Fordította: Kelemen József
Növényi alapú húsok: vajon ezek jelentik a jövőt az egészségünk és az izomépítés szempontjából? Mindezt úgy, hogy közben védhetik az állatokat és a Földet? Vajon egy olyan egészséges életet ígérnek, amely során a hamburgert is élvezhetjük?
Nos, az emberek minden évben egyre buzgóbban keresik a húspótlékokat, és ebben a növényi húsok – vagy más néven műhúsok – egyre népszerűbbek.
Növényi húst gyártó cégek egyre sikeresebbek
Mindannyian ettünk már vega burgert, de az új növényi húsok, ízben és érzetben is teljes gőzzel próbálnak megegyezni a valódi hússal, legyen szó bármilyen húsféléről.
A kolbásztól a steakig – a növényi alapú húsok most már minden formában és méretben kaphatóak. Az az érzés, hogy minden héten új növényi hús jelenik meg a szupermarketek polcain. Úgy tűnik, hogy ezek a cégek a semmiből törnek a csúcsra.
Ugyan mit rejthet a jövő ezen cégek számára?
2026-ra úgy becsülik, hogy a növényi húsok piaca 6,5 milliárd dollárt fog érni.1
Tehát egész jók a kilátások. Olyan összetevők segítségével, mint a babfélék, quinoa, borsó és szójafehérje, a nem állati eredetű ételeket is hús ízűvé tudják varázsolni. Mi az, amit ne lehetne szeretni ebben?
Dobj össze egy burgert bűntudat nélkül. Bár végső soron azt, hogy, vajon a növényi húsoké-e a jövő, azt számos egyéb dolog fogja eldönteni – mint például az ízük.
Milyen az íze a növényi húsnak?
Az első dolog, ami eszünkbe jut, mielőtt valamit rátennénk a tányérunkra, hogy vajon finom lesz-e. Hasonló ízűek a növényi húsok egy kicsit is akár a valódi húshoz?
Ez a legfőbb ok, amiért az emberek ki sem próbálják a vegán húsokat, mert félnek az ízüktől. Egy kérdőívben a növényi húst fogyasztók 53%-a szerint a növényi húsokban a legjobb dolog az ízük. 35% szerint a legjobb, a hússzerű állaguk.2
Mostanra már tudjuk, hogy mindenki más-más ízű ételeket szeret, tehát nem beszélhetünk mindenki nevében, de mivel ilyen sikeresek, többségben finomnak kell lenniük, ugye? Ahhoz hogy el tudd dönteni szereted-e, magad is ki kell próbáld.
Megfelelő fehérjeforrásnak bizonyulnak?
Itt pedig, amit mindannyian tudni akarunk: vajon a növények fogyasztása, tönkreteszi az edzőteremben elért eredményeinket?
Egy nagy aggodalma az embereknek az, hogy hogyan fogja az izomépítés folyamatát és az edzéstervet befolyásolni. Mert ahogyan azt már tudjuk, a fehérje nagyon fontos az izomépítéshez.
A Beyond Meat burgere több mint 20 g fehérjét ígér adagonként (pont annyit, amennyit a tejsavó izolátumunk tartalmaz). Azonban a húsnak és a tejsavónak van egy nagyon jó tulajdonsága, hogy ezek teljes fehérjék: mind a 9 esszenciális aminosavból tartalmazzák a megfelelő mennyiségeket, tehát izomépítéshez megfelelőek.
A növényi alapú húsok, borsóból vagy szójababból készült fehérjéket használnak. Ha a növényi hús szóját használ, akkor mind a 9 esszenciális aminosavból tartalmazza a megfelelő mennyiségeket ahhoz, hogy teljes értékűnek tekinthessük, szóval számíthatsz rá izomépítésben.
Amennyiben borsó fehérjét használ (mint a Beyond Meat is), akkor a 9 esszenciális aminosav közül 2-ből, metioninből és ciszteinből nem tartalmaz elegendő mennyiséget. Ezért, ezeket az aminosavakat meglehet, hogy más forrásból kell majd bevinned. Egy quinoa saláta köretként, magvakkal és mogyorókkal megszórva, megoldja a kérdésed.
Neked mindössze annyi lesz a dolgod, hogy leellenőrizd, hogy milyen fehérjét használ az adott növényi hús, és ebből mennyit tartalmaz. Ha megbízható fehérjeforrásról van szó, a növényi alapú fehérje felveszi a versenyt a hússal, ezért számíthatsz rájuk, és segítik az izomépítésed.
A növények egészségesebbek a húsnál?
Noha azt gondolhatjuk, a növényi húsok egészségesebbek, mivel, nos, növényből készültek, a kérdés az: tényleg igaz ez?
Igazság szerint, nagyon sok növényi hús nem zöldségből készül. Ha a műhús szójafeldolgozásából készül, akkor azt feltűnhet, hogy több egyéb összetevőt is tartalmaznak.
Az egészségünkre nézve, ez lehet a legnagyobb gond a növényi húsokkal: ezek is feldolgozott ételek. Néhányuk adalékanyagokat és emulgeálószereket tartalmaznak – nézd meg az összetevőket, hogy megbizonyosodj róla.
Sajnos nem lehet eldönteni, mennyire egészségesek a növényi húsok. Mint mindennél, itt is meg kell nézned a címkét, és beépíteni egy kiegyensúlyozott étrendbe, egyéb csodálatos otthoni vegán receptekkel együtt.
Tényleg jót tesznek a Földnek?
A húsgyártás az egyik legkárosabb CO2 termelő az egész világon. Szóval csökkentése csak jót tehet az anyatermészetnek.
Egy 2018-as tanulmány során, mely a Beyond Meattől és a Michigan Egyetem kutatóitól származik, azt találták, hogy a húsuk előállítása 46%-kal kevesebb energiát igényel és 96%-kal kevesebb területet igényel.3 A Beyond Burger 90%-kal kevesebb üvegházhatásból származó gázt termel. Szóval szerintük a növényi húsok jót tesznek a Földnek.
Ez egy alapos indok, ami a növényi húsok jövője mellett szól: ahogyan egy egyre zöldebb világ felé haladunk, a növényi húsok jelenthetik a környezetbarát opciót.
Tanulság
Az biztos, hogy a növényi húsok reményteljes jövő elé néznek. Azonban vajon kimondottan ezek jelentik a jövőt? Nos, úgy tűnik, a környezetnek jót tesznek és az izomépítéshez is nagyszerűek. Az egészségünkre nézve pedig csak várnunk kell még, és az idő majd megmutatja.