Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Energiabevitel és éhségérzet-csökkentés teljes értékű növényi étrenddel | TÉNÉ

Energiabevitel és éhségérzet-csökkentés teljes értékű növényi étrenddel | TÉNÉ
Monica Green
Író és szakértő2 év Ago
Monica Green profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

A sport és fitnesz blogokat olvasva számos eltérő étrendre bukkanhatsz. Az elmúlt években népszerűvé váló étkezési trendek listája igen hosszú. Ide tartozik a ketogén-, paleo-, IIFYM-, carb cycling-, mediterrán-, carnivore- és a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ). Cikkünkben arról olvashatsz, miért emelkedik ki a növényi étrend a sorból. Az alábbi angol nyelvű videóban Richie Kirwa PhD fokozattal rendelkező táplálkozástudományi szakértő beszél a TÉNÉ előnyeiről. A videóban szó esik arról is, hogy miben tér el a vegán étrend és a TÉNÉ.

Mi a különbség a vegán és a teljes értékű növényi étrend között?

A veganizmus nem csupán étrend, hanem egy olyan életfilozófia, amely célja az állati szenvedés és exploitáció minimalizálása. Tehát, a vegán személyek nem csupán az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását kerülik, hanem az összes állati eredetű összetevőt tartalmazó fogyasztási cikkeket. Továbbá, a vegán személyek kerülik az olyan cselekvéseket, amelyekkel fokozzák az érző állatok szenvedését vagy kihasználását. Így nem használnak olyan kozmetikai cikkeket, amelyeket állatokon teszteltek, nem hordanak bőrből és szőrből készült ruha cikkeket, nem fogyasztanak mézet, tojást, húst és tejtermékeket. Miben tér el pontosan a TÉNÉ és a vegán étrend? Mutatjuk!

  • Vegán étrend: olyan étrend, amely kizárólag növényi alapú élelmiszereket tartalmaz.
  • Teljes értékű növényi étrend: A teljes értékű növényi étrend minimálisan feldolgozott és feldolgozatlan növényi élelmiszereken alapuló étkezési rendszer.

A fenti definíció alapján is látszik, hogy a TÉNÉ nem ekvivalens a vegán vagy vegetáriánus étrenddel. Sok ultrafeldolgozott élelmiszer növényi alapú, vagyis nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. Ezek a vegán élelmiszerek azonban nem felelnek meg a TÉNÉ kritériumainak. A fenti videóban szereplő szakértő szerint a TÉNÉ ideális választás lehet azoknak, akik kevés idővel rendelkeznek, hiszen követése egyszerű és időtakarékos.

Nehéz eligazodni a különböző étrendek között? Ebben a blogbejegyzésben 6 népszerű diétát mutatunk be!

Mit érdemes tudni a TÉNÉ-ről?

A TÉNÉ minimálisan feldolgozott és feldolgozatlan növényi élelmiszereket tartalmaz, mint például: gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek. A TÉNÉ-t követő személyek étrendjének nagy részét ezek az élelmiszerek teszik ki. Richie Kirwa szavaival: “olyan élelmiszerek, amelyeket akár a kertedben is megtalálhatsz”.

A TÉNÉ előnyét jelenti a magas minőségű élelmiszerek fogyasztása. Szemben a konvencionális étrenddel, amely nagy mennyiségben tartalmaz feldolgozott élelmiszereket, a TÉNÉ javaslatai mikro- és makrotápanyagokban gazdag, egészséges ételek fogyasztására bátorít. Nem kötelező, azonban a TÉNÉ-t követő személyek gyakran organikus, szezonális és lokális élelmiszereket fogyasztanak.

Az étrendet követők minimalizálják vagy teljesen elhagyják a finomított lisztet, finomított lisztből készült termékeket (fehér kenyér, fehér tészta) és fehér rizst. Továbbá, elhagyják az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, mint például a hús, tojás, hal és tejtermékek, különösen a feldolgozott húsok, mint a kolbász és a szalámi.

A TÉNÉ egy inkluzív étrend, tehát a fókusz a fogyasztandó ételeken van és nem az elkerülendő ételeken. Ennek ellentettjét jelentik az exkluzív étrendek, amelyek bizonyos ételcsoportok kiszorítására fókuszálnak. Ilyen például a keto étrend, amely a szénhidrát fogyasztás drasztikus csökkentését írja elő. Egyesek szerint a vegán étrend is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban egy jól megtervezett vegán étrend nem csupán az összes tápanyagszükséglet kielégítésre alkalmas, de változatos kulináris élvezeteket is nyújthat.

Szívesen olvasnál többet a témában? Ebben a cikkben részeltesen bemuatjuk a teljes értékű növényi étrendet:
Táplálkozás

Mi az a teljes értékű növényi étrend? | Vegán étrend előnyei, mintaétrend

A teljes értékű növényi étrend fókuszában a minőségi alapanyag és nem az ételmennyiség korlátozása áll. Kiváló választás azoknak, akik a súlyfeleslegtől tartósan megszabadulnának, de az ízletes ételekről nem akarnak lemondani.

Melyek a növényi étkezés előnyei?

Az nyugati országok többségében jelenlévő átlagos étrendek sok tekintetben problémásak. A fenti videóban idézett kutatás szerint az átlagos amerikai étrendet követők energiabevitele 60%-ban ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik. Hogy mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek? Ételek, amelyek alapanyagai többségében olyan feldolgozott élelmiszerek, mint a fehér cukor, fehér liszt és finomított zsiradékok. Ezek az ételek magas energiatartalmúak, csekély mikrotápanyagot és kiegyensúlyozatlan makrotápanyag-bevitelt eredményeznek.

Richie Kirwa szerint a legtöbb étrend jobb döntést jelent, mint az átlagos amerikai étrend. Nincs ok az örömre a legtöbb országnak, hiszen az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása globális probléma. Az Egyesült Királyságban követett átlagos étrend energiatartalma több mint 50%-ban ultrafeldolgozott élelmiszerekből áll. Az átlagérték alapján tudhatjuk, hogy a populáció egy jelentős hányada még ennél is nagyobb mértékben hagyatkozik a feldolgozott élelmiszerekre.

A TÉNÉ arra sarkallja a követőit, hogy hasznos tápanyagokban, például rostokban, fitonutriensekben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag módon táplálkozzanak. A tápanyagdús táplálkozás jótékony hatást gyakorolhat az egészségre és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát. További előny, hogy a teljes értékű növényi táplálékok hosszabb ideig okoznak teltség érzetet, így támogathatják az egészséges testsúly megőrzését.

Vegán étrend vs. teljes értékű növényi étrend

Egy vegán étrend fókusza az állati eredetű élelmiszerek eliminálása. Sok feldolgozott élelmiszer nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, tehát vegán. Ettől függetlenül nem feltétlen egészséges Az Amerikai Dietetikai Szövetség állásfoglalása szerint egy jól megtervezett vegán étrend egészséges és minden tápanyagszükséglet kielégítésére alkalmas. Azonban a fenti videóban említett egyik kutatás szerint azok a növényi étrendek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak feldolgozott élelmiszereket, negatív egészségügyi konzekvenciákkal járhatnak. Összefoglalva, ahogy más étkezési rendszerek esetén is, a vegán étrendnél is fontos a tudatosság és a tervezés ahhoz, hogy tápszükségleteinket kielégítő és egészséges legyen étkezésünk.

A TÉNÉ esetén fontos, hogy az főleg vagy kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található mikrotápanyagokat pótoljuk egyéb forrásból. Ilyen lehet a B12, kalcium, vas és a cink. A megfelelő tervezéssel elkerülhető, hogy bármilyen mikrotápanyagban hiányt szenvedj.

téné

A növényi étrend nem tartalmaz állati eredetű élelmiszereket?

A videóban szereplő étkezési szakértő szerint a TÉNÉ tartalmazhat kis mennyiségben állati eredetű élelmiszereket. Richie Kirwa szerint fontos, hogy az étrendünk személyes preferenciáknak megfelelő legyen. Több táplálkozástudományi szakember szerint azok az étrendek, amelyek tartalmaznak állati eredetű élelmiszert, nem minősülnek TÉNÉ-nek.

Összefoglalás

A TÉNÉ számos előnnyel kecsegtet: növeli a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek arányát az étrendben, csökkenti ökológiai lábnyomod és izgalmas, új ízekkel ismertet meg. További előnyei, hogy flexibilis és könnyen követhető. Sok zöldség, gyümölcs, magvak, hüvelyesek és egyéb ízletes növényi élelmiszerek sokasága közül válogathatsz, amennyiben a TÉNÉ-t választod.

Táplálkozás

A 4 legjobb vegán omega-3 zsírforrás

Ha vegán életmódot folytatsz, vagy egyszerűen csak szeretnél több növényi alapú omega-3 zsírsavat fogyasztani, akkor érdemes a cikkben szereplő ételeket beépítened étrendedbe.

Táplálkozás

Vegán, vegetáriánus és egyéb növényi étrendek: mi a különbség?

Sokszor találkozol a vegán, vegetáriánus, lakto-vegetáriánus és flexitáriánus kifejezésekkel, de nem tudod pontosan mi a különbség az egyes növényi étrendek között? Mutatjuk!

Táplálkozás

TOP 10 tápanyagdús élelmiszer

Ez a lista csak egy kis minta a tápanyagdús élelmiszerek gazdag felhozatalából. Válasszunk sovány fehérjéket, gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat, hogy növelhessük az étrendünk tápanyagsűrűségét.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Monica Green
Író és szakértő
Monica Green profiljának megtekintése
myprotein