Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Egyensúly a testépítés és az iskolai élet között | Lubomba megosztja titkait

Egyensúly a testépítés és az iskolai élet között | Lubomba megosztja titkait
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró5 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Sokak számára nehezen leküzdhető kihívást jelenhet az iskolai kötelezettségek és egyéb elfoglaltságok összeegyeztetése.  Előadások, zárthelyi dolgozatok, beadandó esszék, TDK versenyek és a gyakorlati órák időd jelentős részét lefoglalják. A tanulmányok mellett fontos helyen szerepel a legtöbb diák életében a pezsgő szociális élet és az anyagi biztonságot megteremtő munka.

Ennyi elfoglaltság mellet egyáltalán lehetséges időt találni sporttevékenység folytatására? Összeegyeztethető az iskolai élet és a testépítés? Az alábbi sorokban olvasható interjú ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni.

Lubomba testépítés és az iskola bodybuilding
Az interjú alanya Lubomba, a jelentős közösségi-média követőtáborral rendelkező 22 éves Oxford Brookes University egyetemen tanul. Lubomba az iskolai tanulmányok mellett kimagasló sportteljesítménnyel és egy sikeres digitális dizájn vállalkozással büszkélkedhet. Az interjúban választ kaphatsz arra, hogy Lubomba miként egyezteti össze egyetemi életét, a testépítést és üzleti tevékenységét. Sikeréhez vezető életfilozófiáját az alábbi módon foglalja össze:

Lubomba: „Életemben törekszem a maximális elkötelezettségre, legyen szó a fitneszről, üzletről vagy a tanulmányaimról. Elkötelezett híve vagyok az önfejlesztésnek, a tanulásnak és az új kiívások keresésének, amelyek segítenek egy kielégítőbb élet megélésében.”

Igazán szerencsésnek érezzük magunkat, hogy #MyproteinFamily csapatunk részét képezi egy, az élet ily sok területén kiváló eredményeket felmutató, eltökélt és keményen dolgozó fiatal tehetség. Az interjú során alkalmunk nyílt megtudni azokat az időgazdálkodási módszereket, amelyek segítségével Lubomba képes edzéseit, tanfeladatait és vállalkozói kötelezettségeit időrendjébe illeszteni.

Szükséged van némi időgazdálkodási tanácsadásra? Nehezen tudod elképzelni, hogy az iskolai feladatok mellett képes vagy még edzéseidre is időt találni? Túl elfoglaltnak érzed magad az egyetem miatt és képtelen vagy kedvelt sporttevékenységed folytatására? Olvasd el, Lubomba hogyan küzd meg azokkal a kihívásokkal, amelyekkel neked is szembe kell nézned és használd tanácsait saját iskola-edzés egyensúlyod megtalálásához!

Hogyan csöppentél a fitnesz világába?

Lubomba: „Korábban kosárlabda játékos voltam és szerettem volna fokozni sportteljesítményem és jobbá válni a kosárlabdában. Az edzőtermi edzés jelentette az eszközt, amellyel jobbá válhattam. Így kezdtem el a fitnesszel foglalkozni.”

Mikor kezdtél komolyan foglalkozni a fitnesszel?

Lubomba: „Gyors fejlődést tapasztaltam a súlyzós edzések elkezdésekor, így gyorsan az edzőterem „szerelmesévé” váltam. Ezt követően kosárlabdázói ambícióim háttérbe szorultak. 15-16 éves koromban történt a váltás. Azóta komolyan foglalkozom a fitnesszel, hogy első edzőtermi bérletem megvásároltam.”

Mennyi időre volt szükség ahhoz, hogy az első változásokat észrevedd fizikumodon?

Lubomba: „Az első egy-két hónapban szembetűnő változást tapasztaltam testem megjelenésében. Az első évet követően testem átalakulása olyan mértéket öltött, hogy voltak olyanok, akik nem ismertek fel. Három év elteltével az ország legfittebb diákja címért versenyeztem kortársaim ellen.”

Volt pontos elképzelésed az elérni kívánt testről?

Lubomba: „Amint elkezdtem edzeni, egyértelmű volt számomra, milyen irányba tart testem fejlődése és pontos céllal rendelkeztem az elérni kívánt fizikumról. Minden egyes évben azon dolgoztam, hogy egy lépéssel közelebb kerülhessek végső célom megvalósításához.”

Hetente hány alkalommal vannak edzéseid?

Lubomba: „Heti 7 edzésem van, amelyeket az alábbi felosztás szerint végzek:

  • Hétfő: mell
  • Kedd: váll
  • Szerda: láb
  • Csütörtök: hát
  • Péntek: kar
  • Szombat: has, vádli és lemaradt izomcsoportok
  • Vasárnap: lemaradt izomcsoport”

Hogyan találod meg az egyensúlyt egyetemi tanulmányaid és az edzések között?

Lubomba: „Az egész az időgazdálkodáson múlik. Nagyon sokat segít számomra, hogy személyes határidőket szabok meg az egyetemi feladatok és személyes célok teljesítéséhez. Nagyon sok múlik azon, mennyire vagy szellemileg fókuszált. Rengeteg erőfeszítést és eltökéltséget igényel az egyetemi építészmérnöki oktatáson megfelelni.”

Hogyan maradsz eltökélt és motivált egy megterhelő előadásokkal töltött, hosszú napot követően?

Lubomba: „Mindig a hosszútávon elérendő, kitűzött célokra koncentrálok. A hosszútávú céljaim megvalósítását fontosabbnak tartom, mint rövid távú céljaim. Ez segít abban, hogy motivált maradjak. Nem jelent számomra problémát eltökéltségem megőrzése, mivel célom valóban új ismeretek elsajátítása és a tanulás. Szenvedélyesen szeretem az életvitelemmel járó kihívásokat.”

lubomba testépítés póz

Hogyan tudod megőrizni a szociális életed az elfoglalt életviteled mellett? Szoktál szórakozni járni és alkoholt fogyasztani?

Lubomba: „A moderáció jelenti számomra a legfontosabb irányelvet. Nem szoktam gyakorta részt venni a szokásos egyetemi bulikon, de azért élvezem az egyetemi lét hangulatát. Jobban kedvelem a közeli barátokkal töltött időt, a közös éttermi látogatásokat és BBQ partikat. Alkalmanként szoktam alkoholt fogyasztani.”

Részese vagy bármilyen egyetemi sport csapatnak vagy egyéb közösségnek?

Lubomba:„Tagja vagyok az egyetemi fitnesz közösségnek, amely kiváló lehetőséget nyújt számomra, hogy hozzám hasonló érdeklődési körű és mentalitású egyetemista társaimmal megismerkedhessek. A legtöbb barátomat ebből a közegből ismertem meg.”

Szigorú diétát követsz?

Lubomba: „Étrendem nagyon szigorúan követem sport karrierem kezdete óta. Számolom az elfogyasztott makrotápanyagokat és az ételem súlyát is mérem a tökéletes eredmény érdekében. Azt fogyasztom, amelyre szervezetemnek szüksége van egészségem megőrzéséhez és a fejlődéshez.”

Melyik az 5 kedvenc étrend-kiegészítő készítményed?

„Az alábbi 5 étrend-kiegészítő a személyes kedvencem:

THEWHEY™: Egy prémium minőségű fehérjeforrás, amely ideális sportolói szükségleteim kielégítésére. Kényelmes fehérjebevitelt biztosít számomra edzés előtt és edzés után, könnyed és több fehérjét biztosít adagonként számos vetélytársánál.

BEDTIME EXTREME: A Bedtime Extreme fehérjekészítmény jelenti számomra az egyik leghatékonyabb étrend-kiegészítőt. Lassú felszívódást biztosító emésztőenzim és fehérjetartalma segíti a folyamatos, alvás közbeni fehérje ellátást. Zseniális termék! Támogatja tested regenerálódását, amíg alszol. Számomra ez egy elengedhetetlen kiegészítő!”

Kreatin monohidrát: Olyan kiegészítő, amelyet évek óta használok. Segít intenzív és megterhelő súlyzós edzéseim során megfelelő teljesítményt nyújtani és megadja az extra löketet, amelyre szükségem van edzéseim nehéz pontjain.

BCAA: Hozzájárul testem regenerációjához. Hosszútávon, megterhelő és intenzív edzéseket végzek, így elengedhetetlennek érzem a BCAA-t az izomláz csökkentéséhez és a fehérjeszintézis fokozásához.

Napi vitaminok: a megfelelő vitaminbevitel étrendem alapját képezi. Számos Myprotein vitamint használok, hogy fenntartsam testem egészségét és megfelelő működését."

táplálék-kiegészítők egyetemistáknak Lubomba

Hogyan építed fel egy átlagos karedzésed?

Lubomba: „Kedvenc karizom gyakorlataim az alábbiak:

  • Bicepszhajlítás rúddal
  • Tricepsz letolás csigán
  • Kalapács bicepszhajlítás kézi súllyal
  • Tolódzkodás
  • Scott pados bicepsz hajlítás
  • Szűkfogású fekvenyomás”

Amennyiben csak EGY fitnesz tanácsod adhatnál az olvasóknak, mi lenne az?

Lubomba: „Ragaszkodjatok az alapokhoz! Sokkal több előnnyel kecsegtetnek, mit gondolnátok.”

Lubomba kivételes eltökéltsége, jó időgazdálkodási képessége, a tanulmányai és a testépítés iránt táplált szenvedélye teszi lehetővé, hogy az élet számos területén válhasson egyszerre sikeressé.  Ahhoz, hogy saját életedben kialakíthasd a számodra optimális iskola-sport egyensúlyt, fontos elmélyedned a hatékony időgazdálkodás módszertanában.

Szeretnél megismerni még több sikeres sportolót? Érdekel, hogy profi sportolók hogyan találnak időt a sporton kívüli elfoglaltságaikra? Olvasd el a blogunkon található interjút Kozma Dominik úszó bajnokkal vagy Michael Bisping MMA bajnokkal.

Nagykövetek

Michael Bisping | MMA edzés egy bajnokkal

A Ciprusi Köztársaság területén született és az Egyesült Királyságban nevelkedett Michael Bisping egy méltán ismert MMA harcos, aki számos UFC megmérettetésen elért eredményei alapján vált széles körben ismertté. Az alábbi cikkben megismerheted sport sikertörténetéhez vezető életútját, az általa alkalmazott edzés metódusokat és az ehhez kapcsolódó sport gondolatiságát és étrendjét.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein