Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Segítség az új évi célokhoz | Milyen étrend-kiegészítőket próbálj ki?

Segítség az új évi célokhoz | Milyen étrend-kiegészítőket próbálj ki?
Ádám Norbert
Szerkesztő és minősített személyi edző6 év Ago
Ádám Norbert profiljának megtekintése

Mindannyian tudjuk, hogy az átlagember, aki kitűzte az új évi céljait, lemegy a terembe és nekiáll edzeni nem profi sportoló. Rengeteg egyéb elkötelezettsége van, dolgozni kell, pénzt keresni, számlákat befizetni és így tovább. Érthető, ha néha „közbe jön valami”.

Nem szeretem, amikor az edzettjeim azt mondják, hogy „közbe jött valami”, mert azt érzem, hogy eltolják maguktól a felelősséget –„nem az én hibám, tőlem független okból történt a dolog”. A döntés akkor is az övék, ha egyébként a főnökük volt az, aki behívta őket egy 8 órás meetingre, ami alatt nem ehettek. Természetesen senkitől nem lehet elvárni, hogy az állását kockáztassa azért, hogy az étrendjét 100 %-ban betartsa. A 80 %-ban évekig betartott étrend ezerszer jobb eredményekhez vezet, mint a 2 hétig 100 %-ban betartott, amit utána feladunk.

Éppen ezért, csak annyit szoktam kérni, hogy ők tegyék meg, ami tőlük telik, készüljenek fel az ilyen „beüt a krach” helyzetekre, és ha mégis félremegy valami, akkor mondjanak annyit, hogy „úgy döntöttem, hogy…”.

Remek kérdés viszont, hogy hogyan lehet felkészülni ilyen szituációkra – illetve ha valakinek olyan munkája, ami tényleg nem teszi lehetővé, hogy bármikor felálljon és kimenjen enni. Például egy orvos, egy sebész nem állhat fel a műtőasztal mellől, nehogy katabol állapotba kerüljön…

Milyen kiegészítőkkel tudjuk segíteni az új évi céljainkat?

Az étrend prioritásai:

Mint azt már annyiszor leírtam, a legfontosabb az étrend és annak betartása. Ha az étrendem belül is szeretnénk fontossági sorrendet felállítani, akkor a fehérjebevitel a legfontosabb, majdnem holt versenyben a kalória mérleggel. Ha például diétázunk, és valami miatt elúszik a nap, akkor, ha a fehérjebevitelt megoldjuk és figyelünk arra, hogy közben kalóriadeficitben legyünk, akkor sikerült aznap is a célunk felé haladni.

Összességében ez egy igen nagy könnyebbség, hiszen nem kell stresszelni, főleg azért nem, mert a fehérjebevitel biztosítására remek eszközök vannak a kezünkben. Edzettjeimnek azt szoktam ajánlani, hogy 1 shaker-ben legyen náluk 1 adag fehérje (az esetleges az étrendben található felül extrába). a hirtelen sürgős ügyet kell intézni, sietni kell, stb. akkor is meg lehet inni és így nem kell a kihagyott étkezés miatt aggódni. A tejsavó is jó, de akár egy kevert fehérjét vagy kazeint is választhatunk –utóbbiakkal akár 6-7 órára is biztosíthatjuk az aminosav ellátást és ezzel gátolhatjuk a katabolizmust. Egy másik lehetőség a fehérjeszelet, ami félig-meddig helyettesíthet egy teljes étkezést vészhelyzetekben.

Az étrend betartása:

Az étrendek betartását nagy mértékben befolyásolja az, hogy mennyi energiával jár a felkészülés, az elkészítés valamint, hogy milyen az íz élmény, amit kapunk. Az alapvetően egyhangú étrendet a következő termékekkel fel tudjuk dobni úgy, hogy közben nem rontjuk el a diétát: gyakorlatilag kalóriamentes szirupok, ízesítő cseppek, cukormentes szószok.

A reggeli mindig egy sarkalatos pont – ezt tudjuk megkönnyíteni egy előre elkészített, alacsony szénhidrátos protein palacsinta porral. Az elkészítés pár perc, nem kell előkészülni és nem kell bevásárolni.

 

Myprotein Protein palacsinta pancake

Az edzés:

A másik kritikus pont az edzés. Ha az étrendünk nagyjából helyben van, a necces helyzeteket az előzőekben leírt módon kivédjük, akkor a következő legnagyobb hatással bíró eszköz a kezünkben a következetes és rendszeres edzés. A rohanó élet azonban gyakran közbe szól, fáradt, kimerültek és kedvtelenek vagyunk a sok feladattól, és semmi kedvünk nincs edzeni. Ilyen esetben jól jöhet egy edzés előtti kiegészítő, ami képes annyi energiát és fókuszt adni, hogy összeszedjük magunkat, lemenjünk edzeni és végig csináljuk, amit végig kell.

Összefoglalva:

Testünk átalakításának a képessége a mi kezünkben van. Ezen a blogon megtalálsz minden információt, ami ahhoz kell, hogy egy megfelelő étrendet és edzéstervet összeállíts. Amennyiben ezt megtámogatod a megfelelő kiegészítőkkel, akkor jelentősen növeled a siker esélyét. Egy a szabály – ne hagyd abba, ne dobd be a törülközőt!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Ádám Norbert
Szerkesztő és minősített személyi edző
Ádám Norbert profiljának megtekintése
Ádám Norbert írónk okleveles vegyészmérnök, MSc diplomáját orvosi/molekuláris Biotechnológiából szerezte, mindemellett minősített IFBB személyi edző. Szakterületei a táplálkozás tudomány, rezisztencia edzés és az étrend-kiegészítők témaköre, mindezt bizonyítékon és kutatásokon alapuló megközelítéssel. Norbert a Men’s Health Hungary állandó szerzője, illetve saját blogján is megosztja tudását a nagyérdeművel. Személyi edzőként a Flex Gym-ben találod meg Budapesten. Nagy hangsúlyt fektet az önképzésre és ismeretei frissítésére. Az egyetemen szerzett tudását és a tudomány iránti szenvedélyét most a sportban kamatoztatja. Norbertről és tevékenységéről itt tudhatsz meg többet: https://www.linkedin.com/in/norbert-ádám-645a5515a és Facebook-on: https://www.facebook.com/adamperformance. Egész életében sportolt – 16 évet karatézott és 2 évet thai boxolt. 19 éves korában váltott a súlyzós edzés irányába, amit azóta is űz. Edzéseken jó ideje a maximális erő fejlesztése és egy kiemelkedő fizikum felépítése a célja.
myprotein