Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Borsófehérje kisokos | Minden, amit tudni érdemes erről a vegán fehérjeforrásról

Borsófehérje kisokos | Minden, amit tudni érdemes erről a vegán fehérjeforrásról
Louise Bula
Író és szakértő1 év Ago
Louise Bula profiljának megtekintése

A borsófehérje hallatán sokakban feltámadhat a kétely. Van bármi előnye a borsóból készült fehérjepornak szemben a szójafehérjével vagy a tejsavó fehérjével? Lehetséges egyáltalán magas fehérjetartalmú étrend-kiegészítőt előállítani borsóból?

Olvasóink többsége tisztában van azzal, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel elengedhetetlenül fontos az izomtömeg építéséhez és a regenerálódáshoz. Számos növényi és állati eredetű élelmiszer rendelkezik magas fehérjetartalommal, például a csirkehús, tojás, tejtermékek vagy hüvelyesek. További segítséget nyújthatnak napi fehérjebeviteled növelésében az étrend-kiegészítők. A fehérjepor fogyasztása biztonságos, használatukkal másodpercek alatt gondoskodhatsz a fehérjebeviteledről.

Vegán és vegetáriánus étrendet követve azonban le kell mondani a tejalapú és egyéb állati eredetű összetevőket tartalmazó fehérjepor készítményekről. A már jól ismert szójafehérje mellett kiváló alternatívát jelenthet a borsófehérje is. Cikkünkből megismerheted, mi áll a borsófehérje növekvő népszerűségének hátterében, és röviden bemutatjuk, hogy támogathatja fitnesz céljaid megvalósítását.

borsófehérje előnyei

Mi a borsófehérje?

Az általában por formában megvásárolható borsófehérjét sárgaborsó felhasználásával állítják elő. Magas minőségű fehérjetartalma könnyen emészthető és hatékonyan szívódik fel. Kiemelkedő fehérje tartalma mellett magas koncentrációban tartalmaz vasat is.1,2 Tápértékének köszönhetően hamar nagy népszerűségre tett szert a fitnesz szerelmeseinek körében.

Jó oldódásának és enyhe ízének köszönhetően vegán turmixok és smoothie italok gyakori összetevőjeként szerepel receptekben. A borsófehérje hipoallergén, vagyis az allergiás reakció kiváltásának esélye rendkívül alacsony, szemben az olyan tejalapú fehérjékkel, melyek érzékeny személyeknél emésztési problémákat és egyéb allergiás reakciókat okozhatnak.3

Mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható a borsófehérjében, azonban metionin tartalma alcsony.1 A metionin elsősorban húsokban, tejtermékekben és a halban található meg. Amennyiben növényi étrendet követsz, érdemes babot, teljes kiőrlésű gabonaféléket és magvakat fogyasztanod az elégséges metionin bevitel elérése érdekében.4 Egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban publikált 2010-es kutatás alapján a borsófehérjét testünk könnyebben emészti meg, mint a szójafehérjét vagy a csicseriborsót.5

Kiknek érdemes borsófehérjét fogyasztani?

Közel az összes étkezési trenddel összeegyeztethető, beleértve az alábbiakat:

  1. Növényi alapú étrendek (veganizmus, vegetarianizmus): a borsófehérje kiváló helyettesítő terméket jelenthet a konvencionális állati eredetű összetevőket tartalmazó fehérjékkel szemben.
  2. Laktózmentes étrend: A tejalapú fehérjeporok szinte kivétel nélkül tartalmaznak tejcukrot, így laktózérzékenyek számára fogyasztásuk nem javasolt. A borsófehérje teljesen laktózmentes, így tejcukor érzékenyek számára is fogyasztható.
  3. Dió és mogyoró allergén mentes étrend: A borsófehérje készítmények általában nem tartalmaznak dió és mogyoró származékokat.
  4. Szója- és gluténmentes étrend: Ételintoleranciád miatt le kell mondanod a glutént és szóját tartalmazó étrendkiegészítőkről? A borsófehérje jó megoldást kínálhat számodra.
  5. Fehérje kiegészítés: Bárki, aki szeretne egy kis plusz fehérjét hozzáadni étrendjéhez, jól dönt, ha a borsófehérjét választja, hiszen az rendkívül magas fehérjetartalommal bír.

A borsófehérje előnyei

1. Növényi alapú fehérjeforrás

Akár vegán életvitelt folytatsz, akár szeretnéd étrendedben fokozni a növényi alapú élelmiszerek mennyiségét, a borsófehérje por egy ideális étrendkiegészítő lehet a számodra.1,2 Borsófehérje izolátumunk nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, így 100%-osan vegánbarát.

2. Hozzájárulhat az izomtömeg növeléséhez

Egy 2019-ben végzett kutatás eredménye alapján a borsófehérje fogyasztás ellenállásos edzéssel kombinálva azonos hatékonysággal támogatja az izomépítést, mint a tejalapú fehérje készítmények.6 Remek hír azon vegánok számára, akik izmosodni kívánnak.

3. Hosszantartó telítettség

A megemelt fehérjebevitel segíthet a teltségérzet hosszabb távú fenntartásában diétád közben. Több független kutatás jutott egybehangzóan arra a következtetésre, hogy a megemelt fehérjebevitel segíthet az össz kalóriabevitel alacsonyan tartásában, amely pedig pozitívan befolyásolhatja a súlyvesztést.7A borsófehérje étrendedbe illesztésével megemelheted fehérjebeviteled, és hatékonyan támogathatod a súlyvesztést.7

4. Magas arginin tartalom

Magas arginin tartalmának köszönhetően fokozott hatékonysággal járulhat hozzá a borsófehérje izomzatod építéséhez. Tested arginin tartaléka jelentősen lecsökkenhetnek egy betegség következtében, vagy ha fokozott stressznek és megemelkedett kortizol szintnek vagy kitéve.8 Alacsony arginin tartalmú étrend esetén, az arginin kiegészítés segítheti a sport miatti terhelés kezelését a szervezet számára.9 Borsófehérjét használva meggyőződhetsz arról, hogy szervezeted elégséges argininnel látod el az izomfejlesztéshez.

5. Változatos aminosav profil

A borsófehérje teljes értékű fehérjének minősül, tehát az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezen aminosavakat a szervezet nem tudja szintetizálni egyéb aminosavakból, így külső forrásból szükséges biztosítani a szervezet számára. Azonban ahogy fentebb említettük, metionin tartalma alacsony, így érdemes kiegészíteni barna rizzsel, mogyorófélékkel és egyéb hüvelyesekkel.10

6. Lassú felszívódás

A sárgaborsóból készült fehérje formula felszívódása lassabb, mint a tejsavó koncentrátumé, azonban gyorsabb, mint a kazeiné.11 A borsófehérje társaságában fogyasztott egyéb élelmiszerek befolyásolhatják a felszívódási sebességet. Szeretnéd garantálni, hogy izomzatod konstans módon ellásd aminosavakkal? A sárgaborsó-fehérje jó választást jelenthet.

Szerezd be a kiszemelt fehérjepor termékeket 35%-os kedvezménnyel!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

A borsófehérje tápanyagtartalma

Napi fehérjebeviteled elérése olykor nehezen fedezhető szilárd tápanyagokból, ilyenkor jó hasznát veheted egy magas fehérjetartalmú, gyorsan elkészíthető étrend-kiegészítőnek. Termékünk adagonként 22 grammos fehérjetartalommal támogatja az izomzatod fejlesztését. Alacsony szénhidrát- és zsírtatalmának hála akár diétád idején is fogyaszthatod. További előny jelent, hogy borsófehérje izolátum fehérje készítményünk adagonként 3,5 gramm étkezési rosttal támogatja emésztésed egészségének megőrzését és a napi javasolt rostbevitel elérését.12

Figyelemreméltó tápanyagtartalma mellett, fontos megemlíteni, hogy szója-, glutén-, laktóz- és állati összetevőktől mentes, így azok számára is jó választást jelenthet, akiknek különleges étkezési igényei vannak. Ellenállhatatlanul finom borsófehérje izolátum termékünk csokoládé, kávé és dió, kurkuma latte, eper és banán ízesítésekben is elérhető.

Összehasonlítás: tejsavófehérje, szójafehérje és borsófehérje

  Borsófehérje Szójafehérje Tejsavó fehérje
Energia (kcal) 101 116 123

 

Zsír,

amelyből telített zsírsavak (g)

0,3

0

0,2

0

2,25

1,5

Szénhidrát,

amelyből cukor (g)

1,7

0,1

1,5

0,1

2

2

Étkezési rost 3,5 - -
Fehérje 22 27 25
0,5 1,1 0,1

*A táblázatban szereplő adatokat 1 adag (30 gramm) Borsófehérje izolátum, Soy Protein Isolate és Impact Whey Protein termékekre vonatkoznak.

Konklúzió

A borsófehérje egy magas minőségű, könnyen emészthető növényi alapú fehérjeforrás. Fehérjebeviteled eltérésesét hatékonyan támogathatod borsófehérje készítmény segítségével. Változatos aminosav tartalmának köszönhetően az izomtömeg-növelést és a intenzív fizikai aktivitást követő regenerációt aktívan elősegítheti a borsófehérje.

Nem csupán vegetáriánus és vegán étrendet követők számára, de laktóz- és gluténérzékeny személyek részére is megfelelő választást jelenthet egy borsófehérje alapú protein készítmény. Tégy egy próbát több ízesítésben elérhető borsófehérje izolátum formulánkkal!

Ne felejtsd, a PROTEINBLOG kóddal 35%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a fehérjepor lista oldalon található bármely terméket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Gorissen, S.,Crombag, J., Senden, J., Waterval, W., Bierau, J., Verdijk, L. and van Loon, L., 2018. Protein content and aminoacidcomposition of commerciallyavailableplant-based protein isolates. AminoAcids, 50(12), pp.1685-1695.
  2. Overduin, J.,Guérin-Deremaux, L., Wils, D. and Lambers, T., 2015. NUTRALYS®pea protein: characterization ofin vitrogastricdigestion andin vivogastrointestinalpeptideresponsesrelevanttosatiety.Food&Nutrition Research, 59(1), p.25622.
  3. Ho, M., Wong, W. and Chang, C., 2012. ClinicalSpectrum of FoodAllergies: a ComprehensiveReview.ClinicalReviews in Allergy&Immunology, 46(3), pp.225-240.
  4. self.com. 2020.Foods Highest In Methionine. [online] Availableat: <https://nutritiondata.self.com/foods-000084000000000000000-1.html?> [Accessed 4 June 2020].
  5. House, J.,Neufeld, J. and Leson, G., 2010. EvaluatingtheQuality of Protein fromHempSeed (Cannabis sativa L.) Products Throughtheuse of the Protein Digestibility-CorrectedAminoAcidScoreMethod.Journal of Agricultural and FoodChemistry, 58(22), pp.11801-11807.
  6. Banaszek, A., Townsend, J., Bender, D., Vantrease, W., Marshall, A. and Johnson, K., 2019. The Effects of Whey vs. Pea Protein onPhysicalAdaptationsFollowing 8-Weeks of High-IntensityFunctionalTraining (HIFT): A Pilot Study.Sports, 7(1), p.12.
  7. Lambert, J.,Parnell, J., Tunnicliffe, J., Han, J., Sturzenegger, T. and Reimer, R., 2017. Consuming yellowpeafiberreducesvoluntaryenergyintake and body fat in overweight/obeseadults in a 12-week randomizedcontrolledtrial.ClinicalNutrition, 36(1), pp.126-133.
  8. Cruzat, V., Krause, M. and Newsholme, P., 2014. Aminoacidsupplementation and impactonimmunefunction in the context of exercise.Journal of the International Society of SportsNutrition, 11(1).
  9. Stefani, G.,Marmett, B., Alves, J., Möller, G., Heck, T., Frizzo, M., Di Domenico, M., Motta, G., Dal Lago, P., Nunes, R. and Rhoden, C., 2018. Resistancetraining and L-argininesupplementationaredeterminant in genomicstability, cardiaccontractility and musclemassdevelopment in rats.PLOS ONE, 13(9), p.e0204858.
  10. Gorissen, S.,Crombag, J., Senden, J., Waterval, W., Bierau, J., Verdijk, L. and van Loon, L., 2018. Protein content and aminoacidcomposition of commerciallyavailableplant-based protein isolates.AminoAcids, 50(12), pp.1685-1695.
  11. Overduin, J.,Guérin-Deremaux, L., Wils, D. and Lambers, T., 2015. NUTRALYS®pea protein: characterization ofin vitrogastricdigestion andin vivogastrointestinalpeptideresponsesrelevanttosatiety. Food&Nutrition Research, 59(1), p.25622.
  12. British NutritionFoundation. 2018.Dietary Fibre. [online] Availableat: <https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/nutrients-food-and-ingredients/dietary-fibre.html?__cf_chl_jschl_tk__=362ac5412dea6928b0a204db433e0a7a17075999-1591304159-0-AWUWGQJ6HKpp1kcaTI8b7s4Gl17V1IH58X7hdJ36jc3-QXRgT7hys8P_5_7J701wYfBW2-4LhYqHLMbpM37p6viJ40_b4wE7trdJmJ-hK3lTeCNRzQVHGsMmwx8bDm_y4fm72bIjwqCAxRZZCljV1mkRiS5uWoMQYhQuCK7ilJKU5ZF-cfxHvFOz6zHp15_Ye9Mdh8n-9g9FQL_pZ0zcAGOb2V0wYYc98MlFuHgeEsiXH6sX8xVmh5Ex1b6bZzLtsSuQaaNT5HMjlPdv9vadXh54Ht-fPcJt322Z9ULNg3kxzsTfdNpVXcyX8jYMPw7uh_4Qw6dvDMC9qjdwH7j3S1bfupaQqH4hZHDTu10D7m232L7uRF8uplhsYorMUEbCXnLS2mp4vGC6cGrfBLg7jnGPuUNXSxbzU3daoFdGfCyg> [Accessed 4 June 2020].
Louise Bula
Író és szakértő
Louise Bula profiljának megtekintése
Regisztrált dietetikus az Egyesült Királyságban Louise Bula az Egyesült Királyságban regisztrált dietetikus az Egészségügyi és Ápolói Tanácsnál (Health and Care Professions Council). A Readingi Egyetemen szerzett táplálkozás- és élelmezéstudományi BSc diplomát, valamint elvégezte a dietetikusi posztgraduális képzést a Queen Margaret Egyetemen. Louise rengeteg tapasztalattal gazdagodott, mialatt kutatói asszisztensként dolgozott a rangos Orvosi Kutatási Tanács (Medical Research Council) által finanszírozott egyik kutatásában, mely a telített zsírok a szívbetegségekben közrejátszó szerepét vizsgálta. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál (NHS) is dolgozott dietetikusként különféle multidiszciplináris csapatok tagjaként, akik táplálkozási beavatkozások széles skáláját kínálják akut és krónikus betegségben szenvedő betegek számára. Louise jelenleg a 2-es típusú cukorbetegségre szakosodott, és egy olyan cégnél dolgozik, amely számos digitális alapú megközelítés révén gondoskodik a betegekről. A tengerentúlon is dolgozik havonta, ahol magánrendelése során számos klinikai állapotú beteggel találkozik. Szabadidejében szereti az edzőtermi súlyemelést és a főzést.
myprotein