Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

14 tipp az egészséges életmódhoz és táplálkozáshoz

14 tipp az egészséges életmódhoz és táplálkozáshoz
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő5 év Ago
Fazekas Dániel profiljának megtekintése

Ahelyett, hogy fölösleges stressznek tennénk ki a testünket nap mint nap, nézzük milyen egyszerű dolgok elegendőek ahhoz, hogy egy szempillantás alatt jobban érezhessük magunkat a bőrünkben.

Egy olyan konyha, ahol rendelkezésünkre áll minden, amire szükségünk lehet az egészséges életmód kialakításához, ugyan nagy segítség, de nem minden! Megosztunk 14 olyan tanácsot, amit jobb, ha szem előtt tartunk, amikor a táplálkozásunk kialakítására kerül a sor:

#1 Egyszerűbb, mint gondolnánk

Könnyedén összezavarhatnak bennünket a számunkra ismeretlen kifejezések, olyan megfogalmazással körítve, amelyekkel azon nyomban a bevásárlókosarunkba csábíttatja magát az adott termék. Nem is gondolnánk, mennyi étel/ital van egészségesként, vagy például csökkentett cukortartalmúként hirdetve, ami nem teljesen fedi a valóságot. Sok esetben találkozhatunk olyan összetevővel, amely ugyan nem tüntethető fel cukorként, de pontosan olyan tulajdonságokkal, vagy akár például még magasabb glikémiás indexszel rendelkezik.

Így ha nem ismerjük valamely összetevőt, talán jobban tesszük, ha azt a polcon hagyjuk. Meglepő, hogy ezzel mennyi fölösleges cukortól, sótól, transz-zsírtól és mesterséges ételadaléktól tarthatjuk távol magunkat.

egészséges táplálkozás

#2 Legyünk következetesek

A legtöbb egészségtelen étel melletti választás –jobb esetben csak egy-egy alkalommal- onnan ered, hogy egyáltalán választanunk kell. Ha nincs nálunk olyan élelmiszer, amit enni szeretnénk, vagy amit az étrendünk előír, akkor nagy eséllyel nem is fogjuk azt enni. Arról nem beszélve, hogy ilyenkor ki vagyunk szolgáltatva azoknak a gyorséttermeknek, pékségeknek, amik éppen akkor és ott vannak, és szinte biztos, hogy ott, nem hogy azt nem kapni, amit szeretnénk, de csupa olyan közül kell választanunk, ami biztosan nem válik egészségünkre.

Azonban, ha csak minden 3. nap rászánjuk magunkat arra, hogy egy órát a konyhában töltsünk és a következő 3 napra elkészítsük azokat az egészséges, finom ételeket, amiket ennünk kellene, akkor nem hátráltatnánk saját magunkat a fejlődésben.

#3 Magasabb aktivitás = több tápanyag

Nehéz hétnek nézünk elébe? Álljunk meg egy pillanatra és tervezzünk előre. Vázoljuk fel az elkövetkezendő napokat, hogy annak megfelelően tudjunk készülni. Ha úgy tűnik, hogy aktívabb időszak előtt állunk, legyen szó több elintéznivalóról vagy edzésről, akkor bizony több energiára lesz szükségünk. Ilyenkor legjobb, ha kicsit megemeljük a szénhidrátbevitelt, akár egy gyümölcs beiktatásával, de az is jó megoldás, ha étkezésenként emeljük a mennyiségét.

Természetesen, ez ellenkező esetben, a pihenőnapokra is igaz, viszont értelemszerűen ilyenkor csökkentsük valamelyest a mennyiségeket, és törekedjünk a szükséges kalóriamennyiséget fehérjebevitellel pótolni.

#4 Csaltunk? Fel a fejjel! Nem dőlt össze a világ.

Kivel ne fordult volna már elő, hogy muszáj volt olyat ennie, amit amúgy nem enne. Elfelejtettük aznapra összekészíteni az étkezéseinket, vagy épp nem, de otthon hagytuk. Ilyenkor muszáj valami mást találnunk, legyen szó jó, kevésbé jó, vagy éppen egyenesen rossz választásról.

Egy nemes alkalommal rendezett ebéd, szülinapi buli a barátokkal… na, ne már! Egy-egy ilyen alkalom, amíg nem tekinthető mindennaposnak, nem fog senkit visszatartani a fejlődésben. Jóllehet, hogy pár napig többet kell majd mozognunk, vagy keményebben kell edzenünk, de elképzelhető, hogy pont erre van szükségünk ehhez! Pszichésen sokat segíthet egy szigorú diétában, ha ugyan egyszeri alkalommal is, de újra élvezhetjük a kedvenc süteményünk, vagy pizzánk ízét.

Aztán másnap nem otthon felejteni azokat a dobozokat! ;)

#5 Használjunk fűszereket

A különböző fűszerek, illetve fűszernövények nem csak az unalmas ízeket tudják feldobni, de legtöbbjük komoly egészségügyi hatással bír. Például, amíg a fekete bors piperin alkaloidatartalma az elfogyasztott vitaminok, ásványi anyagok hasznosulását segíti elő, addig a cayenne paprika kapszaicin hatóanyaga a zsírégetésben van nagy segítségünkre. Nem véletlen, hogy ezek a kivonatok rengeteg táplálékkiegészítőben megtalálhatóak.

Nem csak finom lesz, de duplán egészséges.

egészséges életmód

#6 Kerüljük a cukros üdítőitalokat

Rossz hír azoknak, akik szeretik az ilyen-olyan, édes, színes üdítőket. Minden egyes pohár ezekből, rengeteg és fölösleges kalóriát tartalmaznak. Érdemes odafigyelni azokra is, amikről azt hihetjük, hogy egészségesek. Ilyenek a gyümölcslevek, amik nem minden esetben csak gyümölcsből állnak. Kedvezőbb megoldást kínálnak a különféle „light”, édesítőszerrel készített üdítőitalok, azonban azt tartsuk szem előtt, hogy ezeknek csupán a kcal-tartalmuk 0, viszont a vércukorszintre jó eséllyel hatással vannak.

#7 Kerüljük az éhséget

Gyakran összemosódik az az elmélet, hogy ha egészségesen táplálkozunk, akkor az éhségérzet állandó és normális. Ez egyáltalán nem így van. Sőt, a kiegyensúlyozott étrenddel épp az ellenkezőjét érhetjük el, mivel ezek az ételek nem „dobálják” a vércukrot, így tovább érzünk teltségérzetet, és így kisebb eséllyel csúszik be egy-egy nem a diétánkba tartozó dolog.  Ha pedig mégis megéheznénk, mindig van egészséges opció falatozni a következő étkezésig.

#8 Figyeljük a testünk jelzéseit

Ha egy étel gyakran okoz puffadást, elképzelhető, hogy valamilyen intoleranciánk van. Amennyiben erre gyanakszunk, próbáljuk meg kerülni néhány hétig azt az ételt, és nézzük meg miképp reagál rá a testünk. Legyen szó laktóz- vagy gluténérzékenységről, mindenki számára elérhetőek az ezek nélkül készült termékek, így kedvenc ételeink elhagyása nélkül is élvezhetjük azok ízeit.

#9 Kiegyensúlyozott étrend

Egy jól megkomponált étrend elegendő mennyiségben tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt. Napjainkban a legelterjedtebb diéták alapjai a szénhidrát és a zsír nagymértékű megvonása. Ezek előbb-utóbb legyengült szervezethez, izomvesztéshez, és a kezdetleges fogyás megállásához vezet. (Ezen megállapítások kivételesen nem vonatkoznak a ketogén diétára, ami egy olyan speciálisan megalkotott diéta, ahol a teljesen elhagyott szénhidrátot a zsír bevitele kompenzálja.)

Egészséges táplálkozás és életmód

#10 Fogyasszunk elegendő folyadékot

Ahhoz, hogy a szervezetünk kellőképpen hidratált legyen, legalább 2 liter folyadék elfogyasztására van szükség. Ez nem csak a bőrünk, sejtjeink, de a vérünk egészségéhez is létfontosságú. A sok folyadék hatására kevésbé érezhetjük magunkat éhesnek, ami nem utolsó szempont, ha szeretnénk a következő étkezésig kibírni.

#11 Az alvás fontossága

Nem feltétlen kapcsolatos a táplálkozással, de vonható párhuzam a kettő között. Egy kiadós alvással elkerülhetjük a másnapi fáradtságot, így az éberséget és a koncentrációt fenn tudjuk tartani –nagy mennyiségű- koffein és cukor nélkül is.

#12 Fagyasszunk bátran

Értelemszerűen a friss élelmiszer a legjobb választás, mind tápanyagtartalom, mind pedig íz szempontjából, de ha nincs más megoldás, az étel lefagyasztása sem hagy kivetnivalót maga után, hiszen eredeti célját tökéletesen megőrzi. Azaz, mindig rendelkezésre áll. A megfőzött adagokat berakjuk a mélyhűtőbe, így amikor szükségünk van rá, csupán ki kell olvasztanunk a fogyasztáshoz. A boltokban kapható fagyasztott zöldségek, gyümölcsök is jó megoldást kínálnak.

#13 Ne csak csináljuk, élvezzük is

Ha minden nap azzal a gondolattal ébredünk, hogy „egy újabb nap, amikor nem ehetek semmi finomat”, „ma megint edzés, de olyan fáradt vagyok” stb… akkor előbb utóbb bizonyára bele fogunk unni. Ez érthető, hisz amihez az embernek nincs kedve, azt igyekszik nem csinálni. De mi lenne, ha úgy alakítanánk a dolgokat, hogy azok az ínyünkre legyenek?

Ételeink ízét feldobhatjuk ezernyi fajta fűszerezéssel, amikkel nem csak ízt varázsolunk a csirkemellnek, de még jótékony hatásait is élvezhetjük mindkettőnek. Azzal, hogy a célunknak megfelelően étkezünk, egyre közelebb kerülünk hozzá, magabiztosabbak leszünk, jobb lesz a közérzetünk, és a negatív gondolatokat könnyen az ellenkezőjére fordíthatjuk. Itt találsz recepteket.

Egészséges táplálkozás és életmód, reggeli

#14 Aki keres, talál (időt)

Az idő korlátozott. Mindenkinek. Ez tény. Munka, család, háziállat, és egyéb kötelezettségek. Ezek a napunk legnagyobb részét kiteszik, de ez nem azt jelenti, hogy az egészségünk rovására kell menniük. Egy kutyasétáltatás, egy fűnyírás, foci a gyerekekkel, de még a lépcső választása a lift helyett is, mind olyan aktivitás, amelyekkel elégethetünk pár fölös kalóriát, és tehetünk a jobb egészségünkért.

Célozzunk meg napi 30 perc testmozgást, ugyanis már ennyi elég ahhoz, hogy jótékony hatását megérezzük. Ha belefér több, ne tétovázzunk, csináljuk!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

https://www.myprotein.com/thezone/nutrition/13-top-tips-for-nutrition/

Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
Fazekas Dániel profiljának megtekintése
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.
myprotein