Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

2019 legnagyobb élelmiszer trendjei

2019 legnagyobb élelmiszer trendjei
Evangeline Howarth
Író és szakértő5 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Olvasási idő: 4 perc Fordította: Fazekas Dániel

Érdekel mik lehetnek a legfrissebb hírek az ételek világában? A következőkben megismerhetjük, hogy mi minden „újdonság” és trend jelent meg, illetve jelenik majd meg a polcokon, és hogy miket vethetünk majd górcső alá az idei évben is.

A csúnyácska zöldségektől, egészen az avokádó-fagylaltig, minden megtalálható azon a listán, amit remélhetünk a 2019-es év különleges ízek győzteseitől.

étkezési és élelmiszer trendek 2019

Lassan a testtel… meg a cukorral!

A cukoradó bevezetése már most hatással van rengeteg piacot meghatározó vállalat mindennapjaira, hiszen áprilistól októberre nem kevesebb, mint 153,8 millió angol fontot hajtottak be rajtuk emiatt Angliában. Az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériumának népegészségügyi szerve ezzel szeretné elérni 2020-ra azt, hogy sikerüljön legalább 20%-kal csökkenteni annak a 9 élelmiszer-kategóriának a cukor-felhasználását, amik leginkább hozzájárulnak a magas cukorbevitelhez a 18 éves kor alatti gyerekek esetében. Magyarországon hasonlót láthattunk korábban a Chips-adó bevezetésével.

Ez azt jelenti, hogy ha elég szemfülesek vagyunk, mi is észrevehetünk egy-két változástatást a hírhedt, közkedvelt csokoládékon, édességeken. Azonban nem új keletű dolog, hogy több csökkentett cukortartalmú termék kapható a boltokban, sőt olyanok is, amelyek nem csak csökkentett, hanem alapból alacsony cukor-, és emellett magas fehérjetartalommal bír. Vess egy pillantást a Myprotein Protein Chocolate-ra, hogyha szeretnéd a csokoládé ínycsiklandozó ízét bűntelenül élvezni, ugyanis 62%-kal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a boltokban kaphatók zöme.

Eljött a csúnyácska ételek ideje

Felejtsük el a tökéletes formájú gyümölcsöket és zöldségeket, ugyanis óriási mennyiség csak azért kerül egyenesen a kukába, mert nem felel meg az elvárt formának és színnek. Az Edinburgh-i Egyetem tanulmánya szerint, Európában évente több mint 50 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget selejteznek le, mert túl csúnyák, ahhoz hogy eladják azokat.

Sokkoló számok, nemde? – Főleg annak tudatában, hogy a világ összes termésének egyharmada a kontinensünkről származik. Szerencsére a szupermarketek is felismerték ennek a veszteségét, és sokkal nagyobb teret engednek a „kevésbé tökéletes” zöldségeknek és gyümölcsöknek – vegyünk példát tőlük, és legyünk mi is engedékenyebbek, amikor hezitálunk, hogy melyik kerüljön a kosárba.

étkezési és élelmiszer trendek 2019

…magvaj? Micsoda?

Aki valaha készített már humuszt, az tudja, hogy az alapanyaga a tahini –ami valójában szezámmagból készült paszta-, mégsem szenteltünk sosem nagyobb figyelmet neki, mint egy alkotóelem. Nos, mivel a magokból készült vajak igencsak erősen kezdtek az évben, így nem lepődhetünk meg, ha nemsokára azokat kenjük majd a pirítósra.

A magvajak nagyszerű alternatívát jelentenek, azoknak akiknek dióféle, mogyoró, vagy bármi ilyes jellegű allergiájuk van. Nagyon hasonló tápértékkel bírnak, telis-tele vannak egészséges zsírsavakkal, és megannyi változatban megtalálhatóak. Lehet hamarosan megjelennek a polcokon a dinnyemag, tökmag és napraforgómag termékek. A megszokott mogyoróvaj helyett nálunk találtok mandula és kesudió vajakat is.

Több növényi alapút mindenből!

A hús és tejtermékek étrendekből való kiiktatása –legyen szó etikai vagy egészségügyi okokról-, egyre csak népszerűbb és népszerűbb lesz. A keresletnek pedig eleget téve, több vegán változat köszönhet vissza a polcokon.

Egyes szupermarketek 60%-os növekedésről számoltak be, ami a vegetáriánus és vegán kínálatukat illeti, az óriási érdeklődés miatt. Elég csak körülnézni a mirelit termékek között, meglepően sok húsmentes étellel fogunk találkozni.

Mi is tovább bővítettük Vegán kínálatunkat a Myvegan termékek bevezetésével és megújításával.

étkezési és élelmiszer trendek 2019

És a kecskét próbáltad már?

"A kecsketej évek óta nagyszerű helyettesítője a tehéntejnek, akkor a húsát miért ne fogyasztanánk?" Merült fel a kérdés a tenyésztőkben, hiszen csak a nőstény kecskék jelentenek hasznot a tejük miatt.

Világszerte fogyasztják, ízre olyan, mint a bárány, és máskülönben az a megszámlálhatatlan mennyiségű euthanizált –amúgy egészséges- bak gida sem kerülne a kútra. Sokakban aggodalmat kelt, hogy túl kemény a húsa, de akárcsak az idősebb birkák esetében, itt is csak a hasonló korban levő kecskékre igaz.

Ha legközelebb a hentesnél járunk, miért ne adhatnánk neki egy esélyt?

Fagylaltok másképp

Hmm, egy finom, krémes, sajtos fagyi? Nem? Miért nem?

Míg a sós fagylaltot már évekkel ezelőtt nagyközönség elé vetette több sztárséf is, mint például Heston Blumenthal, mégsem sikerült eljuttatni mindenkihez. Pedig néhány üzletben már találkozhatunk avokádó ízűvel is. Ezek után, miért is ne kennénk a kékpenészes sajtos fagyinkat a krékerre, mintsem az unalmas vaníliagombócot a tölcsérünkbe?

A húsos vegán snackek

A húsokat helyettesítő termékek jó ideje megjelentek, és kaphatóak, azonban az óriási népszerűségnek örvendő hús és tejmentes étkezés lehetővé tette, hogy most már "húsos", de vegán snackeket is találhassunk az üzletek polcain.

Mit szólnál néhány vegán, szójából készült szárított marhahúscsíkhoz, vagy facon baconhöz (vegán bacon) a reggeli rántottához? Egy növényi alapú étkezésről szóló jelentés szerint, annak népszerűsége tízszeresére nőtt, még a vegetáriánus és a nem vegán étrendet folytatók között is, akik csak kalandvágyból fogyasztottak ilyen jellegű élelmiszereket.

Összegzésül

Kétségtelen, hogy a növényi alapú termékek fénykorukat élik, csakúgy mint a tudatos fogyasztók által választott, fenntarthatóságukat figyelembe vett élelmiszerek is. Amíg ez remek hír az ilyen-olyan foltos, girbegurba gyümölcsöknek és zöldségeknek, addig az avokádók kezdhetnek aggódni, hogy tömegesen érkeznek majd értük az új sósfagyi kedvelők.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein