Kiegészítők

Táplálkozás és kiegészítők porc regenerálódásért

Porcsérülés tünetei és kezelése

Porc: bárki, akinek szenvedett már el porcsérülést vagy kért már orvostól tanácsot az ehhez kapcsolódó sérülése miatt, az csak utólag tudja meg, milyen fontos lett volna jobban vigyázni.

A porcfelszín károsodás tünetei közt szerepel az ízületi fájdalom, merevség és duzzanat. Létrejöhet ízületi zár, „megvetemedhet” és „beragadhat” az ízület. Egyfajta csikorgó érzést is tapasztalhatsz.

Ha attól tartasz, hogy sérült a porcod, természetesen orvoshoz kellene fordulnod, de van néhány olyan dolog, amit magad is megtehetsz, ha kisebb a gond. Fontos a pihenés és az érintett végtag megemelése, valamint a sérülés napközben 15 percen keresztül történő jegelése. Edzés idején használhatsz bandázst a térdeden, bokádon, csuklódon és könyöködön, ami engedi a szabad mozgást és vérkeringést, és közben extra tartásról is gondoskodik. A kompressziós öltözék is hasonló hatást ér el. Ezek ugyan nem jelentenek gyógymódot az ízületi bántalmakra, mégis csillapíthatják a rá ható nyomást séta közben például, továbbá enyhíthetik az izomduzzanatot.

A porcfelszín károsodás műtét útján kezelhető. Sajnos, gyakorlatok segítségével nem orvosolhatók a porc bántalmak, és súlyosbíthatják a már meglévő panaszaidat. Gyakran ismétlődő ütések okozzák, így fontos a futáshoz, labdarúgáshoz, rugbyhez és bármely nagy ütközéssel, ütéssel járó sportágak a megfelelő lábbeli viselete.

Az ízületi fájdalmakat gyakran kapcsolják össze az idős korral, de míg a kor előrehaladtával a kopás és szakadás valóban az elgyengült ízületekre jellemzők, addig a sérülések és porc betegségek minden korosztályt érinthetnek.

Étrend & kiegészítők, melyek segítenek a porc regenerálódásban

Lehet, hogy meglepődsz, de amit eszel, az hatással van az ízületeidre. Íme, néhány étkezési javaslat az egészségesebb térdek, könyökök, bokák és vállak érdekében:

Olajos ételek

A lubricin egyfajta fehérje. Egy a felszínen aktív nyálkás glikoprotein, amit a szinoviális ízület választ ki, és fontos szerepet játszik a porcod épségében. Minden étel tehát, ami lubricin gazdag forrása, jó hatással van csontjaidra és porcaidra. Az extra szűz olívaolaj lubricin kiváló forrása, ami megmagyarázza a mediterrán ételek és az olívaolajjal meglocsolt saláták jótékony egészségügyi hatását.

Magas vitamin és ásványi anyag tartalmú ételek

Ami jó a csontjaidnak, az jó hatással lehet a porcokra is. Kalcium, D-vitamin és C-vitamin elégséges bevitele hozzájárul az egészséges csontokhoz. Színes gyümölcsök, piros parika, fodros kel és alma nem hiányozhatnak a bevásárló listádról!

Zöldségek közül a sárgarépa és zöldborsó segíti elő a hialuronsav termelését, ami körülveszi a csontokat, ott ahol az ízületek mozognak.

A D-vitamin az erős csontok építésében és az ízületi porcok védelmében játszik szerepet. Egy egészséges, ingyenes adagot nyerhetünk egy kevés napsütéssel, és amikor elkerülhetetlenül jön a tél, táplálékkiegészítők fogyasztását ajánlják a magyar orvosok is.

Gyulladáscsökkentő ételek

Azok az ételek, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, hatékonyak az ízületeidet érintő fájdalom és duzzanat csillapításában. Ezúttal az omega-3 zsírsavak jelentik számodra a szövetséges erőt. Gazdag forrást jelent az olajos hal, a dió és a tojás.

Kénben gazdag ételek

A tojás több ok miatt is felbecsülhetetlen értéket jelent, az ízületek védelménél pedig magas kéntartalmuk segít abban, hogy az ízületi folyadékot körülvevő ízületi tok képződjön. A kén egy másik forrása a fokhagyma.

Egy tanulmány szerint jobb az egész tojás, mint a tojásfehérje izomépítés szempontjából

Táplálkozás

Egy tanulmány szerint jobb az egész tojás, mint a tojásfehérje izomépítés szempontjából

A tojás az elmúlt évek során komoly vita tárgyat jelentett. A legutóbbi kutatások szerint a tojás teljes egészében való fogyasztása növelte a vér koleszterinszintjét, így azt tanácsolták, hogy ne fogyasszunk belőle túl sokat egy hét során… mindez persze most megdőlni látszik. Lehet, hogy mégis megéri használni?

2018-03-29 07:18:06MyproteinHU

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.MyproteinHU

MyproteinHU

Író és szakértő


Ne hagyja ki akcióinkat | Klikk Vásárlás