Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

4 ok, amiért a cink előnyös a férfiak számára

4 ok, amiért a cink előnyös a férfiak számára
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző2 év Ago
Liam Agnew profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

A cink olyan ásványi anyag, amelyre mindenkinek szüksége van az étrendjében. Különösen fontos lehet a férfiak számára, mivel a cink hiánya az alacsonyabb tesztoszteronszinttel áll összefüggésben. Ez az erő, az izomtömeg és az általános jólét létfontosságú hormonja. Mivel a szervezet nem termel cinket, ezért azt vagy étrendből, vagy más külső forrásból kell biztosítanunk. A cinket számos egészségügyi előnnyel hozzák összefüggésbe. Cikkünk ezúttal a férfiak számára leginkább relevánsakat taglalja.

cink

A cink előnye férfiaknak

Segít megelőzni a tesztoszteronszint csökkenését

A cink szerepet játszik a tesztoszteronszint szabályozásában. Kimutatták, hogy a cink 20 hetes korlátozása az étrendben negatív hatással lehet a tesztoszteronszintre.1 Míg a kutatások eredményei arra utalnak, hogy a cink a tesztoszteronszintet az egészséges tesztoszteronszintű férfiaknál minimális mértékben képes növelni, addig alátámasztották, hogy a cink kiegészítők fogyasztása növeli a szintet a kismértékben csökkent tesztoszteronszintű idősebb férfiaknál.1

Segíthet az alvás javításában

A kognitív rendszerben betöltött szerepe miatt elősegítheti az elalvást és javíthatja az alvás minőségét.2 Egy intenzív osztályon dolgozó ápolónőkön végzett vizsgálatban azok, akik kiegészítették cinkkel az étrendjüket, jobb alvásminőségről számoltak be, mint azok, akik nem.3 A rossz alvás a tesztoszteronszint csökkenésével is összefüggésbe hozható. Egy 8 órás és 5 órás alvást összehasonlító tanulmányban azoknál, akik 5 órát aludtak egy éjszaka, 10-15%-os tesztoszteronszint-csökkenésről számoltak be.4 Az alvás cink kiegészítőkkel történő javítása segíthet megelőzni a tesztoszteronszint alváshiány miatti csökkenését.

Segít a bélrendszer egészségének megőrzésében

A cink hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, mivel segít megőrizni a bélnyálkahártya épségét. A bélnyálkahártyát „szoros csomópontok” kötik össze, és ezek előállításában és szabályozásában a cink kulcsszerepet játszik.5 Fogyasztás csökkentheti a „szivárgó bél” kialakulásának valószínűségét, amelyet a bélnyálkahártya károsodásának leírására használnak.

Segíthet megőrizni az immunitást

A cink segít fenntartani az immunrendszer működését azáltal, hogy hozzájárul a vírusok és a baktériumok terjedése ellen küzdő immunsejtek termelődéséhez. Bár az eredmények jelenleg vegyesek és nem meggyőzőek, a legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a cinkpasztillák segíthetnek csökkenteni a közönséges megfázás lefolyásának időtartamát.6

Cink adagolása férfiaknak

Az ajánlott napi mennyisége férfiaknak 11 mg, és ennek bevitele szájon át is történhet. Cinkforrás lehet a marhahús, a homár, az osztriga, a csirke, a sült bab és a különböző reggelizőpelyhek, így ha az étrendben ezek nem igazán szerepelnek, a cinket tartalmazó táplálékkiegészítők hasznosak lehetnek.

Összefoglalás

A cinknek számos egészségügyi előnye van. Míg az egészséges férfiak tesztoszteronszintjének növelésére vonatkozó bizonyítékok jelenleg hiányosak, az alacsony cinkbevitelt az alacsony tesztoszteronszinttel hozták összefüggésbe. Azt viszont kimutatták, hogy a kiegészítés növeli a tesztoszteronszintet azoknál, akiknél minimális hiány áll fenn. Egyéb egészségügyi előnyei közé tartozik az ép bélrendszer, az erős immunitás és a minőségi alvás biztosítása.

Kiegészítők

Melyik a legjobb multivitamin férfiaknak?

Míg a megfelelő vitaminbevitel biztosítása mindkét nem esetében fontos az egészség megőrzéséhez, a férfiaknak bizonyos vitaminokból többre van szükségük, mint a nőknek. Tudj meg többet cikkünkből!

3 év AgoAl Liam Agnew
Kiegészítők

Mi a taurin? | A taurin hatása, előnye és mellékhatása

Cikkünkben megismerheted, milyen módon támogathatja sport ambícióid a taurin használata.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Prasad AS, Mantzoros CS, Beck FW, Hess JW, Brewer GJ. Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition. 1996 May;12(5):344-8. doi: 10.1016/s0899-9007(96)80058-x. PMID: 8875519.
  2. Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator. (2017). International Journal of Molecular Sciences, 18(11), p.2334
  3. Gholipour Baradari A, Alipour A, Mahdavi A, Sharifi H, Nouraei SM, Emami Zeydi A. The Effect of Zinc Supplementation on Sleep Quality of ICU Nurses: A Double Blinded Randomized Controlled Trial. Workplace Health Saf. 2018 Apr;66(4):191-200. doi: 10.1177/2165079917734880. Epub 2017 Dec 14. PMID: 29241421.
  4. Leproult, R. (2011). Effect of 1 Week of Sleep Restriction on Testosterone Levels in Young Healthy Men. JAMA, 305(21), p.2173
  5. Suzuki, T., 2020. Regulation of the intestinal barrier by nutrients: The role of tight junctions. Animal Science Journal, 91(1).
  6. Wang MX, Win SS, Pang J. Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation. Am J Trop Med Hyg. 2020;103(1):86-99. doi:10.4269/ajtmh.19-0718
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző
Liam Agnew profiljának megtekintése

Liam igazolt sportdietetikus a Nemzetközi Táplálkozási Társaságnál, és bejegyzésre került a Brit Dietetikus Szövetség sport és edzés táplálkozással foglalkozó nyilvántartásába. Sport és a testmozgás tudományában szerzett BSC diplomát, majd, ISSN diplomát alkalmazott sport és edzés dietetika szakon.

Liam tapasztalt személyi edző, segít az embereknek gyakorlatias, bizonyítékkal alátámasztott edzés és táplálkozási tanácsaival, hogy elérjék egészségügyi és fitnesz céljaikat.

Szabadidejében Liam számos erőemelő versenyen vett már részt, szereti a hegyi sétákat, a focit és a konyhai receptgyűjteményének bővítését. Liam tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein