Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Mi az aerob állóképesség? | Fogalom, teszt és edzés tippek

Mi az aerob állóképesség? | Fogalom, teszt és edzés tippek
MyproteinHU
Író és szakértő2 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Az aerob állóképesség (más néven alap-állóképesség) a mindennapi tevékenység során fontos. Kihathat az edzés hatékonyságára és még a ház körüli teendők elvégzésére is. A nagyobb fokú aerob állóképesség intenzívebb és hosszabb edzéseket tesz lehetővé. Szeretnél többet megtudni az aerob állóképességről és annak fejlesztéséről? Kíváncsi vagy, hogyan tudod az aerob edzést hatékonyabbá tenni? Akkor olvasd el cikkünket, amelyben bemutatjuk, hogy az aerob állóképesség, hogyan segítheti szív- és érrendszeri állapot megőrzését.

A cikk tartalma:

Mi az aerob állóképesség?

Az aerob állóképesség a kardiovaszkuláris fittségre utal. Sokak szerint ez az egyik legalapvetőbb fitnesz tulajdonság, mert szorosan kapcsolódik a szív- és érrendszeri egészségmegőrzéshez. Az aerob állóképesség fejlesztésével javítható a tüdő oxigén-felvétele, ami különösen jótékony hatással van a szervezetre intenzív edzés során.

aerob állóképesség

Hogyan mérheted fel saját aerob állóképességed?

Az aerob állóképesség mérésének legjobb módja a VO2 max élettani teljesítményteszt. A teszt azt a maximális oxigénfelvevő képességet méri, amit egy maximális megterhelésű edzés során el tudsz használni. Az aerob állóképesség fejlesztésére irányuló edzés javíthatja a VO2 max értéked, ami azt jelenti, hogy a szervezeted az oxigént sokkal hatékonyabban fogja felhasználni.

Miért fontos az aerob állóképesség?

Az alap-állóképesség kiemelkedően fontos, mivel hatással van arra, hogy milyen hatékonyan és gyorsan szállítja a tested az oxigént azokra a helyekre, ahol a leginkább szükség van rá sportolás közben. A kardiovaszkuláris egészséget olyan tényezők befolyásolják, mint a kor, az életvitel, a gének és az aktivitás. Az aerob állóképesség a késő tinédzser évektől egészen a 30-as évekig a legmagasabb, utána pedig folyamatosan csökken a kor előrehaladtával.

A megfelelő szintű aerob-állóképesség megléte nem csupán a sportolók számára, hanem általánosan mindenki számára fontos, hiszen számos egészségügyi előnyt hordoz magában. A szív izomszövetek komplex rendszere, ami természeténél fogva igényli a rendszeres edzést annak érdekében, hogy növelje erejét és képes legyen megbirkózni azokkal a feladatokkal, amire a testnek szüksége van az életben maradáshoz.

Anaerob vs. aerob állóképesség

Az anaerob mozgás magas intenzitású edzésforma, mely során magasabb a pulzus és a testnek több energiát kell az izmokhoz szállítania. Ezzel szemben az aerob edzés alacsonyabb intenzitású mozgásforma mérsékeltebb pulzusszámmal. A test egy nehéz súlyzós edzés során az anaerob rendszerre támaszkodik.

Aerob küszöbnek nevezik azt az intenzitási szintet, ahol még a vérben nem halmozódik fel túl nagy mennyiségű tejsav az edzés során - ami később akár izomfájdalomhoz vezetne. Amikor viszont anaerob mozgásformát végzel, rövidebb idő alatt több kalóriát tudsz ugyan elégetni, ám olyan nagyfokú az intenzitás, hogy az hosszú távon (általában 3 percnél tovább) nem fenntartható.

Az olyan anaerob gyakorlatok, mint a rövidtávfutás, súlyemelés és crossfit edzés, növelik az anaerob állóképességet. Tehát sokkal tovább fogsz tudni hatékonyan edzeni.

Az aerob edzés esetében sok oxigénre van szükséged a teljesítményed fenntartásához. A magas energiaigényű tevékenységekhez szükséges tápanyagokat élelmiszerekből és kiegészítőkből viheted be.

Mik az aerob állóképesség előnyei?

Az aerob állóképességet-fejlesztő edzésformák általánosságban javíthatják a fizikai erőnlétet és kitartást. Ez fokozza az edzések hatékonyságát és növeli a sportteljesítményt az edzés különböző területein. Például a súlyemelésnél kevesebb kimerülésre lehet majd számítani. Továbbá, aerob-állóképesség javításával a kardiovaszkuláris egészséged is megalapozhatod!

Hogyan fejleszd az aerob állóképességed?

Az intervallum alapú edzés az egyik legjobb módja az aerob állóképesség fejlesztésének, mely valójában a kardiovaszkuláris képesség idővel történő, fokozatos javításán múlik.

Futás

A futás az egyik legjobb módja az aerob állóképesség fejlesztésének, mely végezhető intervallum edzésként is.

Először próbálkozhatsz egy lépcsőzetes, fokozatos intenzitású gyakorlatsorral az aerob erőnlét fejlesztésére:

  • Kocogj egyenletes ütemben 2 percig!
  • Fuss gyorsabb intenzitással 30 másodpercig!
  • 2 percig térj vissza egyenletes tempóba!
  • Ismételd meg ezt 20 percig!

Aztán kipróbálhatod a nehezebb verziót:

  • Fuss kényelmesen 10 másodpercig, majd sprintelj 10 másodpercig!
  • Fuss kényelmesen 20 másodpercig, majd sprintelj 20 másodpercig!
  • Ismételd ezeket, miközben minden alkalommal 10 másodperccel növeled az időtartamot, amíg el nem éred az egy percet. Utána pihenj egy nagyot!

Kerékpározás

A kerékpározás hatékony aerob állóképesség fejlesztő gyakorlat. Kerékpározás közben váltogathatod a fokozatokat (vagy a beállításokat az otthoni gépen), ezáltal befolyásolhatod az edzés intenzitását.

  • Kerékpározz kényelmes tempóban 3 percig, majd kapcsolj nagyobb ellenállású sebességfokozatra 1 percig!
  • Ismételd ezt fél órán keresztül!
  • Ha valami nagyobb kihívásra vágysz, próbáld ki a lejtőkön és dombokon való biciklizést! Az biztosan megizzaszt majd!
kerékpározás

Úszás

Az úszás az aerob gyakorlatok egyik formája, amely alkalmas intervallum edzések kivitelezésére is. A medence hossza lehet a mérőszám. Alkalmazz HIIT-stílusú megközelítést:

  • Ússz olyan gyorsan 30 másodpercig, amilyen gyorsan csak tudsz, majd pihenj 30 másodpercet. Másik opció: ússz gyorsan a medence egyik végétől a másikig, majd enyhébb tempóval a visszatérő körben!
  • Ismételd meg 2 percig és a sorozatok között pihenj!

Szeretnél többet megtudni a HIIT edzésekről? Ebben a blog bejegyzésben a 11 leghatékonyabb HIIT edzést gyűjtöttük össze!

Edzés

A 11 leghatékonyabb HIIT edzés bármely sportcél eléréséhez

A HIIT edzésmódszer hatékonysága kétségtelen. Olvasd el cikkünk a bármely sportcél elérését támogató, 11 izzasztó HIIT edzés megismeréséhez!

Aerob állóképesség mérése

Az aerob állóképesség mérésére számos módszer létezik. Kezdetnek kitűzheted a saját céljaidat és meghatározhatsz mérföldköveket. Egy egyszerű módja annak, hogy teszteld magad, hogy kitűzöl egy célt. Például, hogy 5 kilométernyi távot futsz. Először is nézd meg, hogy meg tudod-e csinálni ezt a távot szünet nélkül. Figyeld a pulzusod és jegyezd fel a maximális értéket. Később fokozatosan növelheted a sebességet, ugyanazon távolság teljesítésekor, így jól látható lesz majd a fejlődés.

VO2 max mérése

Ez a teszt egy szakértő segítségét, illetve speciális felszerelést igényel, így sajnos nem mindenki tudja otthon elvégezni. A VO2 max, vagy maximális oxigénfelvevő képesség, az a mennyiségű oxigén, amit a szervezeted fel tud venni az edzés során. A teszteléshez az alanynak kimerülésig kell végeznie gyakorlatokat, miközben a szakemberek mérik az oxigén fogyasztást, a szén-dioxid-termelést, és a belélegzett levegő mennyiségét.

Pacer vagy Shuttle teszt

A Pacer teszt vagy Shuttle teszt egy 20 méteres futás teszt. Magyarul “beep tesztnek” is szokás nevezni. A résztvevők oda-vissza futnak ezen a távon, miközben jelzés hangokat hallanak. Ezek a ,,beep” jelzőhangok egy idő után egyre gyakrabban szólalnak meg és gyorsabb tempót diktálnak a futónak a táv megtételére.

Étkezési tippek az aerob-állóképesség növelésére

A telítetlen zsírokban és szénhidrátokban gazdag étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy az állóképesség-növelő edzés során a szervezet elegendő hozzáférést tudjon biztosítani az izom- és máj glikogén raktárakhoz.

Ha a súlyvesztés a célod, akkor ennek megfelelően kell mérlegelni a makrotápanyagok bevitelét - miközben viszonylag nagy mennyiségű zsírt és szénhidrátot fogyasztasz, - hogy létrejöhessen a kalóriadeficites állapot.

Mint minden edzésforma esetében, a megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy a sérült izomszövet regenerálódni tudjon. Azok számára, akik jelenleg az ellenálló edzésre összpontosítanak, a javasolt fehérjefogyasztás 2,2 g is lehet testtömeg kilogrammonként. Ha viszont elsődleges célod az aerob állóképességed növelése, testtömeg kilónként 1,2-1,4 gramm fehérje szükséges az izomnövekedéshez és -regenerálódáshoz.

úszás
Milyen gyakran érdemes aerob állóképességi edzéseket végezni?

Mint minden edzéstípus esetében, a te egyéni célodtól függ, hogy milyen gyakran végzel aerob állóképességi edzéseket. Ha elsősorban az általános egészségmegőrzés a célod, akkor az NHS (National Health Service, Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) ajánlása szerint heti 150 perc mérsékelt testmozgásra lesz szükséged.

Ha a célod az, hogy kihívás elé állítsd magad, például, hogy új 5 kilométeres személyes csúcsot állíts be vagy egy hosszú távú versenyt lefuss, akkor kifejezetten ezekre a célokra kell edzened, ami több állóképesség-növelő edzést jelent. Tervezz egy edzésprogramot magadnak, ami különféle távolságokat és intenzitásokat tartalmaz akár a hét minden napjára.

Gyakori kérdések

Mi az aerob állóképesség fogalma?

Az aerob állóképesség azon képesség, mely lehetővé teszi, hogy folyamatosan végezz valamilyen mozgásformát (futás, kerékpározás, úszás), anélkül, hogy hamar elfáradnál. Az „aerob” kifejezés szorosan összekapcsolódik az oxigénnel, ugyanis az aerob állóképesség megmutatja, hogy a tested milyen hatékonyan képes eljuttatni az oxigént az izmokhoz.

Melyek a legjobb aerob állóképesség fejlesztő gyakorlatok?

A következetes aerob állóképességi edzésekkel idővel fejleszted az állóképességed. Ha ugyanannak a tevékenységnek a végzése közben egy kicsit hosszabb ideig, vagy más intenzitással veszed igénybe a tested, növelheted az állóképességed.

Miért fontos az aerob állóképesség?

Az aerob állóképesség kulcsfontosságú mérőszáma a szív és az izmok egészségének. Ha szeretnél zsírt elégetni - ugyanakkor az izmaidat megtartani, - akkor kalóriadeficites állapotot szükséges elérned, mely az aerob tevékenység által valósulhat meg a leghatékonyabban.

Hogyan fejleszthető az aerob állóképesség?

Az aerob állóképességet, mint a többi erőnléti mérőszámot, a következetes gyakorlás tudja javítani. Fokozatosan növeld az edzések időtartamát vagy intenzitását, így idővel az általános aerob állóképességed jelentősen fejlődni fog.

Mely az 5 aerob gyakorlat?

Az aerob tevékenységek közé tartozik többek között a futás, a kerékpározás, a lépcsőzés, az úszás és az evezés. Ezeken kívül még rengeteg más mozgásforma van.

Összefoglalás

Az aerob-állóképesség edzés bármilyen mozgásforma lehet, mely alaposan igénybe veszi a szervezet oxigénfelvevő képességét, emellett viszont mérsékelt intenzitású. A szív- és érrendszer edzettségi szintje a szív által az aktív izmokhoz pumpált oxigén mennyiségében mérhető.

A gyakori állóképességi edzésekkel javíthatod az aerob állóképességed. Az intervallum alapú edzés, amely váltakozva tartalmaz alacsony- és nagy intenzitású gyakorlatokat, az egyik legjobb módja az aerob erőnlét kapacitás és az általános szív- és érrendszeri egészség fejlesztésére.

Edzés

Evezőgép tippek | Evezőpad technika, gyakori hibák és előnyök

Az evezőgép egy sokoldalú és hasznos sporteszköz. Cikkünkben megismerheted az evezőpad használatának helyes technikáját és a leggyakoribb hibákat.

Edzés

Futás kezdőknek | 4 hetes futás edzésterv

Ha futásról van szó, mindenkinek megvan a maga módja. De amikor belekezdesz, honnan tudod biztosan, hogy megértetted az alapokat, és hogyan maradsz motivált, ha már elsajátítottad őket?

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein