Az N-acetil-L-cisztein a cisztein, egy félig esszenciális aminosav, étrend-kiegészítő formája. Jár fogyasztása mellékhatásokkal? Mekkora az ideális dózis? Érdemes sportolóknak fogyasztani? Miért található meg egyes köptető termékekben? Cikkünkben elmagyarázzuk, mi is az a NAC aminosav, mi a hatása, milyen előnyei vannak, és szedése járhat-e mellékhatással.
Mik azok az aminosavak?
A fehérje több különböző molekulából (aminosav) felépülő összetett vegyületeket, amely az emberi szövetek jelentős részét alkotja. Tehát az aminosavakra tekinthetünk úgy, mint a fehérjék építő blokkjai. Megkülönböztetünk esszenciális-, non-esszenciális és feltételesen esszenciális aminosavakat.
- Esszenciális: Ezeket az aminosavakat szükséges az étkezésünk során, külső forrásból biztosítani, mert a szervezet képtelen szintetizálni.
- Non-esszenciális: Ezeket az aminosavakat képes a test előállítani, amennyiben az előbbi kategóriába tartózó aminosavakból elegendőt fogyasztunk.
- Feltételesen esszenciális: A feltételesen esszenciális aminosavak, amelyeket bizonyos szituációban (pl. betegség során) nem tud a szervezetünk előállítani, vagy nagyobb mennyiségre van belőle szükség.
Mi az a N-acetil-L-cisztein kiegészítő?
A NAC a cisztein étrend-kiegészítő formája. A cisztein feltételesen esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes más aminosavakból előállítani. Amíg a metionin- és szerin bevitelünk (mindkettő esszenciális aminosav) kellően magas, addig a cisztein sem jelenthet problémát.
A cisztein számos magas fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható. A csirke, joghurt, sajt, tojás, napraforgómag és hüvelyesek mind remek cisztein források.
Az N-acetil-L-cisztein, a cisztein étrend-kiegészítő formája a glutation előanyagaként működik, amely antioxidáns, és segíthet megvédeni a szervezetet a szabadgyökök okozta károsodástól. A szabadgyökök olyan instabil atomokat jelentenek, amelyek lebonthatják és károsíthatják a sejteket. Az antioxidánsok (mint pl. a glutation) semlegesítik ezeket a szabad gyököket.
NAC hatása: milyen előnyei vannak?
A N-acetil-L-cisztein növeli a szervezet cisztein szintjét és segíti a glutation termelését. A glutation egy antioxidáns, melyet a cisztein, glutamin és glicin együtt állít elő.
A glutation a szervezet egyik legjelentősebb antioxidánsa, mely a szabadgyökök lebontásával hozzájárul a sejtkárosodás elleni küzdelemhez. Két másik aminosavval – glutaminnal és glicinnel – együtt a cisztein részt vesz szervezetünk glutation előállításában és pótlásában.
A NAC mellékhatásai
Általánosságban az N-acetil-L-cisztein aminosav biztonságosnak tekinthető megfelelő használat esetén. Néhányan azonban mellékhatásokat tapasztaltak.
NAC mellékhatásai:
- hányinger
- hányás
- gyomorfájás
- hasmenés
A kevésbé gyakori mellékhatások közé tartozhat az orrfolyás, álmosság és láz.1
Gyakori kérdések és válaszok
NAC kapszula vs. NAC tabletta: melyiket válasszam?
Vajon a NAC kapszula vagy a NAC tabletta jelenti a jobb választást? Melyiket mellett érdemes dönteni? A két termék közel azonos, így a döntést érdemes az ár-érték arányra bízni. Az oldalunkon vásárolható kedvező árazású 100% N-acetil-L-cisztein aminosav gyors és egyszerű fogyasztást tesz lehetővé.
Mi a NAC hatása?
Az N-acetil-L-cisztein számtalan testi folyamathoz elengedhetetlen. Kiemelendő a glutation termelésben való szerepe, amely egy fontos antioxidáns. A NAC hatása lehet a szervezet glutation szintjének emelkedése.
Miért van egyes köptető termékekben N-acetil-L-cisztein?
Meglepő felfedezés lehet, hogy egyes köptető termékekben az aktív hatóanyag a N-acetil-L-cisztein. Ennek oka egyszerű: az aminosav nyákoldó hatású.
Mi az a “NAC vitamin”?
A “NAC vitamin” nem létező mikrotápanyag. Egyesek tévesen vitaminként nevezik az aminosavat.
Kinek javasolt a NAC szedése?
A NAC szedése azoknak ajánlott, akik napi N-acetil-L-cisztein bevitelüket szeretnék növelni. Egyes esetekben nehéz lehet kizárólag szilárd tápanyagokból fedezni a kívánt mennyiséget. Ilyenkor hasznos lehet étrend-kiegészítőkkel pótolni a hiányzó aminosavat.
NAC adagolás: mennyit érdemes fogyasztani?
Minden esetben kövesd a termékcsomagoláson található mennyiséget a NAC adagolás során. Fontos, hogy ne térj el a javasol mennyiségtől.
Tanulság
A cisztein egy feltételesen esszenciális aminosav, amely számos magas fehérjetartalmú élelmiszerben (pl. csirkében, pulykában, joghurtban, sajtban, tojásban, napraforgómagban és hüvelyesekben) megtalálható. Az N-acetil-L-cisztein étrend-kiegészítők fogyasztása jó megoldást jelenthet, hogy biztosítsuk a kellően magas cisztein bevitelt. Azonban fokozott óvatossággal kell eljárni, ha nagy dózisban szedjük. Megfelelő mennyiségben fogyasztott cisztein és N-acetil-L-cisztein számos egészségügyi okból szükséges és fontos, ezek közül kiemelendő a glutation nevű antioxidáns termelése.