Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Pajzsmirigy: mi is ez? | Pajzsmirigy problémák: túlműködés és alulműködés

Pajzsmirigy: mi is ez? | Pajzsmirigy problémák: túlműködés és alulműködés
Kelemen József
Szerkesztő, cikkíró5 év Ago
Kelemen József profiljának megtekintése

Rengetegen szenvednek pajzsmirigyet érintő problémákkal (alulműködés, túlműködés). Szerintetek ezt is befolyásolhatjuk az életmódunkkal? Ha végig olvassátok ezt a cikket akkor megtudhatjátok! ?

Mi is a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy (angolul: thyroid) a légcső és gége előtt, az ádámcsutka alatt, két oldalt elhelyezkedő kis szerv, amely több különféle hormont is termel.

Ennek a szervnek nincs kivezetése (belső elválasztású), tehát az általa termelt hormont a keringésbe ereszti, ami ezáltal a szervtől távol fog hatást kifejteni.

A pajzsmirigy két sejttípusból áll a follikuláris és parafollikuláris sejtekből. Mindkét sejttípus más-más hormont termel.

A follikuláris sejtek tiroxint (tetrajódtironint, T4) és trijódtironint (T3) termelnek, a parafollikuláris sejtek pedig kalcitonint.

T3 és T4

A termelődésük röviden úgy zajlik, hogy az agyalapi mirigyben (hipofízisben) termelődik egy másik hormon, melyet TSH-nak (thyroid stimuláló hormon) nevezünk. Ez a hormon felelős a T3 és T4 előállításának serkentéséért.

Tehát TSH termelődés hatására először tirozin keletkezik, amely több lépésen keresztül T3-á vagy T4-é alakul, ennek az útvonalnak utolsó lépéseként a molekulához jód kötődik, ez a kötődés elengedhetetlen a T3 és T4 kialakulásához, mivel ezek jódtartalmú vegyületek.

pajzsmirigy T3 T4

Ez a két hormon ugyanazokat a hatásokat fejti ki, csak a hatásuk erősségében és időtartamában vannak eltérések.

Ha már itt tartunk milyen hatásokat fejtenek ki? Milyen folyamatokban játszanak szerepet?

Többek közt:

  • Anyagcserét és fehérje lebontást (katabolizmust) serkentik (a hormon szintje nagyban befolyásolja, hogy mennyi kalóriát égetünk el a nap folyamán4)
  • Hatásukra a szervezet oxigén igénye nő
  • Koleszterinszintet csökkentik
  • Túl alacsony és túl magas szintjük is gátolja a peteérést
  • Hatásukra a hőfelvétel nő, jobban tudunk adaptálódni a hideghez
  • Fokozzák a zsírégetést
  • Idegrendszer fejlődésében is szerepet játszanak
  • A szívünkre is hatással vannak; az adrenalint érzékelő receptorok számát növelik ezáltal a vérnyomást is.

Ezeken kívül pedig, fokozzák a glikogén lebontását glükózzá (glikogenolízis) és a nem szénhidrátból történő (pl.: aminosav) glükóz előállítást (glükoneogenezis). Tehát növelik a vércukorszintet, így az inzulinnal ellentétes hatást fejtenek ki. Hogy mi is a glikogén erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ahogy láttuk ezek a hormonok rendelkeznek „jó” és „rossz” hatásokkal is! Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő szinten tartsuk őket! A szintjük ne legyen túl magas se túl alacsony.

Kalcitonin

A kalcitonin hormon elsődleges feladata, hogy biztosítsa a kalcium csontokba épülését. Ezen hormon termelődésének kiváltója a vér magas kalcium szintje.

pajzsmirigy és kalcitonin

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, amikor valami oknál fogva nem termelődik elegendő mennyiségű T3 és T4.

Pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb tünetei1

  • Sokat fázunk, nagyon nehezen birkózunk meg a hideggel
  • Sokat vagyunk fáradtak
  • Depresszió
  • Székrekedés
  • Hízás

Ezen kívül ritka esetekben golyva kialakulásához vezet.

A terhesség során nem kezelt pajzsmirigy alulműködés pedig kreténizmushoz, törpenövéshez és elvetéléshez vezethet.1 Ezért nagyon fontos, hogy terhesség során az orvosok tudjanak erről a problémáról és mindig járjunk vizsgálatokra.

Mitől alakulhat ki?

Sok esetben a probléma hátterében a túl kevés jódbevitel áll3, ahogy láttuk a jód elengedhetetlen a T3 és T4 hormon kialakulásához.

Ha ez kizárt, akkor a másik leggyakoribb ok egy autoimmun betegség melyet Hashimoto-nak nevezünk.2 Ebben a betegségben az immunrendszerünk sejtjeiidegen anyagként ismerik fel a pajzsmirigy fehérjéit és elpusztítják azokat. Az elpusztításukhoz antitestek kellenek, ezáltal a betegség diagnosztizálható vérben lévő antitestek vizsgálatával.

Milyen életmódbeli változtatásokkal tehetünk ellene?

Érdemes jódozott sót venni, illetve jódban gazdag ételek fogyasztani.

Ide tartoznak5:

  • Tengeri hínár
  • Csuka
  • Garnélarák
  • Tonhal
  • Tojás (legfőképpen a sárgája)
  • Limabab
  • Ásványvizek is tartalmaznak (nátrium-jodid és kálium-jodid formájában).
  • Tej (azonban ebből ne fogyasszunk túl sokat)

Azonban a túlzott jódbevitel sem egészséges.11

Nagyon fontos, még, hogy vannak olyan ételekmelyek olyan anyagokat tartalmaznak, amik a jód anyagcseréjét károsítják.6

Ide tartoznak, ezeket kerüljük4,15:

  • Káposztafélék (repce, káposzta, tarlórépa, orvosi vízitorma, borsmustár, torma, retek)
  • Tejek melyek olyan állattól származnak, amelyeket a fenti növényekkel etettek.
  • Szója
  • Spenót
  • Tápióka
  • Saláta
  • Adalékanyagok: nitrátok, melyeket hús tartósításnál használnak.

Ennél a problémánál kerüljük még a glutént. Illetve vasban és kalciumban gazdag készítményeket, mert ezek a T3 és T4 hormon anyagcseréjét gátolhatják. 12,13,21

Fontos még, hogy szelénben, cinkben gazdag ételeket fogyasszunk16,17,22, de kiegészítőket csak orvos ajánlásával szedjünk18.

A pajzsmirigy-gyógyszerünk bevétele után ne együnk 2 óráig rostban gazdag ételt (amiben több mint 15 gramm van)!

Gyulladás és diéta:

Olvashattátok már nálam, hogy a gyulladásos folyamatokat befolyásolhatjuk étrenddel. Az autoimmun betegségeknél is egy gyulladásos folyamat indul meg, ami egy adott szövet pusztulásával jár.

Kutatások4 megállapítottak, hogy a csökkentett szénhidráttartalmú étrend, csökkentheti a vér antitestjeinek a koncentrációját. Ezért érdemes a szénhidrátban nagyon gazdag ételeket kivenni az étrendünkből.

Mérsékelten együnk szénhidrátot (<1,5 gramm*tskg), és ügyeljünk arra, hogy ezek lassan felszívódó szénhidrátok legyenek!

Zsírforrásként pedig a „jó” zsírokat válasszuk, melyek telítetlen zsírsavakban (omega-3-ban és 9-ben gazdagok legyenek). Az omega-6 gyulladásserkentő molekulák előanyaga, azonban az omega-3 és 9 gyulladáscsökkentő tulajdonságúak. Ezért én mindenképp ajánlok omega-3-at táplálékkiegészítőként, erre a problémára is!

pajzsmirigy gyullagás kezelése étrenddel

Pajzsmirigy felülműködés

Pajzsmirigy felülműködés esetén valamilyen okból kifolyólag túl sok T3 és T4 termelődik.

Pajzsmirigy felülműködés leggyakoribb tünetei7

  • Idegesség,
  • Fáradság, izomgyengeség
  • Nehezen viseli a meleget
  • Alvásproblémák (nehezen alvás)
  • Gyors és szabálytalan szívverés
  • Gyakori hasmenés
  • Fogyás
  • Hangulatváltások
  • Golyva

Mitől alakulhat ki?

A leggyakoribb kialakító, egy ún. autoimmun Graves betegség. A betegségben egy olyan antitest termelődik, amely szerkezetében nagyon hasonlít a TSH hormonra (amiről a cikk elején írtam) ezért T3 és T4 serkentést fog kiváltani.  Ennek a betegségnek kialakítóját nem ismerik teljesen, de egy hipotézis szerint a nagyon nagy fokú stressz kiválthatja.8

Ezen kívül kialakítója lehet egy „thyroiditis” nevű gyulladásos betegség, amely során a pajzsmirigyben „lék” keletkezik és ezáltal a T3 és T4 kiáramlik, ez felülműködéssel jár ~3 hónapig, ezután pedig alulműködés lép fel (ez nem minden esetben autoimmun jellegű, kialakulhat fertőzésre vagy szülés után is). Ilyenkor egy gyulladáscsökkentő étrendet kell követni (ezt előbb nagy vonalakban már leírtam).

A túl sok jódbevitel vagy túl sok alulműködésre szedett gyógyszer is kiválthatja ezt a betegséget.

Milyen életmódbeli változtatásokkal tehetünk ellene?

Érdemes a jódban gazdag ételeket kerülni.

Ezen kívül pedig az alulműködésnél leírt kerülendő ételeket, most érdemes fogyasztani (kivéve a szóját).

Érdemes szelénben, kalciumban, és D3 vitaminban gazdag ételeket fogyasztani!19,20 A glutént pedig itt is kerülni!23

Mivel a túlzott T3 és T4 hormon termelődés kapcsolatban állhat az inzulinrezisztenciával. Ezért érdemes a cukros, fehér lisztes ételeket kilőni, maradjunk mindig a lassabb felszívódású (összetett) szénhidrátoknál, együnk kis adagokat többször melyek fehérjében és rostban gazdagok!

Zsírforrásoknál itt is a „jó” zsírokat kell választani, tehát kerüljük a zsíros húsokat, zsíros tejtermékeket, helyettük növényi zsírforrásokat válasszunk. Állati termékekből mindig csak a zsírszegényt válasszuk!

Készültek olyan tanulmányok melyek szerint a vegetáriánus étrend előnyös lehet az autoimmun betegségekben (köztük alul és túlműködésben is).10,14 Azonban én nem ajánlom teljesen kilőni az állati eredetű ételeket (az alulműködésnél főként), egy lakto-ovo (tej-tojásevő), vagy presco (halevő) vegetáriánus étrend hatékony lehet,ha figyelünk, hogy a „jó” zsírokat helyezzük előtérbe.10Azonban a tej fogyasztást nem javaslom, helyette mértékkel együnk zsírszegény túrót, sajtokat.

Jódbevitel

Mindkét betegségben sem jó a túlzott vagy túlságosan kevés jódbevitel sem, ezért érdemes számolgatni, és nagyjából betartani ezeket az alábbi értékeket:

Életkor Férfi
6 hónapig 110 µg 110 µg
7-12 hónapig 130 µg 130 µg
1-8 évig 90 µg 90 µg
9-13 évig 120 µg 120 µg
14-18 évig 150 µg 150 µg
19 évtől 150 µg 150 µg
Terhesség 220 µg
Szoptatás 290 µg

* Pajzsmirigy túlműködésnél érdemes kicsit kevesebb jódot bevinni, alulműködésnél pedig többet.

+1 tipp:

Mindkét betegségnél más-más szempontból, de fontos lehet a mozgás sportolás, ezért keressünk valamilyen sportot, amit szeretünk és járjunk rendszeresen edzésre! ?

Összefoglalás:

Ahogy láttuk nagyon sok mindenre oda kell figyelni és nagyon sok minden kialakítója lehet ezeknek a problémáknak.

Saját magunknak nehéz egy megfelelő étrendet és egy hosszú távon tartható életmódot kialakítani. Ezért érdemes lehet egy hozzáértő segítségét kérni ebben!

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az írásom semmilyen orvosi ellátást nem helyettesít, ugyanúgy fontos szedni a gyógyszert, kontrollra járni, mert sajnos az autoimmun betegségek jelenleg nem gyógyíthatóak. De együtt lehet velük élni, sok esetben panaszok nélkül is. Ebben pedig nagyon sokat segíthet a megfelelő életmód! ?

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1) https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hypothyroidism

2) https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hashimotos-disease

3) Garber, JR et al: Clinical Practice Guidelines for Hypothyroidism in Adults. Thyroid. 2012 Dec; 22 (12): 1200–1235.

4) Teresa E et al.: Effects of low-carbohydrate diet therapy in overweight subjects with autoimmune thyroiditis: possible synergism with ChREBP. Drug Des Devel Ther. 2016; 10: 2939–2946.

5) https://www.healthline.com/nutrition/iodine-rich-foods

6) Fujita K et al.: Immunological studies on Crohn’s disease. II. Lack of evidence for humoral and cellular dysfunctions. J Clin Lab Immunol. 1985;16(3):155–161

7) https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hyperthyroidism

8) Falgarone G, Heshmati HM, Cohen R, Reach G (January 2013). “Mechanisms in endocrinology. Role of emotional stress in the pathophysiology of Graves’ disease”. European Journal of Endocrinology. 168 (1): R13–8

9) Dimitriadis GD, Raptis SA. Thyroid hormone excess and glucose intolerance. Experimental and Clinical Endocrinology and Diabetes. 2001;109(2):S225–S239

10) Serena T et al.: Prevalence of hyperthyroidism according to type of vegetarian diet. Public Health Nutr. 2015 Jun; 18(8): 1482–1487.

11) Alessandro P et al.: Iodine Supplementation: Usage “with a Grain of Salt”. Int J Endocrinol. 2015; 2015: 312305.

12) Chin LC et al.: Celiac Disease and Autoimmune Thyroid Disease. Clin Med Res. 2007 Oct; 5(3): 184–192.

13) Liontiris MI, Mazokopakis EE: A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017 Jan-Apr;20(1):51-56.

14) Serena T et al.: Vegan Diets and Hypothyroidism. Nutrients. 2013 Nov; 5(11): 4642–4652.

15) Thozhukat S et al.: The Effect of Soy Phytoestrogen Supplementation on Thyroid Status and Cardiovascular Risk Markers in Patients with Subclinical Hypothyroidism: A Randomized, Double-Blind, Crossover Study. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2011 May;96(5): 1442–1449,

16) Roberto N: Selenium and thyroid autoimmunity. Biologics. 2008 Jun;2(2):265–273.

17) Maxwell C, Volpe SL: Effect of zinc supplementation on thyroid hormone function. A case study of two college females. Ann Nutr Metab. 2007;51(2):188-94.

18) Jennifer KM et al.: Acute Selenium Toxicity Associated With a Dietary Supplement. Arch Intern Med. 2010;170(3):256-261.

19) Marinò M et al.: Selenium in Graves Hyperthyroidism and Orbitopathy. Ophthalmic Plast Reconstr Surg. 2018 Jul/Aug;34(4):105-110

20) https://www.healthline.com/health/hyperthyroidism-diet#foods-to-avoid

21) Benvenga S et al.: Undertreated hypothyroidism due to calcium or iron supplementation corrected by oral liquid levothyroxine. Endocrine. 2017 Apr;56(1):138-145.

22) Abdulkerim KB et al.: Leptin, NPY, Melatonin and Zinc Levels in Experimental Hypothyroidism and Hyperthyroidism: The Relation to Zinc. Biochem Gen. 2017 Jun;55(3):223–233

23) Kaufui VW.: Gluten and Thyroid Health. Juniper Online Journal of Public Health. 2017 Mar;1(3):1-3.

Kelemen József
Szerkesztő, cikkíró
Kelemen József profiljának megtekintése
Kelemen Józsefnek hívnak, jelenleg Molekuláris Bionikát tanulok a Szegedi Tudományegyetemen. Több mint 6 éve, hogy a sportolás a mindennapi életem részét képzi. Számomra a kezdet nagyon nehéz volt, mivel gyerekkoromban magas vérnyomást és gerincferdülést diagnosztizáltak nálam, azonban kitartással és hittel sikerült mindkét betegséget leküzdenem. A tanulmányaimból kifolyólag szeretem a sportolást is tudományos szemszögből megközelíteni, úgy gondolom, hogy ha a tudományt a saját tapasztalatainkkal ötvözzük akkor nagyon szép eredményeket lehet elérni. Súlyzós edzések mellett szeretem magam megmérettetni futóversenyeken is.
myprotein