Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Dubi Anna edzővel és fitnesz influencerrel: “Legyen teljesítmény fókuszú célod is!”

Interjú Dubi Anna edzővel és fitnesz influencerrel: “Legyen teljesítmény fókuszú célod is!”
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Dubi Anna nem szorul bemutatásra, hiszen Magyarország egyik legnépszerűbb fitnesz influencere, aki a cikk publikálásakor több mint 54 ezer Instagram, 16 ezer YouTube és 106 ezer TikTok követővel rendelkezik. Tartalmaiban az edzés és étkezés mellett nagy hangsúlyt fektet az egészséges énkép és önelfogadás fontosságára. Anna kivételes sporteredményei mellett, megragadta a lehetőséget és szenvedélyéhez kapcsolódó sikeres vállalkozást hozott létre! Ismerd meg Anna történetét Myprotein nagykövete interjúsorozatunk legújabb részéből!

Interjú Dubi Anna edzővel és fitnesz influencerrel

Első YouTube videódban, melyet 2017 február 3-án posztoltál, napi étkezésed és edzésed mutatod be. Későbbi videókban gyakran említed, hogy a videózás komfortzónádon kívül esik. Miért döntöttél mégis az online tartalomalkotás mellett? Milyen érzések és gondolatok kavarogtak benned az első videó feltöltését megelőzően? Hogyan reagáltak barátaid és családtagjaid?

Dubi Anna: Sok olyan tartalmam van, amit privátra állítottam, mert annyit változtam az évek alatt, hogy nem szívesen nézem vissza a videókat a kezdetekről. Az első videóm valójában korábban volt, 2015 nyarán töltöttem fel. Külső szemmel biztosan más lehet ezeket a videókat látni, mint az én szememmel, de én mégis úgy érzem, ezeket inkább megőrzöm magamnak privátban. Akkoriban még nem volt ennyire elterjedt itthon a tartalomgyártás, fitnesz témakörben talán 1-2 csatorna volt rajtam kívül. Nálam a videózás abszolút hobbinak indult, nem gondoltam, és célom sem volt, hogy sokan nézzenek, vagy hogy később ezzel akár komolyabban is foglalkozzak. Nekem a mai napig furcsa az, hogy nem tudom, hogy melyik ismerősöm nézi a videóim, vagy követi a tartalmaim, hiszen csak számokat látok egy-egy elemzésben. Így nehéz megmondani, hogy milyen véleménnyel voltak rólam valójában az iskolatársaim, vagy ismerőseim, de szerencsés vagyok, mert a közeli barátaim és a családom mindig támogatóan állt ahhoz, amit csinálok.

Már gyerekként is része volt a sport az életednek: táncoltál és lovagoltál. Középiskolásként, kilencedikben kezdtél el az életmódváltással foglalkozni, mert elégedetlen voltál a fizikumoddal, ekkor azonban nagyon megszorító étrendet követtél. Mit csinálnál másképp a mostani tudásoddal? Milyen tanácsod van azok számára, akik hasonló cipőben járnak és szeretnék elkerülni a túlzottan restriktív étrendeket?

Dubi Anna: Számomra a legfontosabb, hogy olyan tartalmat készítsek, amit ha akkoriban én magam néztem volna meg, teljesen más úton indított volna el. Nem mondom, hogy azt kívánom, bárcsak én bármit máshogy csináltam volna, hiszen kellett az a sok tapasztalat ahhoz, hogy ezekről tudjak beszélni, vagy átérezni olyanok gondolatait, akik most hozzám fordulnak. Viszont a célom az, hogy aki miattam kezd bele az életmódváltásba, ő egy sokkal kiegyensúlyozottabb életmódot tudjon kialakítani már a legelején, a fenntarthatóságot mindig vegye figyelembe, ne a tökéletességre törekedjen és tanulja meg, hogy az életmódváltás célja, hogy boldogabb, teljesebb élete legyen, nem pedig az, hogy kizsigerelje a testét olyan eredményekért, amik nem egészségesek, vagy fenntarthatóak számára. Sok olyan népszerű programot látok, ahol nagyon rövid idő alatt nagyon látványos fogyásokat mutatnak fel, de ebből hosszútávon semmiképpen sem tudsz profitálni, vagy csak nagyon keveseknek sikerülhet fenntartani azokat az eredményeket. Ha mégis tanácsolnom kéne valamit kezdőknek, akkor az lenne, hogy mielőtt segítséget kérnek az életmódváltásban valakitől, először járják alaposan végig az adott személy tudását, és ne az ár, az esetleges versenyeredmények, vagy a fizikum határozza meg a döntést. 

Dubi Anna interjú

Az első diétád a középiskola nyári szünetében volt, amely eredményeképpen sokat csökkent testsúlyod, a végeredménnyel mégsem voltál elégedett. Ekkor futottál és otthon saját testúlyos gyakorlatokat végeztél, majd jobban felkeltette a fitnesz az érdeklődésed és sokat olvastál a témában. Tizedikes korodban vágtál bele az edzőtermi edzésbe. Hogyan festettek ekkor az edzéseid? Milyen jó tanácsaid vannak azok számára, akik szeretnének súlyzós edzésbe kezdeni, de nem tudják hogyan érdemes belevágni?

Dubi Anna: Suli mellett diákmunkáztam, hogy személyi edzőre gyűjtsek, és a mai napig hálás vagyok, hogy egy igazán jó edzőt sikerült találnom már az elején. Szűkös volt az anyagi keretem, így nem dolgoztunk sokáig együtt, de az a pár hónap segített nekem önbizalmat szerezni az edzőteremben, és rájönni arra, hogy én is edzőként szeretnék majd suli után dolgozni. Nem mondom, hogy mai szemmel nem lenne gyakorlat, vagy edzés, amit máshogy csinálnék, de azt gondolom, hogy jobban nem is indulhattam volna el ebbe az irányba. Ma már sokkal könnyebb az edzésről tájékozódni, akár ingyenes forrásokból, vagy hiteles tartalomgyártókon keresztül. Szerintem ha most kezded el, akkor fontos, hogy mindig legyél kíváncsi, ne csak elfogadd azt, amit olvasol az interneten, hanem próbálj utánajárni a miérteknek. Nem a tökéletesség a cél, csak keresd meg a gyakorlatokat, amiket élvezel, maradj konzisztens, törekedj egyre erősebbé válni, és az eredmények jönni fognak. De mindig hangsúlyozom, hogy edzői segítséget kérni is érdemes, egy jól megválasztott edző megváltoztathatja az életed.

Sportkarriered elején testépítés centrikus edzéseket végeztél és fontolgattad, hogy részt vegyél bikini versenyeken, majd elvetetted az ötleted. Miért gondoltad meg magad? Tervezed, hogy a jövőben színpadra lépj?

Dubi Anna: Ennek is akkoriban főleg anyagi okai voltak. Amikor beleástam magam a versenyzés anyagi részébe, elment a kedvem tőle. Nem engedhettem volna meg magamnak egyetem mellett, és ezt a részt már a szüleim sem támogatták, nagyon féltettek, egyébként jogosan. Ma már nincsenek bennem ezzel kapcsolatban vágyak egyáltalán. Máshogy állok az étkezéshez és az edzéshez is, mint akkor, és nem szeretném újra szigorú szabályok közé szorítani magam. Úgy érzem, a versenyzés teljes embert kíván meg, nekem pedig sokkal fontosabb a párkapcsolatom, a barátaim és a munkám.

Később testvéred hatására fokozatosan nagyobb szerepet kapott az erőemelés edzéseidben. A három alapgyakorlatot (felhúzás, guggolás, fekvenyomás) hosszabb idő alatt vezetted be edzéstervedbe, majd végül kifejezetten erőemelés specifikus edzéstervet követtél. Miben tért el a két edzés megközelítés? Mennyire fér meg a hipertrófia- és erő centrikus edzés egymás mellett?

Dubi Anna: Itt kezdtem el igazán beleszeretni az edzésbe, mert ekkor tapasztaltam meg először, hogy mennyi motivációt ad, amikor egyre erősebbnek érzem magam. Elkezdtem kevesebb hangsúlyt fektetni arra, hogy hogyan néz ki a testem, és többet arra, hogy mire képes. A világon számos edzésmódszer van, ami működhet, de az a közös bennük, hogy ha valaki izmosodni szeretne, akkor mindenképpen hosszútávon erősödnie is kell. 

Több videódban megemlíted, hogy az egészséges étkezés és rendszeres testmozgás mellett, a mentális egészség fenntartása is fontos. Hogyan segített az erőemelésre történő váltás az egészségesebb énkép kialakításában? 

Dubi Anna: Amikor állandóan görcsölsz a kalóriákon, sosem érzed magad elég szálkásnak, kimaradsz élményekből, baráti találkozókból és az ételhez olyan negatív érzéseket társítasz, mint a félelem és a bűntudat, akkor tudnod kell, hogy valami nincs rendben. Amikor erőemelni kezdtem, akkor az edzéseim célja többé nem az volt, hogy kalóriákat égessek, vagy megváltoztassam a külsőm, hanem hogy a lehető legtöbbet kihozzam saját magamból. Hogy egyre nagyobb súlyokat bírjak megmozgatni. Hamar rájöttem, hogy ehhez elegendő energiára van szükség. Nem egyik napról a másikra lett egészséges az étellel kapcsolatos viszonyom, de ez volt a kulcs, ami nekem segített elindulni ezen az úton. Éreztem, hogy ha minőségileg és mennyiségileg is jól táplálom a testem, akkor az edzések is jobban mennek, erősebbnek érezni magam pedig nagyobb boldogságot adott, mint azelőtt a kondiban bármi.

Dubi Anna interjú

Egy 2017-ben publikált videódban azt mondtad, hogy: “sokkal boldogabb vagyok akkor, ha nem azon gondolkozok egész nap, hogy mit fogok enni, hogyan nézek ki, hanem nagyobb fókuszt kap az, hogy mire vagyok képes”. Mi segített számodra elérni ezt a szemléletváltást? Milyen tippel szolgálnál korábbi önmagadnak, aki egészségtelen kapcsolatot ápolt az étkezéssel és sporttal?

Dubi Anna: Magamnak is azt mondanám, amit minden vendégemnek elmondok: legyen teljesítmény fókuszú célod is. Kövesd nyomon a teljesítményed! Őszintén mondom, nem volt még olyan vendégem, aki nem örült volna annak, amikor eggyel nagyobb súlyt volt képes megemelni, vagy olyan gyakorlatra volt képes, amire előtte nem. Az első a fizikai állapotunk. A teljesítményünkben látunk először változást, a külsőségek pedig majd ezt követik. Ha beleszeretsz a teljesítményed növelésébe, akkor sosem fogod megunni az edzést, és észre sem veszed, de teljesen átalakul ezalatt a tested.

Egy ideig versenyszerűen erőemeltél, ekkor országos bajnokságon is részt vettél, ahol sikerült ezüstérmes címet szerezni. Miért hagytad abba az erőemelést és tértél vissza a testépítéshez? Fontolgatod, hogy a jövőben újra próbára tedd magad a sportágban?

Dubi Anna: Egy versenyre készültem, de előtte 2-3 héttel sajnos megsérültem. Szerencsére nem volt komoly, de a versenyt ki kellett hagynom, majd pedig nem sokkal ezután a magánéletemben is változások történtek. Itt volt egy kisebb törés, ebben az időszakban az edzés is jó 1-1,5 évig háttérbe szorult. A sérülés testileg nem korlátoz, inkább mentálisan volt nehéz újra végezni a főgyakorlatokat, különösen a felhúzástól féltem sokáig, hiszen aközben sérültem meg. Sokáig azt gondoltam, hogy fogok még erőemelni, de ma már nem hiszem. 

Korábban több hosszabb szünetet tartottál az online tartalomalkotásban. Mennyire érzed megterhelőnek a folyamatos online jelenlétet? Van lehetőséged hosszabb pihenők tartására online edzői vállalkozásod és influencer tevékenységed fenntartása mellett?

Dubi Anna: Imádok emberekkel dolgozni, és sokszor annyira izgatott vagyok 1-2 készülő projektem miatt, hogy estig nem állok fel a számítógép elől. Szerintem igazán szerencsés vagyok, hogy az idő legnagyobb részében a munkám ekkora örömet okoz számomra. Alapvetően introvertált ember vagyok, nagyon szeretem a csöndet és szükségem van arra minden nap, hogy egy kicsit egyedül is lehessek a gondolataimmal, hiszen akkor tudok feltöltődni. A munkám legmegterhelőbb része emiatt pont az, hogy erre sajnos nincs mindig lehetőségem. Utazások, hétvégék vagy ünnepek alatt is tartom a megbeszélt időpontokat és konzultációkat a vendégeimmel, minden nap készítek tartalmakat, hosszabb pihenőt vagy szabadságot nem tartottam évek óta. Tudom, hogy mit szeretnék elérni a vállalkozásommal, és tudom azt is, hogy ehhez szükséges a folyamatos online jelenlét. Vannak nehezebb időszakok, de hamar ki tud ebből zökkenteni az, amikor a visszajelzések és a vendégeim, követőim sikerei által megtapasztalom, hogy van értelme annak, amit csinálok.

Dubi Anna interjú

2017 szeptemberében hagytad abba a húsevést, ugyanazon év decemberétől étrendedből kizártad a további állati eredetű tápanyagokat is. Később a növényi étrendről, vegetáriánus étkezésre váltottál. Jelenleg nem fogyasztasz húst, halat – tejet és tojást pedig kizárólag elvétve. Bár a tudományos bizonyítékok egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a sportteljesítményt nem befolyásolja negatívan a növényi étkezés, mégis sokan tartanak a váltástól. Milyen volt számodra a váltás? Érzékeltél bármilyen változást saját teljesítményeden? Hogyan fest jelenlegi étrended?

Dubi Anna: A hústól egészen egyszerűen csak elkezdtem undorodni, így elhagyni egyáltalán nem okozott nehézséget. A tejtermékeket viszont nagyon szeretem, emiatt a teljesen növényi étrend számomra sokszor restriktívnek érződött. Mindig figyeltem arra hogy a sportteljesítmény fenntartása és fokozása miatt a fehérjebevitelem legyen magas, de szerencsére sok húsmentes fehérjeforrás létezik, hogy említsek néhányat, tofu, hüvelyesek, húspótlók, tejtermékek sokszor szerepelnek az étrendemben. De a Myproteines nasik is minden nap helyet kapnak a tányéromon. Az évek alatt kialakult, hogy ösztönszerűen bármilyen hagyományos ételt húsmentesen is el tudok készíteni, igyekszem sokat főzni. Sokkal jobb formában vagyok mind esztétikailag, mind pedig erőben, mint amikor húst ettem, és persze ez nem feltétlen csak az étkezésen múlt, de számomra egyértelmű bizonyíték, hogy ugyanolyan jól lehet hús nélkül is fejlődni.

2022 decemberében megosztottál egy videót, amelyben arról beszéltél, hogy online fórumokon és közösségi felületeken azzal vádolnak alaptalanul, hogy teljesítményfokozó szereket használsz. Bár eleinte bókként tekintettél a feltételezésre, idővel zavarni kezdett. A feltételezést arra alapozták, hogy sok éve edzést követően is sikerült jelentős fejlődést elérned. Mit változtattál edzéseiden, ami a kivételes változást eredményezte? Hogyan festenek mostani edzéseid?

Dubi Anna: Említettem, hogy volt egy hosszabb kihagyásom 2018 környékén, majd a világjárvány miatt én is otthoni edzésre kényszerültem. Itt kezdődött egyébként az online vállalkozásom, otthoni edzésekkel. Amikor 2021-ben visszatértem az edzőterembe, egyrészt már az étkezéssel kapcsolatos viszonyom is egészséges volt, másrészt itt szerettem bele újra az egészbe. Rengeteget tanultam, újra lettek teljesítménybeli céljaim, egyre több vendégem lett, nekik pedig mindig egyre több és naprakész tudást szeretnék átadni. Az én edzéseim is megváltoztak, elkezdtem újra edzésterv szerint edzeni és kitapasztaltam azt a terhelést, amire az én testemnek szüksége van. Mindig szerettem a nehéz edzéseket, viszont ez már egy másfajta nehézség volt. Olyan, ahogy azelőtt sosem edzettem. Nem az izomláz kergetése lett a cél, nem az, hogy leizzadjak, vagy minél több gyakorlatot végezzek. Az edzéstervem minden szegmense mögött tudatosság van, a mennyiség helyett a minőség a cél. Sokkal kevesebbet edzem most, de sokkal többet adok bele minden gyakorlatomba, mint korábban bármikor. Sokat kellett fejlődnöm szakmailag és mentálisan is ahhoz, hogy fizikailag fejlődni tudjak, ezért fáj a feltételezés, hogy teljesítményfokozók segítségével értem el a sikereim. Ma sem telik el úgy nap, hogy ne foglalkoznék önmagam szakmai fejlesztésével és tanulással.

A rengeteg támogató üzenet és pozitív rajongói visszajelzés mellett, olykor megjelennek negatív üzenetek is tartalmaid alatt és egyéb felületeken. Hogyan kezeled a negatív kommenteket? Megszokható a nagy publicitással járó fokozott stressz idővel? Melyek voltak a legfurább üzenetek, melyeket a közösségi felületeken kaptál?

Dubi Anna: Eleinte jobban megviseltek a negatív üzenetek, ma már sokkal könnyebb kezelni. Szerintem fontos megkülönböztetni az építő kritikát/javaslatot a bántó kommentektől. Az utóbbit sokszor csak egyszerűen kitörlöm, az építő kommentekből pedig tudok tanulni. Legfurább üzenetet nem tudnék kiemelni, de időnként megdöbbenve tapasztaltam néhány hozzászóló érzelmi és intellektuális képességeit. 

Egy 2022-ben megjelent videódban arról beszélsz, hogyan sikerült szenvedélyed egy sikeres vállalkozássá alakítani, amely garantálja számodra az anyagi biztonságot. Mivel foglalkozol pontosan és hogyan jött a vállalkozás ötlete? Melyek az önfoglalkoztatás legfontosabb előnyei és hátrányai számodra?

Dubi Anna: A pandémia előtt edzőteremben dolgoztam, de a járvánnyal én is elvesztettem a munkám. Így jött az otthoni online HIIT edzések ötlete. Nem számítottam rá, hogy ebből akár főállás is lehet, tehát nagyon meglepett, hogy a videóimra már az elején akkora érdeklődés volt, hogy a korábbi munkám maximálisan pótolta. Azt azért itt meg szeretném említeni, hogy egyedül biztosan nem mertem volna meghozni a döntést, hogy 100%-ban vállalkozó legyek, ez egy akkora lépés volt akkoriban, és annyira ijesztő, hogy a barátom támogatása nélkül biztosan nem lépem meg. Ő egyébként a mai napig a legnagyobb támogatóm, nem csak lelkileg, de a tartalomgyártásban is sokszor segít. Itt vált számomra egyértelművé a social media fontossága is, hiszen a biztos vendégköröm ennek köszönhettem. Később szolgáltatásaim bővültek személyre szabott online edzésekkel, itt viszont korlátozott létszámmal tudok csak dolgozni, hiszen munkám minősége és a személyre szabottsága az első. Amikor rájöttem, hogy nem tudok annyi embernek segíteni, amennyinek szeretnék, megszületett a 8 hetes Legjobb Te programom ötlete, ami azóta is nagy sikereknek örvend. A programmal kapcsolatos visszajelzések azt gondolom azért ilyen pozitívak, mert a szívem-lelkem benne van, és mindent megteszek annak érdekében, hogy minden résztvevő, aki belekezdett, sikerrel zárja a programot, és aki erre igényt tart maximális figyelmet kapjon, bármiben is van szüksége segítségre. Mindig célom a megújulás, weboldalamra letölthető Workout Guide-okat, receptes könyveket és egyéb termékeket is gyakran készítek, hogy minél nagyobb rétegnek tudjak segíteni. Jelenleg mindezek mellett életem egyik legfontosabb és legnagyobb projektjén dolgozom, mindenkinek üzenem, hogy legyetek résen! 

Edzés

A HIIT edzés kisokos | magas intenzitású intervall edzés

Az elképzelés, hogy az izomépítéshez súlyzózni kell, a fogyáshoz pedig kardiózni, közismert. Van jobb megoldás is? Mi a helyzet a 2000-es évek óta felkapott intervall edzéssel?

A videóban említed, hogy nehezen tudsz szünetet tartani, kikapcsolni és pihenni, hiszen az ügyfelekkel folyamatos kapcsolatot tartasz, illetve a konstans tartalomalkotás is megterhelő. Hogy tudsz a fokozott terhelés mellett mentálisan és fizikálisan regenerálódni?

Dubi Anna: Számomra az edzés a kikapcsolódás. Az az 1-2 óra a napom azon szakasza, amikor csak a fülemben szóló zene, a súlyok és én létezünk. Hétvégente igyekszem többet pihenni a párommal, családommal vagy barátaimmal, ilyenkor személyre szabott vendégeket sem szoktam már vállalni, bár a tartalomgyártásban ekkor sincs szünet. Nagyon szeretem az állatokat, a cicáim mindig feltöltenek energiával, amikor elfáradok.

Melyek a kedvenc Myprotein kiegészítőid? Milyen termékeket használsz jelenleg? Miket javasolnál kezdők számára?

Dubi Anna: A kreatin minden egyes nap elengedhetetlen számomra! Kiegészítőből a fehérjék és a vitaminok, amik a mindennapi rutinom részét képezik, fehérjéből a Clear termékcsaládot szívesen iszogatom napközben, Impact Whey vagy vegán termékekből pedig legtöbbször sütik vagy nasik készülnek. A kreatin és fehérje az, amit én javasolni szoktam, előbbi a teljesítmény növelésében, utóbbi pedig a napi fehérjeigény elérésében segít. 

Képeiden és videóidban gyakran láthatunk téged Myprotein ruhákban. Melyek a kedvenc edzős szettjeid?

Dubi Anna: Ez nagyon nehéz kérdés! Egy-egy új kollekció megjelenésével mindig születnek újabb kedvencek. A Shape Seamless kollekció számomra örök klasszikus, nem lehet vele mellélőni, ráadásul rengeteg színben elérhető. Az arculatváltás után megjelent legújabb kollekciók viszont szerintem az eddigi legjobb Myprotein ruhák, az új Tempo Seamless darabok és a Halter Neck melltartók első felpróbálás után szerelem darabok lettek!

Örülünk, hogy Dubi Anna a Myprotein csapat része

Dubi Anna nem csupán hasznos, edukatív tartalmakat oszt meg sok ezer fős követő táborával, hanem a magyar fitnesz közösségben hiánypótló módon nagy hangsúlyt fektet a test pozitivitásra. Örülünk, hogy Anna sikereit termékeinkkel támogathatjuk!

Szívesen olvasnál hasonló tartalmat? Akkor olvasd el Borics Ádám MMA bajnokkal készült interjúnk vagy csekkold Szente Gréta kétszeres Exatlon bajnokkal készült interjúnkat!

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein