Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Izomépítő étrend: útmutató kezdőknek és haladóknak

Izomépítő étrend: útmutató kezdőknek és haladóknak
Joni McMullen
Író és szakértő1 év Ago
Joni McMullen profiljának megtekintése

Útmutatónk segítségével nagyobb izomtömegre tehetsz szert és elérheted a kitűzött izomépítési céljaid. Kezdd szakértőink táplálkozási tanácsaival, olvasd el figyelmesen az izomépítési útmutatót és állítsd össze a saját táplálékkiegészítő csomagod fehérjeporokkal, fehérje szeletekkel és snackekkel, valamint különböző edzés előtti keverékek széles választékával. Cikkünkben megtudhatod, melyek az izomépítő étrend alapjai!

Izomépítő étrend

Tippek és tanácsok az izomépítő étrend kapcsán

Íme néhány tanács a testmozgással, táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban. Ezek segítségével elindulhatsz az izomépítés és az erősödés útján. Szinte biztos, hogy pillanatok alatt megdöntheted a céljaidat.  

1. Fehérje turmix: vízzel vagy tejjel érdemes fogyasztani?

Jól ismert tény a sportolók körében, hogy a fehérje turmix és egyéb készítmények kényelmes, gyors és költséghatékony megoldást kínálnak az edzés előtti, közbeni és utáni fehérjebevitelre. De vajon vízzel vagy tejjel érdemes elkészíteni az italt? Ebben a cikkben erre keressük a választ! 
Kiegészítők

Fehérjepor tejjel vs. vízzel: hogy érdemes fogyasztani?

Tejjel vagy vízzel érdemes inni a proteint? Az ízpreferencia mellett vannak egyéb szempontok is. Tudd meg, hogy a fehérjepor tejjel vagy vízzel jobb!

2. Tömegnövelő edzésterv (periodizációs megközelítés)

Szeretnél több információt arról, hogy hogyan tervezd meg az edzéseidet? A személyi edzőnk megmutatja, hogyan oszd fel legjobban az edzéseid, amivel elérheted a kívánt eredményeket.
Edzés

Tömegnövelő edzésterv | periodizációs megközelítés

Amikor egy edzéstervet készít az ember, fontos a volumen – vagyis a mennyiség – megfelelő megtervezése. Egyik megszállottságom a „hogyan lőjük be a megfelelő edzés volument?” kérdés, melyről igyekszem a lehető legtöbb információt begyűjteni.

3. Fehérjedús ebéd receptek az egyszerű izomépítésért

Nagykövetünk ad néhány ízletes recept inspirációt, melyek segítenek a makrók teljesítésében és a céljaid elérésében is. 
Receptek

Fehérjedús ebéd receptek az egyszerű izomépítésért

Meguntad ugyanazokat a jól bevált ételeket váltogatni? Ezek a fehérjedús ebéd receptek garantáltan megfűszerezzik a hétköznapjaid!

4. Felszerelés nélkül is építhetsz izmot

Ha nincs időd vagy pénzed edzőterembe járni, más módon is építhetsz izmot. Ebben a cikkben megismerhetsz néhány intenzív, otthoni edzés lehetőséget, amelyek biztosítják az izomnövekedést.
Edzés

Maradj mozgásban otthon is! | 5 mód az erőnlét megőrzéséhez

Számos lehetőség van arra, hogy mozgásban maradj otthon, anélkül, hogy kimennél a szabadba, mindössze kicsit több kreativitást igényelnek. Cikkünkben találsz néhány ötletet.

5. Útmutató táplálékkiegészítők időzítéséhez

Amikor egy adott cél elérésén dolgozol, fontos, hogy mikor és milyen táplálékkiegészítőket kell szedni. Táplálkozási szakértőnk megosztja, hogy melyek a legjobbak az izomépítéshez reggel, délután és este. 
Kiegészítők

Útmutató táplálékkiegészítők időzítéséhez | Étrend-kiegészítők izomtömeg-növeléshez

Akár a testzsírszázalékod kívánod csökkenteni, izomzatod szeretnéd fejleszteni, vagy csupán regenerálódási időd rövidíteni, az étrend-kiegészítők hosszútávú alkalmazása segíthet céljaid elérésében.

6. TOP 10 étel tömegnöveléshez

Készen állsz arra, hogy idén jelentős izomtömeget építs? Kíváncsi vagy, mi a legjobb 10 étel tömegnöveléshez? A megfelelő tápanyagok bevitele segíthet abban, hogy kihozd magadból a maximumot az edzéseden és így maximalizálhatod fejlődésed.
Táplálkozás

TOP 10 étel tömegnöveléshez

Kíváncsi vagy, mi a legjobb 10 étel tömegnöveléshez? A listában felsorolt ételek fogyasztása, valamint a rengeteg zöldség fog igazán jó formát eredményezni számodra.   

7. Mi a kreatin hatása?

A kreatin egy fontos táplálékkiegészítő azok számára, akik izmot akarnak építeni. Táplálkozási szakértőnktől megtudhatod, hogy pontosan mire is jó a kreatin és hogyan kell szedni.
Kiegészítők

A Kreatin | Hatása, szedése, kúra

A kreatin egy több aminosavból álló szerves vegyület. Ezek az aminosavak, a glicin, az arginin és a metionin. Az emberi szervezet is tartalmaz kreatint. Mi a kreatin hatása, hogyan szedjük? Van mellékhatása? Cikkünkből megtudod.

8. Hogyan építs izmot és tömeget? 

Ha izom-és tömegnövelésről van szó, rettenetesen sok információval találod szembe magad, hogy mit is próbálj ki és szerezz be. Sajnos, nem létezik egy csoda kiegészítő, ami azonnal szétrepeszti rajtad a pólót, a növekedéshez vezető út kitartást, sok edzést és megfelelő táplálkozást igényel. Ebben a cikkben bemutatjuk az izomépítő étrend és edzésterv alapjait!
Edzés

Hogyan építs izmot és tömeget? | Érd el a célod

Ha izom-és tömegnövelésről van szó, rettenetesen sok információval találod szemben magadat, hogy mit is próbálj ki, és mit szerezz be. Sajnos, nem létezik egy csoda kiegészítő, ami azonnal szétrepeszti rajtad a pólót, a növekedéshez vezető út odaszánást, sok edzést és megfelelő táplálkozást igényel.

Gyakran ismételt kérdések izomépítő étrend kapcsán

Mit egyek az izomtömeg növeléséhez?

Ha izmot szeretnél építeni, egészséges ételekből származó kalória többletre lesz szükséged. Ezt úgy érheted el anélkül, hogy túl sok zsírt szednél fel, hogy 5-10%-kal megnöveled a napi kalória igényed.Emellett sok, jó minőségű fehérjét kell fogyasztanod, mivel azok olyan esszenciális aminosavakat tartalmaznak, melyek az izomnövekedéshez szükségesek. Törekedj a napi 1,6-2,2 gramm fehérjebevitelre testsúlykilogrammonként, egyenletesen elosztva az étkezések között. 

Milyen ételek ártanak az izomnövekedésnek?

Kevés "rossz" étel van, ha izomépítésről van szó, különösen, ha a célod a tömegnövelés. A legjobb, ha kerülöd a kalóriadús, feldolgozott élelmiszereket, mint például a kekszet, a süteményeket, chipseket és a csokoládét. Ehelyett olyan ételeket fogyassz, amelyek leginkább egyszeresen és többszörösen telített zsírsavakat tartalmaznak, főleg ha úgy szeretnél izmot növelni, hogy közben ne szedj fel túl sok testzsírt. Bár nem igazán élelmiszer, de az alkohol a legrosszabb dolog, amit fogyaszthatsz, ha izmot akarsz növelni. Nem jár semmilyen előnnyel, emellett pedig rosszul hat az alvásra, a hangulatra, a regenerálódásra és - ami a legfontosabb - az edzés teljesítményre is. Ezért, ha teheted, kerüld el teljesen az alkoholt, vagy legalábbis csak mértékkel fogyaszd.

Mi a legjobb étkezési terv az izomtömeg növeléséhez?

A legjobb étkezési terv az izomnöveléshez az, amelyet következetesen tudsz követni és amely lehetővé teszi a kalóriatöbbletet, miközben elegendő fehérjét viszel be az edzéseidhez és az azt követő regenerálódáshoz. Noha nincs egy egységes étkezési terv, ami mindenkinek passzol, de van néhány táplálkozási elv, amelyet alapul vehetsz a saját terved elkészítéséhez. Kezdd az étkezési rutin kialakításával, ami jó alapként szolgálhat az egészséged és a céljaid elérése felé tartó úton. Ha már tudod, hogy mikor fogsz étkezni, könnyebb lesz megtervezni, hogy miket egyél, amivel kiegészítheted az edzésedet, jót tesz a regenerálódásnak és az egyéb igényeidnek. Koncentrálj a fő étkezésekre és fontold meg, hogy két evés közé milyen nassolnivalókat iktatsz be.Az étkezések és nassolások időzítését is fontold meg az edzésekhez kapcsolódóan, hogy maximalizálhasd azok hatékonyságát. Egy általános útmutató arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön a tányérodra: egy tenyérnyi adag fehérje, ugyanennyi gyümölcs vagy zöldség és szintén hasonló mennyiségű szénhidrát (lehetőleg teljes kiőrlésű gabonafélék, de az edzéshez közelebb eső keményítőt is tartalmazhat), valamint egy hüvelykujjnyi mennyiségben zsír. Egy tál zabkása egy mérőkanálnyi fehérjével elkeverve, egy adag áfonyával és egy evőkanálnyi mogyoróvajjal pont megfelel ennek az ajánlásnak.A teljesítmény és a regenerálódás érdekében fontos, hogy az edzésed alatti 60 percen belül szénhidrátot és az azt követő 60 percen belül pedig fehérjét fogyassz. Ennek a legegyszerűbb módja, ha edzés előtt egy banánt, utána pedig egy fehérjeturmixot fogyasztasz, de választhatsz egy kis marék aszalt gyümölcsöt, kókusz chipset vagy egy bagelt is.

Többet kell ennem ahhoz, hogy izmosodjak? 

Ha most kezdesz bele az edzésbe, vagy egy hosszú szünet után térsz vissza, akkor a jelenlegi kalóriabevitel fenntartása mellett vagy akár enyhe kalóriadeficit mellett is képes lehetsz izomtömeget növelni. Ez az úgynevezett "kezdők izomnövekedési időszaka" általában 6-12 hónapnyi következetes edzés után elmúlik. Ezt követően már nehezebbé válik az izomtömeg növelése megfelelő táplálkozás nélkül, ezért fontos, hogy a kalóriatöbbletben történő táplálkozásra, az izomzat regenerálódásához és a további növekedéséhez szükséges tápanyagok bevitelére összpontosíts.

Egészségesen kell táplálkozni az izomtömeg növeléséhez? 

Lehetséges izomtömeget szerezni "csaló ételekkel", amikor nagy mennyiségű, magas kalóriatartalmú, alacsony tápanyagtartalmú ételt fogyasztanak a minél gyorsabb tömegelés érdekében. Ez persze nem túl egészséges és hosszú távon többet árthat, mint használ. Ahelyett, hogy egy bizonyos külső elérése érdekében kapkodnál, összpontosíts az egészséges életmódra és az ezzel kapcsolatos ismeretek megszerzésére, mivel ezek egész hátralévő életedben hasznodra válhatnak. Az izomnövelésnek egy hosszú távú célnak kell lennie, nem pedig egy rövid távú sprintnek. Ha megfelelő tápanyagokkal látod el a szervezeted, akkor úgy tudsz izmot építeni, hogy közben nem károsítod az egészséged. Tehát, nem kell "egészségesen" táplálkoznod ahhoz, hogy izmot szerezz, de jobban jársz, ha így teszel.

Mennyire fontos a táplálkozás az izomfejlesztés érdekében? 

A táplálkozás biztosítja az építőelemeket és az energiát az izomnövekedés támogatásához. Míg az ellenállásos vagy a súlyzós edzés az izomnövekedés ösztönzésére szolgál, fontos, hogy megfelelő táplálkozás is szerepeljen a rutinban, ami segíti a regenerációs folyamatot. Optimális táplálkozás nélkül ugyanis az izomnövekedés egy idő után megáll.

Összegzés

Ezek a hasznos tippek és trükkök segítenek az izomépítési céljaid elérésében. A táplálkozástól és a táplálékkiegészítőktől kezdve a fitneszig és a gyakorlatokig, mindent biztosítunk neked.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Joni McMullen
Író és szakértő
Joni McMullen profiljának megtekintése
myprotein