Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Szente Gréta kétszeres Exatlon bajnokkal – “Imádtam, amit csinálok”

Interjú Szente Gréta kétszeres Exatlon bajnokkal – “Imádtam, amit csinálok”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró2 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Szente Gréta az interjú megírásának pillanatában csupán 22 éves, mégis egymás után két alkalommal nyerte meg az Exatlon sport-reality műsort. A Kihívók csapatát erősítő versenyző egyetemi tanuló és több sportterületen tapasztalt. Myprotein nagykövetekkel készült interjú sorozatunk ezen részében a kétszeres Exatlon bajnokot felkészülésről, a verseny izgalmairól és a jövőbeli terveiről kérdezzük.

Szente Gréta

1. Gyerekkorod óta része az aktív sport az életednek. Az első sporttevékenység, amelyet elkötelezetten, 6 éven keresztül végeztél, a versenytánc volt. Ezt követően 6 éven keresztül szinkron korcsolyáztál. Majd több sportágban kipróbáltad magad. Segítette az Exatlon műsorban nyújtott teljesítményed a gyermekkorban szerzett sport tapasztalat?

Szente Gréti: A sport és a versenysport nagyon sok mindent tud tanítani főleg, ha már kis korban belecsöppen az ember. Sok áldozatot hoztam az edzésekért, megtanultam küzdeni a céljaimért, kitartani az elhatározásaim mellett, fontos döntéseket hozni, alázatosnak lenni, és még sorolhatnám. Ezeket a tapasztalatokat mindenképpen tudtam kamatoztatni és eleve a sport egy olyan szemléletmódot adott, amit nem lehet egy szempillantás alatt elsajátítani egy rapid felkészülés folyamán, ehhez hosszú évek munkája kellett.

 

2. A Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett pénzügy és számvitel diploma mellett IWI Fitnesz Instruktor végzettséggel is rendelkezel. Tudtad a verseny során hasznosítani a fitnesz edzői ismereteidet?

Szente Gréti: Mindenképpen. Én a 3. évadban is és az All Star évadban is tudatosan éltem a verseny hétköznapjait és szem előtt tartottam azt, hogy mi szolgálja a fejlődésemet. Én itthon is nagy figyelmet fordítok a mindennapos mozgásra és a tiszta étkezésre, mindig kell valami kisebb cél, amiért napi szinten küzdhetek. A verseny során nyilván az volt a célom, hogy robbanékonyabb legyek, gyorsabb, ügyesebb és kevésbé fáradjak el, ezért olyan edzéseket végeztem, amik ezeken a területeken a fejlődésemet szolgálták.

 

3. Egy interjúban említetted, hogy az Exatlon Hungary All Star verseny miatt átmenetileg felfüggesztetted egyetemi tanulmányaid. Miért döntöttél a passzív hallgatói státusz mellett? Nehéz lesz a verseny izgalmai után újra az iskolapadba ülni?

Szente Gréti: Igen, ez már a második tavaszi félév, amit halasztottam, de úgy éreztem, ez egy vissza nem térő lehetőség és az életemből nagyon hiányzik a versenyzés, az Exatlon pedig nap mint nap ezt biztosítja. Imádom az adrenalint, a felfokozott versenyhelyzeteket, a nagy téteket és valóban nagyon nehéz lesz egy kicsit nyugisabb és hétköznapibb életbe visszarázódni, de biztosan meg fogom találni itthon azokat a dolgokat, amik megadják ezt a fajta boldogságot és elégedettséget.

 

4. A 3. évadot követően úgy érezted, hiányzik a verseny. A forgatással és nagy köznyilvánossággal járó televíziós szereplést követően, milyen volt visszatérni a megszokott hétköznapi környezetedbe? Milyen hatással van rád az országos ismertség?

Szente Gréti: Tényleg nagyon nehéz volt, de az éltetett, hogy a levegőben éreztem az All Star illatát és talán egy mentsvár volt az a gondolat, hogy teljesen nem kell visszatérni a “való életbe”, mert talán lesz lehetőségem egy újabb évadbeli szerepléshez. Ez most nem így van, úgyhogy most kell megbirkóznom majd a teljes visszaállással, de talán így másodszorra már könnyebb. Ami az ismertséget illeti, szerintem én jól tudom kezelni és ugyanazt az életet tudom élni, mint előtte. Örülök a sok lehetőségnek, amit a műsornak köszönhetek és legjobb tudásom szerint szeretném megragadni őket, de nem érzem azt, hogy annyival másabb életem lenne.

 

5. Felkészülten tértél vissza a Dominikai Köztársaság egzotikus környezetébe. Hogyan készültél a negyedik évad kihívásaira? Milyen edzéstervet és étrendet követtél?

Szente Gréti: Az All Star évadba úgy indultam ki, hogy ez egy mindent eldöntő, legnagyobb megmérettetés lesz és szeretném magamból kihozni a maximumot és akkor elégedett leszek, bárhogy is alakul. Ezért már nyár vége felé elkezdtem a felkészülést. Az étrendem fix egy évre, nem szoktam diétázni, minőségi tápanyagokat tartalmazó ételeket fogyasztok, leginkább magamra főzök. Vegetáriánus étrendet követek, halon, tojáson, tejterméken kívül nem fogyasztok állati eredetű ételeket. Ami az edzést illeti, egy futó edzéstervet követtem, leginkább állóképességet fejlesztettem hosszabb futásokkal (10-14 kilométer) és robbanékonyságot (köredzés, HIIT, Cross training). Az ügyességi feladatokat is elkezdtem begyúrni, főleg karikát dobáltam és a tesóimmal pár naponta kosarazni jártunk.

 

6. Versenytársaid elismerően számoltak be arról, hogy a forgatáson kívül is rendszeresen edzettél és a verseny egésze alatt követted étrended. Ilyen magas terheltség mellett hogyan tudtál regenerálódni? Honnan merítettél motivációt a kora reggeli edzéshez?

Szente Gréti: Sokat nyújtottam, mobilizáltam, hengereztem és a sportmúltam során úgy tapasztaltam, hogy nekem az átlagosnál rövidebb regenerálódási idő is elég. Nagyon könnyen izmosodom, gyorsan tud alkalmazkodni a testem az új típusú mozgásformákhoz és kevés idő alatt ki tudom pihenni a terhelést. Imádok edzeni. A mozgás az életem, ami, ha nincs meg egy napomban, akkor hiányosnak érzem. Nekem ez a “me time”. Plusz, volt egy célom. Én aszerint élek, hogy a befektetett munka mindig megtérül, ha nem rögtön, de valamikor biztosan és ha én mindennap alázattal állok a rajtnál, a reggeli edzésnél és a gyakorlásnál, akkor nincs olyan, hogy azt nem kapod vissza az élettől. Nagyon céltudatos ember vagyok és mindig is óriási volt a küzdeni akarás bennem.

 

7. A 4. évadban sikerült jobb kapcsolatot kialakítani csapattársaiddal. Mi változott az előző évadhoz képest?

Szente Gréti: Talán jobban meg tudtam nyitni, sokkal felszabadultabb tudtam lenni, mert azt éreztem, hogy biztonságban vagyok és bízhatok a körülöttem lévő nagybetűs csapatban. Én alapjáraton nehezen nyílok meg, introvertált személyiség vagyok, itt is kellett másfél hónap a kibontakozásra. Az is bizonyára közrejátszott, hogy idén a kezdőcsapat tagjaként már a legelejéről kezdve kint voltam és nem egy összeszokott közösségbe érkeztem feltöltésként.

 

8. Az Exatlon Hungary All Star verseny első hetei megterhelőek voltak számodra. Több alkalommal sírtál és elégedetlen voltál teljesítményeddel. Hogyan sikerült leküzdeni a kezdeti nehézségeket?

Szente Gréti: Először is nagyon sok biztatást és segítséget kaptam a csapatomtól, ők végig hittek bennem és nyugtattak, hogy el fog jönni az átkattanás. Ami a legfontosabb volt, hogy hagyjak időt magamnak és ne legyenek túl magas elvárásaim annyira az elején. Annak ellenére, hogy úgy mentem ki, hogy a 3. évad végén lévő formámat szerettem volna viszont látni már az első héten, bele kellett törődnöm, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű és valószínűleg újra végig kell mennem azon az úton.

 

9. A vasárnap esti adásban második alkalommal sikerült nyerned az Exatlon verseny női kategóriájában. Hogyan magyarázod kiemelkedő teljesítményed? Vannak olyan aspektusa a szereplésednek, amelyet másképp csinálnál?

Szente Gréti: Azt gondolom, hogy én nagyon jól tudok alkalmazkodni a változáshoz és tudom hogyan kell koncentrálni és egy helyre összpontosítani döntő helyzetekben. Magamról azt tanultam meg, hogy a teher engem nem összenyom és stresszel, hanem inkább spanol és egy sokkal fókuszáltabb, összeszedettebb, tiszta fejű Grétit hoz elő. Ez is egy versenyfelkészülés. A hónapok során elsajátítom a különböző dobásokat a különféle eszközökkel, kiismerem a pályákat, gyakorlok, edzek, mentálisan trenírozom magam, majd egy jó formaidőzítéssel a végén előhozom azt a sok munkát, tapasztalatot és tudást. Semmin sem változtatnék.

Szente Gréti

10. Az Exatlon verseny miatt jelentősen megnőttek követő táboraid a közösségi média felületeken. Milyen nem várt előnyei és hátrányai vannak a nagyobb elérésnek? Felkészültnek érzed magad a több tízezer követővel járó figyelem kezelésére?

Szente Gréti: Nagyon örülök, hogy még több embert tudok motiválni a mozgásra és talán egy kicsit közelebb hozni hozzájuk a hétköznapi sportolást. Viszont ez óriási felelősség is: egy-egy megosztott tartalmamat több tízezren látják. Épp ezért releváns, hasznos és építő tartalommal szeretnék szolgálni, leginkább az edzés területén.

11. Egy korábbi nyilatkozatban így fogalmaztál: “Nagyon odafigyelek, hogy csak értékes tartalmakat tegyek közzé.” Milyen kritériumok alapján döntesz a megosztott tartalmakról?

Szente Gréti: Ha edzéssel kapcsolatos tartalomról van szó, mindig figyelek arra, hogy az általam bemutatott gyakorlat szabályosan legyen kivitelezve és a vele kapcsolatban érkező kérdésekre válaszoljak. Nyilván sokszor személyesebb tartalmat is osztok meg, vagy egy bohókás képet, mert nem tisztán edzős tartalmat szeretnék megosztani, sokkal inkább az életemet szeretném bemutatni, hogy én hogyan élem a napjaimat és azt, hogy hogyan illesztem be a napjaimba a sportot.

 

12. Támogatott Myprotein sportolóként kipróbálhattad számos termékünket. Mely étrendkiegészítőket használod jelenleg? Van olyan termékünk, amely segített a versenyen nyújtott kimagasló teljesítmény elérésében? Mely termékeket javaslod kezdő sportolók részére?

Szente Gréti: Nagyon szeretem az édességeket és a csokit, úgyhogy óriási fehérjeszelet rajongó és fogyasztó vagyok, az Impact Bar nagy kedvencem! Általában vegán fehérjeport szoktam fogyasztani, abból szigorúan a csokisat. A verseny során MP Kollagént, MP Joint kapszulát és multivitamint szedtem.

 

13. Követőid gyakran láthatnak rólad olyan képeket, amelyeken Myprotein edző ruhát viselsz. Melyek a kedvenc darabjaid?

Szente Gréti: Az all time favorit a Power Mesh szett (sportmelltartó és leggings) és a Curve sportmelltartók. De a Tempo Seamless és a Tempo Repreve is nagy kedvencek.

14. Kétszeres Exatlon bajnokként összesen 30 millió forintot nyertél. Több interjúban említetted, hogy tudatosan szeretnéd kezelni a megnyert összeget és fontolgatod a pénz befektetését. Hogyan befolyásolta a versenyen nyújtott teljesítményedet a magas pénzösszeg megnyerésének lehetősége?

Szente Gréti: Egy percig nem volt a fejemben sem tavaly, sem idén. Aki versenyszerűen sportol, az tudja, hogy a külső motiváció sokkal gyengébb, mint a belső és ha valaki a nyereményre koncentrál, nem pedig arra, hogy a legjobb szeretne lenni abban, amit csinál, akkor az nem fog sikerülni. Én mindennap a versenyzés, a fejlődés öröméért és a határaim feszegetéséért éltem. Imádtam, amit csinálok és szerettem volna minél tovább élvezni és játékban maradni. Ez volt a titok nyitja.

Szente Gréta

15. Az egyetemi tanulmányok befejezésén túl, milyen további terveid, karrier és sport céljaid vannak?

Szente Gréti: Szeretnék mélyebben foglalkozni az edzősködéssel csoportos óraadóként is és valami saját vonalat is. Ami a személyes sportolásomat illeti, mindig vannak céljaim, most a futásom stabil szintre való visszahozása az elsődleges, továbbá nagyon szemezgetek a duatlon vagy triatlon kipróbálásával is.

Szente Gréta kimagasló eredményeivel és megnyerő személyiségével sokakat ösztökél a több testmozgásra. A Myprotein csapta gratulál Gréti második győzelméhez és örül annak, hogy támogathatja további sport sikereiben.

 

Szívesen olvasnál további interjúkat Exatlon versenyző nagyköveteinkkel? Ebben az interjúban Szabó-Thomka Hanna beszél tanulmányairól, edzéseiről és verseny tapasztalatairól. Ebben az interjúban megismerheted Szabó-Thomka Hanna felkészülését az Exatlon Hungary All Star versenyre. Ebben az interjúban pedig Kőnig Anna lifestyle influencert kérdeztük a Exatlonhoz kapcsolódó céljairól.
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein