Edzés

Hatékony fogyás tippek: edzésmódszerek a súlyvesztéshez

Rengeteg olyan edzésmódszer létezik, ami gyors fogyással kecsegtet, de ezek közül melyik passzol a legjobban hozzád és az edzés stílusodhoz? Melyik mozgásnem jár a legmagasabb energiafelhasználással? Hogy érdemes belevágni a fogyni vágyóknak a sportba? Miképp segít a testmozgás a súlyvesztésben? Most kiderítjük – jönnek a legjobb fogyás tippek, bármilyen típusú mozgást is preferálsz!

Így segít az edzés a fogyásban 

Az edzés rengeteg olyan előnnyel jár, aminek a végeredménye a fogyás. Ezek közül a leginkább kiemelkedő az, hogy segít neked kalóriadeficitbe kerülni. Ennek több módja lehetséges: kevesebbet eszel, többet edzel, vagy kombinálod ezt a kettőt. A kalóriadeficit az a kulcsszó, ami nélkül nem létezhet fogyás. Hogy mit jelent pontosan a kifejezés? Kalóriadeficit alatt azt az állapotot értjük, amikor a bevitt energia alacsonyabb, mint az energiaszükséglet.

Emellett az edzésnek más előnyei is vannak: például sokkal fittebb leszel! Felpörög az anyagcseréd, jobban fogsz aludni és több energiád lesz a mindennapokban.

Ahogy fejlődsz, úgy leszel egyre erősebb és izmosabb is. Ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy holnap már nem férsz be az ajtón – viszont a fogyás miatt megereszkedett bőr problémáján ez nagyon sokat segít majd, hiszen a tested és az izomzatod sokkal tónusosabb, feszesebb lesz.

Fogyás tippek

Fogyás tippek: 7+1 edzésmódszer a súlycsökkentéshez

A súlycsökkenéshez szükséges kalóriadeficit eléréséhez nem csupán a bevitt energia mennyiségét érdemes redukálni, hanem az elhasznált kalóriák számát is hasznis lehet megemelni. Ennek egyik hatékony eszköze lehet a sport. Így az étkezésre vonatkozó fogyás tippek mellett érdemes figyelmet fordítani a megfelelő edzésmódszer kiválasztásra. A következőkben 7+1 súlyvesztést támogató spot lehetőséget ismerhetsz meg! 

Cross-Training 

A cross-training egyre népszerűbb edzésmódszer. Nem árul zsákbamacskát: pontosan az, aminek elsőre is tűnik! A kardió, a súlyzós edzés és a gimnasztika gyakorlatait kombinálja, ezáltal segít, hogy fittebb, hajlékonyabb és erősebb legyél. 

Ráadásul, ha a cross-traininget választod, még az a luxus is megadatik, hogy magad dönthetsz a terhelés mértékéről! Persze a cél mindig ugyanaz: hogy feszegesd és egyre messzebbre told a határaid, minden edzésről az izzadságtól csuromvizesen távozva. Ha a gyors fogyás kulcsát keresed, a cross-trainingben nem fogsz csalódni!

Saját testsúlyos edzés

Egy igazán kényelmes formája az edzésnek – ha csak limitált hely, idő vagy felszerelés áll a rendelkezésedre, mi is lehetne kézenfekvőbb, mint hogy a saját testsúlyodat használod ellenállásként? 

Ebben az esetben kiemelt fontosságú, hogy progresszíven növeld a terhelést – ha fejlődni szeretnél, erre mindenképp figyelned kell. Több sorozat, több ismétlés vagy éppen rövidebb pihenőidő – bármelyiket választhatod, a lényeg, hogy a holnapi edzés legyen keményebb, mint a mai volt! Így a fogyás sem marad elérhetetlen cél. 

HIIT (high-intensity interval training)

A magas intenzitású intervallum edzés (high intensity interval training, azaz HIIT) hatékonyabb lehet a fogyás szempontjából, mint a kevésbé intenzív edzések – a fogyás tippek között ezért szerepel nagyon előkelő helyen. Egy tanulmány megmutatta, hogy a résztvevők 28,5%-a nagyobb fogyást könyvelhetett el ilyen típusú edzést végezve – de a HIIT nem mindenki számára a legjobb választás.

Rövid, magas intenzitású munkaszakaszok még rövidebb pihenőkkel – ez az edzésmódszer hatékonyan segít az energiafelhasználásban, így a kalóriaégetés növelésében, aminek az eredménye a fogyás!

Tabata

A tabata a HIIT egy formája: egy gondosan felépített edzésmódszer. 20 másodperc munka után 10 másodperc pihenő következik, ezek a szakaszok pedig 4 percig követik egymást, ami 8 sorozat munkát jelent. Pont olyan kíméletlen, amilyennek hangzik, de, ha célod a gyors fogyás, érdemes lehet kipróbálni!

Mi az a Tabata edzés?

Edzés

Mi az a Tabata edzés?

Ha igazán fel akarjuk turbózni az edzéseinket, főleg ha azért, mert nem tudunk eljutni az edzőterembe, akkor a Tabata hibátlan választás.

2022-06-14 10:07:30Chris Appleton

LISS

A betűszó a következő fogalmat takarja: alacsony intenzitású kardió edzés (low intensity steady state). Ez az edzésmódszer nem a határaid feszegetéséről szól, hiszen nem rövid ideig kell mindent beleadnod – alacsonyabb erőbedobással dolgozol, viszont folyamatosan, sokkal hosszabban, megszakítás nélkül. 

Lényegesen barátságosabb módszer, mint a HIIT vagy a tabata, a hátránya mindössze annyi, hogy több időt vesz igénybe. A kalóriadeficithez azonban ugyanúgy hozzásegíthet, így, ha fogyás tippeket keresel, adj a LISS-nek egy esélyt!

A kardió edzés 10 előnye | Ezért érdemes belevágni

Edzés

A kardió edzés 10 előnye | Ezért érdemes belevágni

Miért érdemes kardiózni? Milyen pozitív hatása van az ilyen mozgásformának? Cikkünkben összeszedtük a kardió edzés 10 előnyét, amely számodra is hasznos lehet. Mi a helyzet a kalóriaégetéssel-zsírégetéssel, regenerálódással?

2022-08-17 16:23:55Ádám Norbert

Kardió

A kardió bombabiztos módja annak, hogy jobb formába kerülj, fittebb legyél és impozáns mennyiségű kalóriát égess el – aminek az eredménye a fogyás. A kardió a szív-és érrendszer állapotát is jelentősen javítja, tehát az egészségedért is teszel, amikor valamelyik kardiógépet választod az edzésedhez! Ez lehet a taposógép, evezőgép vagy épp a cross-trainer – és akkor még csak a konditeremben adódó lehetőségek közül soroltunk fel néhányat. 

A kardiónak azonban más formái is léteznek: a kutyasétáltatás, a takarítás, a kertészkedés, egy aktív nap a gyerekekkel vagy néhány kör az uszodában – ezek mind ide tartoznak!

A kutatások szerint a leghatékonyabb fogyás tipp, ha a kardióedzések mellett heti 2-3 erősítő edzést is beiktatsz – így nagyobb mértékű lesz a fogyás. 

30 napos guggolás kihívás az izomerő növelése érdekében

Edzés

30 napos guggolás kihívás az izomerő növelése érdekében

Íme, egy kemény guggolás kihívás. Dolgozz keményen 30 napon keresztül, hogy fejlődést és eredményeket érj el, ami egy teljesen új löketet ad majd!

2021-03-25 16:52:03Chris Appleton

Erősítő edzés 

Az erősítő edzés a fogyás nagyon hatékony segítője, hiszen nagyobb ellenállással dolgozol, így megnő az energiafelhasználásod. Erősebb leszel és izmot építesz, miközben a testzsírszázalékod csökken és az anyagcseréd felgyorsul.

Ha egy ponton megállt a fogyás, akkor se aggódj! Az izom ugyanakkora térfogaton nehezebb, mint a zsír, így könnyen lehetséges, hogy a testeden raktározott zsír mennyisége csökken, a mérleg mégsem azt mutatja, amit vársz.

30 perces teljes test edzés kézi súlyzóval

Edzés

30 perces teljes test edzés kézi súlyzóval

Ez a megterhelő kézi súlyzós teljes test edzés csupán 30 percet vesz igénybe! Így akár elvégezhető munka előtt reggel, vagy az ebédszünetben!

2022-02-15 14:30:07Chris Appleton

Súlyzós edzés

Ha azt mondjuk: súlyzós edzés, sokaknak egyből a “kétajtós szekrény” kifejezés jut eszébe és kigyúrt férfiak képe jelenik meg lelki szemeik előtt. Pedig ez csak sztereotípia!

Csak rajtad áll, hogyan formálod a tested súlyok és ellenállás használatával – a kalóriabevitel mindennek a kulcsa. Ha sikerül tartanod egy kis mértékű kalóriadeficitet és ezt a megfelelő sorozat- és ismétlésszámmal kombinálod, akkor a legjobb úton jársz, hogy zsírt veszíts, idővel pedig igazán fitté és tónusossá tedd a tested – nem mellesleg sokkal erősebb is leszel!

Az edzésről általánosságban elmondható, hogy segít a testzsírszázalék csökkentésében, ami a fogyás kulcseleme. Azok az izmok, amelyeket dolgoztatsz, megnőnek – ennek következtében pedig több zsírt fognak elégetni, ami eddig csak raktározódott az izmok körül!

Összegzés 

Ha fogyás tippeket keresel, az edzés a segítségedre lesz: rengeteg edzésmódszer létezik, így könnyen megtalálhatod az életstílusodhoz, korodhoz vagy edzésmúltadhoz leginkább passzoló sportot. Ha megvan az elhatározás, semmi sem állíthat meg! Bármit is válassz mozgásként, amíg figyelsz a kalóriabeviteledre és az edzéseken beleadsz mindent, a fogyás garantált – a zsírpárnák csak úgy olvadnak majd le a testedről!MyproteinHU

MyproteinHU

Író és szakértő


Akár -30% Blog exkluzív akció Kupon: BLOGHU | Klikk Vásárlás