Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Mit egyek edzés előtt? | Edzés előtti étkezés kisokos

Mit egyek edzés előtt? | Edzés előtti étkezés kisokos
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus5 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Olvasási idő: 6 percFordította: Fazekas Dániel

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy táplálkozás, elsősorban az edzést követő visszatöltés jut eszünkbe, de vajon fordítunk elegendő figyelmet az azt megelőző időszakra is? A megfelelő időben bevitt, a megfelelő típusú és mennyiségű tápanyag jelentős hatással lehet mind a teljesítményünkre, mind a közérzetünkre. Mi pedig most pontosan ennek fogjuk az alapjait papírra vetni, hogy a sportolással töltött idő valóban pozitív gondolatokkal záródjon.

edzés előtti étkezés

Miért olyan fontos az edzés előtti étkezés?

Minden megmérettetés alapos előkészületeket követel, és ez alól a testünk sem kivétel, ha azt szeretnénk, hogy teljesítsen, biztosítani kell számára az ehhez szükséges forrásokat. Gondoljunk csak az autóra, üzemanyag hiányában azzal sem tudjuk elérni a kitűzött célt. Ezek után nyilvánvaló, hogy az edzésnek se láthatunk neki a testünknek szükséges üzemanyag nélkül. Ez nevezetesen a táplálék, amit - mielőtt nekiveselkednénk az edzőteremnek - gondosan meg kell válogatnunk:

  1. Az edzés előtt mennyi idővel tervezek étkezni?
  2. Milyen típusú edzést szeretnék csinálni, és milyen célokkal érkezem aznap?
  3. Milyen hosszúra tervezem az edzést?

Ez a három kérdés határozza meg, hogy mire is lesz szükségünk.

3 kérdésre, 3 válasz, lássuk!

Mennyivel előtte érdemes ennünk? Van egy szűköcske óránk gyorsan harapni valamit, vagy három órával előtte eszünk egy emberes, tápanyagban gazdag adagot, viszont azután már semmit? Ha több mint egy órád van edzés előtt, akkor lehet, hogy érdemes egy normál étkezést vagy egy nagyobb snacket választani.

Reggel ébredés és közel 12 órányi éhezés után szinte azonnal edzőcipőt húzós, vagy a kényelmesebb, ebéd utáni, de vacsora előtti, kipihenten érkezős edzést választjuk? Az időpont megválasztása is nagymértékben képes befolyásolni az energiaszintünket – néhányan szeretjük frissen, az ágyból kipattanva és még éhgyomorra letudni az edzést, de legalább ugyanennyien –ha nem többen- vélhetjük úgy is, hogy jó hatással van ránk, ha egy-két falat, vagy már egy komplett étkezés szolgáltatja a szükséges energiát.

A következő fontos tényező, amit el kell döntenünk, az az, hogy milyen jellegű edzésnek nézünk elébe. Ha az érkezést követően egyértelműen a súlyok felé veszed az irányt, akkor ott bizony sok-sok üzemanyagra lesz szüksége az izmoknak, ellenben például egy magas intenzitású, intervall edzéssel (HIIT), amikor az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy valami „lötyögjön” a hasunkban.

Ha céljaid közt szerepel a fogyás, akkor célszerű visszafogni a kalóriát, míg ha inkább szálkásítanál, érdemes odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű makrotápanyagot fogyassz, melyek az izomépítést hivatottak támogatni.

Végül, de nem utolsó sorban, tudnunk kell, hogy milyen hosszú edzéssel nézünk szembe. Ha mindösszesen csak 20 percünk van mindent kipréselni magunkból, valószínűleg nem lesz szükség plusz bevitelre edzés közben, azonban egy ultramaraton esetében, kb. óránként javasolt a külső forrásból történő energiapótlás.

A fentieket szem előtt tartva, szenteljünk aztán figyelmet a makrotápanyagokra (szénhidrát, fehérje, zsír), valamint a szükséges táplálékkiegészítőkre, hogy a lehető legjobb edzés előtti étkezést állíthassuk össze!

edzés előtti étkezés

Mit együnk edzés előtt?

Ugyan néhányan tényleg az éhgyomros edzést preferáljuk, de sok esetben döntő lehet, hogy mit és mennyi tápanyagot viszünk be egy-egy edzést megelőzően.

 

Szénhidrátok

A szénhidrátok az izmok elsődleges energiaforrása. Edzés közben az izmok ezt az energiát használják fel, amit közvetetten az elfogyasztott szénhidrátokból, közvetlenül pedig az izmok glikogén raktáraiból nyernek.1

A megfelelő szénhidrátbevitellel - melyet teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával érhetünk el -  nemcsak az imént említett glikogén raktárakat tölthetjük fel, amivel keményebb, hosszabb edzéseket és a gyorsabb regenerációt érhetünk el, hanem a szervezetünk összes izmát is ellátjuk a számukra szükséges energiával. Ezekbe beletartozik az agyunk is, így az optimális működéséhez nélkülözhetetlen.

Kutatás bizonyítja, hogy a huzamosabb ideig alacsonyan tartott szénhidrátbevitel negatív hatással van a kemény edzések alatt a teljesítményre.1 A hosszútávfutók és a különböző állóképességi sportolók teljesítőképességére kimondottan kedvezően hat, ha pótolják az edzésen, illetve a versenyen elégetett szénhidrátokat az erre kifejlesztett sportitalokkal vagy energia zselékkel. Azért célszerű könnyen emészthető szénhidrátforrást választunk ebben az időben, mivel azok szinte azonnal rendelkezésre állnak az izmok számára.

Röviden, tömören: elegendő szénhidrátot fogyasztva edzés előtt, magasabb energiaszinttel és kellőképp feltöltött glikogénraktárakkal vághatunk bele az edzésbe.

 

Fehérje

Szinte mindenki tudja, hogy a fehérjék az izmok építőkövei, így edzés után annak bevitele kétséget kizáróan nélkülözhetetlen. Azonban ez elmondható ugyanúgy az edzés előtti bevitelére is. Egy kutatás szerint az edzést megelőző időszakban elfogyasztott fehérjék az edzést követően hatékonyabban állnak rendelkezésre az izmok számára.2

A testmozgás előtt elfogyasztott fehérjék megemésztésére bőven van ideje a szervezetünknek, így amikor ténylegesen szükség lesz rá (edzés alatt, illetve után), akkor az aminosavak azon nyomban ott tudnak teremni a rendeltetési helyükön, így idézve elő az izomépítést és a gyorsabb regenerációt.

Egy tanulmány pedig azonos hatékonyságot mutatott az ugyanakkora mennyiségű fehérjebevitel esetében, függetlenül attól, hogy edzés előtt vagy után fogyasztották a vizsgált alanyok.3 Az előírt fehérjemennyiség rendszeres fogyasztásával nagymértékben elősegítjük az izmok mihamarabbi regenerációját, hogy a következő megmérettetéssel újult erővel nézzünk szembe.1

 

Zsírok

Te is figyelted már, hogy a futópadon a pulzusod a „zsírégető-zónában” legyen? Ez körülbelül minden alacsony intenzitású, huzamosabb ideig folytatott mozgásfajta esetében elmondható, hogy ebben a bizonyos zónában vagyunk épp. Már egy 20 percet meghaladó kocogás alkalmával is.

A zsírok is funkcionálnak, mint energiaforrás (például aerob edzéseken), azonban ehhez az izmoknak megfelelő mennyiségű oxigénre van szükségük, hogy felhasználhassák.A „szívbarát” zsíroknak óriási szerepe van az általános egészség elősegítésében és megtartásában, így rendkívül fontos ezek rendszerek fogyasztása.4

Van még egy nagyon előnyös hatása, mellékhatása a zsírok fogyasztásának, az pedig nem más, mint a teltségérzet. Segít lelassítani az elfogyasztott ételeknek az emésztését, így tovább tart a jóllakottság érzete, ami végső soron megelőzheti a túlzott kalóriabevitelt – később leszünk újra éhesek. Az MCT olaj az egyik legalkalmasabb kiegészítő, ha a hasznos zsírok bevitelét szeretnénk kiegészíteni.

 

Táplálékkiegészítők

Az edzés előtti kiegészítők számos olyan hatással rendelkeznek, amik céltól függően, szinte mindannyiunk számára előnyösek. Ha olyan kiegészítőt keresünk, amivel az erőszintünket és az olyan jellegű teljesítményünket tudjuk növelni, mint amilyen például a súlyemeléshez szükséges, akkor a kreatin erre egy tökéletes, bizonyítottan hatásos, ugyanakkor biztonságos kiegészítő.5

Ha pedig fáradtan érkezünk az edzésre, de szeretnénk a lehető a legtöbbet kihozni belőle, akkor az edzést megelőző időszakban elfogyasztott koffeint és B-vitaminokat tartalmazó edzés előtti energizáló készítmények lehetnek nagy segítségünkre ehhez. Kitolják az edzés közben fellépő fáradtságérzetünket, sőt mi több, teljesítményfokozó hatásuk révén, hosszú távon jobb eredményeket érhetünk el velük.6

Függetlenül attól, hogy melyiket választjuk, mindig kövessük a hozzájuk mellékelt fogyasztási útmutatót, hogy a leghatékonyabban fejthessék ki hatásukat! Ha szükséges hozzá folyadék, akkor a víz mindig tökéletes választás, egyéb esetekben feltüntetésre kerül más javaslat, ha pedig éhgyomorra tanácsos, akkor éhgyomorra, ha étkezéssel együtt, akkor úgy fogyasszuk.

edzés előtti étkezés

 

Mikor együnk edzés előtt?

Lényegében 2 dolgot kell szem előtt tartanunk:

Ha edzés előtt 2-3 órával történik az étkezésünk, akkor gondosan válasszuk meg, hogy mind a három makrotápanyag szükségletnek eleget tegyünk. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű komplex szénhidrátot, elegendő fehérjét, és egészséges, jótékony zsírokat!

Ha kevesebb idő telik el az étkezés és a testmozgás között, akkor előnyösebbnek bizonyul egy kis harapnivaló, vagy egy erre kifejlesztett shake. Ennek mennyisége attól függ, hogy milyen hosszú és mennyire intenzív edzés vár ránk a közeljövőben.

Nézzünk pár lehetséges opciót:

 

Ötletek edzés előtti étkezéshez

Teljes étkezés

Ha 2-3 órával előtte van lehetőségünk teljes értékű étkezésre, akkor figyeljünk a makrotápanyagok arányaira, hogy testünk ereje teljében láthasson neki a munkának. Néhány lehetőség erre:

  • Reggelire
    • Teljes kiőrlésű toast kenyér (szénhidrát), 100%-os mogyoróvajjal (zsír, fehérje), és kis mézzel a tetején (szénhidrát)
    • Rántotta zöldségekkel (fehérje, zsír), banán (szénhidrát)
    • Smoothie – fagyasztott/friss gyümölcsök (szénhidrát), sovány tej (fehérje, szénhidrát), mandulavaj (zsír)
  • Ebédre/vacsorára
    • Teljes kiőrlésű tortilla (szénhidrát) tonhalsalátával (fehérje, zsír), alma (szénhidrát)
    • Teljes kiőrlésű tészta (szénhidrát) garnélarákkal(fehérje), vinaigrette öntetes zöldségsalátával (zsír)
    • Lazac (fehérje, zsír), barna rizs (szénhidrát), zöldségek (szénhidrát)

Edzéshez szükséges snack

Ha csak 1-2 óra áll rendelkezésre edzés előtt, hogy magunkhoz vegyünk némi táplálékot, akkor a következő kombinációk lehetnek segítségünkre:

  • Gyümölcs vagy extrudált szeletek (szénhidrát) sajttal (fehérje, zsír)
  • Hummusz (fehérje, zsír) teljes kiőrlésű kenyérrel (szénhidrát)
  • Joghurt (fehérje, szénhidrát) gabonapehellyel (szénhidrát)

Könnyed harapnivalók

Amennyiben maximum 1 óránk van pár falatot ennünk, akkor a könnyen emészthető szénhidrátforrások közül célszerű válogatnunk:

  • Banán vagy almaszósz
  • Teljes kiőrlésű müzli tejjel
  • Szelet (100% gyümölcs) lekváros kenyér
  • Edzés előtti táplálékkiegészítő vízzel vagy gyümölcslével elkeverve

Ha alapul vesszük az imént felsoroltakat, és személyre szabottan választjuk meg a mennyiségeket, úgy mint az elérni kívánt eredmény, vagy a soron következő edzésre felállított cél, akkor már nincs nehéz dolgunk, legfeljebb kicsivel több vagy kevesebb szénhidrátot, fehérjét vagy zsír kell hozzájuk tennünk.

Természetesen mindannyian máshogy működünk, máshogy hathat ránk az adott élelmiszer, kiegészítő, okozhat akár hasi diszkomfort érzetet, vagy bizonyulhat akár a tökéletes energiaforrásnak is. Az viszont biztos, hogy ha figyelembe vesszük ezeket a táplálkozásunk során, akkor nagymértékben elősegítik a magasabb energiaszint és teljesítmény elérését.

 

Hidratáció

A legtöbb sportoló tudja, hogy az edzés közbeni folyadékpótlás kulcsfontosságú, de az azt megelőző időszakban történő is legalább annyira jelentős! Az American College of Sports Medicine ajánlása, hogy végezzünk „előhidratálást” az edzést megelőző órákban, ami annyit tesz, hogy növeljük meg a folyadékbevitelünket – a kívánt hatást már fél liter többletbevitellel is elérhetjük 4 órával edzés előtt, amit még további 300 ml elfogyasztásával fokozhatunk az edzés első fél órájában.7

Bár, amíg a vízfogyasztás önmagában lehetővé teszi az imént leírtakat, nátrium együttes fogyasztásával segíthetünk megkötni némi folyadékot a szervezetünkben, így ha huzamosabb ideig folytatott, állóképességi sportot tervezünk, ahol fennáll a dehidratáció veszélye, javasolt lehet ezt a megoldást választanunk.7

Bizonyított tény, hogy a teljesítmény jelentősen romlik, ha dehidratált állapotba kerülünk, ezért is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel már a testmozgást megelőző időben – főleg, ha izzasztó körülményekre számíthatunk.

Jegyezzük meg!

Odafigyelni a táplálkozásunkra bizony igényel némi erőfeszítést, lemondást – észben kell tartanunk, hogy mikorra, milyen hosszúra tervezzük az edzést, illetve hogy milyen célokkal vágunk neki.

Az egészséges étrend kialakítása alapvető feltétele, hogy a testünk teljesítőképességének legnagyobb hányadát ki tudjuk használni, hiszen csak így tudjuk biztosítani számára a szükséges, és megfelelő szénhidrátokat, fehérjéket és azokat a bizonyos „jó” zsírsavakat. Mindennek tudatában, válasszunk az edzés stílusunknak és saját magunk számára is megfelelő alternatívák közül, hogy teljes étkezésre van-e szükségünk, vagy csak pár falatra, valamint hogy ezeken belül is mit preferálunk, mire reagálunk jobban. Ne feledjük a táplálékkiegészítők, de az általános folyadékbevitel erejét sem, mert ezek is képesek jelentős mértékben befolyásolni a teljesítményünket, végső soron pedig az elért eredményeinket. További, egyedileg meghatározott tanácsokért keressünk fel sporttáplálkozással foglalkozó dietetikust!

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Antonio, J., Kalman, D., Stout, J. R., Greenwood, M., Willoughby, D. S., & Haff, G. G. (Eds.). (2009). Essentials of sports nutrition and supplements. Springer Science & Business Media.
  2. Tipton, K. D., Elliott, T. A., Cree, M. G., Aarsland, A. A., Sanford, A. P., & Wolfe, R. R. (2007). Stimulation of net muscle protein synthesis by whey protein ingestion before and after exercise. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 292(1), E71-E76.
  3. Schoenfeld, B. J., Aragon, A. A., Wilborn, C., Urbina, S. L., Hayward, S. E., & Krieger, J. (2017). Pre-versus post-exercise protein intake has similar effects on muscular adaptations. PeerJ, 5, e2825.
  4. Lowery, L. M. (2004). Dietary fat and sports nutrition: a primer. Journal of sports science & medicine, 3(3), 106.
  5. Kreider, R. B., Wilborn, C. D., Taylor, L., Campbell, B., Almada, A. L., Collins, R., … & Kerksick, C. M. (2010). ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations. Journal of the international society of sports nutrition, 7(1), 7.
  6. Spradley, B. D., Crowley, K. R., Tai, C. Y., Kendall, K. L., Fukuda, D. H., Esposito, E. N., … & Moon, J. R. (2012). Ingesting a pre-workout supplement containing caffeine, B-vitamins, amino acids, creatine, and beta-alanine before exercise delays fatigue while improving reaction time and muscular endurance. Nutrition & metabolism, 9(1), 28.
  7. Sawka, M. N., Burke, L. M., Eichner, E. R., Maughan, R. J., Montain, S. J., & Stachenfeld, N. S. (2007). American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Medicine and science in sports and exercise, 39(2), 377-390.
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein