Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Melyik a legjobb multivitamin férfiaknak?

Melyik a legjobb multivitamin férfiaknak?
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző3 év Ago
Liam Agnew profiljának megtekintése

Egy jó multivitamin kiegészítővel biztosítani tudjuk testünk vitaminszükségletét. A különböző vitaminok mind-mind különböző szerepet töltenek be a testünkben, és az egészségünk megőrzésének érdekében biztosítanunk kell, hogy ezekből ne legyen hiány. A férfi és a női test különbözik egymástól, és a hölgyek számára a legjobb multivitamin nem biztos, hogy az urak számára is a legjobb választás. Következzen pár jó tanács az igényeidnek megfelelő, legjobb multivitamin megtalálásához!

A cikkben a következőkről lesz szó:

multivitamin férfiaknak

Miért fontosak a multivitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy fittek és egészségesek legyünk. Bár a szükségletünk nagy részét egy jól átgondolt étrenddel ki lehet elégíteni, vannak bizonyos esetek, amikor az további kiegészítést igényel.

Ilyen eset lehet például a magas aktivitási szint, a stresszes időszak vagy egy olyan diéta, amely jelentős energiahiánnyal jár. Ilyenkor egy jó minőségű multivitamin kiváló lehetőséget biztosít az optimális egészség megőrzéséhez.

A férfiaknak szükségük van speciális vitaminokra?

Az ideális és a mindennapi jó közérzet érdekében nincs nagy különbség a férfiak és a nők vitaminigényében.

Egyes vitaminok ajánlott napi mennyiségének különbségei a test méretétől is függhetnek. -vagyis a férfiak a nagyobb testméretük miatt általában több A-, B-, E-, K-vitamint és cinket igényelnek.1 Ez alól a fő kivétel a vas és a folsav, amelyekre a nőknek a menstruációs ciklusuk miatt lényegesen nagyobb szükségük van.

Azonban a férfiak és a nők között az egyik legfőbb különbség a tesztoszteronszint, és ennek a fontos hormonnak a fenntartásához számos vitamin szükséges. Ezekre a bizonyos vitaminokra a férfiaknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk, mint a nőknek.

Ez a két speciális vitamin a következő:

  • Cink: Mivel a cink fontos szerepet játszik a termékenységben, gyakran szerepel a férfiak multivitaminjaiban.2 Kutatások bizonyítják, hogy a cink segíthet az alvásban is, ami fontos a tesztoszteronszint fenntartásához.3
  • D-vitamin: A D-vitamin szerepet játszik a megfelelő izomműködésben, a csontok egészségének megőrzésében és az immunitás fenntartásával csökkenti a fertőzés kockázatát.4 Azt is megállapították, hogy a D-vitamin szerepet játszhat a tesztoszteron termelésében is, mivel a herékben - ahol a tesztoszteron termelődik- D-vitamin enzimek találhatók.5

Hogyan válaszható ki a legjobb multivitamin férfiak számára?

Vajon hogyan válaszható ki a legjobb multivitamin férfiak számára? Íme pár jó tanács, amelyek segíthetnek a döntésben!

Döntsük el, mi a célunk!

A különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak mind megvan a maga szerepe a szervezetben. A multivitaminok összetétele a különböző vitaminok arányától függ, ezért ez befolyásolhatja, hogy melyik multivitamin a legjobb választás számunkra.

Például, ha az immunitás fenntartására törekszünk a tél folyamán, akkor a legjobb multivitamin az, amely tartalmaz D-vitamint is. Az általános energiaszint növelése érdekében az a multivitamin lehet a legelőnyösebb, amely B-vitaminokat és C-vitamint is tartalmaz. A fejlődés és teljesítménynövelés érdekében pedig a kalcium és a cink kap hangsúlyosabb szerepet.

Gondoljunk a hasznosításra is!

Számos különböző formájú multivitamin kiegészítőt vehetünk. Ezek a jól ismert kapszuláktól, a porokon át, a gumicukrokig megtalálhatók.

A legjobb megoldás csak attól függ, melyik a legkényelmesebb számunkra. Ha a kapszulák és a nagy vitamintabletták lenyelése gondot okoz, akkor a gumicukor jó megoldás lehet, mivel szétrághatók, és különböző ízekben kaphatók. A porokkal sincs sokkal nehezebb dolgunk, hiszen shake-ünkhöz, turmixunkhoz is hozzákeverhetjük.

Vizsgáljuk meg a vitamintartalmat!

Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a multivitaminban megtalálható vitaminok „Napi ajánlott mennyiségének” (RDA) tartalmát. Elsősorban azért, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy elegendő mennyiségű vitamint tartalmaznak-e, valamint, hogy megfelelő-e ez a mennyiség. A több nem mindig jobb, és egy adott vitamin túlzott fogyasztása negatív egészségügyi következményekkel járhat.

Bármelyik multivitamint választjuk, mindenképp tartsuk be a mellékelt utasításokat, és győződjünk meg arról, hogy bármely más kiegészítő szedésével, nem visszük-e be ugyanazt a vitamint túl nagy mennyiségben. A jó multivitaminok egyik előnye, hogy a napi szükségletek nagyrészét biztosítják, csökkentve ezzel a további vitamin-kiegészítés szükségességét.

Legjobb multivitamin ajánlásaink férfiak számára

Alpha Men – a legjobb multivitamin férfiaknak a Myprotein kínálatában

Az Alpha Men sokféle vitamint tartalmaz, köztük D-vitamint, B5-vitamint, C-vitamint, cinket és kalciumot. Megtalálhatók benne olyan természetes összetevők is, mint a koreai ginzeng és a csalánlevél kivonat, amelyek a nagy aktivitású időszakokban elősegíthetik a tesztoszteronszint fenntartását.6 Az Alpha Men vitathatatlanul a legjobb multivitamin férfiaknak a Myprotein kínálatában!

A-Z multivitamin

Tökéletes „napi egyetlen tabletta” multivitaminnak, hiszen széles körben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat is. Az A-Z multivitamin cinket, C-vitamint, A-vitamint, B-vitaminokat és vasat tartalmaz. Ezek mind segítenek fenntartani az immunrendszer egészségét és az optimális energiatermelést.

Multivitamin Gummies Gumivitamin

Multivitamin Gummies Gumivitamin 11 vitamin és ásványi anyagok keverékét tartalmazza, magas C-vitamin-tartalommal bír, és hozzájárulhat az immunitás megőrzéséhez. Finom eperízben kapható, és mivel szétrágható, könnyebben fogyasztható, mintha nagy tabletták lenyelésével kellene megküzdenünk. A finom íz miatt pedig nehezebben felejtjük majd el bevenni!

Vegan A-Z

A Vegan A-Z multivitamin 22 vitamin és ásványi anyagok keverékét tartalmazza, amelyek elősegítik az anyagcsere és az immunrendszer megfelelő működését, úgy, hogy közben a vegánok számára is megfelelő választás.

THE Multi

A THE Multi magnézium, vas, cink és C-vitamin keverékét tartalmazza, elősegítve ezzel az immunitásunkat és az energiatermelésünket. Az előállítás módja lehetővé teszi, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok megnövekedett mértékben hasznosuljanak, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk hatékonyabban képes felhasználni ezeket.

THE Joint Kapszula

Ez a prémium ízületi támogató termék egy egyedi, esszenciális vitaminok és ásványi anyagok komplexéből készült.

35%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

Jegyezzük meg!

Egy jó multivitamin-kiegészítő egyszerű, kényelmes módja lehet a vitaminok és ásványi anyagok bevitelének, amelyekre szükségünk van az egészségünk megőrzése érdekében. A legjobb kiegészítő kiválasztása a céljainktól és a kiegészítés okaitól függ.

Mindig ellenőrizzük az összetevők listáját, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szükséges vitaminok szerepelnek-e benne, és ez a mennyiség megfelelő-e számunkra. Hasznos lenne azt is kivizsgálni az orvosunkkal, hogy van-e szükségünk bármely speciális vitamin kiegészítésére.

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Kiegészítők

TOP 9 étrend-kiegészítő a hatékony tömegnöveléshez

Az alábbi cikkünkben kilenc olyan tömegnöveléshez való étrend-kiegészítő szerepel, amelyek segítségével effektív módon építheted izomzatod a következő tömegelés során.

Kiegészítők

Mi az L-glutamin? | Hatása, mellékhatása és előnyei

A glutamin egy, a szervezet által természetes úton előállított aminosav. Cikkünkben bemutatjuk pozitív hatásait, valamint mellékhatásait.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Schwartz JB. Vitamin intake, recommended intake, and gender differences. J Gend Specif Med. 2001;4(1):11-5.  
  1. Fallah A, Mohammad-Hasani A,ColagarAH. Zinc is an Essential Element for Male Fertility: A Review of Zn Roles in Men's Health, Germination, Sperm Quality, and Fertilization. J Reprod  Infertil. 2018;19(2):69-81. 
  1. Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator. (2017). International Journal of Molecular Sciences, 18(11), p.2334
  1. Owens, D., Allison, R. and Close, G. (2018). Vitamin D and the Athlete: Current Perspectives and New Challenges. Sports Medicine, 48(S1), pp.3-16. 
  1. Seftel, A. (2011). Re: Effect of Vitamin D Supplementation on Testosterone Levels in Men. Journal of Urology, 186(1), pp.239-240. 
  1. Sharp MH, Shields KA, Rauch JT, et al. The Effects of a Multi-Ingredient Performance Supplement on Hormonal Profiles and Body Composition in Male College Athletes. Sports  (Basel). 2016;4(2):26. Published 2016 May 6. doi:10.3390/sports4020026 
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző
Liam Agnew profiljának megtekintése

Liam igazolt sportdietetikus a Nemzetközi Táplálkozási Társaságnál, és bejegyzésre került a Brit Dietetikus Szövetség sport és edzés táplálkozással foglalkozó nyilvántartásába. Sport és a testmozgás tudományában szerzett BSC diplomát, majd, ISSN diplomát alkalmazott sport és edzés dietetika szakon.

Liam tapasztalt személyi edző, segít az embereknek gyakorlatias, bizonyítékkal alátámasztott edzés és táplálkozási tanácsaival, hogy elérjék egészségügyi és fitnesz céljaikat.

Szabadidejében Liam számos erőemelő versenyen vett már részt, szereti a hegyi sétákat, a focit és a konyhai receptgyűjteményének bővítését. Liam tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein