Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Szezonális ételek | Vajon érdemes évszakonként eltérően enni?

Szezonális ételek | Vajon érdemes évszakonként eltérően enni?
Shannah Hatch
Író és szakértő2 év Ago
Shannah Hatch profiljának megtekintése
Fordította: Kelemen József

Szezonális étkezés. Még egy szempont, amin gondolkozni kell, ha azon ötletelünk, hogy vajon mit is tegyünk a tányérunkra. De ne aggódj, a szezonális étkezés nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnhet számodra.

Annak érdekében, hogy átlátható legyen, összeszedtünk egy listát arról, hogy Magyarországon milyen népszerű gyümölcsök és zöldségek teremnek évszakonként. Ez egy alapot adhat, annak megértésére, hogyan is működik a szezonális étkezés.

Ősz Tél Tavasz Nyár
Almafélék Almafélék Spárga Meggy
Karfiol Cékla Rebarbara Kék áfonya
Zeller Kelbimbó Zöldborsó Cukkini
Sütőtök Répa Spenót Málna
Szőlő Póréhagyma Zöldhagyma Eper
Padlizsán Gombafélék Rukkola Paradicsom
Szezonális ételek

Alább pedig részletezzük a szezonális étkezéssel kapcsolatos gondolatokat.

1. Táplálkozás

Kezdjünk azzal, a szemponttal, ami sokunkat érdekel, a táplálkozással! Tudjuk, hogy rengetegen akarjátok tudni arra az égető kérdésre a választ, hogy vajon az adott étel a szezonjában fogyasztva tápanyagdúsabb, mintha a szezonon kívül fogyasztanánk.

A kellemetlenül rövid válasz pedig az, hogy… attól függ.

Tudjuk-tudjuk! Nem ezt akartad hallani. Viszont ez függ az étel tárolásától, illetve, hogy mikor lett szedve, és attól, hogy a megvételtől számítva mikor fogyasztod el. Abban egyetértünk, hogy ha veszel egy kosárnyi epret reggel, és elfogyasztod már délután, akkor a termék tápanyagdús marad, minimális tápanyagveszteséggel. Azonban, hogy ha hétfő reggel szedted az epret, és csak csütörtökön eszed meg, akkor valószínűleg az epreid már vesztettek a tápanyagértékükből, a szedés pillanatához viszonyítva. A fagyasztandó gyümölcsöket és zöldségek gyakran akkor szedik le, mikor elérik a tápértékük csúcsát, és ezután egyből fagyasztják is, ezáltal a termék megőrzi a mikrotápanyag tartalmát a tárolás során is.

Ha friss opcióra törekszel, akkor a legjobb, ha akkor veszed a gyümölcsöd, zöldséget amikor szükséged van rá, nem pedig egyszer vásárolsz egy hétre elegendő mennyiséget. Noha nem tudhatod, hogy meddig ült az adott étel a boltok polcain, viszont azt az időt már le tudod csökkenteni, amit a hűtőben vagy a gyümölcskosárban tölt.

 

2. Ár

Néhányunk számára nem tűnik majd fontos tényezőnek, viszont amennyiben érdekel, akkor örömmel fogod hallani, hogy ha a gyümölcsöt a szezonjában veszed, az sokkal olcsóbb, mintha szezonon kívül vennéd.

Ez azért van, mivel a szezonon kívüli ételnek, ahhoz, hogy a szupermarketek polcaira kerülhessen, többet kell utaznia. Ez lényegében annyit jelent, hogy nekünk meg kell fizetni az extra szállítási költséget is, ami amiatt van, hogy az adott étel nem terem éppen Magyarországon.

Azt is fontos megjegyeznünk, hogy az ár részben azt is tükrözi, hogy az adott étel termelése/szállítása milyen környezeti hatással jár. A drágább ételek azt jelentik, hogy messzebbről jött, ez pedig nagyobb ökológiai lábnyomot jelent részünkről.

 

3. Íz

Igaz, ez már személyes ízlés kérdése, néhányan azt állítják, hogy az étel jobban ízlik, ha évszakjában van szedve. Mi teljesen megértjük ezt, mivel valószínűleg édesebb, lédúsabb és éretteb, mint azok a vetélytársai melyek 1000 mérföldről érkeztek hozzánk, egy ládában.

 

4. Segíthetsz a közösségen

A szezonális ételek vásárlásával támogatod a helyi közösséget is. Valószínűleg nem meglepő, hogy az őstermelők, gazdák csak az adott évszakhoz köthető növényeket termesztik. Az ételt olcsóbb termelni, és nagyobb eséllyel fog virágozni, a saját, őshonos környezetében. Amikor ételt veszel a helyi piacon, vagy éppen őstermelőktől, a nyereség visszajut a helyi közösségbe.

Hogyan kezdjek el szezonálisan enni?

Kezdd azzal, hogy megnézed, mit adnak éppen a helyi piacokon. Amennyiben ennél is hozzáértőbbnek akarod érezni magad, nézz recepteket az interneten, könyvekben vagy olyan alkalmazásokban, ami kiszűri az adott évszakra vonatkozó recepteket.

Útravaló

Ha hosszan is és röviden is össze akarnánk foglalni, akkor azt mondhatjuk, érdemes szezonálisan ennünk. A környezetünk, illetve a helyi közösség és a pénztárcád javára fog válni, ezért mindannyian profitálhatunk abból, ha az adott évszakban termelhető ételeket választjuk.

Nem fog ártani az sem, ha néha évszakon kívüli ételt eszel (- tudjuk, milyen jól esik egy kis epres süti télen -) de ha szeretnél szezonon kívül egy bizonyos gyümölcsöt vásárolni, helyette megvehetnéd akkor, amikor friss, és lefagyasztod inkább.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Shannah Hatch
Író és szakértő
Shannah Hatch profiljának megtekintése
Shannah Hatch karrierjét a táplálkozástudomány területén kezdte meg, miután részt vett egy ún. „Farm to Fork” műhely foglalkozáson. Jelenleg táplálkozási tanácsadóként dolgozik, útmutatást és támogatást nyújt az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) keretein belül. Shannah korábban azon dolgozott, hogy új táplálékkiegészítő termékeket vezessen a piacra, az ötleteket megvalósítsa. Legjobb tanulmányi tapasztalatai között szerepel más egészségügyi területek képviselőinek hallgatása, valamint olyan beszélgetésen való részvétel, mint például az étrend, a női hormonok és a sport közötti kapcsolat. Shannah számos önkéntes tevékenységben vett részt, beleértve az élelmiszerbankokkal való munkát, a sporttáplálkozási workshopok vezetését és a kísérleti tanulmányokban való részvételt. Reméli, hogy továbbra is változást érhet el az iparban, oktat és másokkal együttműködik a helyes táplálkozás ösztönzése érdekében. Szabadidejében Shannah szereti a sziklamászást, a futást, és megpróbál egy-egy darabot eljátszani a zongorán.
myprotein