Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Magas jódtartalmú ételek listája: miben található jód?

Magas jódtartalmú ételek listája: miben található jód?
MyproteinHU
Író és szakértő3 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Habár a többi ásványi anyaghoz hasonlóan a jód is jelentős szerepet játszik szervezetünk megfelelő működésében és egészségünk megőrzésében, méltatlanul kevés szó esik arról, hogy a jód pótlása mennyire fontos, és hogy mely magas jódtartalmú ételek fogyasztásával előzhetjük meg a jódhiányt.

Ne felejtkezz el a vitaminokról sem - töltsd fel a vitamin- és ásványi anyag készletedet 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával!

Melyek a jód előnyei?

A megfelelő mennyiségben bevitt jód hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, szabályozza az anyagcserét, segíti az idegrendszer működését, illetve elősegíti a pajzsmirigy hormonok termelődését és a pajzsmirigy működését. Hiánya a pajzsmirigy alul- vagy éppen túlműködéséhez vezethet.
Jódtartalmú ételek listája

Magas jódtartalmú ételek listája: miből érdemes pótolni a jódot?

Tengeri halak

A tengeri halak - mint például tőkehal, makréla, lazac - kiemelten magas jódtartalommal büszkélkedhetnek, ezért ha szereted őket, érdemes rendszeresen beépíteni az étrendedbe.Jódtartalom tengeri halakban:
  • tőkehal: 158 µg/100 g
  • makréla: 140 µg/100 g
  • lazac: 76 µg/100 g

Kagylófélék

Jó hír a tengeri gyümölcsei-rajongóknak: a kagylók kiváló jód forrásnak számítanak.Jódtartalom kagylófélékben:
  • kagyló: 140 µg/100 g
  • osztriga: 60 µg/100 g

Szárított tengeri alga

A tenger gyümölcsei közül az algák a legjobb jódforrások. Szárított formában remekül feldobják a japán leveseket, a különféle salátákat, vagy az ízletes sushikat.

Jódtartalom: 150 µg/100 g

Jódozott tengeri só

A só a legtöbb étel elkészítéséhez szükséges hozzávaló. Válaszd a jóddal dúsított tengeri változatot, hogy fokozd a jódbeviteledet.

Jódtartalom: 5080 µg/100 g

Tej (2,5%)

A tej számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztása a kalcium- és D-vitamintartalma mellett a benne található jód miatt is ajánlott.

Jódtartalom: 9 µg/100 g

Cottage cheese

Az utóbbi évek nagy sztárja, a cottage cheese a sokoldalúsága mellett a jódtartalmával is kiemelkedik. Ha unod a sós verziót, készíts belőle finom, fehérjedús fagyit.

Jódtartalom: 26-71 µg/100 g

Joghurt (natúr, zsírszegény)

Egy másik sokoldalú tejtermék, amelyből különfélébbnél különfélébb receptek készíthetők - akár kényeztető falatkák is.

Jódtartalom: 58.7 µg/100 g

Tojás

Magas fehérjetartalma révén a tojás rengeteg aktív életmódot folytató étrendjének kulcsszereplője. A benne található A- és D-vitamin, kalcium, cink és jód pedig csak tovább fokozza az előnyeit.

Jódtartalom: 49.1 µg/100 g

Burgonya

Ez a sokarcú zöldség a magas vastartalmú ételek között is megállja a helyét.

Jódtartalom: 60 µg/1 közepes burgonya

Eper

Az eper rendkívül gazdag C-vitaminban, és egyben kiváló jódforrás is. Ráadásul annyira finom!

Jódtartalom: 13 µg/100 g

Forrás: United States Department of Agriculture (USDA), FoodData Central

A jódtartalmú ételek mellett étrend-kiegészítőkkel is hozzájárulhatsz a jódbeviteledhez

A 8 superfood összetevőt tartalmazó Green Superfood Blend mixünkkel már reggel egy jó adag vitaminnal és ásványi anyaggal láthatod el a szervezetedet, hogy gördülékenyebben vedd a napi kihívásokat. Már egy adag gyümölcsös ízesítésű zöld mix 100%-ban fedezi az napi ajánlott jódbevitelt.

Ha egészséges nassolnivalóra vágysz, és egyben a vitamin- és ásványi anyagbeviteledről is szeretnél gondoskodni, akkor számodra a gumivitaminunk lesz a nyerő. 11 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük jódot is, s mindezt fantasztikus eper ízben.

Ne felejtsd el megadni a VITAMINBLOG kódot a fizetés előtt, hogy 35%-os kedvezménnyel juthass hozzá a vitaminok és ásványi anyagok oldalon található termékeinkhez!

Írta: Barabás Gabriella

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein