Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Ösztrogén dominancia: melyek a magas ösztrogén szint tünetei?

Ösztrogén dominancia: melyek a magas ösztrogén szint tünetei?
Kelemen József
Szerkesztő, cikkíró5 év Ago
Kelemen József profiljának megtekintése

Nőknél (és férfiaknál is) egészségügyi problémákat jelenthet a szervezetünk túl magas ösztrogén szintje. Nagyon megijedhetünk először, ha az orvosunk ezzel diagnosztizál minket, mivel elmondják, hogy az általános egészségünket is károsíthatja. De nem kell annyira megijednünk azért! Szerencsére orvosi kezeléssel és életmódbeli változásokkal sok esetben csökkenthetjük az ösztrogén-szintet, illetve kezelhetjük a mellékhatásait. A kulcsfontosságú, hogy megfelelően tájékozottak legyünk a témában. Ebben segítünk most nektek! Tudd meg mit jelent ösztrogén dominancia és melyek a melyek a magas ösztrogén szint tünetei!

A cikk tartalma:

Először mik is a hormonok?

A hormonok olyan molekulák, melyek a szervezetünk egy adott helyén termelődnek és különböző folyadékokon (keringésen) keresztül egy másik helyre jutnak, ahol az ott lévő sejteken különféle hatásokat fejtenek ki.

A hormonokat a sejtek falán található receptorok érzékelik. Amikor egy receptor érzékel egy hormont akkor egy jel bejut a sejtmagba, ami itt a gének átírását fogja eredményezni. A génekről ugye fehérjék íródnak le (melyek más-más funkciót látnak el), tehát ha a génben változás történik az erről leíródó fehérje is más lesz tehát más hatást fog kifejteni!

Azért fontos ez nekünk, mivel így megérthetjük mi történik, ha egy hormon túltermelődik! Mikor egy hormonból túl sok van a receptorok „deszenzitizálódhatnak” ami annyit tesz, hogy kevésbé hatékonyan ismerik fel az adott hormont (erre nagyon jó példa az inzulin rezisztencia). Ez hasonló hatásokat is eredményezhet, mint amikor kis mennyiségben termelődne az adott hormon!

Ösztrogén dominancia

Mi is az ösztrogén?

Az ösztrogént úgy ismerjük, mint az elsődleges női nemi hormont. Valójában nem egy molekulát, hanem molekulák egy csoportját hívjuk ösztrogénnek. A három legfontosabb: ösztron, ösztradiol, ösztriol (azonban az ösztriol koncentrációját nehéz vérből kimutatni ezért az ösztron és ösztradiol fontos diagnosztizálás szempontjából).5

Ösztrogéneket a női szervezetben a petefészek sejtjei termelnek, de a zsírsejtek (adipociták) is hozzájárulnak az ösztrogén előállításhoz.

Az ösztrogén hatásairól elsősorban mindenkinek a női nemi jellegek kialakítása, menstruáció szabályozása (progeszteronnal együtt, mely szintén egy női nemi hormon) jut eszébe. Azt szerintem sokan nem is tudták, hogy fontos szerepet játszik a csontok egészségének kialakításában1, a koleszterinszint szabályozásában2, alvás minőségének javításában3 és vizelet kiválasztásban is.4

Az idő előrehaladtával az ösztrogén szint nagyon alacsony lesz, ilyenkor a nők a változókorba (menopauza) érnek, ennek a jele, hogy a menstruáció megszűnik (ez a legtöbb esetben 45 és 55 év között jelentkezik, de kialakulhat előbb és később is5).

Ösztrogén dominancia

Ösztrogén-szint vizsgálatát nyál vagy vérvizsgálattal végzik. Azonban a nyálvizsgálat nem minden esetben megbízható, ezért érdemes lehet vérvizsgálatot is végeztetni.8 Nem mindegy, hogy menstruáció előtt/után/közben történik-e a mérés, mivel az ösztrogén szint a menstruációnak megfelelően változik.

Ösztrogén dominanciáról akkor beszélünk, ha az ösztrogén szintje nagyon meghaladja a progeszteron szintjét a szervezetben.6

Az ösztrogén dominancia számos kellemetlen problémát okozhat, melyről a tüneteknél részletesebben írok.

Mitől alakulhat ki ösztrogén dominancia?

Több kialakító tényezője lehet, a változókorban szedett ösztrogénserkentők felboríthatják a hormonális egyensúlyt és túl magas ösztrogén szintet eredményezhetnek.5 28%-os testzsírszázalék felett fokozottan ki vagyunk téve az ösztrogén-dominancia veszélyének.6 Az ösztrogén szint növekedhet külső forrásokból történő bevitellel (pl. légzés, étkezés). A nem megfelelő életmód is eredményezhet ösztrogén-dominanciát. Ha nem megfelelő az étrendünk vagy sokat stresszelünk szintén felboríthatja a hormon háztartásunkat. Ezek mellett pedig az alacsony tesztoszteron vagy progeszteron szint is okozhat ösztrogén-dominanciát!5 Ilyenkor pedig a tesztoszteron vagy progeszteron szintet kell különböző módon növelni.

Arról, hogy hogyan szüntethetjük meg ezeket a problémákat a megfelelő életmóddal részletesen írok a következő cikkben!

Ösztrogén dominancia kialakulása

Melyek a magas ösztrogén szint tünetei?

A a magas ösztrogén szint tünetei eltérőek lehetnek, a hormon inbalansz felismeréséhez minden esetben orvosi vizsgálat szükséges. Ha tapasztalunk az alábbi tünetek közül párat nem biztos, hogy ösztrogén-dominancia bújik a háttérben, de mindenképp menjünk el egy vizsgálatra, hogy okozhatja-e ez a panaszokat. Ha nem akkor más irányba kell indulnunk.

A magas ösztrogén szint tünetei a következők lehetnek:

  • Puffadás
  • Fájó mellek
  • Fejfájás, migrén
  • Fáradság
  • Hideg kéz és/vagy láb
  • Hajhullás
  • Hízás
  • Lassult anyagcsere
  • Éberség
  • Szexuális vágy csökkenése
  • Menstruációs ciklusok elcsúsznak
  • Pajzsmirigy problémák
  • Endometriózis
  • Hangulatváltozások
  • Depresszió
  • Ködös agy
  • Nehezebb emlékezni dolgokra
  • Daganatok
  • PMS (premenstruációs szindróma)

Ebből láthatjuk, hogy az ösztrogén magas szintje elvetéléssel is járhat. Ezért mikor gyerekvállalás előtt vagyunk mindenképp menjünk el egy hormonvizsgálatra.

Ösztrogén dominancia tünetei

Összefoglalás

A cikkből megtudhattuk, hogy az ösztrogén hormon kulcsfontosságú a szervezetben, azonban a túl alacsony vagy túl magas szintje is problémákhoz vezethet.

Beszámoltunk arról is, hogy mi az az ösztrogén dominancia, és mik a tünetei.

A következő cikkben pedig részletesen írunk a kezeléséről!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1) https://www.merrionfetalhealth.ie/what-is-oestrogen/

2) Barton M.: Cholesterol and atherosclerosis: modulation by oestrogen. Curr Opin Lipidol. 2013 Jun;24(3):214-20

3) Thomson J and Oswald I.: Effect of oestrogen on the sleep, mood, and anxiety of menopausal women. Br Med J. 1977 Nov 19;2(6098):1317-9.

4) Hextall A.: Oestrogens and lower urinary tract function. Maturitas. 2000 Aug;36(2):83-92.

5) https://www.healthline.com/health/high-estrogen#diagnosis

6) https://www.myprotein.com/thezone/nutrition/oestrogen-dominance/

7) Endogenous Hormones and Breast Cancer Collaborative Group: Endogenous sex hormones and breast cancer in postmenopausal women: reanalysis of nine prospective studies. J Natl Cancer Inst. 2002;94:606–616.

8) https://www.huffingtonpost.com/julie-chen-md/saliva-tests_b_4366310.html?guccounter=1

Kelemen József
Szerkesztő, cikkíró
Kelemen József profiljának megtekintése
Kelemen Józsefnek hívnak, jelenleg Molekuláris Bionikát tanulok a Szegedi Tudományegyetemen. Több mint 6 éve, hogy a sportolás a mindennapi életem részét képzi. Számomra a kezdet nagyon nehéz volt, mivel gyerekkoromban magas vérnyomást és gerincferdülést diagnosztizáltak nálam, azonban kitartással és hittel sikerült mindkét betegséget leküzdenem. A tanulmányaimból kifolyólag szeretem a sportolást is tudományos szemszögből megközelíteni, úgy gondolom, hogy ha a tudományt a saját tapasztalatainkkal ötvözzük akkor nagyon szép eredményeket lehet elérni. Súlyzós edzések mellett szeretem magam megmérettetni futóversenyeken is.
myprotein