Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Reggelivel a nassolás ellen: tipp egy kutatás alapján

Reggelivel a nassolás ellen: tipp egy kutatás alapján
Emily Wilcock
Író és szakértő1 év Ago
Emily Wilcock profiljának megtekintése

Akárcsak az ágyazás, egy kiadós egészséges reggeli is elengedhetetlen része a tökéletes napindításnak. Még ha nem is tartozol a reggeli emberek közé, egy laktató fehérje palacsinta halom biztosan mosolyra késztet.

A reggelizés hatalmas rajongói vagyunk. Vannak receptjeink, amelyek segítenek felkelni, termékeink, amelyek megkönnyítik a reggeleket, és említettük már a receptjeinket? Vess egy pillantást legújabb egészséges reggeli ötleteinkre!

Eddig nem rajongtál túlzottan a reggeliért? Talán ez a friss, Cell Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány meghozza az étvágyadat. A fő feltevés - a kiadósabb reggelik jobban szabályozzák az étvágyat1. Ideje megismerni, hogyan segíthet a reggeli a nassolás ellen.

Reggelivel a nassolás ellen?

A bevezetőben említett kutatásban a krono-táplálkozást vizsgálták. Egyszerűbben fogalmazva, azt figyelték meg, hogy az általunk elfogyasztott ételeket hogyan befolyásolja a belső óránk. Például az este rossz időpont lehet az evéshez, mivel a test órája már az alvás felé tolja el az anyagcserét.A téma még jobb megértése érdekében, a kutatók 30 önkéntest vontak be. A résztvevők számára napi 1700 kcal energiatartalmú étrendet írtak elő és biztosítottak. A kutatást olvasva sokan kedvet kapnak a részvételhez, ki ne szeretne vasárnaponként biztosan időt spórolni a heti ételkészítés elhagyásával?A kutatás első hónapjában a résztvevők a nap elején egy kiadós étkezéssel kezdtek - ami nagyjából a napi kalóriabevitelük felének felelt meg. Ezután egy kisebb ebéd és egy esti étkezés következett. A reggelik a joghurtok, turmixok, kolbászok, gombák között váltakoztak - természetesen mindegyiket sok-sok fehérjével.A második hónapban a résztvevők este már nagyobb adagot ettek. Az anyagcseréjüket a kísérlet során a kétszeresen jelölt vízzel mérték - amely nyomon követhető, ahogyan elhagyja a szervezetet.
Receptek

6 zab reggeli recept, hogy jól induljon a napod!

Válassz a cikkünkben bemutatott 6 ízletes és kreatív zab reggeli közül és indítsd a napod tápláló és egészséges ételekkel!

A kutatás eredmény: hatásos lehet a kiadós reggeli a nassolás ellen

Mivel a résztvevők minden hónapban ugyanannyi kalóriát fogyasztottak, nem meglepő, hogy nem fogytak attól függően, hogy mikor fogyasztották a kalóriákat. Hiszen a fogyás feltétele a kalóriadeficit. Sajnos nincsenek fenntartható gyors győzelmek, ha testsúlyvesztésről van szó.

A kutatók azonban arra voltak kíváncsiak, hogy a nap folyamán az anyagcsere-ráfordításnak van-e bármilyen hatása az elégetett kalóriákra. De itt megint csak nem volt különbség.A vizsgálatból azonban kiderült, hogy a bőséges reggeli segített csökkenteni a résztvevők nassolás utáni vágyát a nap folyamán. De miért is fontos ez? Meg kell jegyeznünk, hogy az önkéntesek szigorú étrendet követtek - nassolásra nem volt lehetőségük. Ezért naponta ugyanannyi kalóriát vittek be - függetlenül attól, hogy mennyire voltak éhesek.A valóságban, amikor az óra 11-et üt és a nasis szekrény csak pár méterre van, nehéz lesz ellenállni egy nassolnivalónak. Különösen, ha a reggeli csak egy banánból és egy szelet pirítósból állt. Az elmélet szerint azonban a bőséges reggeli segíthet az egész nap folyamán kontrollálni az étvágyat.
Nassolás ellen

Üzenet

A kutatás eredménye alapján kár lenne a reggelizésről lemondani azoknak, akik a nassolás ellen tenni szeretnének. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a nassolási szokásokat és az éhségérzetet egy kiadós reggelivel meg lehet fékezni. Turbózd fel a reggelidet és a tested egész nap hálás lesz érte!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1.  https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00344-8
Emily Wilcock
Író és szakértő
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Emily a Birminghami Egyetemen tanul üzleti menedzsment-marketing szakon, jelenleg a gyakornoki évét tölti. Mind az írás, mind a fitnesz iránt érdeklődik, ezért örül, hogy most a kettőt kombinálhatja. Szeret időt tölteni a barátaival, az edzőteremben és azon kívül is.
myprotein