Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Növényi alapú húsok | Valóban a műhús jelentheti a jövőt?

Növényi alapú húsok | Valóban a műhús jelentheti a jövőt?
Evangeline Howarth
Író és szakértő4 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése
Fordította: Kelemen József

Növényi alapú húsok: vajon ezek jelentik a jövőt az egészségünk és az izomépítés szempontjából? Mindezt úgy, hogy közben védhetik az állatokat és a Földet? Vajon egy olyan egészséges életet ígérnek, amely során a hamburgert is élvezhetjük?

Nos, az emberek minden évben egyre buzgóbban keresik a húspótlékokat, és ebben a növényi húsok - vagy más néven műhúsok - egyre népszerűbbek.

Növényi húst gyártó cégek egyre sikeresebbek

Mindannyian ettünk már vega burgert, de az új növényi húsok, ízben és érzetben is teljes gőzzel próbálnak megegyezni a valódi hússal, legyen szó bármilyen húsféléről.

A kolbásztól a steakig – a növényi alapú húsok most már minden formában és méretben kaphatóak. Az az érzés, hogy minden héten új növényi hús jelenik meg a szupermarketek polcain. Úgy tűnik, hogy ezek a cégek a semmiből törnek a csúcsra.

Ugyan mit rejthet a jövő ezen cégek számára?

2026-ra úgy becsülik, hogy a növényi húsok piaca 6,5 milliárd dollárt fog érni.1

Tehát egész jók a kilátások. Olyan összetevők segítségével, mint a babfélék, quinoa, borsó és szójafehérje, a nem állati eredetű ételeket is hús ízűvé tudják varázsolni. Mi az, amit ne lehetne szeretni ebben?

Dobj össze egy burgert bűntudat nélkül. Bár végső soron azt, hogy, vajon a növényi húsoké-e a jövő, azt számos egyéb dolog fogja eldönteni – mint például az ízük.

Milyen az íze a növényi húsnak?

Az első dolog, ami eszünkbe jut, mielőtt valamit rátennénk a tányérunkra, hogy vajon finom lesz-e. Hasonló ízűek a növényi húsok egy kicsit is akár a valódi húshoz?

Ez a legfőbb ok, amiért az emberek ki sem próbálják a vegán húsokat, mert félnek az ízüktől. Egy kérdőívben a növényi húst fogyasztók 53%-a szerint a növényi húsokban a legjobb dolog az ízük. 35% szerint a legjobb, a hússzerű állaguk.2

Mostanra már tudjuk, hogy mindenki más-más ízű ételeket szeret, tehát nem beszélhetünk mindenki nevében, de mivel ilyen sikeresek, többségben finomnak kell lenniük, ugye? Ahhoz hogy el tudd dönteni szereted-e, magad is ki kell próbáld.

Növényi alapú hús

Megfelelő fehérjeforrásnak bizonyulnak?

Itt pedig, amit mindannyian tudni akarunk: vajon a növények fogyasztása, tönkreteszi az edzőteremben elért eredményeinket?

Egy nagy aggodalma az embereknek az, hogy hogyan fogja az izomépítés folyamatát és az edzéstervet befolyásolni. Mert ahogyan azt már tudjuk, a fehérje nagyon fontos az izomépítéshez.

A Beyond Meat burgere több mint 20 g fehérjét ígér adagonként (pont annyit, amennyit a tejsavó izolátumunk tartalmaz). Azonban a húsnak és a tejsavónak van egy nagyon jó tulajdonsága, hogy ezek teljes fehérjék: mind a 9 esszenciális aminosavból tartalmazzák a megfelelő mennyiségeket, tehát izomépítéshez megfelelőek.

A növényi alapú húsok, borsóból vagy szójababból készült fehérjéket használnak. Ha a növényi hús szóját használ, akkor mind a 9 esszenciális aminosavból tartalmazza a megfelelő mennyiségeket ahhoz, hogy teljes értékűnek tekinthessük, szóval számíthatsz rá izomépítésben.

Amennyiben borsó fehérjét használ (mint a Beyond Meat is), akkor a 9 esszenciális aminosav közül 2-ből, metioninből és ciszteinből nem tartalmaz elegendő mennyiséget. Ezért, ezeket az aminosavakat meglehet, hogy más forrásból kell majd bevinned. Egy quinoa saláta köretként, magvakkal és mogyorókkal megszórva, megoldja a kérdésed.

Neked mindössze annyi lesz a dolgod, hogy leellenőrizd, hogy milyen fehérjét használ az adott növényi hús, és ebből mennyit tartalmaz. Ha megbízható fehérjeforrásról van szó, a növényi alapú fehérje felveszi a versenyt a hússal, ezért számíthatsz rájuk, és segítik az izomépítésed.

A növények egészségesebbek a húsnál?

Noha azt gondolhatjuk, a növényi húsok egészségesebbek, mivel, nos, növényből készültek, a kérdés az: tényleg igaz ez?

Igazság szerint, nagyon sok növényi hús nem zöldségből készül. Ha a műhús szójafeldolgozásából készül, akkor azt feltűnhet, hogy több egyéb összetevőt is tartalmaznak.

Az egészségünkre nézve, ez lehet a legnagyobb gond a növényi húsokkal: ezek is feldolgozott ételek. Néhányuk adalékanyagokat és emulgeálószereket tartalmaznak – nézd meg az összetevőket, hogy megbizonyosodj róla.

Sajnos nem lehet eldönteni, mennyire egészségesek a növényi húsok. Mint mindennél, itt is meg kell nézned a címkét, és beépíteni egy kiegyensúlyozott étrendbe, egyéb csodálatos otthoni vegán receptekkel együtt.

Tényleg jót tesznek a Földnek?

A húsgyártás az egyik legkárosabb CO2 termelő az egész világon. Szóval csökkentése csak jót tehet az anyatermészetnek.

Egy 2018-as tanulmány során, mely a Beyond Meattől és a Michigan Egyetem kutatóitól származik, azt találták, hogy a húsuk előállítása 46%-kal kevesebb energiát igényel és 96%-kal kevesebb területet igényel.3 A Beyond Burger 90%-kal kevesebb üvegházhatásból származó gázt termel. Szóval szerintük a növényi húsok jót tesznek a Földnek.

Ez egy alapos indok, ami a növényi húsok jövője mellett szól: ahogyan egy egyre zöldebb világ felé haladunk, a növényi húsok jelenthetik a környezetbarát opciót.

Tanulság

Az biztos, hogy a növényi húsok reményteljes jövő elé néznek. Azonban vajon kimondottan ezek jelentik a jövőt? Nos, úgy tűnik, a környezetnek jót tesznek és az izomépítéshez is nagyszerűek. Az egészségünkre nézve pedig csak várnunk kell még, és az idő majd megmutatja.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. https://www.globenewswire.com/news-release/2018/09/03/1564502/0/en/Global-Meat-Substitute-Market-to-Surpass-US-6-5-Billion-by-2026-Coherent-Market-Insights.html

2. https://foodinsight.org/consumer-survey-plant-alternatives-to-meat/

3. Heller, Martin C. and Gregory A. Keoleian. (2018) “Beyond Meat’s Beyond Burger Life Cycle Assessment: A detailed comparison between a plant-based and an animal-based protein source.” CSS Report, University of Michigan: Ann Arbor 1-38.

 

 

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein