Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Melyik fehérjepor a megfelelő lefekvés előtt? | Fehérjebevitel

Melyik fehérjepor a megfelelő lefekvés előtt? | Fehérjebevitel
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró6 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Az elégséges fehérjebevitel nem csupán sportolók számára elengedhetetlen fontosságú. Tested egészséges működésének megőrzésében kiemelkedő szerepe van a helyes mennyiségben fogyasztott fehérjének.

Miért fontos a fehérjebevitel?

Az elégtelen mennyiségű vagy minőségű fehérje fogyasztás olyan nem kívánt egészségügyi állapotokhoz vezethet, mint az agyvérzés, vérszegénység, fizikai gyengeség, ödéma, érrendszeri zavar vagy csökkent immunitás.1

 

Az optimális fehérjebevitel mennyiségét meghatározza korod, nemed, testsúlyod, egészségügyi állapotod, fizikai aktivitásod szintje, valamint sport céljaid. Egy 2016-ban végzett kutatás az alábbi eredményekre jutott:

Fizikai aktivitás szintje Ajánlott napi fehérjebevitel (gramm/ testsúlykilogramm)
Minimális fizikai aktivitás 0.8
Átlagosnál csekélyebb fizikai aktivitás 1.0
Átlagos fizikai aktivitás 1.3
Intenzív fizikai terhelés 1.6

(Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26797090)

Táplálkozás

Mennyi fehérjére van szükségem? | Infografika

Mindannyian tudjuk, hogy szükségünk van fehérjére az étrendünkben - de tudod pontosan mennyi fehérjére van szükséged valójában? Tudd meg a választ a Myprotein kezdőknek készült grafikájából, hogy mennyi proteinre is van szükséged naponta!

Fontos továbbá megemlíteni, hogy a fenti kutatás eredménye szerint napi 2.0 gramm/ testsúlykilogramm fehérjebevitel, hosszútávon sem jár negatív kockázatokkal, tehát biztonságos. A felső tolerálható korlát napi 3.5 gramm/testsúlykilogramm fehérje, az ilyen magas mennyiségű fehérjebevitel azonban nem ajánlott.

Egy 2011-es kutatás2 eredményei szerint a kalóriadeficites étrend során folytatott magasabb fehérjebevitel (napi 1.8-2.0 gramm/testsúlykilogramm) segíthet a száraz izomtömeg veszteség jelentős csökkentésében. Tehát, az elégséges fehérjebevitel nem csak izomzatod növeléséhez fontos, de tested atletikus vonásait adó izomzatod megőrzéséhez is. Impact Diet Whey diétás fehérjeporunkat kifejezetten súlycsökkentés célú diéta segítéséhez alkottuk. Adagonkénti 35 gramm fehérjetartalmával ízletes és könnyed módon emelheti napi fehérjebeviteled.

Milyen előnyökkel járhat a fehérjeporok fogyasztása?

A fehérjeporok olyan élelmiszer koncentrátumok, amelyek természetes alapanyagokból szintetikus úton kiválasztanak bizonyos tápanyagokat. A Myprotein cég által előállított fehérjekészítmények szigorú minőségbiztosítás mellett kerülnek előállításra, így a maximális minőség és biztonság garantált fogyasztóink számára.

Mi értelme van a fehérjepor fogyasztásnak, amikor a szükséges fehérje mennyiséget be tudnád vinni szilárd állati és növényi tápanyag forrásokból? Van létjogosultsága a fehérjekészítményeknek? A kérdések megválaszolásához a fehérjepor fogyasztás előnyeit az alábbi pontokba szedve ismerheted meg:

  • Ár-érték arány: a cikk elején ismertetett adatok alapján egy 100 kilogramm testsúlyú sportoló napi fehérjeszükséglete akár 200 gramm fehérje is lehet. Ezen fehérje mennyiség fedezése kizárólag szilárd táplálékból költséges lehet. Fehérjekészítményeink magas ár-érték arányuknak köszönhetően csökkenthetik a sportolói étrenddel járó kiadásaidat. Impact Whey Protein fehérjeporunk szezonális akcióinktól függően, adagonkénti ~110-140 Ft összegért biztosítanak körülbelül 100 gramm steak fehérjetartalmával megegyező mennyiségű, magas minőségű fehérjét.
  • Kiemelkedő tápérték: fehérjepor készítményeink alacsony cukor- és zsírtartalmúak. Fehérje tartalmuk 60-90% közötti, így aktuális sportcélodhoz igazítva megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő formulát. Felesleges szénhidrát-és zsírbevitel nélkül láthatod el izomzatod magas minőségű fehérjével.
  • Gyors felszívódás: tagadhatatlan előnye a fehérjepor izolátumoknak és hidroizolátumoknak, hogy a szilárd fehérjeforrásoknál jelentősen gyorsabban látják el izomtatod aminosavakkal.
  • Kényelem és praktikusság: a fehérjepor készítmények egyik legfontosabb előnye a szállíthatóság, könnyű porcionálás és tartósság. Shaker üvegedbe helyezett étrend-kiegészítőd megerőzi minőségét akár napokon keresztül, könnyedén szállítható, másodpercek alatt elkészíthető és fogyasztható. Az edzőtáskádba helyezett szilárd tápanyag sokkal hamarabb fogyaszthatatlanná válhat, mint egy adag fehérjepor.
  • Kellemes ízek: fehérje készítményeink több tucat ízesítésben érhetőek el, így garantáltan megtalálod a saját ízvilágodba leginkább beilleszthető terméket. Csokoládé, vanília, sós karamella, kókusz vagy pisztácia ízű italra vágysz diétád alatt? Egy adag fehérjeporral kielégítheted az édes ízek utáni vágyadat a diétás étrend felrúgása nélkül.
  • Sokoldalú felhasználhatóság: blogunkon fehérjeport tartalmazó receptek sokaságát ismerheted meg. Házi fehérjeszelet, fehérjés oreo cupcake, mogyoróvajas keksz, fehérjében gazdag tiramisu vagy fehérjedús linzer az amire fáj a fogad? Lépésről lépésre vezető, könnyen elkészíthető receptek segítenek finom és egészséges édességek elkészítésében oldalunkon.

Melyik fehérjepor készítményt érdemes lefekvés előtt fogyasztanod?

A fehérje kiegészítés edzés múlttal rendelkező és nem rendelkező személyeknél egyaránt az aerob és az anaerob teljesítmény fokozásával járhat.3 Az alvás előtt fogyasztott nagyobb mennyiségű fehérje elősegítheti az izomregeneráció és fehérje szintézis hatékonyabb működését, így az izomerő és izomtömeg növekedést segítheti.4

De vajon milyen fehérjekészítmény jelenti a legjobb választást? Tejsavó fehérje koncentrátum vagy talán egy kevert fehérjekészítmény? Amennyiben fogyasztasz állati eredetű fehérjeforrásokat, célszerű alvás előtt egy lassú felszívódású kazein fehérjeport választanod. Így vér aminosav szinted az éjszaka folyamán folyamatosabb lesz és az alvással töltött időben maximalizálhatod fejlődésed.

Micelláris Kazein fehérjeporunk adagonkénti 23g lassú felszívódású fehérjét biztosít. Lássa el izomzatát a fontos tápanyaggal akkor, amikor leginkább szüksége van rá.

Készítményünk fehérjetartalma sokkal lassabban szívódik fel szervezetében és több idő szükséges hasznosulásához. Elnyújtott felszívódási ideje miatt kiváló választás étkezések között vagy lefekvés előtti fogyasztásra, hogy elássa testét a fejlődéshez fontos tápanyaggal.

Szerezd be a kiszemelt fehérjepor termékeket 35%-os kedvezménnyel!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26797090

2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22150425

3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25169440

4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188418/

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein