Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Táplálkozás és kiegészítők porc regenerálódásért

Táplálkozás és kiegészítők porc regenerálódásért
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Porcsérülés tünetei és kezelése

Porc: bárki, akinek szenvedett már el porcsérülést vagy kért már orvostól tanácsot az ehhez kapcsolódó sérülése miatt, az csak utólag tudja meg, milyen fontos lett volna jobban vigyázni.

A porcfelszín károsodás tünetei közt szerepel az ízületi fájdalom, merevség és duzzanat. Létrejöhet ízületi zár, „megvetemedhet” és „beragadhat” az ízület. Egyfajta csikorgó érzést is tapasztalhatsz.

Ha attól tartasz, hogy sérült a porcod, természetesen orvoshoz kellene fordulnod, de van néhány olyan dolog, amit magad is megtehetsz, ha kisebb a gond. Fontos a pihenés és az érintett végtag megemelése, valamint a sérülés napközben 15 percen keresztül történő jegelése. Edzés idején használhatsz bandázst a térdeden, bokádon, csuklódon és könyöködön, ami engedi a szabad mozgást és vérkeringést, és közben extra tartásról is gondoskodik. A kompressziós öltözék is hasonló hatást ér el. Ezek ugyan nem jelentenek gyógymódot az ízületi bántalmakra, mégis csillapíthatják a rá ható nyomást séta közben például, továbbá enyhíthetik az izomduzzanatot.

A porcfelszín károsodás műtét útján kezelhető. Sajnos, gyakorlatok segítségével nem orvosolhatók a porc bántalmak, és súlyosbíthatják a már meglévő panaszaidat. Gyakran ismétlődő ütések okozzák, így fontos a futáshoz, labdarúgáshoz, rugbyhez és bármely nagy ütközéssel, ütéssel járó sportágak a megfelelő lábbeli viselete.

Az ízületi fájdalmakat gyakran kapcsolják össze az idős korral, de míg a kor előrehaladtával a kopás és szakadás valóban az elgyengült ízületekre jellemzők, addig a sérülések és porc betegségek minden korosztályt érinthetnek.

Étrend & kiegészítők, melyek segítenek a porc regenerálódásban

Lehet, hogy meglepődsz, de amit eszel, az hatással van az ízületeidre. Íme, néhány étkezési javaslat az egészségesebb térdek, könyökök, bokák és vállak érdekében:

Olajos ételek

A lubricin egyfajta fehérje. Egy a felszínen aktív nyálkás glikoprotein, amit a szinoviális ízület választ ki, és fontos szerepet játszik a porcod épségében. Minden étel tehát, ami lubricin gazdag forrása, jó hatással van csontjaidra és porcaidra. Az extra szűz olívaolaj lubricin kiváló forrása, ami megmagyarázza a mediterrán ételek és az olívaolajjal meglocsolt saláták jótékony egészségügyi hatását.

Magas vitamin és ásványi anyag tartalmú ételek

Ami jó a csontjaidnak, az jó hatással lehet a porcokra is. Kalcium, D-vitamin és C-vitamin elégséges bevitele hozzájárul az egészséges csontokhoz. Színes gyümölcsök, piros parika, fodros kel és alma nem hiányozhatnak a bevásárló listádról!

Zöldségek közül a sárgarépa és zöldborsó segíti elő a hialuronsav termelését, ami körülveszi a csontokat, ott ahol az ízületek mozognak.

A D-vitamin az erős csontok építésében és az ízületi porcok védelmében játszik szerepet. Egy egészséges, ingyenes adagot nyerhetünk egy kevés napsütéssel, és amikor elkerülhetetlenül jön a tél, táplálékkiegészítők fogyasztását ajánlják a magyar orvosok is.

Gyulladáscsökkentő ételek

Azok az ételek, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, hatékonyak az ízületeidet érintő fájdalom és duzzanat csillapításában. Ezúttal az omega-3 zsírsavak jelentik számodra a szövetséges erőt. Gazdag forrást jelent az olajos hal, a dió és a tojás.

Kénben gazdag ételek

A tojás több ok miatt is felbecsülhetetlen értéket jelent, az ízületek védelménél pedig magas kéntartalmuk segít abban, hogy az ízületi folyadékot körülvevő ízületi tok képződjön. A kén egy másik forrása a fokhagyma.

Táplálkozás

Egy tanulmány szerint jobb az egész tojás, mint a tojásfehérje izomépítés szempontjából

A tojás az elmúlt évek során komoly vita tárgyat jelentett. A legutóbbi kutatások szerint a tojás teljes egészében való fogyasztása növelte a vér koleszterinszintjét, így azt tanácsolták, hogy ne fogyasszunk belőle túl sokat egy hét során… mindez persze most megdőlni látszik. Lehet, hogy mégis megéri használni?

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein