Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

16:8 Intermittent fasting | Tippek és tanácsok a sikeres időszakos böjthöz

16:8 Intermittent fasting | Tippek és tanácsok a sikeres időszakos böjthöz
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus5 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Olvasási idő: 4 perc Fordította: Rózsa Zoltán

Az időszakos böjtölés (intermittent fasting, IF) a kutatók és a fitnesz szerelmesei népszerűségének egyaránt örvend. Az időszakos böjt, mint például a 16:8 diéta, súlyvesztést, jobb fizikai teljesítményt, fokozott zsírégetést és a száraz izomtömeg megőrzését ígér.

Számos módja van az időszakos koplalásnak, mint például az 5:2 diéta vagy a vallási alapon történő böjtölés. A 16:8 diéta fenntartható rendszert jelent, mely száraz izomtömeg növekedéshez vezethet.1 Cikkünkben megismerheted az időszakos böjtölés alapjait, előnyeit, és hogy mindezt neked találták-e ki.

Cikkünkből megtudhatod:

intermittent fasting - időszakos böjt

Mi az időszakos böjt?

Az időszakos böjtölés követői egy adott időintervallumban kerülik bármilyen élelmiszer fogyasztását, ezt követően pedig egy előre meghatározott időszakban fogyasztják el a kívánt tápanyagokat. Az időszakos koplalás koncepciója szerint az emberek nem mindig éltek olyan környezetben, ahol azonnali és folytonos hozzáféréssel rendelkeztek az élelmiszerekhez. Ezen elmélet szerint őseink a törzsfejlődés során olyan környezetben éltek, ahol ritkán jutottak hozzá élelmiszerhez, és gyakran a „böjt” időszakban kellett maximális testi és szellemi teljesítményt nyújtaniuk.2

A modern korban ez azt jelenti, hogy a fogyókúrázó naponta több órán át kerüli az étkezést, a böjt időszakban végzi sporttevékenységeit, és a koplalási fázisnál rövidebb időszakban fogyaszt ételt. A 16:8 intermittent fasting diéta ezen elveket követi.

Mi a 16:8 intermittent fasting diéta?

A 16:8 intermittent fasting diéta napi 8 órát jelöl ki étkezési fázisnak, míg a fennmaradó 16 órát a böjtölésnek. Habár a 16 óra koplalás soknak tűnhet, ez magába foglalja az alvás idejét is. Az elmélet szerint a koplalási időszakban történő ébrenlét és edzés arra kényszeríti a testet, hogy a zsírszöveteket használja energiaforrásként.2

A megfelelő mennyiségű élelmiszer fogyasztása elengedhetetlen a 8 órás étkezési fázisban. Böjtölés közben vízfogyasztás, édesítetlen teák, kávé, BCAA készítmények és edzés előtti formulák gondoskodnak az éhség csillapításáról és a megfelelő hidratáltságról.

Melyek az időszakos koplalás előnyei?

Számos tudományos kutatás vizsgálja az időszakos böjtölés potenciális egészségügyi előnyeit és némely állatkísérlet eredménye alátámasztja a kardio-metabolikus kockázati tényezők csökkentésére gyakorolt pozitív hatását. Ezek az egészségügyi kockázati tényezők magukba foglalják a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és az inzulinrezisztenciát, de pozitív hatást mutat a fogyás kapcsán is.3 Némely kutatás azt sugallja, hogy az időszakos koplalás eredményesebb súlyvesztést eredményezhet, mint a konvencionális, kalória deficites diéta.4

Több kutatás jutott arra a konklúzióra, hogy a koplalási időszakban nem romlik a teljesítőképesség, továbbá a diétázók gyakran számolnak be arról, hogy a 16:8 intermittent fasting diétához hasonló étkezési szokások nagyobb fokú szellemi fókuszt és jobb fizikai teljesítményt nyújtanak.Abban biztosak lehetünk, hogy az átmeneti böjtölés követőinek kevesebb energiát kell ételeik elkészítésére fordítani.

A 16:8 Intermittent fasting étrendet sokan alkalmasnak tekintik a „száraz” izomtömeg építéséhez. A koplalási fázisban végzett sporttevékenység segíthet a testzsír csökkentésében és a kalória-felhasználás növelésében.1 Továbbá az átmeneti böjtölés hozzájárulhat a kalóriabevitel csökkentéséhez, a teljesítőképesség és izomtömeg megőrzéséhez.1

Időgazdálkodási előnyei sem elhanyagolhatóak az átmeneti böjt diétának. Kevesebb időt igényel az ételek elkészítése, elfogyasztása és a mosogatás, mint egy, a sportolók körében nem ritka, 6 étkezést tartalmazó étrend. Az átmeneti böjtölés keretein belül akár napi két, nagyobb étkezéssel is elfogyaszthatod a kívánt kalória mennyiséget. A 16:8 diéta elvei inkább a nap folyamán elfogyasztott étel mennyiségét korlátozzák, és nem az elfogyasztani kívánt ételeket.

Az átmeneti koplaláshoz nem szükséges az elfogyasztott makrotápanyagok és kalóriák pontos nyomon követése, feltéve ha egészséges és étkezési szükségleteidet kielégítő szokásaid vannak. Azok számára, akiknek nehézséget jelent a napközbeni nassolás vagy az éjszakai unaloműző snackek kerülése, az időszakos böjtölés jó megoldást jelenhet a nem kívánt kalóriabevitel és súlygyarapodás elkerüléséhez.

intermittent fasting - időszakos böjt

Hogyan alkalmazd az időszakos böjtöt biztonságosan?

A 16:8 intermittent fasting diéta biztonságos követéséhez megfelelő mennyiségű vízfogyasztással kell garantálnod tested hidratáltságát a koplalási időszakban. Fekete kávé, édesítetlen zöld tea vagy akár edzés előtti formulák segíthetnek abban, hogy edzéseid kirobbanóak legyenek még a koplalási fázisban is.

A BCAA kiegészítők edzés előtt történő használata hozzájárulhat a koplalási időszakban bekövetkezett izomvesztés elkerüléséhez.1

Kiemelkedően fontos, hogy a 8 órás étkezési időablakban minden szükséges mikro- és makrotápanyaggal ellásd szervezeted. Ebben a fázisban is szükséges tested hidratáltságáról gondoskodnod, illetve elegendő fehérjét biztosítanod szervezeted számára, hogy elkerülhesd az izomveszést. A megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele nehezebb lehet egy rövidebb időperiódusban, melynek hiánya gyengeséghez és szédüléshez vezethet.3

Érdemes tudatosan kerülnöd a túlzott mértékű tápanyagbevitelt, a kívánt sportcélodhoz szükséges energiabevitel túllépése nem szükséges, csupán azért mert az elkövetkező 16 órában nem fogsz táplálkozni. Amennyiben a testsúly csökkentés a célod, fontos, hogy napi kalóriabeviteled kevesebb legyen, mint amennyire szervezetednek szüksége van a testsúly fenntartásához, így érdemes kerülnöd a magas energiatartalmú, feldolgozott élelmiszereket.6

Habár az átmeneti koplalást vizsgáló kutatások többnyire ígéretes eredményekkel rendelkeznek, az egészségügyi előnyök és a sportteljesítményre gyakorolt hatásának teljeskörű megértéséhez további kutatásokra van szükség. Több kutatás használt kizárólag férfiakból és túlsúlyos személyekből álló kutatási mintát, így a kutatási eredmények nem feltétlen konkluzívak egy reprezentatív mintára vetítve.

Amennyiben olyan egészségügyi problémád van, amely a vércukorszint szabályozását érinti, mint például a cukorbetegség vagy a hipoglikémia, az átmeneti böjt nem biztos, hogy jó választás számodra. Továbbá terhes nőknek, szoptató anyáknak és azon személyeknek, akik étkezéssel együtt fogyasztandó gyógyszert használnak, elengedhetetlen konzultálni kezelőorvosukkal, mielőtt belevágnak a 16:8 intermittent fasting diétába.

Konklúzió

Az időszakos koplalás, mint amilyen a 16:8 diéta is, hatékony megoldást jelenhet a súlyvesztésre, a teljesítőképesség megőrzésére és drasztikus kalóriacsökkentésére.Továbbá, a 16:8 intermittent fasting diéta hozzájárulhat a testzsírszázalék csökkentéséhez, a száraz izomtömeg megőrzése mellett.3 Ugyan több kutatás szükséges ahhoz, hogy az átmeneti böjt egészségügyi hatásait teljesen megértsük, a jelenleg elérhető kutatások pozitív összképet alkotnak az átmeneti böjt típusú diéták fiziológiai és sportteljesítményre gyakorolt hatásai kapcsán.

Az átmeneti böjt optimális választást jelenhet a napi össz energiafogyasztásod korlátozásához és a súlyvesztéshez egyaránt. Kritikusan fontos, hogy a böjtölési időszak alatt is gondoskodj tested megfelelő hidratáltságáról, és a 8 órás étkezési periódusban ellásd szervezeted a szükséges tápanyagokkal. Bármilyen felmerülő kételyed van az étrendet érintően, egyeztess kezelőorvosoddal!

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Moro, T., Tinsley, G., Bianco, A., Marcolin, G., Pacelli, Q. F., Battaglia, G., … & Paoli, A. (2016). Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males. Journal of translational medicine, 14(1), 290.
  2. Mattson, M. P., Longo, V. D., & Harvie, M. (2017). Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing research reviews, 39, 46-58.
  3. Jane, L., Atkinson, G., Jaime, V., Hamilton, S., Waller, G., & Harrison, S. (2015). Intermittent fasting interventions for the treatment of overweight and obesity in adults aged 18 years and over: a systematic review protocol. JBI database of systematic reviews and implementation reports, 13(10), 60-68.
  4. Byrne, N. M., Sainsbury, A., King, N. A., Hills, A. P., & Wood, R. E. (2018). Intermittent energy restriction improves weight loss efficiency in obese men: the MATADOR study. International journal of obesity, 42(2), 129.
  5. Chaouachi, A., Leiper, J. B., Chtourou, H., Aziz, A. R., & Chamari, K. (2012). The effects of Ramadan intermittent fasting on athletic performance: recommendations for the maintenance of physical fitness. Journal of sports sciences, 30(sup1), S53-S73.
  6. Gabel, K., Hoddy, K. K., Haggerty, N., Song, J., Kroeger, C. M., Trepanowski, J. F., … & Varady, K. A. (2018). Effects of 8-hour time restricted feeding on body weight and metabolic disease risk factors in obese adults: A pilot study. Nutrition and healthy aging, (Preprint), 1-9.
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein