Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

11 egészségmegőrző szokás, amely által könnyebb az otthoni munka

11 egészségmegőrző szokás, amely által könnyebb az otthoni munka
Evangeline Howarth
Író és szakértő3 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése
Fordította: Kelemen József

Miután, az első lezárás alatt éppen hozzászokhattál volna az otthoni munkához, mehettél egyből vissza az irodába, készen arra, hogy megváltsd a világot. Viszont, most újból hazaküldtek. És a lezáráshoz való hozzászokás, másodszorra is pont ugyanazokat a nehézségeket rejti, mint az első.

Mi tudjuk, hogy otthoni munka során hihetetlenül nehéz koncentrálni, nehéz produktívnak lenni, és kihat a mentális egészségünkre is. De a jó hír az, hogy rengeteg olyan szokás van, ami az otthoni munkát kényelmesebbé és eredményesebbé teheti.

1. Szánj időt arra, hogy berendezd a “munkahelyed”!

Vasárnap délután szánj időt arra, hogy berendezz egy irodát, ami örömmel tölt el. Jelöld ki, hogy ez a “munkahelyed”, ahová dolgozni jársz! Ez lehet akár egy sarok is a nappaliban. Dekoráld növényekkel (lehetőleg olyanokkal, amik nem igényelnek túl sok locsolást), legyen sok konnektor, irodai eszköz és egy hely, ahova le tudod tenni a bögrét. Ha módodban áll, a munkahelyed legyen messze a hálószobádtól! De amennyiben a hálószobádból kell, hogy dolgozz, akkor a munkahelynek ne az ágyadat jelöld ki, az ágyat hagyd meg pihenésre.

Ahelyett, hogy az e-mailekre bárhonnan válaszolnál, ahol épp internet elérhetőség van, próbálj olyan helyet kialakítani, ami kényelmes és lehetővé teszi, hogy jobban összpontosíts.

otthoni munka

2. A megszokott időben kelj fel!

Nagyon csábító, hogy kihasználd azt a 30 percet, ami felszabadult, azáltal, hogy nem kell ingázni, viszont ha van egy nyugodt reggeli rutinod, akkor egy sokkal kellemesebb nap fog rád várni.

Ha a megszokott idődben kelsz fel, ahelyett, hogy 1-2 extra órát töltenél az ágyban, akkor olyan érzés foghat el, mintha hétvége lenne, a megszokott rohanás helyett, nem kell a fogmosással és fésülködéssel sietni.

ébredés

3. Gyalogolj a “munkába”!

Az otthoni munka miatt akár egyórányi szabadidőt is nyerhetsz azáltal, hogy elkerülöd a dugókat vagy hogy nem kell átverekedned magad a vonatra várakozó tömegen.

Ha a napodat egyfajta “munkába járás” köré szervezed, akkor ez újra olyan érzéssel tölt el, mintha visszatérnél a szokásos kerékvágásba, ez pedig segíthet megküzdeni a stresszel, és eredményesebbé tehet.

Ha elmész gyalogolni, akkor a napfény nagyszerűen változtathat az egésznapos gondolkodásmódodon. Nem csak a napfény az, ami segít, hogy megfelelően felébredj, hanem a levegő és mozgás – még az e-mailek előtt – azt az érzést fogja kölcsönözni, hogy ma már tettél valamit.

A legjobb eredményért vidd magaddal a kávédat is!

ingázás

4. Öltözz fel!

Annak ellenére, hogy a munkatársaid leginkább csak a felsőtested láthatják, azt javasoljuk, hogy cseréld le a pizsamát egy valódi nadrágra.

Ha szokássá válik, hogy úgy öltözöl fel, hogy jól érezd magad, attól sokkal eredményesebbnek fogod magad érezni. Egy picit visszazökkenhetsz a megszokottba azáltal, hogy olyan ruhát viselsz, amit munkában szoktál, ezáltal felkészíted az agyadat is, így pedig hatékonyabban fogsz dolgozni.

Ha kényelmes és otthoni munkához illő ruhákat keresel, akkor próbáld ki a seamless kollekciónkat!

És természetesen egy jó ruha megadja számodra a kellő önbizalmat, ami aztán biztosan nem árthat.

öltözés

5.Jóga szünet délben

Tudjuk, hogy vannak olyan napok, amikor a munka egész nap átveszi az irányítást és 15 perces jógára vagy meditációra sincs lehetőség. De amikor van egy-egy lazább napod (-reméljük, lesz ilyen-), próbálj beilleszteni egy jógázós-nyújtós alkalmat. A jóga pózok tökéletesen megmozgatják, ellazítják az izmaidat, és serkentik a véráramot miután egész reggel ugyanabban a pózban ültél.

Amellett, hogy felélesztjük vele az izmokat és kicsit megtörjük a folytonos ülést, a gyors jóga edzés segít levezetni a munkából adódó feszültséget. Figyeld meg, azáltal, hogy megadod az agyadnak ezt a pihenőt, sokkal eredményesebb leszel, mikor visszatérsz a laptop elé.

Hogy megtapasztalhasd a “flow” érzést, kezdj ezekkel a kezdő jóga pózokkal, amiket megtalálsz az alábbi cikkben.

Edzés

Jóga kezdőknek | 10 alap jógapóz, ami nem is olyan nehéz, mint gondolnánk

A jóga mindenki számára ajánlott, és akár a saját otthonunk kényelmében is csinálhatjuk. Íme, 10 egyszerű alap gyakorlat.

6. Hallgass zenét!

Ez sorsdöntő lehet a “home office” ideje alatt. Ha a hangulatodhoz illő zenét teszel be, azzal levezetheted a feszültséget, illetve egy olyan extra löketet adhat, amivel jobban dolgozol majd egész nap.

Ha stresszlevezetésre van szükséged, és jobban szeretnél koncentrálni, tegyél be valamilyen relaxáló (chill) lejátszási listát! Viszont, ha több energiára lenne szükséged, akkor mozogj egy pár percen keresztül arra a dalra, amire táncolni szeretsz.

Legyen szó délben egy táncszünetről, hogy megelőzd a délutáni lazsálást, vagy egy olyan eszközről, ami segít jobban koncentrálni, a zene valójában megoldás.

Ha az előbbi változatot keresed, akkor a hallgass bele a 16. szülinapunkra készült lejátszási listánkba!

7. Ebédelj a kollégáiddal!

Az otthoni munkavégzés okozta magány egy nagy probléma, amivel sokunk küzd most. Nagyon nehezen lehet alkalmazkodni ahhoz, hogy nem láthatjuk a barátokat és a kollégákat.

Ezért nagyon fontos, hogy legyen szó bármilyen módról, tegyünk erőfeszítéseket annak érdekében, hogy időt tudjunk tölteni bárkivel, akivel csak lehetséges. Ha másokkal együtt élsz, akkor próbáld úgy beosztani a szüneted, hogy együtt tudjatok enni és közben jól elbeszélgetni.

Ha egyedül élsz, próbálj videotelefonálni ebéd közben egy baráttal vagy munkatárssal, így virtuálisan együtt tudtok lenni. Ez kicsit megtöri a napot, és gondoskodik arról, hogy az ebédszünet valójában szünet is legyen. Így elkerülöd azt, hogy egyik kézzel egyél, a másikkal pedig gépelj.

8. Tárazz be a kedvenc nasijaidból!

Egészséges vagy nem, tartsd magadnál a kedvenc nasijaidat, hogy feldobja a kedved munka közben!

Serkentsd az agyműködésed, olyan egészséges nassolnivalóval, mint a mandula, kesudió vagy gyümölcsök! Viszont tarts néhány csokis kedvencet is magadnál, mint például a teába mártogatós kekszek.

És ha egyben szeretnél olyan édes finomságokat, melyek jó makrotápanyag arányokkal rendelkeznek (-miért is nem akarnál!-), akkor kóstold meg a kedvenc fehérjeszeletünket, mint a Whipped Duo vagy Double Dough Brownie.

Olvasd el a szakértőnk tanácsát, hogy megtudd, hogyan is érdemes étkezni miközben otthonról dolgozol.

Táplálkozás

5 tipp az étkezési rutin betartásához, miközben otthonról dolgozol

Az otthoni munkavégzés számos előnye mellett sok kihívással is járhat. A megváltozott munkakörnyezet velejárója lehet, hogy a megszokott étkezési rutinod nem tudod követni. Cikkünkben találsz néhány hasznos tippet, hogy ez ne okozzon problémát!

9. Találj egy edzéstervet!

Ezekben az erőt próbáló időkben, nem feltétlen kell ragaszkodnod a heti 5 edzéshez. Az is haladásnak tekinthető, ha már elkötelezed magad, hogy hetente párszor sétálsz reggelente.

Amikor az életed fenekestül felfordult, és az iroda utáni edzések hiányában az edzésprogramod nagyjából a nullával ér fel, ilyenkor a tervezés a legjobb barátod.

Tehát legyen szó arról, hogy teljesíted azt a 20 perces sétát, vagy súlyzózol a nappaliban, vagy lenyomsz egy HIIT edzést, végezd edzésterv szerűen, és vigyél bele valami rendszerességet!

Tonnányi edzés tippünk van otthonra. Kezdd például ezzel az edzéssel, ami nem igényel mást, csak egy erősítő szalagot!

Edzés

Fenék edzés otthon ellenállásos gumiszalaggal | Gyakorlatok videóval

Az otthon végezhető fenék edzésekhez gyakran használt ellenállásos gumiszalag számos eltérő módon segítheti az alakformálást. Az alábbi cikkben olvasható tanácsok alkalmazásával feszesebbé és fittebbé teheted farizmaid és combjaid!

10. Fektess be papucsba!

Előbb azt javasoltuk, hogy cseréld le a pizsamát, viszont ezt bizonyosan nem értettük a cipőkre is.

Egy jó papucs, kimondottan fontos az otthoni munkához. Oké… ez nem igazán “szokás”, de ha nem viselsz rendszeresen papucsot, akkor itt az ideje befektetni egy párba. Tedd szokássá a kényelmet!

Főleg ha találsz valami olyat, ami így néz ki…

papucs

11. Tartsd magad a határidőnaplódhoz!

Szokd meg, hogy készítesz egy feladatlistát a következő napra. Tedd ezt méghozzá a munkaidő leteltével.

Ez azt jelenti, hogy amikor belekezdesz a holnapi munkába, akkor már van egy listád fontosság szerint az adott napi feladatokról. Ne feledkezz meg azokról sem, amik még előző napról elmaradtak.

Amint megvan az alap feladatlistád a legfontosabbakról, kezdd megtervezni azt is, hogy mikor akarod ezeket elvégezni, és próbáld betartani. Természetesen, utolsó pillanatos dolgok ugyanúgy lehetnek, de ha van egy terjedelmes listád, akkor könnyebben, nyugodtabban meg tudod ezeket is majd oldani.

határidőnapló

Útravaló

Ahogy hozzászokunk egy újfajta munkastílushoz, ezzel egyidőben a legtöbb irodai dolgozónak elengedhetetlen olyan egészséges szokásokat kialakítani, mellyel sikerül megőrizniük a mentális egészségüket, és eredményesebbek lehetnek. Kis dolgok szokássá tétele egy idő után azt eredményezi, hogy már nem is gondolkozol majd rajta, hogy mit is kellene csinálni.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein