Fordította: Rózsa Zoltán
Az egészség és fitnesz centrikus blogok, vlogok, újságok és fórumok megunhatatlan témája a koleszterin. A hatalmas zajban nehéz megtalálni a megbízható információkat. Mi az a koleszterin? Hogyan csökkenthető a koleszterinszint? Cikkünkben részletes választ kaphatsz a fenti kérdésekre, megtudhatod, mi a különbség a “jó” és “rossz” koleszterin között.
A cikk tartalma:
-
Mi az a koleszterin?
-
Mi az LDL (low density lipoprotein)?
-
Ételek, amelyek megemelhetik az LDL koleszterinszintet
-
Élelmiszerek, amelyek csökkenthetik az LDL koleszterinszintet
-
Így csökkenthető a rossz koleszterin
Mi az a koleszterin?
A koleszterin az emberi sejtek mindegyikében előforduló vegyület. A koleszterin elengedhetetlenül fontos bizonyos agyi és neurológiai funkciókhoz. Két forrásból származhat a koleszterin: kisebb részt állati eredetű élelmiszerekből, nagyobb részt a máj szintetizálja. A vérvételi eredménylapon található érték, vagyis a teljes vérkoleszterinszint mindkettő forrást összegzi. A túlzott mennyiségű koleszterin szív és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.
Mivel testünk koleszterin termelő üzeme a máj, így fontos, hogy a szerv egészségét megőrizzük. Az alkohol- és feldolgozott élelmiszer fogyasztás csökkentése segíthet májunk hosszú távú egészségének megőrzésében.
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az étkezési szokásokon túl, genetikai adottságaink is befolyásolhatják a vér koleszterinszintet. Így a legegészségesebb étkezési szokások ellenére is magas lehet valaki vér koleszterinszintje, míg egy mozgáshiányos, egészségtelen táplálkozási normákat követő személy rendelkezhet egészséges értékekkel.
Mi az LDL és HDL koleszterin?
A koleszterinnek két típusát szokás megkülönböztetni: LDL (angolul: low density lipoprotein) vagyis alacsony sűrűségű lipoprotein és HDL (angolul: high density lipoprotein) más néven nagy sűrűségű lipoprotein. Míg az LDL gyakran a “rossz koleszterin” néven kerül említésre, addig a HDL sokszor a “jó koleszterin” nevet kapja.
Az LDL koleszterinszint megemelkedhet, ha magas telített zsírtartalmú ételeket fogyasztasz. Kevesen tudják, de a sok cukrot tartalmazó étrend is megemelheti a szervezet LDL szintjét.1 Az olyan esszenciális zsírsavakban dús ételek fogyasztása, mint avokádó, olívaolaj és olajos magvak, segíthetnek a HDL szint megemelésében. A kókuszzsír fogyasztás is megemelheti a HDL szintet.
A HDL képes a véráramban található lipidek megkötésére. Ezt követően a vérárammal visszaszállítja a májba a megkötött zsírokat.
Szeretnél többet megtudni a kókuszzsír egészségügyi előnyeiről? Ebben a cikkben a kókuszolaj pozitív élettani hatásait ismerheted meg!
Ételek, amelyek megemelhetik az LDL koleszterinszintet
- Vaj
- Disznózsír
- Vörös hús
- Pékáruk/sütemények
- Rántott ételek
- Feldolgozott húsok
- Finomított gabona
- Teljes zsírtartalmú tejtermékek
- Cukros italok
Élelmiszerek, amelyek csökkenthetik az LDL koleszterinszintet
- Olívaolaj
- Kókuszolaj
- Lazac
- Avokádó
- Dió
- Magok
- Teljes kiőrlésű gabonák
- Gyümölcsök
- Zöldségek
Így csökkenthető a rossz koleszterin
Ahogy fent is olvashattad, az egyéni genetikai adottságok jelentősen befolyásolják a vér koleszterinszintet. Nem elhanyagolható azonban az egészséges életvitel szerepe a koleszterinszint csökkentésére. Egy egészséges étrend követése, az állati eredetű telített zsírok lecserélése telítetlen növényi olajokra, a magas zöldség és gyümölcs bevitel, és a cukorfogyasztás csökkentése segíthet a vér koleszterinszint csökkentésében.
Míg a testmozgás növelheti, addig a dohányzás csökkentheti a “jó koleszterin” mennyiségét testedben.3,4 A magas rosttartalmú ételek fogyasztása hozzájárulhat az LDL koleszterinszint csökkentéséhez.1
Konklúzió
Habár a genetikai adottságaid nagymértékben meghatározzák vér koleszterinszinted, az olyan életviteli tényezők, mint a testmozgás és dohányzás elkerülése vagy az aktív testmozgás, segíthetik a HDL és LDL koleszterinszint közötti egészséges egyensúly megőrzését. Ha tartasz attól, hogy vér koleszterinszinted eltér a megfelelő értékektől, érdemes étkezési és sportolási szokásaidat újra gondolni.