Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Mi a NAC hatása, előnye és mellékhatása?

Mi a NAC hatása, előnye és mellékhatása?
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus2 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Az N-acetil-L-cisztein a cisztein, egy félig esszenciális aminosav, étrend-kiegészítő formája. Jár fogyasztása mellékhatásokkal? Mekkora az ideális dózis? Érdemes sportolóknak fogyasztani? Miért található meg egyes köptető termékekben? Cikkünkben elmagyarázzuk, mi is az a NAC aminosav, mi a hatása, milyen előnyei vannak, és szedése járhat-e mellékhatással.

NAC hatása

Mik azok az aminosavak?

A fehérje több különböző molekulából (aminosav) felépülő összetett vegyületeket, amely az emberi szövetek jelentős részét alkotja. Tehát az aminosavakra tekinthetünk úgy, mint a fehérjék építő blokkjai. Megkülönböztetünk esszenciális-, non-esszenciális és feltételesen esszenciális aminosavakat.

  • Esszenciális: Ezeket az aminosavakat szükséges az étkezésünk során, külső forrásból biztosítani, mert a szervezet képtelen szintetizálni.
  • Non-esszenciális: Ezeket az aminosavakat képes a test előállítani, amennyiben az előbbi kategóriába tartózó aminosavakból elegendőt fogyasztunk.
  • Feltételesen esszenciális: A feltételesen esszenciális aminosavak, amelyeket bizonyos szituációban (pl. betegség során) nem tud a szervezetünk előállítani, vagy nagyobb mennyiségre van belőle szükség.

Mi az a N-acetil-L-cisztein kiegészítő?

A NAC a cisztein étrend-kiegészítő formája. A cisztein feltételesen esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes más aminosavakból előállítani. Amíg a metionin- és szerin bevitelünk (mindkettő esszenciális aminosav) kellően magas, addig a cisztein sem jelenthet problémát.

A cisztein számos magas fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható. A csirke, joghurt, sajt, tojás, napraforgómag és hüvelyesek mind remek cisztein források.

Az N-acetil-L-cisztein, a cisztein étrend-kiegészítő formája a glutation előanyagaként működik, amely antioxidáns, és segíthet megvédeni a szervezetet a szabadgyökök okozta károsodástól. A szabadgyökök olyan instabil atomokat jelentenek, amelyek lebonthatják és károsíthatják a sejteket. Az antioxidánsok (mint pl. a glutation) semlegesítik ezeket a szabad gyököket.

NAC hatása: milyen előnyei vannak?

A N-acetil-L-cisztein növeli a szervezet cisztein szintjét és segíti a glutation termelését. A glutation egy antioxidáns, melyet a cisztein, glutamin és glicin együtt állít elő.

A glutation a szervezet egyik legjelentősebb antioxidánsa, mely a szabadgyökök lebontásával hozzájárul a sejtkárosodás elleni küzdelemhez. Két másik aminosavval - glutaminnal és glicinnel - együtt a cisztein részt vesz szervezetünk glutation előállításában és pótlásában.

A NAC mellékhatásai

Általánosságban az N-acetil-L-cisztein aminosav  biztonságosnak tekinthető megfelelő használat esetén. Néhányan azonban mellékhatásokat tapasztaltak.

NAC mellékhatásai:

  • hányinger
  • hányás
  • gyomorfájás
  • hasmenés

A kevésbé gyakori mellékhatások közé tartozhat az orrfolyás, álmosság és láz.1

Gyakori kérdések és válaszok

NAC kapszula vs. NAC tabletta: melyiket válasszam?

Vajon a NAC kapszula vagy a NAC tabletta jelenti a jobb választást? Melyiket mellett érdemes dönteni? A két termék közel azonos, így a döntést érdemes az ár-érték arányra bízni. Az oldalunkon vásárolható kedvező árazású 100% N-acetil-L-cisztein aminosav gyors és egyszerű fogyasztást tesz lehetővé.

Mi a NAC hatása?

Az N-acetil-L-cisztein számtalan testi folyamathoz elengedhetetlen. Kiemelendő a glutation termelésben való szerepe, amely egy fontos antioxidáns. A NAC hatása lehet a szervezet glutation szintjének emelkedése.

Miért van egyes köptető termékekben N-acetil-L-cisztein?

Meglepő felfedezés lehet, hogy egyes köptető termékekben az aktív hatóanyag a N-acetil-L-cisztein. Ennek oka egyszerű: az aminosav nyákoldó hatású.

Mi az a "NAC vitamin"?

A "NAC vitamin" nem létező mikrotápanyag. Egyesek tévesen vitaminként nevezik az aminosavat.

Kinek javasolt a NAC szedése?

A NAC szedése azoknak ajánlott, akik napi N-acetil-L-cisztein bevitelüket szeretnék növelni. Egyes esetekben nehéz lehet kizárólag szilárd tápanyagokból fedezni a kívánt mennyiséget. Ilyenkor hasznos lehet étrend-kiegészítőkkel pótolni a hiányzó aminosavat.

NAC adagolás: mennyit érdemes fogyasztani?

Minden esetben kövesd a termékcsomagoláson található mennyiséget a NAC adagolás során. Fontos, hogy ne térj el a javasol mennyiségtől.

Tanulság

A cisztein egy feltételesen esszenciális aminosav, amely számos magas fehérjetartalmú élelmiszerben (pl. csirkében, pulykában, joghurtban, sajtban, tojásban, napraforgómagban és hüvelyesekben) megtalálható. Az N-acetil-L-cisztein étrend-kiegészítők fogyasztása jó megoldást jelenthet, hogy biztosítsuk a kellően magas cisztein bevitelt. Azonban fokozott óvatossággal kell eljárni, ha nagy dózisban szedjük. Megfelelő mennyiségben fogyasztott cisztein és N-acetil-L-cisztein számos egészségügyi okból szükséges és fontos, ezek közül kiemelendő a glutation nevű antioxidáns termelése.

 

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Cascella R, Evangelisti E, Zampagni M, Becatti M, D’Adamio G, Goti A, Liguri G, Fiorillo C, Cecchi C. S-linolenoyl glutathione intake extends life-span and stress resistance via Sir-2.1 upregulation in Caenorhabditis elegans. Free Radic Biol Med. 2014 Aug;73:127-35. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2014.05.004. Epub 2014 May 15. PMID: 24835770.
  2. Shackebaei D, King N, Shukla B, Suleiman MS. Mechanisms underlying the cardioprotective effect of L-cysteine. Mol Cell Biochem. 2005 Sep;277(1-2):27-31. doi: 10.1007/s11010-005-4817-y. PMID: 16132711. – check this reference – does it prevent oxidative stress?  
  3. Sansone A, Sansone L. Getting a Knack for NAC: N-Acetyl-Cysteine. Innov Clin Neurosci. 2011 Jan;8(1):10-14.
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein