Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

BMI számítás | Egyszerűnek tűnik, de vajon hasznos is?

BMI számítás | Egyszerűnek tűnik, de vajon hasznos is?
Emily Wilcock
Író és szakértő2 év Ago
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

Kezdjük a dolgokat egy táplálkozással kapcsolatos mozaikszóval: BMI. Valószínűleg mindannyian hallottunk már róla. Ezek a betűk tulajdonképpen a „testtömegindexet” jelentik, egyszerűen fogalmazva egy olyan mérőszámról van szó, amely a felnőtteket magasság és súly szerint kategorizálja. Sokat beszélnek róla, és gyakran heves vita tárgya. De miért van ez így?

Rengetegen ismerik és szeretik Richie Kirwan táplálkozási szakértőt és táplálkozáskutatót, aki összegyűjtötte nekünk az összes szükséges információt a BMI-ről. De először is tisztázzunk valamit! Sem a BMI mellett, sem pedig ellene nem szeretne állást foglalni. Ő csak egyszerűen ismerteti a tényeket, elmondja, mik a problémák a BMI-vel, miért használják olyan sokan, és mikor lehet az hasznos.

Mi az a BMI?

A BMI-t még az 1800-as években dokgozták ki, és hosszú élettartama részben az egyszerűségének köszönhető. Ez egy módja annak, hogy valaki testsúlyát a magasságához viszonyítva mérjük. Annyira egyszerű, hogy akár magunk is meg tudjuk csinálni. Vegyük a testsúlyunkat kilogrammban, és osszuk el a méterben megadott magasságunk négyzetével. Ennyi az egész.

De ahogy Richie is mondja, a BMI-nek önmagában nincs értelme. Nem igazán mond nekünk semmit. De ne aggódjunk, ezért van egy teljes kategóriakészlet az emberek csoportosítására az alapján, hogy milyen messze van a testsúlyuk a magasságuk normájához képest.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - a globális egészségügy nagykutyái - a "normális" BMI-tartományt 18,5 és 24,9 között határozta meg.

Kategória BMI
Súlyosan alultáplált 16.0 alatt
Alultáplált 16.0-18.5
„Normális” tartomány 18.5-24.9
Túlsúly 24.9-29.9
I. fokú elhízás 30.0-34.9
II. fokú elhízás 35.0-39.9
III. fokú elhízás 40.0 felett

 

A 18,5 alatti érték alultápláltságnak, a 24,9 feletti pedig túlsúlynak minősül. A 30 feletti érték pedig „elhízást” jelent, három külön kategóriával.

Az egyik probléma, amelyre Richie rámutat, ezeknek az osztályozásoknak az elnevezése, nem pedig maguk az osztályozások. Senki sem akarja, hogy megmérjék a BMI-jét, és utána túlsúlyosnak vagy elhízottnak nevezzék. Tehát ezek helyett a nevek helyett hasznosabb lehet, ha semlegesre, például számokra változtatjuk őket. Például a normál BMI-t átnevezhetjük 0. osztálynak, az alultáplált osztályt -1-nek, a túlsúlyos osztályt pedig +1-nek stb. De nem valószínű, hogy ezek az elnevezések megváltoznának egyhamar.

Megjegyzés: A BMI nem összekeverendő a BMR-rel és más anyagcsere-mérőszámokkal! Itt tudhatsz meg többet a témáról:
Táplálkozás

Metabolikus ráta | Szakértőnk elárulja, hogyan növeld az anyagcseréd

Richie Kirwan táplálkozási szakértő bemutatja az anyagcserét alkotó folyamatok tudományos tényeit.

Mire való a BMI?

A BMI-t a kategóriákhoz kapcsolódó egészségügyi trendek megfigyelésére használják. Például minél távolabb van a BMI a „normális” tartománytól bármelyik irányban, annál nagyobb a kockázata az egészségügyi problémáknak.

Ez nem jelenti azt, hogy egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk, amint átlépjük valamelyik küszöböt egy másik BMI-kategóriába kerülve. Ez csak azt jelenti, hogy nagyobb a kockázat. Emiatt a BMI hasznos lehet gyors és egyszerű szűrőeszközként az orvostudományban annak megállapítására, hogy valakit esetleg valamilyen egészségi állapot veszélye fenyeget, bár ennek az azonosítása után további vizsgálatokat kell végezni.

Ez egy jó mérőszám?

A BMI-t azért használják széles körben, mert egy egyszerű mértékegységről van szó. Gyorsan kiszámolható, nincs szükség drága felszerelésre, és általánosságban véve összefüggésben áll bizonyos egészségügyi állapotokkal, vagy legalábbis azok kockázatával.

És meg is érkeztünk: a BMI egyáltalán nem alkalmas arra, hogy diagnosztizáljuk, mennyi testzsír van valakin, vagy hogy felmérjük a testzsír eloszlását. Így pedig nem lehet valakit egészségesnek vagy egészségtelennek minősíteni.

BMI számítás

Problémák a BMI-vel

A „normál” kategóriában gyakran vannak olyan emberek, akiknek normál izom- és testzsírszintjük van. De ez nem törvényszerű. Esnek olyan emberek is ebbe a kategóriába, akiknek alacsony az izomzatuk és magas a testzsírjuk, néha „skinnyfat”-nek vagy tudományosabb kifejezésekkel „szarkopénes elhízásnak” nevezik. A szarkopén az alacsony izomtömegre, az elhízás pedig a magasabb testzsírszintre utal. Ez a testösszetétel egy egészségtelen típus, de mivel gyakran a „normál” BMI kategóriába tartozik, a kapcsolódó egészségügyi problémákkal már nem számolnak.

A skála másik oldalán pedig sok olyan sportoló található, akiknek magas az izomtömegük és alacsony a testzsírjuk, de mivel az izom nehezebb, mint a zsír, többnyire túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősülnek, pedig valójában hihetetlenül egészségesek lehetnek.

Az, hogy valakinek magasabb a testzsírszintje, nem jelenti azt, hogy kevésbé egészséges. Van valami, amit „metabolikusan egészséges elhízásnak” neveznek. Ilyenkor egy személy BMI-je az elhízott kategóriába tartozik, tehát magas a testzsír szintje, de nincsenek nála jelen az elhízással kapcsolatos anyagcsere-problémák. Ennek ellenére az anyagcsere szempontjából egészséges elhízás nem olyan gyakori, és a túlsúlyos kategóriába eső embereknél továbbra is nagyobb a kockázata annak, hogy a jövőben egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

Egy másik probléma a BMI-vel, hogy megbélyegzéshez vezethet – amikor az embereket gondolatokkal vagy tettekkel diszkriminálnak a testsúlyuk miatt. Például, ha valaki, akinek magas a BMI-je, orvoshoz fordulna egy felmerülő problémával, az egészségügyi problémája pedig a testsúlyával összefügghet, azt mondanák neki, hogy le kell fogynia, hogy jobban legyen. Ez azt jelentheti, hogy további vizsgálatra vagy tesztelésre nem kerülne sor, és a valódi probléma kezelés nélkül maradna.

BMI számítás

A BMI alternatívái

Tehát összeszedtünk néhány problémát a BMI-vel kapcsolatban, de nem fogunk hibákra úgy rámutatni, hogy megoldás ne kínálnánk.

Richie azt javasolja, hogy a BMI mellett a derék-csípő vagy a derék-testmagasság arányát is lehetne használni. Ez jobb képet ad arról, hogy az emberek hol és hogyan halmozták fel a testzsírt. Ha valaki sok zsírt raktároz el a dereka körül, amit hasi elhízásnak neveznek, nagyobb a kockázata annak, hogy kardiometabolikus betegségekben szenved.

Alternatív megoldásként a DEXA-vizsgálat is használható. A DEXA a kettős energiájú röntgen-abszorpciometria rövidítése. Ez egy olyan technika, amely röntgensugárzást használ a testösszetétel mérésére. Ez pontos eredményt ad az izomtömegről, a testzsírszázalékról, és betekintést nyújthat az elraktározott testzsír helyzetébe. Ezek sokkal hasznosabbak egy egészségügyi szakember számára, mint a BMI. De, mi a hátránya? Az, hogy drága.

Összefoglalás

A BMI egy alapvető és hasznos eszköz annak meghatározására, hogy a testsúly hogyan függ össze a lakosság egészségével. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez egy korlátozott módszer, és egyáltalán nem hasznos az egyén egészségi állapotáról való teljes kép kialakításához. A BMI csak egy apró része az egésznek. Nem ez az egyetlen, amit figyelembe kell venni.

Táplálkozás

Fenntartható, tartós fogyás kalóriadeficittel

Minden fenntartható diéta, amely hozzájárul a tartós fogyás sikeréhez, egy előfeltételen alapul: kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit felhasználsz.

Táplálkozás

Mi az a koleszterin? | Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

Mi az a koleszterin? Hogyan csökkenthető a koleszterinszint? Cikkünkből kiderül, és megtudhatod, mi a különbség a “jó” és “rossz” koleszterin között.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Emily Wilcock
Író és szakértő
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Emily a Birminghami Egyetemen tanul üzleti menedzsment-marketing szakon, jelenleg a gyakornoki évét tölti. Mind az írás, mind a fitnesz iránt érdeklődik, ezért örül, hogy most a kettőt kombinálhatja. Szeret időt tölteni a barátaival, az edzőteremben és azon kívül is.
myprotein