Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Vegán étrend: útmutató a növényi alapú étkezéshez kezdőknek

Vegán étrend: útmutató a növényi alapú étkezéshez kezdőknek
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Már régebb óta növényi étrendet követsz, de szeretnél még egészségesebben táplálkozni? Esetleg most jött el az idő, hogy kipróbáld, mik is a vegán étrend előnyei? Bármelyik is legyen igaz rád, mi segítünk, hogy sikeresen elérhesd a céljaid!

Vegan Snack Boxunk segít, hogy felturbózd a proteinbeviteled! 10 ellenállhatatlan, a vegán étrendbe is könnyedén beilleszthető finomságot csempésztünk ebbe a csomagba, köztük a legújabb innovációinkkal és vadonatúj ízekkel. (Népszerűsége miatt ez a termékválogatás nem elérhető folyamatosan, de mindig igyekszünk hamar feltölteni a készleteket - érdemes felvenned a kívánságlistádra, így rögtön értesítünk, ha lecsaphatsz rá!)

A Clear Vegan Protein Ízválogatás Dobozunk is izgalmas választás, ha tesztelni szeretnéd frissítően gyümölcsös fehérjénket - ha valami másra vágysz, mint a klasszikus, krémes proteinturmixok, ezt imádni fogod! Rögtön öt ízben is kipróbálhatod ezt a könnyű és üdítő fehérjét, ami a vegán étrend keretei közé is tökéletesen passzol.

Vegán étrend

Táplálkozási tanácsok a vegán étrend követői számára

1. Vegán Vitamin Kisokos - 8 Vitamin, Amelyet Minden Vegán Étrendet Folytatónak Ajánlunk 

Szeretnél biztos lenni benne, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítasz a tested számára? Ez a 8 vitamin segít neked abban, hogy a szervezeted megkapja a legfontosabb alapokat!
Kiegészítők

Vegán vitamin kisokos | 8 vitamin, amelyet minden vegán életmódot folytatónak ajánlunk

Sok esetben kényelmes és eredményes választás lehet vegán vitamin kiegészítők használata, ha vegán étrendet követsz és aggódsz vitamin fogyasztásod miatt.

2. Vegán Testépítés - A 10 Leghatékonyabb Tipp

Lerántjuk a leplet a mítoszról, miszerint a testépítők számára az állati fehérje lehet az egyetlen megfelelő fehérjeforrás: megmutatjuk, hogy a vegán étrend és a testépítés remekül megférnek egymás mellett!
Edzés

Vegán testépítés | A 10 leghatékonyabb tipp

A vegán étrendet követő testépítők az átlagostól eltérő forrásból nyerik a kellő tápanyagot. A közhiedelemmel ellentétben, ez nem azt jelenti, hogy csupán az állati eredetű termékek jelenthetik egy testépítő számára az egyetlen fehérjeforrást.

3. 6 Magas Fehérjetartalmú Vegán Csoki

Néha meglepően nehéz feladat megtalálni azokat a táplálékkiegészítőket és nassolnivalókat, amik a vegán termékek megannyi előnye mellett megfelelő mennyiségű fehérjével is ellátják a tested - ráadásul finomak is. Ha szeretnél kalóriadeficitben maradni, de nem vonnád meg magadtól a kényeztető falatokat sem, kattints vegán csokiválogatásunkért!
Kiegészítők

6 magas fehérjetartalmú vegán csoki

Hoztunk egy listát a hat legjobb vegán csoki és nasifélékről, melyeket érdemes megízlelned. Olvadós és ropogós csokiszeletek...no meg egy jó adag fehérje.

4. Top 18 Vegán Fehérjeforrás

Szeretnél egy kis extra fehérjét csempészni a gondosan előkészített és bedobozolt irodai ebédekbe? Próbáld ki ezeket a tápláló és finom vegán proteinforrásokat!
Táplálkozás

Legjobb vegán fehérjeforrások: TOP 18 növényi fehérjeforrás

Olyan sok vegán fehérjeforrás és recept létezik, amelyek segítségével rálelhetsz új kedvenc ételeidre, és növelheted fehérjebeviteled. Próbálj ki néhányat!

5. Top 7 Vegán, Magas Vastartalmú Ételek

A vas az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen ásványi anyag, azonban a vegán étrend követése néha igazi kihívássá teheti, hogy a megfelelő mennyiségben be tudd vinni a szervezetedbe. Épp ezért érdemes ezeket a magas vastartalmú vegán ételeket rendszeresen beiktatni az étrendedbe! 
Táplálkozás

TOP 7 vegán, magas vastartalmú ételek

Cikkünkben bemutatjuk a legjobb vegán, magas vastartalmú ételek listáját, a bennük található vitaminokkal, valamint egészségügyi előnyeikkel együtt.

6. A 13 Legjobb Vegán Kalciumforrás

A kalcium szintén azok közé a tápanyagok közé tartozik, amiknek a megfelelő mennyiségben történő bevitele okozhat egy kis fejtörést, ha vegán étrendet követsz. Listánkból, amely tartalmazza a legjobb vegán kalciumforrásokat, szuper ötleteket meríthetsz, hogy a napi ajánlott mennyiséget könnyedén megadhasd a testednek! 
Táplálkozás

A 13 legjobb vegán kalciumforrás

Cikkünk összefoglalja, hogy miért is fontos a kalcium, melyek az előnyei, és mi a 13 legjobb vegán kalciumforrás, mellyel fokozható a kalcium bevitel.

7. Vegán Aminosav: Minden, Amit Tudni Érdemes A Témában!

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni az aminosavak fontosságát, ha az egészségedről és a fitness céljaidról van szó - hiszen, ha ezzel tisztában vagy, megfelelően tudsz tervezni, a különböző vegán proteinforrásokat változatosan beiktatva a mindennapi étrendedbe, akár táplálékkiegészítők formájában is. 
Kiegészítők

Vegán aminosav: minden, amit tudni érdemes a témában!

Az aminosavak jelentik a fehérjék építőkövetit. Vajon fedezhetőek növényekből? Cikkünkben megválaszoljuk a vegán aminosav kapcsán felmerülő kérdéseket!

8. Egyszerű Vegán Receptek Kezdőknek: 7 Növényi Alapú Recept

Tanácstalanul állsz a bolt közepén, mert kifogytál az ötletekből? Ne aggódj: ezek a vegán receptek segítenek, hogy új ízeket csempéssz a hétköznapokba és izgalmas fogásokat próbálhass ki - anélkül, hogy az egész napot a konyhában kellene töltened!
Receptek

Egyszerű vegán receptek kezdőknek: 7 növényi alapú recept

Itt a Vegán Hónap, mi pedig ennek alkalmából a legjobb növényi alapú receptekkel készültünk! Nyűgözd le barátaid egyszerű vegán receptek segítségével!

Gyakran ismételt kérdések a vegán étrend kapcsán

Írta: Chermain Samphire (regisztrált táplálkozási tanácsadó - Associate Nutritionist, azaz ANutr, diplomáját közegészségügyből és táplálkozástudományból szerezte)

Milyen ételeket érdemes fogyasztania annak, aki most próbálja ki a vegán étrendet? 

Ha nem olyan rég táplálkozol vegán elvek szerint, illetve most még a próbálkozás fázisában jársz, a legjobb döntés, ha minél több teljes értékű, növényi ételt fogyasztasz: zöldségeket, babféléket, hüvelyeseket.Próbálj minél kevesebbet bevinni a szervezetedbe a növényi alapú húspótlókból: ezek általában ultra-feldolgozott és nem túlságosan egészséges termékek, ráadásul gyakran az ízélmény is csalódást okoz. Rengeteg tápláló és izgalmas vegán recept létezik, amelyeket bátran kipróbálhat mindenki, akkor is, ha csak nemrég tért át erre a táplálkozási formára! A bab alapú pörköltek és raguk, illetve a pirított serpenyős zöldségek különböző variációi mind isteni fogások lehetnek, amik ráadásul egyszerűen elkészíthetőek és nagyon költséghatékonyak is. Mint ahogy bármilyen más étrend követése esetén, a vegán étrendet illetően is a kiegyensúlyozott táplálkozás a legfontosabb szempont, amit érdemes szem előtt tartanunk!

Egészséges a vegán táplálkozás?

A vegánságnak rengeteg egészségügyi előnye lehet - amennyiben valaki kiegyensúlyozott, változatos vegán étrendet folytat. Ideális esetben a vegán életmódot követők sok vitamint, ásványi anyagot és rostot fogyasztanak, mindemellett pedig kevés zsírt (főképpen kevés telített zsírt) - ez általában akkor igaz, ha a vegán étrend nagy mértékben teljes értékű ételeken alapul. Azonban vegánként is könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy egészségtelenül táplálkozunk: a sok ultra-feldolgozott élelmiszer fogyasztása, illetve a magas só-, cukor- és zsírbevitel a vegán étrendet követők számára is kerülendő. Ha vegán vagy és kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra törekszel, a következőkre érdemes figyelned az általad választott élelmiszereket illetően: 
  • Magas vitamin- és ásványianyag-tartalom 
  • Magas rosttartalom
  • Alacsony zsírtartalom (ez elsősorban a telített zsírokra vonatkozik)
  • Telítettségérzet biztosítása - így később leszel éhes

A vegán étrendet folytatók esznek tojást? 

Nem, a vegánok nem esznek tojást, hiszen nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Azonban rengeteg, a vegán étrendbe is beilleszthető alternatíva létezik a tojás helyett, amit sütés és főzés során is használhatsz! Az aquafaba, ami lényegében a csicseriborsó sűrű leve, például remekül működik, ha majonézt vagy habcsókot készítesz. Az almaszószt is gyakran alkalmazzák a tojás helyettesítésére sütemény receptekben, míg a selyem tofuból akár vegán rántottát is süthetünk!

A mogyoróvaj vegán? 

Sokféle vegán mogyoróvaj létezik, de a vegán étrend követői közül sokan elkerülik azokat a márkákat, amelyek pálmaolajat használnak - ennek oka a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmuk. Azonban léteznek olyan mogyoróvajak is, amelyek semmi mást nem tartalmaznak, csak magát a földimogyorót: ilyen például a Myprotein Természetes Mogyoróvaj! Sokan a vegánul táplálkozók közül azokat a termékeket is kiiktatják az étrendjükből, amelyek cukor hozzáadásával készülnek: ők jobban kedvelik a természetes édesítőket, amilyen például a banán és más gyümölcsök. 

A vegán étrendbe beilleszthető a sajt?

A vegánok számára is fogyasztható sajtok növényi tejalternatívákból készülnek, mint például a szójatej, illetve gyakran kókuszolajat tartalmaznak. Fontos azonban megemlítenünk, hogy a laktózmentes tej csupán laktózt, tehát tejcukrot nem tartalmaz, de ugyanúgy állati eredetű tejtermék, amely a vegánok számára nem fogyasztható! 

A vegánok ehetnek rizst? 

Igen, a rizs teljesen kompatibilis a vegán étrenddel, hiszen növényi eredetű élelmiszer! Sőt, bizonyos növényi tejtermék-alternatíváknak is a rizs az alapja, mint például a rizstejnek. 

Melyek a vegán étrend előnyei?

A növényi alapú étrend követését számos eltérő okból válasszák. Legyen szó egészségügyi, etikai vagy egyéb indokról, a vegán étkezés sok előnnyel kecsegtethet.Az egészséges és alaposan megtervezett vegán étrend előnyei:
  • magas étkezési rostbevitel,
  • magas vitamin- és ásványianyag-bevitel,
  • alacsony telített zsírtartalom,
  • komplex szénhidrát források.

A növényi alapú étrend valóban környezetbarát?

A növényi alapú étrend általában olyan élelmiszereket tartalmaz, melyek környezeti terhelése kisebb, mint az állati eredetű alternatíváké. Az olyan tudományos kutatások, amelyek a különböző étkezési szokásokkal generált üvegházhatású gáz kibocsátást, víz- vagy földhasználatot vizsgálják, általában arra jutnak, hogy a vegán életvitel kisebb ökológiai terheléssel jár.

Összegzés

Ha a vegán étrend képezi a mindennapi táplálkozásod alapját, néha okozhat egy kis extra fejtörést, hogyan vigyél be a szervezetedbe megfelelő mennyiségben minden szükséges tápanyagot. Emiatt azonban ne aggódj, az alapokat megtanulva hamar belejössz és játszi könnyedséggel állítasz össze magadnak egy igazán kiegyensúlyozott és változatos étrendet!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein