Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Hatékony fogyás tippek: edzésmódszerek a súlyvesztéshez

Hatékony fogyás tippek: edzésmódszerek a súlyvesztéshez
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Rengeteg olyan edzésmódszer létezik, ami gyors fogyással kecsegtet, de ezek közül melyik passzol a legjobban hozzád és az edzés stílusodhoz? Melyik mozgásnem jár a legmagasabb energiafelhasználással? Hogy érdemes belevágni a fogyni vágyóknak a sportba? Miképp segít a testmozgás a súlyvesztésben? Most kiderítjük - jönnek a legjobb fogyás tippek, bármilyen típusú mozgást is preferálsz!

Így segít az edzés a fogyásban 

Az edzés rengeteg olyan előnnyel jár, aminek a végeredménye a fogyás. Ezek közül a leginkább kiemelkedő az, hogy segít neked kalóriadeficitbe kerülni. Ennek több módja lehetséges: kevesebbet eszel, többet edzel, vagy kombinálod ezt a kettőt. A kalóriadeficit az a kulcsszó, ami nélkül nem létezhet fogyás. Hogy mit jelent pontosan a kifejezés? Kalóriadeficit alatt azt az állapotot értjük, amikor a bevitt energia alacsonyabb, mint az energiaszükséglet.

Emellett az edzésnek más előnyei is vannak: például sokkal fittebb leszel! Felpörög az anyagcseréd, jobban fogsz aludni és több energiád lesz a mindennapokban.

Ahogy fejlődsz, úgy leszel egyre erősebb és izmosabb is. Ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy holnap már nem férsz be az ajtón - viszont a fogyás miatt megereszkedett bőr problémáján ez nagyon sokat segít majd, hiszen a tested és az izomzatod sokkal tónusosabb, feszesebb lesz.

Fogyás tippek

Fogyás tippek: 7+1 edzésmódszer a súlycsökkentéshez

A súlycsökkenéshez szükséges kalóriadeficit eléréséhez nem csupán a bevitt energia mennyiségét érdemes redukálni, hanem az elhasznált kalóriák számát is hasznis lehet megemelni. Ennek egyik hatékony eszköze lehet a sport. Így az étkezésre vonatkozó fogyás tippek mellett érdemes figyelmet fordítani a megfelelő edzésmódszer kiválasztásra. A következőkben 7+1 súlyvesztést támogató spot lehetőséget ismerhetsz meg! 

Cross-Training 

A cross-training egyre népszerűbb edzésmódszer. Nem árul zsákbamacskát: pontosan az, aminek elsőre is tűnik! A kardió, a súlyzós edzés és a gimnasztika gyakorlatait kombinálja, ezáltal segít, hogy fittebb, hajlékonyabb és erősebb legyél. 

Ráadásul, ha a cross-traininget választod, még az a luxus is megadatik, hogy magad dönthetsz a terhelés mértékéről! Persze a cél mindig ugyanaz: hogy feszegesd és egyre messzebbre told a határaid, minden edzésről az izzadságtól csuromvizesen távozva. Ha a gyors fogyás kulcsát keresed, a cross-trainingben nem fogsz csalódni!

Saját testsúlyos edzés

Egy igazán kényelmes formája az edzésnek - ha csak limitált hely, idő vagy felszerelés áll a rendelkezésedre, mi is lehetne kézenfekvőbb, mint hogy a saját testsúlyodat használod ellenállásként? 

Ebben az esetben kiemelt fontosságú, hogy progresszíven növeld a terhelést - ha fejlődni szeretnél, erre mindenképp figyelned kell. Több sorozat, több ismétlés vagy éppen rövidebb pihenőidő - bármelyiket választhatod, a lényeg, hogy a holnapi edzés legyen keményebb, mint a mai volt! Így a fogyás sem marad elérhetetlen cél. 

HIIT (high-intensity interval training)

A magas intenzitású intervallum edzés (high intensity interval training, azaz HIIT) hatékonyabb lehet a fogyás szempontjából, mint a kevésbé intenzív edzések - a fogyás tippek között ezért szerepel nagyon előkelő helyen. Egy tanulmány megmutatta, hogy a résztvevők 28,5%-a nagyobb fogyást könyvelhetett el ilyen típusú edzést végezve - de a HIIT nem mindenki számára a legjobb választás.

Rövid, magas intenzitású munkaszakaszok még rövidebb pihenőkkel - ez az edzésmódszer hatékonyan segít az energiafelhasználásban, így a kalóriaégetés növelésében, aminek az eredménye a fogyás!

Tabata

A tabata a HIIT egy formája: egy gondosan felépített edzésmódszer. 20 másodperc munka után 10 másodperc pihenő következik, ezek a szakaszok pedig 4 percig követik egymást, ami 8 sorozat munkát jelent. Pont olyan kíméletlen, amilyennek hangzik, de, ha célod a gyors fogyás, érdemes lehet kipróbálni!

LISS

A betűszó a következő fogalmat takarja: alacsony intenzitású kardió edzés (low intensity steady state). Ez az edzésmódszer nem a határaid feszegetéséről szól, hiszen nem rövid ideig kell mindent beleadnod - alacsonyabb erőbedobással dolgozol, viszont folyamatosan, sokkal hosszabban, megszakítás nélkül. 

Lényegesen barátságosabb módszer, mint a HIIT vagy a tabata, a hátránya mindössze annyi, hogy több időt vesz igénybe. A kalóriadeficithez azonban ugyanúgy hozzásegíthet, így, ha fogyás tippeket keresel, adj a LISS-nek egy esélyt!

Kardió

A kardió bombabiztos módja annak, hogy jobb formába kerülj, fittebb legyél és impozáns mennyiségű kalóriát égess el - aminek az eredménye a fogyás. A kardió a szív-és érrendszer állapotát is jelentősen javítja, tehát az egészségedért is teszel, amikor valamelyik kardiógépet választod az edzésedhez! Ez lehet a taposógép, evezőgép vagy épp a cross-trainer - és akkor még csak a konditeremben adódó lehetőségek közül soroltunk fel néhányat. 

A kardiónak azonban más formái is léteznek: a kutyasétáltatás, a takarítás, a kertészkedés, egy aktív nap a gyerekekkel vagy néhány kör az uszodában - ezek mind ide tartoznak!

A kutatások szerint a leghatékonyabb fogyás tipp, ha a kardióedzések mellett heti 2-3 erősítő edzést is beiktatsz - így nagyobb mértékű lesz a fogyás. 

Erősítő edzés 

Az erősítő edzés a fogyás nagyon hatékony segítője, hiszen nagyobb ellenállással dolgozol, így megnő az energiafelhasználásod. Erősebb leszel és izmot építesz, miközben a testzsírszázalékod csökken és az anyagcseréd felgyorsul.

Ha egy ponton megállt a fogyás, akkor se aggódj! Az izom ugyanakkora térfogaton nehezebb, mint a zsír, így könnyen lehetséges, hogy a testeden raktározott zsír mennyisége csökken, a mérleg mégsem azt mutatja, amit vársz.

Súlyzós edzés

Ha azt mondjuk: súlyzós edzés, sokaknak egyből a “kétajtós szekrény” kifejezés jut eszébe és kigyúrt férfiak képe jelenik meg lelki szemeik előtt. Pedig ez csak sztereotípia!

Csak rajtad áll, hogyan formálod a tested súlyok és ellenállás használatával - a kalóriabevitel mindennek a kulcsa. Ha sikerül tartanod egy kis mértékű kalóriadeficitet és ezt a megfelelő sorozat- és ismétlésszámmal kombinálod, akkor a legjobb úton jársz, hogy zsírt veszíts, idővel pedig igazán fitté és tónusossá tedd a tested - nem mellesleg sokkal erősebb is leszel!

Az edzésről általánosságban elmondható, hogy segít a testzsírszázalék csökkentésében, ami a fogyás kulcseleme. Azok az izmok, amelyeket dolgoztatsz, megnőnek - ennek következtében pedig több zsírt fognak elégetni, ami eddig csak raktározódott az izmok körül!

Összegzés 

Ha fogyás tippeket keresel, az edzés a segítségedre lesz: rengeteg edzésmódszer létezik, így könnyen megtalálhatod az életstílusodhoz, korodhoz vagy edzésmúltadhoz leginkább passzoló sportot. Ha megvan az elhatározás, semmi sem állíthat meg! Bármit is válassz mozgásként, amíg figyelsz a kalóriabeviteledre és az edzéseken beleadsz mindent, a fogyás garantált - a zsírpárnák csak úgy olvadnak majd le a testedről!

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein