Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

TOP 11 étel a betegségek leküzdésére | Mit egyél, ha beteg vagy

TOP 11 étel a betegségek leküzdésére | Mit egyél, ha beteg vagy
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus3 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Fordította: Kelemen József

Amikor nem érzed magad a legjobban, annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyulj az orvosod valószínűleg a jól bevált taktikát fogja javasolni, ami nem más, mint a sok pihenés és rengeteg folyadék. Viszont vannak bizonyos ételek, melyek az átlagosnál gyorsabban kigyógyíthatnak a náthából. Olvasd el, és tudd meg, hogy milyen természetes orvosságok léteznek, illetve mely ételeket érdemes kerülni, ha nem vagy jól.

1. Citrusfélék és egyéb gyümölcsök

A következő mondat szinte egyidős az emberiséggel: Megfázásos betegség idején a C-vitamin a leghatásosabb. Erről pedig legtöbbünknek a narancs vagy a narancslé jut eszébe. Viszont vannak olyan ételek, melyek még magasabb C-vitamin tartalommal rendelkeznek: ilyen az eper vagy a piros kaliforniai paprika. Számos zöld színű zöldség által is C-vitaminhoz juthatsz, például a brokkoli vagy spenót fogyasztásával.

A C-vitamin kifejezetten nyerő megfázások és vírusok ellen, mivel támogatja az immunrendszert, ezzel lerövidíti a gyógyulási időt.1 A bogyós gyümölcsök sok flavonoidot is tartalmaznak, ezek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyületek.

citrusfélék

2. Csirkehúsleves

Ha betegség idején anyukád ápol, valószínű csirkehúslevest vagy valamilyen hasonló erőlevest szokott főzni.

A leves melegsége kellemes, a magas sótartalma miatt hidratál, az erőleves pedig tömve van aminosavakkal. A jól megfőtt zöldségeket könnyű megemészteni, és nyugtathatja a gyomrodat, tökéletes influenza idején, amikor alig van étvágyad.

csirkehúsleves

3. Fokhagyma

A fokhagymának antimikrobiális (mikróba ellenes) hatása van, ezzel megvéd a baktériumoktól és vírusoktól, melyek a szervezetedbe kerülhetnek. A C-vitaminhoz hasonlóan, serkenti az immunrendszered, és előbb kigyógyíthat a megfázásból és egyéb légutat fertőző vírusokból. 2

Az erős, szúrós íze segít kitakarítani az arcüregedet is. Ha még az ötlettől is rosszul vagy, hogy elrágj néhány nyers gerezdet, süsd meg és add bármilyen sós ételhez melyet elfogyasztani készülsz, vagy szedhetsz táplálékkiegészítőt is. A rendszeres fokhagyma fogyasztásnak van egy ráadás előnye is: segít megőrizni a szívünk egészségét.2

fokhagyma

4. Hús- és rákfélék

Elsőre ez furcsának tűnhet, de a hús, valamint a rák-és kagylófélék tartalmazzák a legtöbb cinket, a cink pedig bizonyítottan lecsökkenti a megfázás hosszát és súlyosságát is.3

Amikor nem érzed magad jól, és nem akarsz húst vagy rákot és kagylót fogyasztani, akkor egy cink táplálékkiegészítő is megteszi. Viszont, hogy az immunrendszered a legjobban működjön, nem lenne rossz ötlet, hetente egy-egy adaggal fogyasztani ezekből a cinkdús ételekből.

hús

5. Gyógyteák

A gyógynövényes teák szintén természetes ellenszerei a megfázásnak és egyéb légúti betegségeknek. A fokhagyma helyett, sokkal kellemesebb módon tisztítják az orrüreget, és a teafüvek magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, ezzel előbb leküzdheted a betegséget.

Ezen kívül tele vannak flavonoidokkal és vitaminokkal, így javítják az általános egészséget, legfőképpen az orrüreg vagy a fülek bakteriális fertőzése során. 4

A koffein, amely néhány teában megtalálható, löketet adhat, és ez nagyon jól jön, amikor nem érzed túl jól magad és energiára szorulsz.

gyógyteák

6. Méz

A méz nem csak finom, hanem kiválóan enyhíti a torokfájdalmat is. A gyerekorvosok gyakran javasolják a mézet köhögés ellen, olyan gyerekeknek, akik túl fiatalok az orvossághoz. Viszont fontos tudni, hogy a méz nem adható újszülötteknek, 1 éves korig.

A magas cukortartalma nem csak finommá teszi, hanem éppen ez adja a mikróba ellenes hatását – ez miatt sem romlik meg a spájzban, még hosszú idő után sem. A helybéli méhek által termelt méz pedig a szezonális allergia ellen is hatásos lehet. Tehát egy nagyon szuper természetes gyógymód.

méz

7. Mogyoróvaj

A mogyoróvaj nemcsak egy rég bevált csuklás elleni módszer, hanem a mézhez hasonlóan a torokfájást is enyhítheti.

Ez egy növényi alapú fehérjeforrás, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, amik összességében előnyösek az egészségünkre nézve. Egy kis kanál belőle segíthet, ha köhögéstől szenvedsz, emellett pedig hihetetlenül finom is.

mogyoróvaj

8. Elektrolit italok

Ha gyomorrontás miatt sok folyadékot vesztettél, akkor elektrolit italokra van szükséged, hogy pótolhasd a folyadékot és tápanyagokat. Sokszor tartalmaznak némi cukrot, ami pedig ezzel kalóriát is szolgáltat, miközben feltölt a nátriummal, káliummal, illetve egyéb ásványi anyagokkal, melyek kiürülnek hányás és hasmenés során.

A dehidratáció elkerülése a legjobb módja, hogy visszanyerd az erőd, és ezek az italok könnyen emészthetők, még akkor is, ha nem vagy jól.

Ha gyors ásványianyag-pótlást szeretnél, akkor tökéletes számodra a táplálékkiegészítőnk.

9. Kókuszvíz

Ha nem szereted a hagyományos elektrolit italok ízét, akkor a kókuszvíz egy jó helyettesítő lehet, olyankor, amikor folyadékpótlásra van szükséged. Természetes ásványianyag-tartalommal rendelkezik, és enyhén édeskés íze frissítő lehet nyáron edzések után, vagy amikor a gyomrod vacakol.

Egyszerre csak keveset igyál, és figyeld meg, hogy bírja a gyomrod, mivel néhány embernél puffadást okozhat.

kókuszvíz

10. Rizs

A hagyományos “BRAT” (banán, rizs, almaszósz, toast) diéta része, ha a gyomrod vacakol erre gondolhatsz egyből. Ha még gondolni sem bírsz erős ízekre, akkor a rizs megfelelő választás, hogy néhány kalóriát bevigyél.

Az alacsony zsírtartalma miatt gyorsan emészthető, és szénhidrátokkal szolgáltat, melyek fenntartják az anyagcserédet, illetve a rizst könnyű megfőzni és tárolni is. Miközben a banán, almaszósz és toast kenyér is jó választás, a rizs egy tipikus kellemes étel, amit nagyrészt mindenki gyomra jól tolerál. Egyéb ilyen nyugtatóan kellemes étel, mely szóba jöhet, a sós kréker, zabkása és a farina kása.

rizs

11. Gyömbér

A gyömbér egy másik klasszikus gyógyszer hányinger ellen. Kérdezz csak meg bárkit, aki reggeli rosszullétet élt át. Hányinger és gyomorrontás ellen ajánlják, mely lehet gyomorrontástól, utazástól vagy terhességtől is.

Számos módon fogyaszthatod a gyömbért: frissen, vagy reszelve gyümölcslébe vagy salátaöntetként, kemény cukorka, táplálékkiegészítő vagy gyömbér üdítő formájában.

gyömbér

Ételek, melyeket kerülj, ha beteg vagy:

Zsíros ételek

Az olyan ételek, melyek zsírdúsak és olajban sültek, emésztési problémákhoz és hasfájáshoz vezethetnek, mivel a zsír lelassítja az emésztést. Ha nem vagy jól, akkor ezek az ételek még ronthatják tüneteidet.

A magas zsírtartalmú ételek lassítják az emésztést, és ezek az olajban sült ételek nem igazán tápanyagdúsak.

Kerüld a következőket: sült burgonya, rántott hús, vaj, olajos szószok és mártogatósok.

Savas ételek

Miközben a citrusfélék C-vitaminnal szolgáltathatnak, sokszor nem jó őket választani gyomorrontás esetén. A savas ételek helyett válassz valami könnyű ételt, mint amit a BRAT diétánál említettünk előbb, és olyan gyümölcsöket és zöldségeket melyek kevésbé savas kémhatásúak, mint banán és répa!

Kerüld a következőket: citrom, lime, narancs, tiszta gyümölcslevek, paradicsom és paradicsomlé, kávé.

Tejtermékek

Eléggé megosztó téma, sok ember hisz abban, hogy megfázáskor le kell csökkenteni a tej és tejtermékek fogyasztását. Az elmélet emögött az, hogy a tejtermékek serkentik a nyálkatermelést, ezzel jobban eldugítja az orrot és légutakat.

A tanulmányok ebben a témában nem egységes eredményre jutottak, viszont érdemes lehet lecsökkenteni a tejterméket egy pár napig, és megnézni, javultak-e a tünetek.

Alkohol

Alkohol elég ritkán előnyös az egészségünkre, legfőképpen akkor nem, ha beteg vagy.

A sör vagy bor helyett, összpontosíts tápanyagdús ételekre és italokra, ezzel felgyorsíthatod a gyógyulás folyamatát, így pedig mielőbb visszatérhetsz a legjobb önmagadhoz. A víz mindig biztonságos választás.

Extrém hőmérsékletek

Amikor fáj a torkod, a meleg italok, mint a tea vagy kávé, vagy épp egy leves sokkal irritálóbbak lehetnek, mint a hideg italok.

Ha lázad van, és ráz a hideg, akkor a hideg turmixok vagy a fagyasztott gyümölcsök még ronthatnak az állapotodon. Amikor beteg vagy, mindenképp gondold át a tüneteid, mielőtt még eldöntöd, mit eszel vagy iszol.

Útravaló

Bár az orvos a legjobb javaslatot fogja tenni, hogy hogyan is küzdj le egy betegséget, rengeteg lehetséges gyógymód ott lapul a konyhapult alatt, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy gyomorrontásról. Amikor legközelebb nem érzed jól magad, használd ki ezen ételek gyógyerejét, és figyeld meg, vajon gyorsabban helyre állsz-e!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. Maggini, S., Wenzlaff, S., & Hornig, D. (2010). Essential role of vitamin C and zinc in child immunity and health.Journal of International Medical Research38(2), 386-414. 

2. Rana, S. V., Pal, R.,Vaiphei, K., Sharma, S. K., & Ola, R. P. (2011). Garlic in health and disease. Nutrition research reviews24(1), 60-71. 

3.Frederickson, C. J., Koh, J. Y., & Bush, A. I. (2005). The neurobiology of zinc in health and disease. Nature Reviews Neuroscience6(6), 449-462. 

4.Trevisanato, S. I., & Kim, Y. I. (2000). Tea and health.Nutrition Reviews58(1), 1-10. 

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein