Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Jóga kezdőknek | 10 alap jógapóz, ami nem is olyan nehéz, mint gondolnánk

Jóga kezdőknek | 10 alap jógapóz, ami nem is olyan nehéz, mint gondolnánk
MyproteinHU
Író és szakértő1 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

Szeretnél elkezdeni rendszeresen jógázni, de nem tudod, hogy hogyan? Nos, mi összegyűjtöttük azokat a jógapózokat, amelyekre kezdőként csak szükségünk lehet, illetve amelyek a későbbiekben is erős alapként szolgálnak majd. Ezeket elsajátítva, seperc alatt szakértőkké válhatunk.

Úgyhogy eljött az ideje, hogy kiterítsük azokat a jógaszőnyegeket, és felfedezzük a jóga testünkre és szellemünkre kedvezően ható előnyeit. Függetlenül attól, hogy a fiatalok táborát erősítjük, vagy már az idősödő korosztályba tartozunk, a jóga mindenki számára - legyünk akár nők, akár férfiak- az egyik legjobb választás lehet, ha az elménk megnyugtatására, vagy éppen a testünk erősítésére vágyunk.

Jóga otthon

Sokan azt hiszik, hogy nem tudják, hogyan tudnának otthon jógázni. Azonban ez egyszerűbb, mint gondolnánk! A rendszeres jógázás (még akkor is, ha csak egyszer van lehetőségünk a héten) számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatással kecsegtet.

A legfontosabb tippjeink az otthoni jógához:

  1. Alakítsunk ki egy kényelmes helyet jógázni! - Szögezzük le, hogy nincs tökéletes hely, de fontos, hogy olyan helyet válasszunk, amely a leginkább mentes bármilyen zavaró tényezőtől.
  2. Keressünk egy üres falfelületet! - Kezdőként hasznos lehet, ha találunk egy szabad felületet a falon, ahol majd meg tudjuk tartani az egyensúlyunkat.
  3. Gyújtsunk néhány gyertyát! - Nem ritka, hogy néhány gyertya vagy füstölő meggyújtása segít jobban ellazulni, egyben jobban koncentrálni. Azonban ez teljesen egyéntől függ, hogy kire milyen hatással van, így ez teljesen opcionális.
  4. Koncentráljunk a légzésünkre! - Mielőtt nekiállnánk a jógának, lazítsuk el testünket néhány mély levegővétellel.
  5. Pihenjünk!- Még akkor is, ha jógával kívánjuk testünk erejét és rugalmasságát fejleszteni, ajánlott egy nap pihenőt tartani hetente.
  6. Fektessünk be egy jó jógaszőnyegbe! -  Jógaszőnyeggel bármilyen szoba, környezet sokkal alkalmasabbá, kényelmesebbé válik, hogy jógázzunk.

10 alap jógapóz

A következőkben 10 olyan jógapózt mutatunk be, amelyekre kezdőként a leginkább szükségünk van. A jóga építőkövei maguk a pózok. Most pedig 10 olyat láthatunk, amelyet el kell sajátítanunk ahhoz, hogy olyan jógagyakorlatokat alkossunk, amelyeket rendszeresen tudunk végezni.

1. Hegyi póz (Tadasana)

Úgy néz ki ez a testhelyzet, mintha csak ott állnánk, igaz? Nos, a látszat néha csal. A hegyi póz egy „aktív póz”, aminek sok-sok előnye van. Ilyen például a testtartás javítása, vagy a hátfájdalmak csökkentése. Továbbá segít megerősíteni a combjainkat, térdeinket, bokáinkat, hasfalunkat és a fenekünket.

Hegyi póz
  • Összezárt lábakkal állunk, a testsúlyunkat pedig egyenletesen oszlatjuk el a testünkön, a lábainkon. A két nagylábujjunk érintse egymást.
  • Most emeljük fel a lábujjainkat, és feszítsük szét egymástól őket, majd külön-külön tegyük vissza a matracra. Ha gondjaink akadnak az egyensúlyunkkal, álljunk kis terpeszbe.
  • Nyújtsuk ki a lábainkat, de ügyeljünk arra, hogy úgy helyes, ha azokon egyenletesen oszlik el a testsúlyunk. Húzzuk fel és hátra a combunkat, miközben enyhén befelé forgatjuk. Így becsatlakozik a combizom is a munkába.
  • Koncentráljunk a farokcsontunkra, és tartsuk a testünk középvonalával megegyezően a csípőnket. Enyhén húzzuk be a hasunkat, majd tartsuk meg a medencénket természetes helyzetében.
  • Húzzuk ki magunkat törzsünkkel, húzzuk hátra a vállövünket, kinyújtva ezzel a kulcscsontunkat.
  • Tartsuk karjainkat egyenesen, ujjainkat kinyújtva, és hagyjuk, hogy a karunk belső oldala enyhén kifelé fordulhasson.
  • Most törekedjünk, hogy egy vonalba kerülhessenek a füleink, vállaink, csípőnk és a bokák a nyakunk meghosszabbításával. Lélegezzünk terv szerint, és koncentráljunk minden lélegzetvételkor mindarra a pozitívumra, amit a hegyi póz biztosít számunkra.
  • Ha tudjuk, tartsuk meg ezt a pózt egy perc erejéig.

2. Felfelé tisztelgés póz (urdhva hastasana)

A felfelé tisztelgés jóga pózt a hegyi pózzal lehet kivitelezni. Ennek a póznak a gyakorlásával javíthatunk a légzésünkön, a tüdőnk megfelelő működésén, megnöveli az energiaszintünket és a jólét érzésünket, támogatja a szív- és érrendszerünket, és nem utolsó sorban, segít megnyugtatni önmagunkat. A póz hatékony a fáradtság, az asztma és az emésztési zavarok kezelésében.

Felfelé tisztelgés póz
  • A póz kivitelezéséhez először a karunkat kell kifordítanunk úgy, hogy a törzsünkkel ellentétes irányba nézzen. Figyeljünk a hüvelykujjunkra, mutasson hátrafelé.
  • Következő lépésként, emeljük oldalra a karjainkat, majd fel az ég felé. Ha a vállunk kevésbé hajlékony, akkor bátran tegyük össze a két karunkat. Ha kényelmetlenné válik a mozdulat, akkor álljunk meg.
  • Nyújtsuk ki a könyökünket teljesen, majd az ujjainkkal felfelé mutatva, emeljük fel a karjainkat. A hüvelykujjunk a természetes mozgását követve, a fejünk felé érve kissé lefelé mutat.
  • Hajtsuk kissé hátra a fejünket, de ne feszítsünk a nyakunk hátsó részével! Ha nem vagyunk ennyire hajlékonyak, ne is erőltessük. (Később elérjük ezt a szintű hajlékonyságot is.)
  • Hosszabbítsuk meg a farokcsontunkat a padló irányába, és emeljük el egyenletesen a mellkasunkat a medencénktől.
  • Ha tudjuk, tartsuk meg ezt a pózt egy perc erejéig.

3. Állásból előrehajolás (Uttanasana)

Ennek a póznak is számos előnye van. Ezek közé tartozik a stressz, az enyhe depresszió, a fáradtság és a szorongás tüneteinek enyhítése.

jóga kezdőknek
  • Segít a máj és a vesék megfelelő működésének fenntartásában, lenyújtja a combhajlítókat, a vádlit és a csípőt. Erősíti a combokat és a térdeket, illetve jó hatással van az emésztésre. Ha asztmásak vagyunk, magas a vérnyomásunk, meddőségben, csontritkulásban vagy orrmelléküreg-gyulladásban szenvedünk, ez a póz mindre pozitív hatással van.
  • A kezdőhelyzet a következő: álljunk egyenesen csípőre tett kezekkel! Kilégzés közben hajoljunk előre csípőből! Ahogy dőlünk előre, a törzsünket „húzzuk ki” az ágyékunkból! Ennél a lépésnél rendkívül fontos hangsúlyt kap a törzs előre történő meghosszabbítása.
  • Miközben a térdeinket egyenesen tartjuk, helyezzük a tenyerünket és az ujjainkat a talajra kicsivel a lábfejünk elé, vagy a sarkainkra! Ez merevebb csípőízületekkel valószínűleg nem fog menni. Ebben az esetben csak fogjuk meg a lábunkat hátul, amilyen lent csak tudjuk.
  • Minden lélegzetvételkor próbáljunk a törzsünkkel egyre csak lejjebb menni!
  • A cél, hogy ezt a pózt 1 percig bírjuk.

4. Füzér póz (Malasana)

A füzér póz egy jó alapgyakorlat a jógában, hiszen segít felépülni a derék- és térdsérülésekből. a füzér póznak további előnyei, hogy feszesíti a hasunkat, erősíti a core-izmokat, valamint lenyújtja a bokákat, ágyékot és a törzsünket is.

Füzér póz
  • Kezdésként guggoljunk le úgy, hogy a lábfejeink a lehető legközelebb vannak egymástól! Ügyeljünk, hogy a sarkunk mindvégig a talajon maradjon!
  • A térdeinket nyissuk ki oldalra kicsit szélesebben, mint a törzsünk. Kilégzés közben dőljünk előre törzsből, így a combjaink között fog elhelyezkedni!
  • Toljuk a könyökünket a térdünk belső oldala ellen, a tenyereinket zárjuk össze! Fontos, hogy a térd ne mozduljon el előre.
  • Cél, hogy ezt a pózt 1 percig megtartsuk.

5. Harcos 1-es póz

Ez egy tiltott póz azoknak, akiknek súlyos térdsérülésük van. Viszont egy rendkívül hatékony póz az emésztési rendellenességekkel, székrekedéssel küzdő vagy ülőideg-gyulladásban szenvedő betegek számára. A harcos 1 póz erősíti a lábakat és a karokat, miközben az ágyékot is lenyújtja.

jóga kezdőknek
  • Első lépésként vegyük fel az Állásból előrehajolás (fentebb írtunk róla) pozíciót, majd hajlítsuk be a térdeinket!
  • Lépjünk hátra a bal lábunkkal, majd stabilan helyezzük a talajra! A jobb térdünkkel zárjuk be a helyes szöget!
  • Helyezzük a törzsünket a jobb combunkra, nyújtsuk ki, és nézzünk előre! Nyomjuk a bal combunkat felfelé, miközben a bal térdünket egyenesen tartjuk. Nyújtsuk meg a bal sarkunkat a talaj irányába!
  • Cél, hogy ezt a pózt 1 percig megtartsuk, majd megismételjük a másik lábunkkal is.

6. Plank

Nem ajánljuk ezt a pózt arpalis alagút szindrómában szenvedőknek. A plank egy nagyon jól ismert gyakorlat, amely fejleszti a core-izmokat, tonizálja a hasunkat, továbbá erősíti a karokat, csuklókat és a gerincet is.

Plank
  • Kezdéshez le kell ereszkednünk a talajra. A két kézfejünk és lábfejünk érintkezik a talajjal, a fenekünk az ég felé mutat (lefelé néző kutya póz). Belégzés következik, miközben a törzsünket húzzuk előre. A karunk merőleges a talajra, míg a vállunk a csuklónk felett van egyvonalban. A törzsünk párhuzamos a talajjal.
  • Fordítsuk befelé a karunk külső részét, a vállövünket pedig engedjük egyvonalba a hátunkkal! Nyomjuk ki a mellkasunkat, így a kulcscsontunk eltávolodik tőle. Nyomjuk a combunkat az ég felé, mialatt a farokcsontunkat a sarkunk felé toljuk!
  • Tartsuk lazán a nyakunkat, és nézzünk a talaj felé!
  • A cél, hogy 45 másodpercig megtartsuk ezt a pózt.

7. Bot póz (Nyújtott lábú ülés)

Ha bármilyen csukósérülésünk van, akkor legyünk nagyon óvatosak ezzel a pózzal. A bot póz kiváló gyakorlat, hogy erősítsük a hátizmokat, lenyújtsuk a váll- és mellizmokat, illetve hogy javítsunk a testtartásunkon.

jóga kezdőknek
  • Kezdésként üljünk kinyújtott és magunk előtt összetett lábakkal. Figyeljünk, hogy a hátunk legyen teljesen függőleges, hogy 90°-ot zárhasson be a lábainkkal.
  • Nyomjuk a combunkat a talajnak, és hagyjuk, hogy enyhén befelé fordulhasson! Nyomjuk el a sarkunkat a testünktől, és feszítsük meg! Húzzuk ki a törzsünket, amennyire csak tudjuk!
  • Célként tartsuk meg 1 percig a pózt!

8. Ülésből előrehajolás (Paschimottanasana)

Az ülésből előrehajolás póznak is számos pozitív előnye van, beleértve a stressz, a szorongás és az enyhe depresszió enyhítését is. Ezt a pózt rendszeresen végezve le tudjuk nyújtani a gerincoszlopot, a vállakat, a combhajlító izmokat, továbbá stimulálja a vesék, a máj, a petefészek és a méh aktivitását.

Amellett, hogy támogatja az emésztést, enyhíti a menopauza tüneteit és a menstruáció során tapasztalt kellemetlenségeket. Az orvosok szerint az ülésből előrehajolás póz alkalmazható terápiás céllal a magas vérnyomásra, a meddőségre, az álmatlanságra és az orrmelléküreg-gyulladásra is.

Ülésből előrehajolás
  • Üljünk le a talajra, nyújtsuk magunk elé a lábainkat, a sarkunk pedig érintse a talajt! A combunk ebben az esetben is fordulhat enyhén befelé.
  • Tegyük a kezünket a csípőnk mellé, és nyomjuk a talajra! Nyomjuk ki a szegycsontunkat az ég felé! Ügyeljünk, hogy a törzsünket nyújtsuk ki, és csípőből dőljünk előre.
  • Nyújtsuk a farokcsontunkat el a medencénktől! Ha tudjuk, próbáljuk meg a könyökünket teljesen kinyújtva tartani, és a kezünkkel tartani a lábfejünk oldalát. Ha ez nem megy, akkor akasszunk be a lábfejünkbe egy kötelet, és tartsuk azt szorosan. Figyeljünk, hogy a fejünket emeljük közben!
  • Cél 1 percig kitartani ezt a pózt.

9. Fej a térdhez póz (Janu Sirsasana)

Úgy hírlik, hogy ezzel a pózzal kezelhető a magas vérnyomás, az álmatlanság és az orrmelléküreg-gyulladás is. A póz rendszeres gyakorlása segít megerősíteni a hátizmokat a terhesség alatt (a második trimeszterig).

Segíthet enyhíteni a szorongást, a fáradtságot, a menstruáció okozta diszkomfortérzetet, az enyhe depressziót és a fejfájást is. A póz lenyújtja a gerincet, a vállakat, a combhajlítókat és az ágyékot. Az emésztés elősegítése mellett a Fej a térdhez póz serkenti a máj és a vesék működését is.

jóga kezdőknek
  • Kiinduló helyzet: üljünk magunk előtt kinyújtott lábakkal, egyenes testtel. Hajlítsuk be a jobb térdünket, és a jobb talpunkat helyezzük a bal combunk belső oldalához! A jobb lábszárunk és a bal lábunk derékszöget zárjanak be!
  • Nyomjuk a jobb kezünket az ágyékunk jobb belső oldala ellen, a bal kezünket pedig tegyük a csípőnkkel a földre!
  • Fordítsuk enyhén balra a törzsünket! A cél, hogy tartsuk meg 1 percig ezt a pózt.
  • Végezzük el mindkét oldalunkkal, hogy kiélvezhessük a maximális előnyeit ennek a póznak is.

10. Boldog baba póz (Ananda Balasana)

Ennek a fajta nyújtásnak nincs annyi gyógyító hatása, mint a többi póznak, viszont kiváló választás, ha több figyelmet akarunk a csípőnknek szentelni. Továbbá lenyújtja az ágyék belső oldalát, illetve a gerincoszlopot is. Hasonlóan a többi pózhoz a Boldog baba póz segít kikapcsolódni az agynak, valamint csökkenteni a stresszt és a fáradtságot.

Boldog baba póz
  • A hátunkon fekve kezdjük. A térdeink behajlítva a hasunkon vannak, és a kezünkkel fogjuk a lábfejünk külső oldalát.
  • Nyissuk szét a térdeket kicsivel szélesebbre, mint a törzsünk, és húzzuk a térdeket a hónaljaink felé!
  • Ügyeljünk, hogy a bokák közvetlenül a térdek felett legyenek, és a lábfejeket feszítjük!
  • Toljuk a lábfejeket a kezeinkbe, és azok fogásával alkossunk ellenállást!
  • Célunk, hogy 1 percig megtartsuk a pózt.

Jegyezzük meg!

A jógának nem kell nehéznek lennie. A kezdő jógapózok, amiket bemutattunk, segítenek kialakítani az alapot, amelyre aztán majd bátran lehet építkezni. Ezek azok a testhelyzetek, tartások, amelyeket el kell sajátítanunk, hogy ne érezzük magunkat kényelmetlenül, lemaradva egy jóga órán, de még egyedül gyakorolva sem.

Ne ijedjünk meg azoktól a túlgondolt jógaszabályoktól, a leglátványosabb jógastúdióktól és a bonyolultnak tűnő pózoktól. A jóga mindenki számára ajánlott, és akár a saját otthonunk kényelmében is csinálhatjuk.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein