Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Fehérjepor kezdőknek: protein por kisokos

Fehérjepor kezdőknek: protein por kisokos
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
A „fehérjepor” szó hallatán nehéz súlyokat emelgető, izomtól duzzadó kondisokra asszociálhatsz. Ám a fehérjepor nemcsak testépítőknek való – még a konditermi újoncok is profitálhatnak a használatából. Íme a teljes fehérjepor kezdőknek útmutatónk.A cikk tartalma:

Mi a fehérjepor?

A fehérjepor egy olyan kiegészítő, amelyet különböző forrásokból származó fehérjék kivonásával állítanak elő. Legnépszerűbb formája a tejsavó, de készíthető tojásfehérjéből, szójából vagy borsóból is.Előállítása során eltávolítják a szénhidrátok, zsírok és ásványi anyagok jelentős részét, így tiszta fehérje marad. Ezután hozzáadják a tápanyagokat, aromákat és néhány egyéb összetevőt.A végtermék tejjel vagy vízzel rehidratálható, vagy akár receptekhez is hozzáadható por. Különféle ízekben kaphatók, beleértve az ízesítetlen verziót is, és számos étrendi vagy életmódbeli igényt kielégíthetnek.
Kiegészítők

A legjobb Myprotein fehérje ízek - szerintetek

Ha valaha is dilemmáztál azon, hogy melyik proteint válaszd, indulj ki abból, hogy melyik a legnépszerűbb. Segítünk. Íme a kedvenc Myprotein fehérje ízek...

Mire jó a fehérjepor?

Az egyik legfontosabb kérdés: mire jó a fehérjepor? Az széles körben ismert tény, hogy mindenkinek szüksége van a fehérje makrotápanyagra. A legtöbb ember számára a proteinbevitel könnyen megoldható az étrendje által. Ám néha előfordulhat, hogy nem tudsz eleget bevinni, vagy egyszerűen nincs időd egy fehérjedús étel elkészítésére. Itt jönnek képbe a fehérjeporok.A legtöbb fehérjepor teljes értékű, vagyis minden esszenciális aminosavat biztosít a szervezet számára, amire szüksége van. De többet kínálnak, mint pusztán tápanyagot – számos egyéb előnnyel is járhatnak:
  • Súlykontroll: A fehérje nagyon eltelítő, ami azt jelenti, hogy gyorsan feltölt és hosszabb ideig teltebbnek érzed magát. Ez ideálissá teszi mindazok számára, akik szeretnék kontrollálni a testsúlyukat.
  • Izomépítés: A fehérje elengedhetetlen az izomépítéshez. Egy 49 tanulmányból álló áttekintés alapján a fehérje-kiegészítés jelentősen javította az izomzat méretét és erejét egészséges felnőtteknél, akik ellenálló edzést, például súlyemelést végeztek.
  • Edzés utáni regeneráció: Edzés közben az izmokban mikroszakadások keletkeznek. A regenerálódás után az izmok erősebbek lesznek. Ahhoz, hogy ez a javulás megtörténjen, fehérjét kell fogyasztanod.
  • Kényelmes: A fehérjepor könnyen és gyorsan használható – csak keverd össze tejjel vagy vízzel. Tökéletes edzés utáni töltéshez, reggelire vagy uzsonnára. Ráadásul, ha még csak most kezded használni, akkor sem kell azon stresszelned, hogy számold a makrókat az ételben – pontosan tudni fogod, mennyi van egy adag porban. Tehát, a fehérjepor kezdőknek is teljes mértékben ajánlott.

Fehérjepor kezdőknek

Szerezd be a kiszemelt fehérjepor termékeket 35%-os kedvezménnyel!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

Milyen típusú fehérjeporok léteznek?

Ha szeretnéd növelni a fehérjebeviteledet, ismerned kell a különböző elérhető típusokat. Íme egy áttekintés a leggyakoribbakról:

Tejsavófehérje

Egy tejfehérje, amely könnyen feloldódik vízben, így kényelme miatt a sportolók és az edzőterembe járók kedvence. A tejsavófehérje teljes értékű fehérje, ami azt jelenti, hogy minden aminosavat tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, továbbá gyorsan és könnyen felszívódik.

Szójafehérje

Ha kerülöd a tejtermékeket, akkor a szójababból készült szójafehérje remek növényi alapú alternatívát kínál. A tejsavóhoz hasonlóan a szója fehérjepor is teljes értékű protein.

Kazein

A kazein, egy másik tejtermék alapú fehérje, gazdag glutaminban, egy olyan aminosavban, amely az edzés utáni gyorsabb izomregenerációhoz kapcsolódik. Sokkal lassabban emésztődik, mint a tejsavó, ezért a legjobb, ha este fogyasztjuk.

Borsó

A növényi alapú és kiváló minőségű borsófehérje a szója és a tejsavó fehérjék nagyszerű alternatívája. A borsófehérje az arginin – egy aminosav – kitűnő forrása.

Kender

A kendermagból készült teljes értékű vegán fehérjepor nemcsak az összes aminosavat tartalmazza, amelyre a szervezetnek szüksége van, hanem esszenciális zsírsavakat is. Egy másik nagyszerű választás a tejtermékeket és a szóját kerülők számára.Ne feledd, hogy a fehérjeporok ára és minősége eltérhet, ezért mindig ellenőrizd az összetevőket és a tápértékeket a csomagolás hátoldalán, mielőtt pénzt áldozol rájuk.

Melyik fehérjepor a legjobb kezdők számára?

Ha a legjobb fehérjeport keresed magad számára kezdőként, akkor figyelembe kell venned a fitnesz és egészségügyi céljaidat, valamint az étrendbeli preferenciáidat is. Ne csak a legolcsóbb opció lebegjen a szemed előtt – ügyelj az összetevőkre, tápanyag információkra és elkészítési javaslatokra. Egy olcsóbb fehérjepornak alacsonyabb lehet a proteintartalma, ami azt jelenti, hogy többet kell belőle használnod, így a végén ugyanott leszel.

Melyik fehérjepor a legjobb a céljaim eléréséhez?

A legjobb fehérjepor izomépítéshez

A tömegeléshez olyan porra lesz szükséged, ami rengeteg minőségi fehérjét tartalmaz. A THE Whey masszív 25 grammnyi ultramagas minőségű tejsavófehérjével örvendeztet meg, ezáltal tökéletes az izomépítéshez.

A legjobb fehérjepor fogyáshoz

Ha a fogyás a célod, a fehérjepótlás nagy segítség lehet. A fehérje hosszabb ideig telít el, csökkenti a nassolás utáni vágyat, így a legjobb, ha magas proteintartalmú reggelivel kezded a napot. Ehhez egy kazein alapú fehérjepor ajánlott, mivel hosszabb ideig tart az emésztése, mint más fehérjéké, így nagyszerű a vércukorszint és a jóllakottság fenntartására.

Érdemes lehet megfontolni a diétás fehérjekeverékeket is, mivel ezek több hozzáadott anyagot tartalmaznak, például rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek segítik a fejlődésedet. Gyakran előfordul, hogy a fogyás érdekében végrehajtott étkezési változások miatt hiányt szendvesz ezekből az alapvető tápanyagokból, így egy olyan helyettesítő keverék, mint az Impact Diet Whey segíthet ennek kezelésében.

A legjobb fehérjepor szálkásításhoz

Ha szeretnél szálkásabb lenni, akkor a fehérjepor remek segítség lehet a céljaid eléréséhez. Az Impact Whey Isolate egy magas fehérje- és alacsony cukortartalmú shake, zsír nélkül. Kiváló opciót nyújt az éhségérzet kontrollálásához és a jóllakottság hosszabb ideig történő fenntartásához.

A legjobb fehérjepor vegánok számára

Fehérjeporok tekintetében akkor is számos lehetőség áll a rendelkezésedre, ha vegán életmódot követsz. A szójafehérje izolátum remek választás izomtömegnöveléshez, a Clear Vegan Protein pedig a fogyásban nyújt nagy segítséget. Borsófehérjéből készült és három gyümölcsös ízben kapható, alacsony szénhidráttartalommal. A Borsófehérje Izolátum szintén kiváló növényi fehérjepor szálkásításhoz, ugyanis magas a fehérje-szénhidrát aránya.

Kiegészítők

7 növényi fehérjepor | Hogyan válaszd ki a megfelelőt?

A növényi fehérjepor ugyanolyan hatékony lehet, mint az állati eredetű termékek, ha az egészséged, izomnövekedésed, regenerációd támogatásáról van szó.

A legjobb fehérjepor edzés előtt

Az edzés előtti táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőled. Bár a legjobb, ha 2-3 órával előtte kiegyensúlyozott étkezést fogyasztasz, ez nem mindig lehetséges. Ilyenkor jön jól egy kényelmesen elkészíthető fehérjeturmix. A tejsavófehérje nagyszerű választás, ha körülbelül egy órával az edzés előtt iszod és további összetevőket is hozzáadhatsz, hogy növeld a tápértékét.

A legjobb fehérjepor edzés után

Az edzés utáni regenerálódást illetően fontos, hogy a szervezetet feltöltsd fehérjével, energiával és folyadékkal, amelyet az edzés során elhasználtál. A tejsavó alapú fehérjepor jó választás, mivel a szervezet gyorsan lebontja, így az edzést követő egy órán belül ellátja izmaidat a szükséges aminosavakkal. Ezzel szemben a kazein alapú por sokkal lassabban emésztődik meg, így jobb, ha a késő esti edzés után veted be.

A fehérjepor felhasználási módjai

A fehérjepor nemcsak turmixhoz alkalmas. Valójában elég sokoldalú, különféle ételeket és sült finomságokat készíthetsz belőle. Sokoldalúsága azt jelenti, hogy számos módon keverheted és használhatod fel különféle snackekhez, hogy feldobd vele a fejlődésedet. A fehérjeporok ma már túlmutatnak az egyszerű eper, vanília és csokoládé ízeken, egy termék 40 ízt is kínálhat, az ízesítetlen változatot is beleértve.

Egyszerűen csak adj egy kanál fehérjeport a joghurtodhoz, zabodhoz és smoothie-dhoz, de ezeken kívül is rengeteg finom receptre bukkanhatsz. Reggelire ott a Fahéjas Csiga Ízű Egyéjszakás Zabkása, a Banános Protein Palacsinta vagy a Csokis-Kávés Reggeli Fehérje Turmix. Edzés utáni protein snackként próbáld ki a Sütés nélküli Fehércsokis Trüffel golyót, vagy dobj be egy Double Dough Brownie-t vagy egy Gooey Double Chocolate & Peanut Butter sütit az igazi kényeztetésért.

Összefoglalást

A fehérjepor nagyszerű eszköz, bármi legyen is a célod. Rengeteg lehetőség közül választhatsz, de érdemes először kipróbálni néhányat, hogy kiderüljön, mi a legjobb a számodra. És ne ragaszkodj csupán a klasszikus változathoz, hogy vízben vagy tejben kevered el a port. Ne szorítsd magad korlátok közé - légy kreatív és próbálj ki különböző recepteket! A fehérjepor kezdőknek is ajánlott, hiszen támogat az úton, akár izmot építesz, akár fogyni szeretnél.

Ne felejtsd, a PROTEINBLOG kóddal 35%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a fehérjepor lista oldalon található bármely terméket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein