Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Túlságosan elkényeztetted magad a nyaralás alatt? Íme, hogyan tudsz visszatérni a rutinhoz…

Túlságosan elkényeztetted magad a nyaralás alatt? Íme, hogyan tudsz visszatérni a rutinhoz…
MyproteinHU
Író és szakértő5 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Szóval, véget ért az időszak, mikor a medencében felfújható flamingón lebegsz, és várni kell ismét egy évet erre a pillanatra. Ráadásul úgy tűnik, hogy ha az ember nem nyaral épp, akkor társadalmilag már nem is elfogadott, hogy délelőtt 10 órakor koktélt vegyünk a kezünkbe. Ki hozza ezeket a szabályokat? Hol tudnánk ez ellen tiltakozni?

Felhangzik bennünk az “otthon, édes otthon” mondás, a nyaralás lágy szólamai még teljes hangerővel szólnak, homokot találunk mindenütt, és ekkor ráeszmélünk, hogy talán kissé túltoltuk az all-inclusive csomagot. Itt az idő, hogy visszatérjünk a hétköznapokba.

Amint megtörik a rutin, nehéz újra motivációt gyűjteni, hogy visszatérjünk a helyes irányba. De végül is, ha egyszer sikerült már, miért ne lehetne így ismét, nem igaz?

Íme, néhány tipp, amelyek segítségével újra beindulhat a rutin, és közben nem kell arra gondolnod, hogy 276428 mérföldes körzetben nincs egy darab pálmafa sem, vagy hogy Pablo már nem szolgál fel a nap 24 órájában piña coladat.

Célok megtalálása nyár után

Állíts fel egy beosztást! (olyat, ami reális)

Valószínűleg nem fogsz a következő két hétben napi kétszer edzeni. Talán nem is szabadna, mert az ilyen fajta beosztásnak köszönhetően csak kódolva lenne egy sérülés. Egy beosztás önmagában ugyanakkor jó ötlet. Töltsd meg a hetet teljesíthető feladatokkal! Milyen volt a beosztásod még a nyaralás előtt? Mi vált be? Talán érdemes valami újat kipróbálni? #newtannewme #cultured

Ételkészítés

A szándékaink ugyan lehetnek a lehető legjobbak, de ha éhesek vagyunk és felkészületlenek, akkor bizony nagyon komoly bajt jelenthet számunkra egy gyorsétterem aranyló “M” betűje. Az előrehaladás kulcsa a visszatérés az előre főzéshez és ételkészítéshez. Csökken a kísértés, és hát, legyünk őszinték, még spórolunk is egy kis pénzt, miután minden testvérünknek, anyukának, nagynéninek és a szomszéd kutyájának vettünk egy “I love Mallorca” kulcstartót.

Tűzz ki egy célt!

Ez lehet akár egy fogyókúrás cél, egy erősítős cél, vagy akár egy kevésbé reális “fuss le 5 km-t 20 másodperc alatt” cél is. Bárhogy is legyen, ha kitűzöl egy célt, könnyebben maradsz motivált és könnyebben haladsz tovább a jó úton. Ez különösen igaz a fizetős rendezvények kapcsán. Ha ugyanis a motiváció már nem visz előre a cél irányába, akkor biztosan segít a tudat, hogy már valamennyit befizettünk egy eseményre. Senki sem szeret feleslegesen pénzt költeni. (Kivéve persze az “I love Mallorca” kulcstartók esetében, hiszen az mindenki jólétéhez szükséges volt, és cseppet sem volt giccses.)

Csatlakozz egy boot camp-hez, ami előre kifizetéssel jár, szemben az utólagos fizetéssel. Indulj el egy versenyen! Amint rááldoztad valamire a pénzed, nagyobb valószínűséggel áldozol rá az idődből is.

Hozz létre egy jó lejátszólistát!

Semmi sem ér fel egy jó lejátszólistával! Azokon a napokon, mikor a béka feneke alatt van a motivációd – ez a vakációt követően garantáltan így lesz – egy jó lejátszólista mindig javít a helyzeten.

Fejhallgatót fel, zárj ki mindent magad körül – instant fitspo.

Music - zene edzéshez

Ne halogass!

Könnyű kifogásokat találni, hogy miért ne eddz. Könnyű azt mondani, hogy “Szeretnék először a munkába visszarázódni, és aztán jöhet majd ismét az edzés.” Vagy a leggyakrabban hangoztatott “Majd hétfőn elkezdem…” mondat. Mert milyen megrögzött mániákus kezdi csütörtökön az új edzés rutint, igaz?

Minél tovább halogatod, annál nehezebben kezded majd el.

Vonj be néhány havert!

Vegyél be néhány barátot a buliba, evezzen mindenki egy hajóban! Ó, hajó… emlékszel, milyen jó volt napozni a hajón? Kajakozni. Napozni. Sokkal jobb abban a hajóban, dehát sajnos itt vagyunk.

Néha nincs is másra szükségünk, mint egy jó öreg fenékberúgásra, és ki más lenne erre alkalmas, mint a barátaink?! Nem valószínű, hogy egy csoporton belül mindenkit ugyanazokon a napokon ér utol a demotiváltság. Segítsetek egymásnak, hogy haladjatok és a jó úton tudjatok maradni! Ha jó a társaság, és van melletted valaki, aki felé elszámoltatható vagy, akkor tízszer nagyobb eséllyel tartasz majd ki. #tudomány

Jutalmazd magad!

Ha a fentiek közül egyik sem segít, akkor van valami, ami minden egyes alkalommal töretlenül működik: saját magad megvesztegetése. Vegyél néhány új edzős cuccot, új edzőcipőt, vagy bármit, ami kicsit is kapcsolódik az edzéshez. Lehet, hogy a hosszú távon nem segít, hogy rajta maradj az úton, amin haladsz, de lehetséges, hogy pont erre a löketre van szükséged, hogy a helyes irányba tereljen.

Mindannyian szeretünk az új edzős cuccainkban menőzni… Menőzz hát elég gyorsan, és az már futás! #lifehack

Nem lesz könnyű – sosem az – de ezen tippek segítségével kicsit könnyebben rázódsz majd vissza a nyaralás után. Tekints erre úgy, mint az első lépések a következő nyaralás előtt. Irány az edzőterem, és ragyogj napbarnítottan! Akár az edzős selfie-k érdekében akár csak a jó érzésért… bármi, ami segít, hogy átlépd azt a bizonyos küszöböt.

Jutalmazd magad

Tanulság

Használd mindezt egy új hosszútávú rutin megkezdéséhez, kerüld el, hogy két héttel rövidebb legyen a következő nyaralásod és hogy pánikolj, vagy vissza kelljen lépned a start mezőre. Ha fel tudsz állítani magadnak egy stabil rutint, akkor talán semmi extrém dologra nem lesz szükséged a következő nyaralás előtt.

Olvasd el ezeket is:

Táplálkozás

Okos cserék a fogyás érdekében | Lásd a különbséget és használj alternatívákat

Az egészséges életmód nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kell mondanod minden általad kedvelt ízről és ételről. Néhány okos cserével le tudsz faragni a kalóriákból anélkül, hogy kompromisszumot kelljen kötnöd szeretett ételeid tekintetében.

Táplálkozás

Pajzsmirigy: mi is ez? | Pajzsmirigy problémák: túlműködés és alulműködés

Rengetegen szenvednek pajzsmirigyet érintő problémákkal (alulműködés, túlműködés). Szerintetek ezt is befolyásolhatjuk az életmódunkkal? Ha végig olvassátok ezt a cikket akkor megtudhatjátok!

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein