Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Drasztikus átalakulás és életmódváltás | Interjú Kis Martinával

Drasztikus átalakulás és életmódváltás | Interjú Kis Martinával
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró5 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

A rendszeres testmozgás és helyes táplálkozás nem csupán a jó egészségügyi állapot megőrzéséhez járul hozzá, de egy atletikus fizikum fenntartásában is elengedhetetlen fontosságú. Interjúalanyom Kis Martina, a Myprotein sportolói csapat tagja, több ezer követővel rendelkező vlogger, Instagrammer, életmód tanácsadó, online trainer és nem utolsó sorban Világbajnok felhúzó versenyző (GPC VB I. hely 2018, WUAP VB I. hely 2017). Videóiban és képein látható, hogy fitt alakját sportos életvitelének, egészséges étrendjének és kivételes kitartásának köszönheti. Cikkünkben megismerheted közösségi média és sport sikereinek történetét.

 1. Miért vágtál bele az erőemelésbe? Mi ösztökélt abban, hogy versenyzői pályára lépj?

„Elég későn, 20 évesen kezdtem el sportolni. A kettlebell volt az első mozgásforma, ami megtetszett, de másfél év után úgy éreztem, hogy valami újra van szükségem, ekkor léptem először edzőterembe. Itt láttam meg egy barátomat egyszer felhúzni, ami úgy megtetszett, hogy azonnal tudtam, ezt a gyakorlatot nekem találták ki. Egy év gyakorlás, önfejlesztés után találkoztam az első edzőmmel, aki némi noszogatás után rábeszélt, hogy elinduljak életem első erőemelő versenyén. Hatalmasat léptem a komfortzónámból, de ahogy haladt a felkészülés, biztos lettem benne, hogy komolyabban akarok ezzel a sportággal foglalkozni, ez lett az életem.”

2. Melyik alapfogás (felhúzás, guggolás, fekvenyomás) a kedvenced?

„A felhúzás az abszolút kedvencem, egyelőre csak ebben a fogásban is versenyzem.”

Kis Martina - Martina Klein

3. Habár az erőemelés népszerűsége növekszik a női sportolók körében, a magyar erőemelő közösségben arányait tekintve több a férfi sportoló. Milyen érzés számodra a női erőemelő mezőny kiemelkedő sportolójaként népszerűsíteni a sportágat?

„Szerencsére egyre több lányt látni mind a versenyeken, mind az edzőteremben nagyobb súlyokat megmozgatni, ami borzasztó jó érzéssel tölt el, hiszen az én célom is az, hogy megmutassam, nem kell félni a nőknek a konditeremtől és a súlyzós edzéstől. Büszke vagyok, hogy magaménak hívhatom ezt a sportot és még mindig hihetetlen érzés számomra, hogy valóban ezzel foglalkozhatok.

4. Az erő centrikus sportokban a legtöbbek számára vannak a sport karrier elején elérhetetlennek tűnő, de haladó sportolóként már könnyen felemelhető súlyok. Számodra mik a legemlékezetesebb személyes csúcsok?

„Mint sokaknál, nálam is a 100 kg-os csúcs volt az első nagy mérföldkő, amit kb. 4 hónap után sikerült megdöntenem. Ezután viszont minden versenyen elért új maxom igazi álomnak tűnt azt megelőzően, mégis a legemlékezetesebb a 2018-as Magyar Bajnokságon felhúzott 160 kg volt, amiről nem hittem volna, hogy valaha sikerül. Akkor nagyon izgultam, de azóta már ezt a súlyt is „könnyen” felemelhetőnek mondanám… ☺”/cikk publikálásakor 172,5 kg Martina rekordja raw felhúzásban/

5. Milyen tippet adnál azoknak a kezdőknek, akik szeretnék elkezdeni az erőemelést?

„Mielőtt bármibe belefognak, azt javaslom, keressenek fel egy megfelelő szakembert, ha nem is hosszú távra, de legalább arra az időre, amíg sikeresen elsajátítják a megfelelő technikát. Az erőemelésben a legfontosabb a forma begyakorlása, így megelőzhetjük a helytelen technikából adódó esetleges sérüléseket.”

Kis Martina - Martina Klein

6. Raw erőemelő versenyző vagy, tehát a versenyeken nem lehet használni gumi segítő ruházatot és bandázst. Miért választottad a raw versenyzést?

„Soha nem gondoltam arra, hogy EQ (ruhás) versenyen induljak, mert nem éreztem szükségességét, hiszen a raw versenyeken a saját erőmet tesztelhetem mindennemű segítség nélkül. Ráadásul ruhában versenyezni… fáj. ☺”

7. Instagram oldaladon több képet osztottál meg a drasztikus átalakulásodról. A jelentős súlyvesztés mellett atletikus izomzatra tettél szert. A kemény edzések mellett milyen mértékben változtattad meg étkezési szokásaid?

„Első sorban elhagytam a cukrot és a feldolgozott szénhidrátokat a mindennapjaimból, megpróbálok 80%-ban kiegyensúlyozottan, egészségesen étkezni. Nem követek kemény diétákat, de megtanultam figyelni a testem jelzéseire, valamint arra, hogy olyan megfelelő tápanyagokkal lássam el a szervezetem, amelyek támogatják az edzéseimet.”

Kis Martina átalakulás

8. YouTube csatornád a cikk megírásának pillanatában 13.000 feliratkozóval rendelkezik. A magyar fitnesz közösségben kimagaslónak számító követő számot kevesebb, mint két év alatt sikerült elérni. Mi az, ami gyors növekedésed titkát jelenti?

„Egyik közösségi média felületemet sem építettem annyira „tudatosan”, nem folyamodtam különböző trükkökhöz, inkább megpróbálom magamat adni és úgy tűnik, ez tetszik a kis közönségemnek, tudnak velem azonosulni. Nem szeretem megjátszani magam, én az életem teljes valóját próbálom átadni, saját tapasztalatokkal próbálok segíteni. Remélem sikerül szórakoztató, egyben hiteles és informatív tartalmakat gyártanom; elmondhatatlanul hálás vagyok a nézőimnek a pozitív visszajelzésekért.”

9. Mi motivált abban, hogy megoszd másokkal a sporthoz kapcsolódó tapasztalataid videók formájában?

„A Youtube csatornámat első sorban azért indítottam el, hogy dokumentálhassam a sportkarrierem kezdetét, aztán a hónapok során ez szépen kinőtte magát. Szeretném a lehető legtöbb emberrel megszerettetni a mozgást, és úgy érzem, a vlogokon keresztül tudom ezt a legjobban átadni. Ha nekem sikerült, másoknak is sikerülni fog. ☺ A legnagyobb motivációm a mai napig a nézőim adják, hiszen boldoggá tesz, amikor érkezik egy-egy komment, hogy a videók hatására fogott bele valaki az életmódváltásba vagy a sportolásba.”

10. Myprotein Athlete csapat részeként számos termékünket kipróbáltad már. Melyek a kedvenc étrend-kiegészítőid? Van olyan termék, amit napi rendszerességgel fogyasztasz?

„Évek óta használok Myprotein termékeket, hiszen számomra a legfontosabb a minőség, ha táplálékkiegészítőkről van szó. A kedvenc termékeim többek között, amelyeket minden nap fogyasztok, az Alpha Men multivitamin, a BCAA, az L-Glutamin, a vegán fehérjék és a D3 Vitamin. Ezek az étrend-kiegészítők elengedhetetlenek a sportágamban, remekül hozzájárulnak az edzés utáni regenerálódáshoz, támogatják a fejlődést.”

Kis Martina felhúzás

11. Azon vendégeidnek, akinek elsődleges célja a súlyvesztés, milyen kiegészítők használatát javaslod?

„Mindenképpen ajánlok egy jó multivitamint, mint pl. az Alpha Men, valamint javaslom a fehérjét (Impact Whey Protein) beépíteni a diétába. Jó választás még az L-Karnitin, illetve a HMB aminosavak, amelyek segítenek a zsír felhasználásában edzés közben, valamint hozzájárulnak a gyorsabb regenerációhoz.”

12. Közösségi felületeiden rendszeresen osztasz meg gasztronómiai témájú tartalmat, amellyel segítesz eloszlatni a téveszmét, miszerint az egészséges étkezés és a kulináris élvezetek nem járhatnak kéz a kézben. Melyik a kedvenc sportolói étrendbe illeszthető recepted/ételed?

„Szeretem megreformálni a különböző ételeket, illetve imádok új recepteket kiötleni, mert szerintem az életmódváltásnak nem a szigorú, egyhangú önsanyargatásról kell szólnia. Az eddigi talán legsikeresebb kreálmányom „nyányós” brownie-nak neveztem el az állaga miatt, ehhez a Természetes Mogyoróvajat, illetve a Cukormentes juharszirupot is használtam. A pontos receptet megtaláljátok az Instagram oldalamon vagy itt a blogon. ☺”

Kis Martina Nyánós Brownie

13. Edzőként sok eltérő sport ambícióval rendelkező klienssel találkozol. Melyek azok a gyakran visszatérő, téves elképzelések, amivel találkozol?

„A legtöbb vendégem általában már az edzőterem gondolatára összerezzent a kezdetekben, hiszen ez egy teljesen ismeretlen közeg volt a számukra, nem tudták, mire számítsanak. Sokan pedig úgy kezdenek bele az edzésbe, hogy túl gyorsan várják a fejlődést/fogyást, túl nagy elvárásokat állítanak magukkal szemben, amit rövid idő alatt szeretnének elérni, a lehető legkevesebb befektetett munkával. Ezért dolgozom azon, hogy a klienseim, illetve a közösségi média „követőim” megszeressék magát a mozgás örömét, és lássák, hogy bónuszként az elvégzett munka idővel meghozza majd a gyümölcsét.”

14. Edzéseiden tested határait feszegeted. Milyen kiegészítők segítenek abban, hogy izomzatod és ízületeid gyorsan készen álljanak a következő napi terhelésre?

„A már említett kedvenc alap termékeim mellett több táplálékkiegészítőt is használok nap mint nap, amelyek támogatják az edzéseimet, a versenyfelkészülést. Elengedhetetlennek tartom a jó minőségű ízületvédőt, amelyből a Joint Plus-ra esett a választásom. Emellett minden edzés előtt fogyasztok Kreatin Monohidrátot és Magnézium Citrátot, amelyek segítenek a fehérjeszintézisben, a megfelelő izomműködésben, és csökkentik a fáradtságot, az izomfájdalmat.” /szerk. angol oldalunkon elérhetőek az említett termékek/

 

Kis Martina életmód váltása során megváltoztatta étrendjét és a súlyzós edzés szerelmesévé vált. Fejlődését, kedvenc receptjeit, gondolatait és sport karrierje során fellépő nehézségeit YouTube oldalán és Instagram profilján követhetitek. Örülünk, hogy Martinát sportolói csapatunkban tudhatjuk és termékeinkkel hozzájárulhatunk sikereihez!

PRÓBÁLD KI MARTINA NYÁNYÓS BROWNIE RECEPTJÉT IS:
Receptek

Csupacsoki Nyányós Brownie recept | Kis Martina módra

A jó brownie titka az, hogy nem szabad túlsütni. Ezt a receptet a kedvenc Myprotein termékeim segítségével alkottam meg, kifejezetten egészséges hozzávalókból, a már megszokott vaj, fehér liszt és cukor helyett. Ha gyors és egyszerű finomságra vágysz, ami annyira puha, hogy szétolvad a szádban, akkor próbáld ki a Nyányós Brownie-t!

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein