Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Tengeri halkollagén por kisokos | A tengeri kollagén hatás, adagolása és mellékhatások

Tengeri halkollagén por kisokos | A tengeri kollagén hatás, adagolása és mellékhatások
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus3 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Ha gyakran látogatod oldalunk, valószínűleg már ismered kollagén alapú fehérjepor termékeinket. Az emberi szervezet kollagén szintje idővel csökkenhet. A haj, köröm, bőr és ízületek fontos részét képző kollagén segít a bőr feszességének és a körmök egészségének megőrzésében. A tengeri halkollagén egy olyan tápanyag forrás, amellyel hatékonyan támogathatod szervezeted kollagén szintjének megőrzését. Alábbi cikkünkben megtudhatod, hogy milyen előnyökkel szolgál a tengeri kollagén fogyasztás, megismerheted a pontos adagolást és a lehetséges mellékhatásokat.

Cikkünk tartalma:

Tengeri kollagén

Mi az a tengeri halkollagén por?

A kollagén a sejteket felépítő szerkezeti fehérje, amely a hajban, körmökben, bőrben, izmokban és ízületekben is megtalálható. Az emberi testben legnagyobb mennyiségben fellelhető fehérjeként számos fontos élettani funkcióval bír. A tengeri halkollagén por, egy olyan, kizárólag halakból készült étrend-kiegészítő, amely magas koncentrációban tartalmaz kollagént. Általában hidrolizált formában, vagyis némileg lebontva kerül forgalomba. Előállítása kisebb ökológiai lábnyommal jár, mint a szarvasmarhából készült kollagén készítményeké.1

Szeretnél többet megtudni a kollagén fehérje készítményekről? Ebben a cikkünkben megismerheted a kollagén fehérjék eltérő típusait!

20% kedvezmény a kollagén termékekre

Szeretnél 20% kedvezménnyel hozzájutni a kiszemelt kollagén termékekhez? Rendelj kollagén lista oldalunkról, és használd a KOLLAGENBLOG kódot a kedvezmény érvényesítéséhez!

Halkollagén hatása: melyek a tengeri kollagén por használat előnyei?

Habár a kollagén is fehérje, egész más hatással bír, mint az elsősorban izomfejlesztést támogató egyéb fehérjepor készítmények. A kollagén készítmények növekvő népszerűsége azzal magyarázható, hogy sokan úgy vélik, az exogén forrásból bevitt kollagén növeli a test saját kollagén termelését. Egy hipotézis szerint a külső forrásból bevitt kollagént a szervezet saját lebontott kollagénként érzékeli, és így fokozott kollagén termelésbe kezd.2

Csökkentheti az öregedés jeleit

A szervezet kollagén termelése már 20 éves korban is csökkenhet2, a tengeri kollagén por segíthet a bőrsejtek regenerációjának fokozásában.2 A kollagén fogyasztás hozzájárulhat a bőr rugalmasságának, vastagságának és hidratáltságának fokozásához.3 A legnagyobb felületű szerv, vagyis a bőr külső ápolására sokan rengeteget költenek, a bőr belső ápolása ennél sokkal kedvezőbb egy kollagén kiegészítő segítségével.

Enyhítheti az ízületi fájdalmakat

A szépségfokozó hatás mellett, érdemes megemlíteni, hogy a kollagén jótékony hatást gyakorolhat az ízületekre is. A kollagén fogyasztás fokozása segítheti a kötőszövetek állapotának javulását, és csökkentheti a csontritkulásban szenvedő személyek ízületi fájdalmát.1

Redukálhatja az izomtömeg vesztést

Akárcsak a többi fehérje, a kollagén is aminosavakból áll. Fehérje tartalmú élelmiszerek elfogyasztását követően testünk apró elemeire bontja az elfogyasztott ételt. Ezek az „építőelemek” az aminosavak, amelyek egy része az új izomszövetek építésére kerül felhasználásra. A megfelelő kollagén szintézis nem csupán a vázizomzat, hanem a szívizmok számára is előnyös lehet.3

Szeretnéd támogatni kardiovaszkuláris egészséged és kiváló állóképességre szert tenni? Ebben a cikkünkben a HIIT és LISS edzés edzésmódszerekről tudhatsz meg többet!

Tengeri kollagén adagolás

Mindössze napi 10 gramm Myprotein tengeri kollagénre elég, hogy szükségleteid fedezd. Termékünk folyadékban könnyen feloldódik, így akár kedvenc italoddal is bevetheted. A nap bármely időpontjában fogyasztható, így a reggeli smoothie italod vagy edzés utáni turmixod részeként is fogyaszthatod.

 Milyen élelmiszerek tartalmaznak tengeri halkollagént?

Habár a kollagén számos természetes élelmiszerben előfordul (például a bőrben, csontokban és halpikkelyekben), a legtöbb személy számára a kiegészítők fogyasztása kényelmesebb megoldást jelent.

A konzerv lazac és a bőrös halfilék olyan természetes halkollagén forrást jelentenek, amelyekből fedezheted kollagén szükségleted. Azokon a napokon, amikor nem képezi étrended részét a halhús, válassz egy kollagén tartalmú kiegészítőt!

Vegánként is szeretnéd élvezni a kollagén nyújtotta előnyöket? Ebben a blog posztunkban a növényi alapú kollagén termékek előnyeiről tudhatsz meg többet! 

Tengeri halkollagén por mellékhatások

A tengeri halkollagén fogyasztásnak nincs ismert negatív mellékhatása, azonban a kagyló-, hal- vagy tojásallergiában szenvedő személyek számára nem javasolt a termék használata. Ha a felsorolt ételintoleranciák valamelyikében szenvedsz, kielégítő alternatívát jelenthet egy növényi alapú kollagén készítmény számodra.

Konklúzió

Hajad és bőröd szépségének megőrzését, fogaid, ízületeid egészségének fenntartását és napi fehérjebeviteled fokozását egyaránt támogathatod a többlet kollagén fogyasztással. Azon személyek számára, akik a marha kollagén és a növényi kollagének fogyasztása helyett alternatív kiegészítőt keresnek, jó választást jelenthet a tengeri kollagén. A tengeri halkollagén jelentős előnyét jelenti, hogy széles körben kutatott, így hatásosságát több forrásból is ismerheted.1

Ne felejtsd, a KOLLAGENBLOG kóddal kollagén lista oldalunkról 20%-os kedvezménnyel vásárolhatsz!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Lim, Y. S., Ok, Y. J., Hwang, S. Y., Kwak, J. Y., & Yoon, S. (2019). Marine collagen as a promising biomaterial for biomedical applications. Marine drugs17(8), 467.
  2. Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). A collagen supplement improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, blind study. Nutrients11(10), 2494.
  3. León-López, A., Morales-Peñaloza, A., Martínez-Juárez, V. M., Vargas-Torres, A., Zeugolis, D. I., & Aguirre-Álvarez, G. (2019). Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules (Basel, Switzerland)24(22), 4031.
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein