Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

A 7 legjobb táplálékkiegészítő a WOD-okhoz

A 7 legjobb táplálékkiegészítő a WOD-okhoz
Hajdu Dóri
Funkcionális versenyző és edző4 év Ago
Hajdu Dóri profiljának megtekintése

A WOD az erőről, a teljesítményről és a magas intenzitású munkáról szól. Egyetlen funkcionális edzés feladatsor (= ’WOD’ – Workout of the Day) képes teljesen lerombolni az izomrostjaidat. Az étrend és a táplálékkiegészítés kulcsfontosságú, hogy fejlődni tudj. Ezek nélkül sosem leszel képes átlépni a küszöbön. Ebben a cikkben a funkcionális edzést végzők számára legfontosabb 7 kiegészítőt ismertetjük.

20

Tejsavó Fehérje - Whey Protein

Ellenben azzal, amit eddig gondolhattál, a tejsavó fehérjét nem csak a testépítésben használják. Minden sportolónak szüksége van fehérjére, hogy helyreállítsa az izomszöveteket és növelni tudja az izomtömeget és erőt. Az izomrostokat aminosavak építik fel, amiket a fehérjemolekulákban találunk.

A tejsavó fehérje sportteljesítményre vonatkozó előnyeit erős tudományos bizonyítékokkal támasztják alá. Ha gyorsan szeretnél regenerálódni az edzések között és szeretnéd gyorsabban teljesíteni a WOD-okat, akkor igyál proteint edzés előtt és után!

Nem számít, hogy milyen sportról beszélünk, a tejsavó fehérjének az első helyen kell állnia a táplálékkiegészítő listán!

D-vitamin

Talán meglepődve látod, hogy a D-vitamin megszerezte a 2. helyet a listán, de mindenképp figyelnünk kell erre a sokoldalú kiegészítőre. Tudományos irodalom kimutatta, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséghez. Fizikailag kevésbé aktív emberek számára az ajánlott mennyiség napi 2000-2500 NE, míg sportolók számára napi 4000-5000 NE.

Ez a vitamin nem csak azért fontos, hogy erősítse az immunrendszert a szabad-gyökök elleni harccal, de növeli a kalcium felszívódását is a csontokba. A magas intenzitású funkcionális edzést nagy terhet jelent a csontok és ízületek számára.

De várj! A D-vitamin előnyei még nem értek véget! Egy sportolók körében végzett kutatás kimutatta, hogy növeli a teljesítmény leadást azáltal, hogy növeli gyors összehúzódású izomrostok kontrakcióját. Ezt tetőzi, hogy hatással van a tesztoszteronszintre. Megfelelő D-vitamin szint több száraz izomtömeget és kevesebb testzsírt jelent.

19

Béta-alanin

Habár nem egy népszerű táplálékkiegészítő a béta-alanin, az egyik legígéretesebb és leginkább támogatott kiegészítő a szakirodalom szerint. Ez az aminosav az L-hisztidinnel áll kötésben, így karnozint alkotnak, ami egy dipeptid, mely az izomsejtekben való savasodás növekedését semlegesíti, amit a tejsav laktát, és hidrogén ionná való bomlása okoz.

Ez késleltetni fogja a savasodást, így tovább tudsz edzeni! Egy 2012-ben publikált elemzés szerint, a béta-alanin a leghasznosabb az olyan tevékenységekhez, amik 60-tól 240 másodpercig tartanak. Ez nagyon is funkcionális edzés!

Omega-3

Az omega 3 zsírsavaknak megszámolhatatlanul sok előnyük van: javítja a kardiovaszkuláris állapotodat, pozitív hatása van a mentális öntudatodra és a hangulatodra, javítja a lipid profilod, hasznos tápanyaggal látja el a tested és – kapaszkodj meg – elősegíti a fehérjeszintézist. Az omega3 használata kötelező kell, hogy legyen minden funkcionális edzést végző atléta számára, aki minden alkalommal jobb akar lenni.

Glutamin

A glutamin meghatározó szerepet játszik az erős immunrendszer fenntartásában. A glutamin a legfontosabb ellátó anyaga a limfocitáknak, makrofágoknak és neutrofileknek, melyek az immunrendszer fontos sejtjei. Tanulmányok szerint, egy fárasztó edzés után az immunrendszered védelme alacsony, leginkább azért, mert a glutamin-szinted is alacsony. A glutamin fogyasztása segít a testednek a különböző fertőzések elleni harcban.

A glutamin a fehérje- és glikogénszintézist is stimulálja és hozzájárul az ammónia ürítéséhez is, mely egy edzés közben képződő metabolit.

18

Glükozamin és kondroitin

Ahogy korábban is említettük, a funkcionális edzés megterhelő edzései nagy nyomást gyakorolnak a csontokra és az ízületekre. Nem ritka eset, hogy az emberek panaszkodnak, hogy a funkcionális edzéstől fáj a váll- vagy csuklóízületük.

Ez könnyen elkerülhető glükozamin és kondroitin tartalmú táplálék kiegészítőkkel, melyekről már sok tanulmányban megállapították, hogy erősítik az ízületeket.

ZMA

A ZMA cinket, magnéziumot és B6 vitamint tartalmaz. A két ásványi anyagnak fontos szerepe van a szövet regenerálódásában és az idegrendszer megnyugtatásában, így segít, hogy jobban aludj. A B6 vitaminnak az energiafejlesztési folyamatokban van szerepe.

Ezek mellet, ha a tesztoszteron szinted a normális alatt van, akkor a ZMA felhozza azt a megfelelő szintre, így segíti az izomnövekedést.

A cikkben szereplő összes termék megvásárolható angol nyelvű weboldalunkról - egy részük pedig magyar oldalunkról is.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Hajdu Dóri
Funkcionális versenyző és edző
Hajdu Dóri profiljának megtekintése
12 év kosárlabda után, 5 éve váltottam a funkcionális edzésre. A sport tölti ki az életem nagy részét, imádok edzeni, edzősködni, versenyezni. Fontos számomra a minőségi táplálkozás, hogy a lehető legtöbbet hozhassam ki magamból. A sport mellett, a másik kedvenc dolgom az utazás. Szeretném felfedezni, bejárni az egész világot.
myprotein