25.000Ft felett ingyen házhoz szállítás Páratlan minőség iOS és Android app Akár 5000Ft kredit ajánlásonként
VÁLASSZ AJÁNDÉKOT A KOSÁRBAN 20.000FT FELETT | VÁSÁRLÁS
Nap
:
Óra
:
Perc
:
Mp
TAPLALKOZAS

Fokhagyma hatása: jóval több, mint fűszernövény

Tudtad, hogy a fokhagyma jótékony hatása mennyi mindenben támogathatja a szervezetünk működését? Ez a gyógy- és fűszernövény hihetetlenül sokoldalú: ízletessé teszi a különböző ételeket, a népi hiedelem szerint pedig a vámpírok ellen is hatásos fegyver lehet, de még ennél is sokkal többet tud! Mielőtt azonban a konyhába rohannál, hogy a fokhagyma napi adagja rögtön kipipálható legyen egy kis olaszosan fűszeres kenyér formájában, olvasd el a cikkünket és tudj meg mindent a fokhagyma jótékony hatásai kapcsán! Csupán az elmúlt tíz évben több, mint 1000 olyan tudományos kutatás készült, aminek a fokhagyma hatása volt a fő témája, így bőven van miről mesélnünk.

A fokhagyma jótékony hatásai

A fokhagyma (allium sativum) egy ehető évelő növény, amely az amarilliszfélék családjába tartozik. Gyakran használjuk a főzés során kellemes aromája miatt, de a fokhagyma jótékony hatása is széles körben ismert: az alternatív gyógyászatban már nagyon régóta használják a fokhagyma erejét. Tudják, milyen potenciál rejlik ebben az élelmiszerben, hiszen több kutatás eredménye is abba az irányba mutat, hogy a fokhagyma jótékony hatása valóban rendkívül erőteljes!  

A fokhagyma egyik legfontosabb titka az allicin. Ez a nyers fokhagymában található, azonban annak hőkezelése során lebomlik, ezért a fokhagyma jótékony hatása akkor élvezhető teljes egészében, ha nyersen fogyasztjuk.2

De hogy miben is nyilvánul meg pontosan a fokhagyma jótékony hatása? Máris mutatjuk!

1. Csökkentheti a vérnyomást

A kutatások szerint a fokhagyma fogyasztása pozitív hatással lehet a kardiovaszkuláris rendszerünkre nézve. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a fokhagymában gazdag étrend és az alacsonyabb vérnyomás kéz a kézben járnak.4 Más tanulmányok arra mutattak rá, hogy a fokhagyma hatása lehet a szisztolés vérnyomás csökkentése, illetve segíthet a magas vérnyomás megelőzésében is.4

A kutatások szerint a fokhagyma jótékony hatása a vér triglicerid-szintjével (ez a vérben található zsírokat jelenti) kapcsolatosan is jelentkezhet, épp úgy, mint a koleszterinszintet illetően. A legtöbb ilyen kutatásban az alanyok állatok voltak, így egyelőre nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az emberek esetében is így alakulnának az eredmények, de a lehetőségek ígéretesek: a bizonyossághoz azonban további vizsgálatok szükségesek a témában.4

2. Értágítás

A fokhagyma hatása lehet az erek tágítása, ami lehetővé teszi, hogy gyorsabban és több tápanyag haladjon át rajtuk. Ez rendkívül fontos és pozitív a testünk számára, hiszen így a vérkeringés sokkal hatékonyabb: a szervezetünkben a tápanyagok akadálytalanul áramolhatnak.4

3. Antioxidáns és idegvédő hatás

A reaktív oxigénfajok (angolul reactive oxygen species, röviden ROS) és a szabadgyökök komoly összefüggésbe hozhatóak rengeteg napjainkban elterjedt betegséggel, mint például az agresszív gyulladásos folyamatok.3A szabadgyökök egy vagy több párosítatlan elektronnal rendelkeznek, amelyek a testünkben rendkívül reaktívvá válhatnak, komoly károkat okozva a sejtjeinkben (amit oxidatív stressznek nevezünk).3A fokhagyma hatása ebben a folyamatban is támogathatja a szervezetünket: bizonyos alkotóelemei antioxidánsként működnek a testünkben és “felemésztve” ezeket a szabadgyököket, segítenek az oxidatív stressz csökkentésében.3Egyelőre limitált azoknak a kutatásoknak a száma, amelyek ebben a témában készültek, azonban ez a szám egyre növekszik: folyamatosan vizsgálják a fokhagyma hatását és az idegrendszerünk védelmével kapcsolatos előnyeit.3
Fokhagyma hatása

A fokhagyma káros hatásai

Hogy a fokhagyma káros hatásai miben nyilvánulnak meg? Egészen mostanáig nem merült fel, hogy a fokhagyma ártalmas lehetne a szervezetünk számára: fontos azonban, hogy a kutatások napi egy-két gerezd fokhagyma fogyasztását veszik alapul és erre vonatkozóan állítják azt, hogy biztonságos.3 A sok fokhagyma fogyasztása, főleg éhgyomorra azonban kellemetlen tüneteket okozhat: ilyen lehet a felfúvódás, vagy más, gyomor- és bélrendszert érintő diszkomfort-érzés. 

A fokhagyma topikális alkalmazása esetén allergia is felmerülhet. A leggyakoribb “mellékhatás” azonban a kellemetlen lehellet és testszag.

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyi a fokhagyma napi adagja? 

Mivel a fokhagyma nem egy táplálékkiegészítő, aminek pontosan meghatározható az ajánlott napi adagja, így rajtunk múlik, hogy mennyit szeretnénk fogyasztani belőle: ez lehet a kutatásokban alapul vett napi egy-két gerezd, de természetesen ennél több is. 

Napi egy gerezd fokhagyma már elég lehet, hogy érezzük a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatást? 

Mivel a legtöbb tanulmány napi egy, esetleg két gerezd fokhagyma fogyasztásából indult ki, így ez ideális napi adag lehet a pozitív hatások kiaknázása érdekében. 

Veszélyes lehet a sok fokhagyma fogyasztása a szervezetünkre nézve? 

Ha többet fogyasztunk napi egy-két gerezd fokhagymánál, ráadásul ezt éhgyomorra tesszük, akkor az erre érzékenyebb személyek esetében előfordulhat felfúvódás, esetleg más, kellemetlen gyomor- és bélrendszeri tünetek.

Üzenet

A fokhagyma hatása már évszázadok óta ismert - régóta tudjuk, a fogyasztása milyen pozitív a szervezetünkre nézve, de a modern tudomány kutatásokkal is alátámasztotta ezeket a hagyományokat. 

Szeretnél még többet tenni az egészségedért a táplálkozásoddal? Akkor mindenképp érdemes megismerned Green Superfood Blend termékünket! Ez az innovatív, komplex superfood mix kényelmes és egyszerű módja az egészséges élelmiszerek fogyasztásának: a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A spenót, brokkoli, búzafű, kelkáposzta, spirulina és camu camu bogyó előnyeit anélkül élvezheted, hogy ezeket mind külön-külön be kellene szerezned és elkészítened - elképesztő, nem igaz?

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.
MyproteinHU
MyproteinHU Író és szakértő

  1. Kaye, A. D., Nossaman, B. D., Ibrahim, I. N., Feng, C. J., McNamara, D. B., Agrawal, K. C., & Kadowitz, P. J. (1995). Analysis of responses of allicin, a compound from garlic, in the pulmonary vascular bed of the cat and in the rat. European Journal of Pharmacology, 276(1–2), 21–26.
  2. Lawson, L. D., & Hunsaker, S. M. (2018). Allicin Bioavailability and Bioequivalence from Garlic Supplements and Garlic Foods. Nutrients, 10(7). https://doi.org /10.3390/nu10070812
  3. Mathew, B., & Biju, R. (2008). Neuroprotective Effects of Garlic A Review. The Libyan Journal of Medicine, 3(1), 23–33. https://doi.org/10.4176/071110
  4. Mikaili, P., Maadirad, S., Moloudizargari, M., Aghajanshakeri, S., & Sarahroodi, S. (2013). Therapeutic Uses and Pharmacological Properties of Garlic, Shallot, and Their Biologically Active Compounds. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 16(10), 1031–1048.
  5. Qidwai, W., & Ashfaq, T. (2013). Role of Garlic Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/125649
  6. Tattelman, E. (2005). Health effects of garlic. American Family Physician, 72(1), 103–106.

Kapcsolódó bejegyzések