Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A 10 legjobb edzés előtti étel | Gondoskodj a megfelelő energiabevitelről!

A 10 legjobb edzés előtti étel | Gondoskodj a megfelelő energiabevitelről!
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus2 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Fordította: Kelemen József

Elég nehéz feladat kitalálni, hogy mit is együnk edzések előtt – méghozzá úgy, hogy ne fájjon a hasunk és a legjobb eredményt érjük el. A megfelelő étkezési szokás pedig egyénenként eltérő. Miközben néhányan szeretnek hajnalok hajnalán felkelni és éhgyomorra edzeni, ez nem mindenki számára megfelelő. Ha pedig napközben mész edzésre, akkor az igénybevétel előtt mindenképp érdemes enned valamit. A megfelelő mennyiségekre is figyelned kell, az se jó, ha túl sokat eszel, mert akkor lustán kell végig tolnod az edzést, illetve a túl kevés se jó, mert akkor letargikus leszel. Olvass tovább, és megtudhatod, hogy mik a legjobb edzés előtti ételek.

Edzés Előtti Ételek

1. Banán

banán

Banán egy nagyszerű természetes cukor-, egyszerű szénhidrát és káliumforrás. A testünkben a kálium csak korlátolt ideig raktározódik el, tehát a banánt fogyaszd nagyjából 30-60 perccel edzés előtt. Edzéseket megelőzően a glikogénraktárak és a vércukor növelésére a banán a legjobb választás. Eheted mogyoróvajjal is, egy kis plusz fehérjéért.

 

2. Csirke, rizs & zöldségek

csirke és rizs

A sablonos egészséges étel: csirke, rizs és zöldségek. Ez valójában egy jellegzetes edzés előtti étel. Ezzel a párosítással egy kiváló sovány fehérjeforrást és egy összetett szénhidrátforrást hozunk össze, így nagyszerűen képes aminosavakat biztosítani az izomépítéshez (anabolizmushoz), emellett lassan hasznosuló energiával is ellát. Egyél belőle 2-3 órával edzés előtt!

 

3. Fehérjeszelet

fehérjeszelet

Ha éppen úton vagy, és egy gyors, edzés előtti feltöltést keresel, akkor a fehérjeszelet egy nagyszerű választás lesz a számodra. Számos formában elérhető. Viszont ha edzés előtti nasit keresel, akkor olyanra van szükséged, ami energiával is ellát, de mellette a fehérjebeviteled is megdobja. Olyat keress, amiben van némi extra szénhidrát is! A Layered Bar jó edzés előttre is, mivel tartalmaz fehérjét is, ami segíti az izomépítést, illetve szénhidrátot is, ami által órákig trappolhatsz a futópadon. Az alacsony cukortartalma pedig egy kis extra, ami jól jön azoknak, akik nagyon figyelnek arra, hogy ne hízzanak. Nagyjából egy órával edzés előtt fogyaszd el, hogy a legtöbb erőd legyen edzésen!

 

4. Zabkása és zabpehely

zabkása

A zabkása az alapvető edzés előtti reggeli. Összetett szénhidrátokat tartalmaz, és egy nagyon jó vízoldékony rostforrást, amit béta-glükánnak hívnak. 2 órával edzés előtt fogyasztva, teljesen elnyomja az éhséged, és egy lassú energiaforrást biztosít. Próbáld ki, hogy hozzáadsz egy kanál fehérjeport vagy egy csepp mogyoróvajat a zabkásádhoz – ezzel egy nagyszerű fehérjeforrásról is gondoskodsz, ami aminosavakkal lát el edzés alatt.

 

5. Gyümölcs smoothiek

smoothie

Sokan úgy gondolják, hogy a gyümölcs smoothiek nagyszerű ízűek és szuper egészségesek. Habár ezek a turmixok számos egészségedre és a közérzetedre előnyös mikrotápanyaggal gazdagítanak, valójában tele vannak cukorral, beleértve a fruktózt (gyümölcscukor) is. Ez azt jelenti, hogy a smoothiek gyakran magas kalóriatartalommal is rendelkeznek. Ebből adódóan, sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem gondolják, hogy az ilyen italok valójában étkezéseket helyettesítenek. Mivel a glükóz gyorsan kifejti a hatását, így egy gyümölcsturmix jó választás lehet edzést megelőzően. Hogy a legtöbbet hozd ki az edzés előtti turmixodból, adj hozzá egy kis fehérjeport! Próbáld ki ezeket a smoothie recepteket!

 

6. Teljes kiőrlésű kenyér, édesburgonya és barna rizs

édesburgonya

A teljes kiőrlésű kenyér, az édesburgonya és a barna rizs mind nagyszerű összetett szénhidrátforrások, melyeket 2-3 órával edzés előtt érdemes enni. Fogyassz ezek az ételek mellé valamilyen minőségi fehérjeforrást, és ezzel egy olyan lassan felszívódó energiaforrást kapsz, ami tápanyagot biztosít az edzésed végéig. Szénhidrátok fogyasztása minden fizikailag aktív embernek ajánlott, de különösképpen azoknak, akik gyakran végeznek állóképességi edzést, mint a biciklizés vagy futás.

 

7. Alma szeletek és mogyoróvaj

alma szeletek

Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb edzés előtti étel a szeletelt alma egy kis mogyoróvajjal leöntve. Ez egy nagyszerű választás, olyanoknak, akik kalóriaszegény étrendet követnek és figyelnek szénhidrátbevitelükre. A hozzáadott ropogós finomság pedig minden sóvárgást kielégít, miközben a mogyoróvaj fehérjével is ellát, az alma pedig kimondottan tápanyagdús. Ezt 30 perccel edzés előtt a legmegfelelőbb fogyasztani.

 

8. Omlett

omlett

Ha figyelsz az egészséges étkezésre, akkor nem hiszem, hogy eltelik olyan nap, hogy ne ennél valamilyen formában tojást. Habár a tojás eléggé zsírdúsnak tekinthető, az egész tojásból vagy csak a fehérjéből készült omlett nagyszerű fehérje forrás, ami izomépítő aminosavakkal fog ellátni. Omlettet 2-3 órával edzések előtt érdemes fogyasztani, így megóvhatjuk az izmainkat a leépüléstől, és ezzel egyidejűleg serkenthető az izomépítés. Egy kis extra tápanyagért adj hozzá valamilyen zöldséget, mint a spenót vagy a kelfélék, így lesz a legnagyobb hatása! Próbáld ki Mike Thurston reggeli omlettjét!

 

9. Házi fehérjeszeletek

házi fehérjeszelet

Már előbb felsoroltunk előre készített fehérjeszeleteket, de ha szeretsz sütni, akkor próbáld ki az otthon elkészíthetőeket is! Ennek az előnye, hogy a tartalmát te befolyásolod, készítheted magas szénhidrát és fehérjetartalommal, de akár alacsony szénhidrát-, de magas fehérjetartalommal is. Hozzáadhatsz akármit: mogyorót, magvakat, aszalt gyümölcsöket, csokoládé reszeléket. Csak a cukortartalomra figyelj!

Próbálj ki te is egy ilyen házi fehérjeszelet receptet!

 

10. Fehérje turmixok

fehérje turmix

Nem utolsó sorban a fehérje turmixok. Ha sietsz és úton vagy, akkor egy gyors edzés előtti fehérje turmix megoldja minden gondodat. Egy jó minőségű turmix rengeteg tápanyaggal ellát, és hozzákeverhetsz még ezt-azt, például BCAA-t, mellyel tényleg ütőssé teheted az italod. Egy olyan turmix-szal, ami gyorsan felszívódó fehérjével lát el (ilyen a tejsavófehérje), illetve gyorsan felszívódó szénhidrátot is tartalmaz (mint a maltodextrin), pár perc alatt beviheted az összes edzés előtt szükséges tápanyagot. A maximális hatás elérése érdekében, 1 órával edzés előtt igyál ilyen turmixot!

 

A megfelelő edzés előtti étkezés előnyei

Tehát mostanra már tudod, mit egyél edzés előtt, beszéljünk arról, hogy miért is érdemes ezeket fogyasztani. Sokan a testzsírcsökkentés szándékából éhgyomorral kardióznak, azonban, hogyha a kardióedzéseid nem reggel 6 és 7 között vannak, akkor fontos, hogy a szervezeted tápanyaghoz jusson, minden ilyen edzés előtt.

Végső soron képzeld úgy el a szervezetedet, mintha egy autó lenne. Nem várhatod, hogy lenyomjon 150 kilométert üres tankkal, ugye? Ha az a célod, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd, akkor meg kell, bizonyosodj róla, hogy a szervezetednek is elegendő mennyiségű tápanyag áll rendelkezésére a feladatok elvégzéséhez. Ha nem tudod megadni a megfelelő energiát és tápanyagokat, melyek az edzések ideje alatt elvesznek, akkor nagy eséllyel nem látsz olyan gyorsan eredményt. Illetve hosszú távú hatásként, ha folyton nem megfelelően táplálkozol edzések előtt, akkor a megbetegedések és sérülések gyakorisága is megnövekszik.

 

Okok, miért is egyél edzés előtt:

1. Több energiával lát el

A testünk elsődleges energiaforrása a szénhidrát (glikogén) raktár. Ez azért van, mivel a szénhidrát gyorsabban ATP-vé alakítható (adenozine-trifoszfát, vagyis energia), mint a fehérje vagy zsír. Tehát, ha edzés előtt feltöltöd a glikogén raktáraid, akkor tudod a legjobb teljesítményedet nyújtani.

2. Megelőzi az izomvesztést

Amikor edzünk, a glikogén raktárak gyorsan felhasználódnak, kiürülnek. Tehát a testünk új forrásból, az izmainkból kénytelen majd energiát használni. Azzal, hogy a nehezen megszerzett izmunkat lebontja a szervezetünk, így felhasználhatja a fehérjéből származó aminosavakat energiaként. Ezzel pedig a testünk a katabolizmus állapotába lép, ami annyit jelent, hogy az izom kezd lebomlani, ami által az izomépítés és regeneráció akadályba ütközik.

3. Növeli az izomépítést

Ha megfelelő ételeket fogyasztasz edzés előtt, nem csak a glikogén raktárokat töltöd fel, hanem a kiváló fehérjeforrások által, a szervezeted olyan állapotba kerülhet, ami segíti az izomtömeg növelést. Ez az anabolikus állapot.

edzés előtti étkezés

Mit és mikor egyél edzések előtt?

Minden étkezés előtt három makrotápanyagot kell figyelembe venned: szénhidrátok, fehérjék és zsírok. Illetve az is szempont, hogy milyen arányban eszed őket.

A legjobb, ha kerülöd az edzés előtti túlzott zsírfogyasztást. Ez azért van, mivel annak ellenére, hogy magas - 9 kcal grammonkénti - energiatartalommal bír, a zsír nehezen emészthető. Ez pedig azt jelenti, hogy ahelyett, hogy energiával látna el, lustának és nehéznek fogod magad érezni tőle.

A fehérjetartalmú edzés előtti étkezések egy nagyon agy előnnyel rendelkeznek – megakadályozza az izom katabolizmust. Azzal, hogy valamilyen jó minőségű fehérjeforrást fogyasztasz edzés előtt, megadhatod a szükséges mennyiségű aminosavakat (BCAA-t kiváltképpen), ami ahhoz kell, hogy megelőzze az izomvesztést, és serkentse az izomépítést és felépülést.

A szénhidrátok két csoportra oszthatók, egyszerű, magas glikémiás indexű (GI) szénhidrátok és az összetett alacsony glikémiás indexű (GI) szénhidrátok. De vajon melyik a megfelelő edzés előtt?

Ez végső soron a céljaidtól függ és az edzés előtti étkezés idejétől. Az egyszerű szénhidrátok nagyszerűek 30-60 perccel edzések előtt, mivel gyorsan ható glükózzal látják el a szervezetet. Azonban, az összetett szénhidrátok szintén befolyásolják az energia-anyagcserét. Azzal, hogy alacsony GI szénhidrátot fogyasztasz 2-3 órával edzés előtt, a testednek egy lassan hasznosuló energiát adsz. Ez annyit jelent, hogy hosszabban lesz energiád és kisebb eséllyel esik le a vércukrod az edzés közben.

Talán azért aggódsz, hogy túl későn eszel edzés előtt, és fáradtnak fogod magad érezni, vagy éppen túl korán, és még azelőtt éhes leszel, hogy bekötnéd a cipőd? Kövesd ezeket az egyszerű tippeket, hogy megfelelően időzíthesd az étkezéseidet!

30- 60 perccel edzés előtt fogyassz könnyed ételt egyszerű, alacsony GI szénhidráttal és némi fehérjével!

2-3 órával edzés előtt fogyassz 400-500 kalóriát, melyben jó minőségű fehérjeforrás (nagyjából 20 gramm) és összetett, alacsony GI szénhidrát (20-30 gramm) is megtalálható!

 

Útravaló

Válassz bármilyen edzés előtti ételt, mindenképp győződj meg előtte arról, hogy a tápanyagértéke megfelelő! Egyél bőven szénhidrátot és fehérjét, valamint biztosíts a testednek a többi tápanyagból is, így gőzerővel és akadálymentesen haladhatsz. Rengeteg ízletes lehetőség elérhető, legyél kreatív, és a sok finom étkezésnek köszönhetően motivált is tudsz maradni.

Táplálkozás

Mit egyek edzés előtt? | Edzés előtti étkezés kisokos

Tudj meg többet arról, hogy az edzés előtti étkezés hogyan befolyásolhatja teljesítményedet!

Táplálkozás

Edzés előtti reggeli | Ötletek, hogy mit egyél, ha reggel edzel

Tudd meg, hogyan tudod a legtöbbet kihozni a reggeli rutinodból, és ez által hogyan tudod növelni a teljesítményed. Íme, néhány edzés előtti reggeli ötlet.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein