izompólya nyújtó edzést jelent. Az izompólyát pedig vérbőség fokozással lehet elérni. Fontos, hogy a savasodás a térfogat növelésében gátol minket, ezért jellemzőek a lassú ismétlések a gyakorlatokban az elején és csak az edzés végén vannak gyors ismétlések. Illetve mivel a testépítés lényege az agy-izom kapcsolat, amit lassan végzett gyakorlatokkal, kontrollálva jobban elsajátíthatunk, mindezek mellett pedig több mikrosérülést is érünk el vele. Ezek során úgynevezett kontrakciós fehérjék (például actin és myosin) szabadulnak fel, amik hozzájárulnak az izmok növekedéséhez.”

 

Személyi edzőként olyan sportolókkal is kapcsolatba kerülsz, akik nem rendelkeznek versenyzői ambíciókkal. Mik jelentik a legnagyobb különbséget a versenyzők és hobbisportolók edzésében és étkezésében?

Kis Marcell: “Az én elveim azon alapulnak, hogy élhető és élvezhető utat tudjak mutatni, így általában mind versenyzők és hobbi szintű vendégeim is tudják követni ugyan azt a célra vezető utat. A hobbista vendégeim maximum többet csalnak étkezésben, illetve a versenydiétás időszak a versenyzőknek nyilván keményebb. Edzésben is ugyanazokat az elveket követik, itt az edzés mennyisége eltérő, van, aki 3-5 alkalommal edz egy héten, míg a versenyzők 5-6-szor.”

 

A sportcélokat támogató étkezés fontossága kiemelkedő a testépítésben. Milyen étkezési elveket követsz? Hogyan változik étkezésed a verseny felkészülési időszakban?

Kis Marcell: “Én pont olyan elmebajos típus vagyok, aki az év 365 napjában tartja magát a versenydiéta szintű tisztán étkezéshez, a hétvégi 1-2 chipset és 1-2 hamburgert pedig így simán eldolgozza a testem. Lényegében mindenkinek azt tanítom, hogy az izomépítéshez, nem kell zsírosodni és vizesedni, ha éves szinten 5kg-t tud izomban felpakolni egy személy, az már jónak számít, így, amiket láthatunk 10-15 kg-os súlyingadozásokat versenyzőknél az csak az ételek szeretete miatt van, nem azt jelenti, hogy annyi izmot építettek.”

 

Nővéred, Kis Martina, szintén a Myprotein sportolói csapatának a tagja és eredményes erőemelő. Követőid számos képen és videón láthatták, hogy szoros testvéri kapcsolatot ápoltok. Miképpen támogatjátok egymást a sportsikerek elérésében? Fontolóra vetted már, hogy próbát tegyél az erőemeléssel?

Kis Marcell: “Nővérem mindig mindenben támogatott, ő volt az én önbizalmam, különben nem álltam volna neki Instagrammozni és videózni sem. Végtelenül hálás vagyok neki, hogy annyit szekált akaratom ellenére, különben nem tartanék most itt. Mindezek mellett, versenyeimet is támogatta pénzzel, illetve megszervezte az utazást és szállást. Én ugyanezt sajnos nem mondhatom el, mivel ő az idősebb testvér, az viszont természetes, hogy mindenben mögötte álltam. A súlyzós edzéssel én ismertettem meg, így találkozott a felhúzással a teremben és figyeltek fel rá, majd zavarták el versenyre. Én soha, semmin nem izgultam, sem egy vizsgámon, sem foci meccsemen, sem egy testépítő versenyemen, de amikor az ő világbajnokságán voltam, kiugrott a szívem, megfájdult a fejem és sírtam is örömömben. Furcsa volt ezzel az érzéssel találkozni. Egy versenyemet nem élveztem annyira, mint az övét, és végtelenül büszke vagyok mindenre, amit elért, sportban és az életben egyaránt. Az a lány, akit egész kiskorában szekáltak, és próbáltak elnyomni.”

Kis Martina

Több vlog videódban hangot adtál a kamera előtti szereplés okozta kényelmetlenségednek. Hogyan küzdöd le a szereplés okozta diszkomfort érzéseket?

Kis Marcell: “Egyszerűen csak idő kell hozzá, hogy fel tudjak oldódni vagy vicces hangulatot teremteni. Ettől függetlenül az alázat és szerénység híve vagyok.”

 

2018-ban sikeresen elnyerted a Mr. Olympia amatőr versenyének 5. helyezését. Milyen érzés volt nemzetközi környezetben képviselni Magyarországot? Elégedett vagy az eredményeddel?

Kis Marcell: “Akkor nagyobb szónak számított, itthon páran szereztek amatőr szinten a legrangosabb versenyen érmeket, azóta több ilyen eseményt szerveznek. Ekkor tudatosult bennem először, hogy milyen sokan követnek és szorítanak, rengetegen írtak, elképesztő érzés volt. Számomra egy mérföldkő, egy álom beteljesülése volt Mr. Olympia érmet hazahozni. Tudni kell, hogy a testépítés amatőr szinten is profizmus más sportokhoz viszonyítva, főleg a legjobb szövetség legrangosabb versenyén. Én sírtam örömömben, hogy érmet hozhatok haza, mára viszont már ez nem elég.”

 

Milyen célokat tűztél ki magadnak a sport terén?

Kis Marcell: “Kitűztem, hogy kategóriát váltok, feljebb lépek, és próbára teszem magam. Így 2 évig nem léptem színpadra, mert fejlődni kellett. Classic Physique kategóriában tettem próbára magam, és erősek voltak a visszajelzések, megtaláltam a kategóriám. Idén profi kártya a cél és a versenyzői csapatom fejlesztése az IFBB szövetségnél.”

Kis Marcell

Myprotein nagykövetként számtalan táplálékkiegészítőt volt lehetőséged kipróbálni. Mely étrend-kiegészítők a kedvenceid? Mely termékek használatát javaslod kezdő sportolók számára?

Kis Marcell: “A kedvenceim, amik elengedhetetlenek a sportban az Impact Whey Protein, L-Glutamin, vitaminok és ásványi anyagok, EAA vagy BCAA, kollagén (izompólya nyújtásához visszakanyarodva) és természetesen a THE Pre-Workout edzés előtti formula. Ezek közül kezdőknek az első 3-at mindenképp ajánlom.”

 

Milyen terveid vannak a versenysport abbahagyását követő időszakra?

Kis Marcell: “Nagyon vonzanak továbbra is a küzdősportok, és szeretném próbára tenni magam benne. Ettől függetlenül a testépítő versenyfelkészítést továbbra is folytatnám, mivel örömet okoz értékes tudást átadni és hozzásegíteni másokat álmaik eléréséhez. De persze a súlyzós edzést sem tudnám abbahagyni soha.”

 

Kis Marcell tippjei és tanácsai hasznosak lehetnek kezdő és haladó sportolók számára egyaránt. A helyes edzéstechnika és megfelelő táplálkozás elsajátításával eredményesen fejleszthető az izomtömeg. Erre kiváló példa az interjúban bemutatott átalakulás. Örülünk, hogy Marcell sportolói csapatunk tagja, és hogy további sportsikereit étrend-kiegészítőinkkel támogathatjuk.

Szívesen megismernél más Myprotein nagyköveteket is? Ezen az oldalunkon összegyűjtöttük az összes olyan interjút, amelyekben a Myprotein sportolói csapattagjairól olvashatsz érdekességeket.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein