Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Vízben és zsírban oldódó vitaminok: tudj meg mindent róluk

Vízben és zsírban oldódó vitaminok: tudj meg mindent róluk
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
Zsírban- és vízben oldódó vitaminok - néha kicsit elveszve érzed magad ebben a témában, mert nem tudod, mi is pontosan a különbség köztük és melyik miért fontos? Ne aggódj, nem vagy egyedül a problémáddal: cikkünk segít eligazodni az útvesztőben, ráadásul azzal is megismerkedhetsz, melyik csoportba pontosan mely vitaminok tartoznak, ezek pedig hogyan hatnak a szervezetedre! 

Akár zsírban, akár vízben oldódó vitaminokról van szó: ismered a VITAMINBLOG exkluzív kedvezménykódunkat, amely blogunk olvasói számára 35% kedvezményt biztosít vitamin listaoldalunk minden termékéből? Azt ajánljuk, élj ezzel az egyedülálló lehetőséggel és szerezz be minden olyan vitamint, amelyre csak szükséged lehet!

A cikk tartalma:

Mi a különbség a vízben és zsírban oldódó vitaminok között? 

Szervezetünknek a zavartalan működéshez különböző vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége - ezeknek a jelenléte a fizikai és a szellemi jólétünk szempontjából egyaránt elengedhetetlen, illetve az egészségünk mellett a teljesítményünk alakulásában is nagyon fontos szerepet játszanak. A vitaminok - az ásványi anyagokhoz hasonlóan - nem tartalmaznak kalóriákat, így önmagukban nem képesek energiát biztosítani a testünk számára, azonban számos olyan folyamatban részt vesznek, amely az energiaszintünket és az egészségi állapotunkat is befolyásolja. 13 olyan vitamin van, amelyeket szükséges biztosítanunk a szervezetünk számára a táplálkozásunkkal, ezek pedig a felszívódásuk alapján lehetnek vízben oldódó vitaminok, vagy zsírban oldódó vitaminok. A zsírban oldódó vitaminok felszívódása a bélben történik meg, a zsírokkal együtt, a testünk pedig ezeket tárolni is képes a májban és a zsírszövetekben. Ez magyarázza azt, miért nem szükséges feltétlenül minden nap pótolnunk a zsírban oldódó vitaminokat, azonban ennek ellenére is fontos tudnunk: a táplálkozással bevitt mennyiség nem mindig elegendő a testünkben zajló folyamatok zavartalanságának biztosítása érdekében!A vízben oldódó vitaminok lényeges tulajdonsága, hogy a szervezetünk nem képes tárolni őket: a vizelettel együtt távoznak a testünkből, így a pótlásukra kiemelt figyelmet kell fordítanunk a hiánybetegségek elkerülése érdekében. 

Zsírban oldódó vitaminok listája

A-vitamin 

Az A-vitamin sok szempontból nagyon fontos a szervezetünk számára. Amellett, hogy részt vesz a vasanyagcserében és a nyálkahártyák normál állapotának a fenntartásában, elengedhetetlen a bőr szépségének és egészségének a szempontjából is. Az immunrendszerünk és a látásunk épsége szintén nem lenne biztosított az A-vitamin testünkben való jelenléte nélkül, de ez a zsírban oldódó vitamin a sejtek differenciálódásának folyamatában is szerepet játszik. 

Ha fontos számodra az egészséged, ne bízd a vitaminbeviteled a véletlenre: Daily Multivitamin termékünk segítségével 7 esszenciális vitamin pótlásáról gondoskodhatsz, köztük az A-vitaminnal! Ha arra is kíváncsi vagy, a táplálkozásodba hogyan tudod minél több és változatosabb formában beiktatni ezt a mikrotápanyagot, mindenképp olvasd el a legjobb A-vitamin forrásokról szóló cikkünket is! 

D-vitamin

A D-vitamin szintén egy rendkívül sokoldalú zsírban oldódó vitamin: nem csak a vér normál kalciumszintjének a biztosításához járul hozzá, de a kalcium és foszfor felszívódása és hasznosulása sem mehetne végbe nélküle. Szerepet játszik az egészséges csontozat, a normál izomfunkció és a fogak egészségének fenntartásában, de a sejtosztódás szempontjából is nagyon fontos a jelenléte.A szervezetünk napfény hatására képes D-vitamint szintetizálni, ezért is kiemelten fontos a téli, sötét hónapokban kiemelt figyelmet fordítanunk a D-vitamin pótlására! Érdemes azt is tudnunk, hogy ennek a mikrotápanyagnak két formája létezik: D2-vitamin, azaz ergokalciferol, illetve a D3-vitamin, azaz a kolekarciferol. A D2-vitamin növényi eredetű élelmiszerekben és gombákban található meg, míg a D3-vitamin legjobb forrásai az olyan állati eredetű táplálékok, mint az olajos halak vagy a tojássárgája. 

Ismerkedj meg D-vitamin tartalmú termékeink listájával és válaszd ki, a te mindennapjaidba melyik passzol a legjobban! Ha a magas D-vitamin tartalmú élelmiszerekről szeretnél többet megtudni, ne hagyd ki a témában készült átfogó cikkünket sem! 

E-vitamin

Az E-vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, amely a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez nagyban hozzájárul, azaz antioxidáns, így érthető, miért is fontos, hogy megfelelő mennyiségben jelen legyen a szervezetünkben. 

E-vitamin gélkapszulánkkal rendkívül kényelmesen és egyszerűen pótolhatod ezt a vitamint. Ha az egészséged megőrzése mellett az is gyakran okoz fejtörést a számodra, hogyan küzdhetnél meg eredményesen az aknék problémájával, ne hagyd ki a cikkünket, amelyben a tiszta bőrért folytatott harchoz elengedhetetlen vitaminokat mutatjuk be, köztük az E-vitaminnal! 

K-vitamin

A K-vitamin a véralvadás folyamatában tölt be fontos szerepet, illetve a csontok egészségének szempontjából sem elhanyagolható a jelenléte a testünkben. 

Hogy az utánpótlása miatt ne kelljen aggódnod, próbáld ki K-vitamin tablettánkat, vagy komplex D3+K2-vitamin termékünket! Érdekel, a táplálkozásodat hogyan tudnád úgy alakítani, hogy többet juttass a szervezetedbe ebből a zsírban oldódó vitaminból? Magas K-vitamin tartalmú élelmiszerekről szóló cikkünk ebben is segít majd!

Zsírban oldódó vitaminok

Vízben oldódó vitaminok listája

C-vitamin

A vitamin, amely a vízben oldódó vitaminok közül talán a leginkább közismert és hosszan sorolhatóak az előnyei: sportolók számára kiemelten fontos lehet, hogy a C-vitamin intenzív sportolás közben és azt követően is hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, de a normál kollagénképződés szempontjából is elengedhetetlen a jelenléte, amely nélkül nem lenne biztosított az erek, a csontozatunk, a porcok, a fogíny, de a bőrünk és a fogaink egészsége sem. Ez a vízben oldódó vitamin részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, fontos az idegrendszer és a pszichológiai funkciók normál működésének a fenntartásában, de az immunrendszer egészségében is szerepet játszik, illetve a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében. Ha ez önmagában nem lenne elég, a C-vitamin még ennél is többet tud: hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, ráadásul a vas felszívódását is fokozza, illetve az E-vitamin redukált formájának regenerációjában is részt vesz! 

C-vitamin kapszulánk segítségével könnyen és gyorsan gondoskodhatsz ennek a vízben oldódó vitaminok között is egyedülálló mikrotápanyagnak a pótlásáról, ha pedig még több információra éhezel, a C-vitaminról szóló átfogó cikkünk minden kérdésedre választ ad majd! 

B-vitaminok 

A vízben oldódó vitaminok között külön csoportot képez a B-vitaminok családja, amely számos, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag gyűjtőneve.

B1-vitamin (tiamin)

A vízben oldódó vitaminok közé tartozó tiamin az energiatermelő anyagcsere-folyamatok zavartalanságának biztosításában vesz részt, emellett pedig hozzájárul az idegrendszer és a pszichológiai funkciók, valamint a szív normál működéséhez is. 

B2-vitamin (riboflavin)

A riboflavin még a tiaminnál is sokoldalúbb tagja a B-vitaminok családjának: amellett, hogy szintén részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és hozzájárul az idegrendszer zavartalan működéséhez, a nyálkahártyák és a vörösvérsejtek egészséges állapota szempontjából is elengedhetetlen. A látásunk és a bőrünk épsége érdekében is fontos a megfelelő mennyiségű B2-vitamin bevitele, ráadásul a normál vasanyagcseréhez is szükséges ez a vitamin, illetve a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez is hozzájárul! 

B3-vitamin (niacin)

A niacin amellett, hogy részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban, az idegrendszer és a pszichológiai funkciók működése szempontjából is nélkülözhetetlen a testünkben. A vízben oldható vitaminok közül is kiemelten fontossá teszi az, hogy a bőrünk és a nyálkahártyáink épségéért is felel, illetve hasznos társunk lehet a fáradtság ellen vívott harcban is!

B5-vitamin (pantoténsav)

A pantoténsav részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban, illetve a szteroidok, a D-vitamin és más ingerületátvivő anyagok normál szintjének biztosításában és anyagcseréjében is. Ráadásul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez is hozzájárulhat, illetve a mentális teljesítményünk szempontjából is elengedhetetlen a jelenléte a szervezetünkben! 

B6-vitamin (piridoxin)

A B6-vitamin is a vízben oldható vitaminok közé tartozik: az energiatermelő anyagcsere-folyamatok mellett a cisztein- és homocisztein-anyagcserében, illetve a fehérje- és glikogén-anyagcserében is részt vesz, illetve hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez. Segít még a normál vörösvérsejt-képződésben is, a pszichológiai funkciók normál működésének fenntartásában, az immunrendszer védelmében, illetve a fáradtság, kifáradás csökkentésében és a hormonális aktivitás szabályozásában is. 

B7-vitamin (biotin)

A biotin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, a makrotápanyagok normál anyagcseréjében, az idegrendszer és a pszichológiai funkciók zavartalan működésében, de a bőr, a haj és a nyálkahártyák egészsége is veszélybe kerülne enélkül a vízben oldható vitamin nélkül.

B9-vitamin (két különböző formája a folát és a folsav) 

A vízben oldható vitaminok közé tartozó folát a terhesség alatt különleges jelentőséggel bír, hiszen részt vesz az anyai szövetek növekedésében. Emellett elengedhetetlen a normál aminosav-szintézishez, a vérképződés és a homocisztein-anyagcsere zavartalanságának biztosításához, de az immunrendszer egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen. Sőt, ez a vízben oldható vitamin a pszichológiai funkciók épségéért is felel, részt vesz a sejtosztódásban, ráadásul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez is hozzájárulhat!

B12-vitamin (cianokobalamin)

A B-vitaminok esetében nem meglepő módon a B12-vitamin is részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, illetve a homocisztein-anyagcserében és az idegrendszer normál működésének biztosításában is. Azonban ez a mikrotápanyag a normál pszichológiai funkciók támogatása mellett az immunrendszerünk védelmében is részt vesz, ahogy a vörösvérsejt-képződésben és a sejtosztódásban is, illetve a fáradtság ellen vívott küzdelemben is a segítségünkre lehet. 

Ha felturbóznád a vízben oldható vitaminok csoportjának legnagyobb részét alkotó B-vitaminok bevitelét a szervezetedbe, B-vitamin termékünk nagyon praktikus és komplex választás lehet, hiszen nyolc B-vitamin egyedülálló keverékét tartalmazza! Koncentráció kapszulánknak szintén a része a B-vitamin család több tagja is, melyek mind segítenek abban, hogy ne legyenek gondjaid, ha arról van szó, hogy a céljaidra összpontosíts. Biotin tablettánk pedig igazi haj- és bőrvitaminként is aposztrofálható, ha épp ilyen terméket keresel, feltétlenül csapj le rá! 

Szívesen olvasnál még többet a témában? Ne hagyd ki a cikkünket, amely a 10 legjobb B12-vitamint tartalmazó élelmiszer listáját ismerteti meg veled! 

Vízben oldódó vitaminok

Összefoglalás

A vízben oldódó vitaminok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódása más módon megy végbe a testünkben, de egészségünket szem előtt tartva az utánpótlás biztosítására mindkét csoport esetében figyelnünk kell. Ne feledd, a VITAMINBLOG kód használatával exkluzív kedvezményben részesülsz a vitamin listaoldalunk termékeiből: blogunk olvasójaként 35%-kal olcsóbban vásárolhatod meg az összes prémium minőségű vitamin táplálékkiegészítőnket, legyen szó a vízben oldódó vitaminok, vagy éppen a zsírban oldódó vitaminok egyikéről!

Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein