Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Kókuszolaj | Előnyök, adagolás és használat

Kókuszolaj | Előnyök, adagolás és használat
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró2 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

A kókuszolaj kiemelkedő helyre tett szert az egészségtudatos táplálkozás világában és elengedhetetlen része lett minden tudatosan táplálkozó sportoló konyhájának.

Könnyen állhatsz értetlenül a tény előtt, hogy a kókuszolaj 90%-ban telített zsírsavakat tartalmaz és csupán elenyésző részben találhatók benne egyszeresen, illetve többszörösen telített zsírsavak, mégis eszméletlen pozitív hatást gyakorol egészségi állapotodra.

Azonban a kókuszolajban felfedezhető telített zsírsavak korántsem ugyanazok, amelyeket a csokoládéban, sajtban vagy egyéb rágcsálnivalókban találhatsz. Szemben azzal a negatív képpel, amely megjelenik a fejedben a telített zsírsavak hallatán, a kókuszolaj épp ellenkező hatással van testedre. Elősegíti a súlyvesztést, a zsírégetést és számos egyéb egészségjavító hatással is rendelkezik.

A legtöbb olajjal ellentétben, a kókuszolaj főképp közepes lánchosszúságú zsírsavakból, más néven MCT-ből áll. Különleges tulajdonságainak hála, emésztés során számos olyan folyamatot indít el a testben, amely pozitívan hat az egészségünkre.

Kókuszzsír, kókuszolaj, kókuszvaj - Mi a különbség?

A kókuszolajat gyakran hívják kókuszzsírnak is, az eltérő megnevezés ellenére nincs különbség köztük.  Két különböző nevét annak köszönheti, hogy hőmérséklet hatására halmazállapotot vált. 24 Celsius fok alatt fehér, szilárd állagú, míg szoba hőmérsékleten vagy magasabb hőfokon átlátszó és folyékony. Fontos továbbá megemlíteni a kókuszvajat. A kókuszzsírhoz hasonló, azonban más eljárással készül, és ebből kifolyólag más tápanyag értékkel és élettani hatással bír. Legfőbb különbség a két étel között, hogy a kókuszolaj a kókusz húsából kinyert olaj, míg a kókuszvaj a kókusz húsa krémes, vajas állagúra pépesítve.

kókuszolaj

Kókuszolaj fogyasztás előnyei

A kókuszolaj kiemelkedő laurinsav tartalommal rendelkezik, 50%-ban tartalmazza ezt a hihetetlenül fontos zsírsavat. Szervezetünk az elfogyasztott a laurinsavat monolaurinná alakítja az emésztés során, amely számos különböző módon segíti szervezetünk optimális működését.

Köztudott, hogy komoly segítséget nyújthat a kártékony baktériumok és gombás fertőzések ellen vívott harcban.

Monolaurint képesek a csecsemők is előállítani az anyatejből, az így előállított monolaurin megelőzheti a vírusos és bakteriális fertőzéseket. A laurinsav és a kókuszolaj pontos hatásmechanizmusa egyelőre tisztázatlan, viszont hatásosságukat tömérdek tanulmány alátámasztja.

A kókuszolaj egészségügyi előnyei

Az elmúlt évtizedekben tengernyi előnyét fedezték fel a kókuszzsír fogyasztásnak. Különleges összetételének hála a következő előnyökkel járhat fogyasztása:

1) Kókuszzsír és a zsírvesztés - Zsírvesztés zsírral

Sokan nem látják az összefüggést a telített zsírsavak fogyasztása és a zsírvesztés között... Végül is, hogy veszíthetnél zsírt, miközben éppen azt fogyasztod? Ha így gondolod, el kell hogy keserítselek, tévedsz. A kókuszolaj magas MCT tartalmának hála, jó társ lehet a zsírpárnák ellen küzdött csatában.

Nincs rossz hatással az inzulin érzékenységre a legtöbb zsírral szemben. Ezen tulajdonságának köszönhetően nem nehezíti meg a tápanyagok izomzatba való beépülését. Jótékony hatást gyakorol a pajzsmirigyre, ezzel fokozza az anyagcsere sebességét. Segíti a zsírbontó enzimek működését. Jelentős mértékben megnöveli a szervezeted energia felhasználását. Bizonyos tanulmányok szerint akár 5%-al is képes megnövelni, így könnyebben kerülhetsz egy kalória deficites állapotba.

Az MCT olaj sokkal inkább “viselkedik szénhidrátként” a testben, mint zsírként. Inkább gyors energiaforrásként használja fel szervezetünk.

Egy 1998-as egyetemi tanulmányban azt vizsgálták, milyen hatással van a patkányokra, ha túletetik őket magas zsírtartalmú étrenddel, amely kókuszzsírban gazdag, illetve milyen hatást gyakorol a kókuszolaj a kalóriadeficites étrend mellett.

A két csoportra bontott patkányok 7 héten keresztül fogyasztottak magas zsírtartalmú ételeket, az egyik csoport étrendje tartalmazott kókuszolajat, míg a másik csoporté nem. Azok a patkányok, akik kalóriadeficites étrendjük mellett kókuszzsírban gazdag ételeket is fogyasztottak, sokkal nagyobb mértékben vesztettek zsírszöveteikből a kókuszsírt teljes mértékben mellőző társaiknál. A kutatók azt a következtetést vonták le az eredményekből, hogy a kókuszolajban gazdag étrend hatásos lehet a fehér zsírszövetek csökkentésére.

2) Szívproblémák és koleszterinszint

Magyarországon az összes halálozás 54 százalékát teszik ki a szív- és érrendszeri betegségek, világszerte az elsődleges elhalálozási okot a kardiovaszkuláris betegségek jelentik. A koleszterinszint kóros elváltozása a legfőbb ok a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához.

2004-ben egy kutatásban a szűz kókuszolaj fogyasztás vérzsír szintre gyakorolt hatását vizsgálták. 45 napon keresztül etettek patkányokat szűz kókuszolajjal.

45 nap elteltével megállapították a kutatók, hogy a kókuszolaj csökkenti a vérzsír-, összkoleszterin-, triglicerid-, LDL-, VLDL szintet is. Továbbá csökkenti a foszfolipidek mennyiségét és emellett emeli a jó HDL koleszterinszintet. A tanulmány eredményei jól szemléltetik a szűz kókuszolajban rejlő vérzsírszint csökkentő hatást, amely megóvhat olyan krónikus betegségek kialakulásától, mint a szívproblémák.

3) Immunrendszer, gyógyulás és fertőzések

A kókuszzsír immunerősítő, a gyógyulást elősegítő és fertőzéseket megelőző tulajdonságait már több ezer éves szanszkrit írásokban is taglalták. Megannyi modern tanulmány alátámasztja ezeket a tulajdonságokat, köztünk az egyik legkorábbi kókuszolajjal foglalkozó kutatás, amelyet 1978-ban végzett Jon Kabara.

A kutatás során arra jutottak, hogy a kókuszzsírban található MCT olaj elpusztíthat számos mikroorganizmust, beleértve baktériumokat, vírusokat, élesztő- és más gombákat.

Immunerősítő hatását két dolognak köszönheti: a pajzsmirigy serkentő tulajdonságának és a magas laurinsav tartalmának. Ahogy fentebb említettem, a laurinsav a szervezetben monolaurinná alakul. Szervezetünk a monolaurint képes felhasználni az influenza, herpesz és tömérdek vírusos, bakteriális betegség ellen.

1998-ban egy tanulmány során különböző növényi eredetű olajok (napraforgó-, olíva- és kókuszolaj) immunsejtekre gyakorolt hatását vizsgálták. Három csoportra bontották a kísérleti egereket, mindhárom csoport étrendje 15%-ban tartalmazta a növényi olajokat.

A kutatás eredményei egyértelművé tették azt, hogy a telítetlen zsírsavak hatékonyan alkalmazhatóak gyulladásos betegségek ellen immunerősítő hatásuk miatt. Az eredmények rámutattak arra, hogy a kókuszzsírban található zsírsavak egyfajta irányító szerepet töltenek be az immunsejtek működésében.

4) Emésztés

A kókuszolaj antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Segíti a vitaminok, az ásványi anyagok és az aminosavak felszívódását. Jobb felszívódás, jobb sportteljesítményhez és nagyobb izomtömeghez vezethet.

5) Haj és bőrápolás

Talán a sportolóknak nem elsődleges szempont, azonban mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a megfelelő minőségű kókuszolaj javíthatja a haj és a bőr állapotát. Méregdrága hajkondicionálók és kozmetikumok visszatérő eleme a kókuszolaj. Fejbőrbe való alapos bedörzsölése után segíthet eltüntetni a korpát. Fontos tápanyagokat biztosítva egészségesebbé, fényesebbé és szebbé teheti a hajat.

Magas zsírtartalma segíthet a bőr hidratálásában is. Amennyiben bőrünk hidratáltsága optimális, sokkal kisebb eséllyel fognak az oly sok sportolót zavaró striák kialakulni. Drága kozmetikumokban gyakorta előforduló alapanyag, mert remek védelmet nyújt a káros UV sugarak ellen. A kókuszolaj egyaránt megtalálható a naptejekben és a szájfényekben is.

kókuszzsír

Kókuszolaj használata

Sokszínűségének jóvoltából nagyon sok eltérő módon felhasználható a kókuszolaj, de leginkább sütéshez használják. Ellentétben a legtöbb növényi olajjal, a magas, telített zsírtartalmának köszönhetően szobahőmérsékleten szilárd.

A kókuszzsír nagyon magas hőfokon sem károsodik, egyedüli tulajdonságának köszönhetően az egyik legjobb opció sütéshez. Sok társával ellentétben, akár 180 Celsius fok felett sem károsodik a szerkezete.

Rendkívül stabil szerkezete miatt többszörösen felhasználható, az ételmaradékok eltávolítása után. Újrafelhasználhatósága miatt, a kókuszolaj nem csupán takarékos, de környezet barát is.

Húsok elkészítésétől kezdve, az édes süteményeken keresztül számos receptben felhasználható. Beépíthető egy “normál” testépítő-, vegetáriánus- vagy akár ketogén étrendbe is.

Sütésen kívül használhatjuk MCT bevitelre is. Fogyaszthatjuk edzésünk előtti étkezésünk alkalmával energizáló hatása miatt, vagy diétánk során étrendünkbe építve az eredményesebb fogyás érdekében.

Mennyi kókuszzsírt fogyasszak?

Pontosan még nem tisztázott mekkora mennyiségben érdemes laurinsavat és kókuszzsírt fogyasztani, hogy az összes előnyben részesüljünk. A csecsemő anyatejből fogyasztott laurinsav mennyisége általában testsúly-kilogrammonként 0.3-1 g, ez a mennyiség minden esetben hatásosnak bizonyul. Ebből következtetve a felnőtteknek napi 10-20 gramm laurinsavat érdemes fogyasztani.

Milyen kókuszzsírt válasszak?

Ahhoz, hogy a fent olvasott előnyöket élvezhessük és pénzünket ne feleslegesen költsük, a megfelelő eljárással készült kókuszzsírt kell választanunk. Több módon is nyerhetünk kókuszolajat a kókuszpálma terméséből, az előállítás módja nagymértékben befolyásolja a “végeredmény” minőségét és tápérték tartalmát.

A legtöbb forgalomban kapható kókuszolaj átesett finomító eljárásokon. Ezeket a kókuszolajokat különböző kémiai és fizikai kezeléseknek vetik alá, ezért elvesztik értékes összetevőik nagy részét, így képtelenek pozitív hatásaikat kifejteni. A “szűz” megnevezés arra utal, hogy az eljárás során nem esett alá semmilyen vegyi vagy fizikai kezelésnek, így megőrizte értékes tápanyagait a természetes formájában.

A hidegen sajtolt kifejezés pedig azt jelenti, hogy nem vetették alá hőkezelésnek, így megóvva az esetleges károsodásoktól.

Kétségkívül a lehető legjobb minőségű kókuszolaj a hidegen sajtolt szűz kókuszolaj. Hatásosságára mi sem jobb példa, minthogy terápiás céllal is ezt a változatát alkalmazzák. Érintetlen állapotban tartalmazza az összes fontos tápanyagot, így ez alkalmas leginkább az összes fenn tárgyalt egészségügyi előny kifejtésére. Termékünk, a bio 100% Organikus Kókuszolaj, kizárólag a legmagasabb minőségű, hidegen sajtolt extra szűz kókuszolajat tartalmazza. Mentes minden fajta egészségtelen kemikáliától és organikus, bio termék!  Enyhe, kellemes kókusz illata van ellentétben az olcsó, vegyszerrel kezelt kókuszolajokkal.

Útravaló

Remélem, hogy sikerült az összes kókuszzsírral kapcsolatban felmerülő kérdésre választ adnom.

Fontos, hogy étrended megfelel mennyiségbe tartalmazzon esszenciális és nem esszenciális zsírsavakat. Zsírbeviteled ne csupán a kókuszzsírra alapozd!

Étrendedben legyen meg az egyensúly! Fogyassz egészséges és finom ételeket!

Táplálkozás

Egyszerű szénhidrátok vs. összetett szénhidrátok

Cikkünkben részletesen megismerheted, mi a különbség az egyszerű szénhidrátok és az összetett (más néven: komplex) szénhidrátok között.

Táplálkozás

Zabtej | Melyek a zabtej előnyei? Ajánlott a fogyasztása?

A zabtej egy remek, krémes választás lehet, ha egy egészséges tejalternatívát keresel, mellyel kiválthatod a tehéntejet. Ismerd meg te is jobban!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein