Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Hasznos étrend-kiegészítők a diétádhoz | Karnitin, fehérje

Hasznos étrend-kiegészítők a diétádhoz | Karnitin, fehérje
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró6 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

A legtöbb fejlett gazdaságú országban megfigyelhető tendencia a lakosság átlag testtömeg indexének kollektív növekedése1. Számos kutatás foglalkozik a fejlett gazdaságú országok populációiban megjelenő túlsúly és elhízás jelenségek mögött álló okok kutatásával. Általános okként jelölik meg a megváltozott életkörülményeket, a fizikai aktivitás háttérbe szorulását és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

 A túlsúly és az elhízás olyan negatív egészségügyi konzekvenciákkal járhatnak, mint a megnövekedett esély a szív-és érrendszeri betegségek és daganatos megbetegedések kialakulására, krónikus ízületi fájdalmak megjelenése. Továbbá, az elhízott személyek élettartama átlagosan két évvel rövidebb az átlag élettartamnál.2

Aktív életvitellel, kiegyensúlyozott táplálkozással és a helyes életviteli döntésekkel fenntartható módon biztosíthatod tested egészségét. Az alábbi cikkben megismerheted a fogyáshoz szükséges legfontosabb alapvetést, választ kaphatsz a diétás étrend-kiegészítőkről felmerült kérdéseidre és megismerheted azon hasznos termékeinket, amelyek segítségedre lehetnek a diétában.

A fogyás legfontosabb feltétele

A fogyás, vagyis a testsúlyod csökkentése fenntartható és hosszútávú módon nem valósulhat meg kalóriadeficites állapot elérése nélkül. A „kalóriadeficit” fogalmával több diétát és fogyókúrát taglaló írásban találkozhattál már, de mit jelent pontosan és hogyan segítheti fogyásod?

A kalóriadeficit definiálásához fontos megérteni, hogy tested energiát használ létfunkcióid fenntartásához, a mozgáshoz, minden nemű fizikai aktivitáshoz és egyéb fiziológiai folyamatokhoz. Ezt az energiát szervezeted számára a bevitt táplálékkal biztosítod. Amikor elfogyasztasz egy adag ízletes fehérjeport, akkor a csomagolást megtekintve láthatod, hogy adagonként 103 kcal (kilokalória) energiatartalommal rendelkezik italod. A kalóriatartalom jelöli az adott élelmiszer energiatartalmát.

Tartós energiatöbblet bevitel estén, vagyis ha rendszeresen több energiát fogyasztasz, mint amennyire szervezetednek szüksége van, testsúlyod gyarapodni fog. Ugyanakkor tartós energiabevitel hiány esetén ennek ellenkezője, vagyis testsúlyod csökkenése következik be.

Ahhoz, hogy fogyásod hosszútávon eredményes legyen, a bevitt energia mennyiségnek csekélyebbnek kell lenni, mint szervezeted energia szükséglete, vagyis a korábban taglalt kalóriadeficites állapotot kell elérned. Ilyen esetben szervezeted a szükséges energia előállításához saját szöveteit felhasználva jut hozzá.

Hogy érhető el a kalóriadeficites állapot? Optimális esetben a megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás kombinációja vezet az egészséges és fenntartható fogyáshoz. Ezt a folyamatot könnyíthetik meg és rövidíthetik le diétás étrendkiegészítőink.

Miben segíthetnek a táplálékkiegészítők az eredményes diétához?

Ahhoz, hogy testsúlyod csökkentsd az előző alfejezetben taglalt energiai-beviteli hiányállapot elérése szükséges. A rendszeresen végzett testmozgás mellett táplálkozási döntéseid meghozásakor is érdemes törekedned a tudatosságra. Amennyiben szeretnél a saját igényeid számára leginkább megfelelő diétát találni, blogunkon több olyan cikket találhatsz, amely testsúlyvesztés centrikus  diétákat hasonlít össze, népszerű étrendeket ismertet, a testzsírszázalék csökkentés módszereit mutatja be  vagy az erős és atletikus törzsizomzat megszerzésének mikéntjét szemlélteti. Hogy segíthetnek az étrend-kiegészítő készítmények abban, hogy elérd a kívánt testzsírszázalékot?

Bizonyos kiegészítők direkt módon járulnak hozzá fogyásod előidézéséhez, ilyenek például a termogén zsírégetők, amelyek szervezeted nyugalmi állapotú energiafelhasználását növelik.3 A súlyvesztést direkt módon elősegítő étrend-kiegészítő az L-Karnitin, amelynek hatásosságát tudományos kísérletek sokasága igazolja. Egy 2016-ban végzett kutatásban azok az alanyok, akik részesültek L-karnitin kiegészítésben átlagosan 1.33 kilogrammal többet fogytak, mint a kontrollcsoport.4

Egyéb kiegészítők indirekt módon segítik diétád eredményességét. Ilyen kiegészítők lehetnek azok a vitamin és ásványi anyag formulák, amelyek egy kalóriadeficites étrend mellett is biztosítják az egészséged megőrzéséhez fontos tápanyagokat. Diétádat jelentős mértékben megkönnyíthetik a magas fehérjetartalommal rendelkező fehérjeporok és egyéb fehérjedús készítmények és snackek, mivel ízletes és kompakt módját jelentik a kívánt fehérjebeviteled fedezésének.

Milyen hasznos étrend-kiegészítőket használj diétádhoz?

Az alábbi sorokban megismerhetsz pár olyan termékünket, amelyek hatékonyan segíthetnek a kívánt testtömeg elérésében.

  • Active Women Folyékony L-Karnitin kapszula: Termékünk, a Folyékony L-Karnitin kapszula egy prémium minőségű aminosav, amely szervezetedben lizin és metionin aminosavakból jön létre. Folyékony L-Karnitin Kapszuláinkat úgy alkottuk meg, hogy a legmegerőltetőbb edzéseken is segítséget nyújtson. Innovatív, folyékony hatóanyagú termékünk ellátja szervezeted magas minőségű L-Karnitinnel, amely támogatja izomzatod karnitin szintjét. Mydiet diétás fehérjepor: Termékünk kiváló minőségű fehérjepor keverék Micelle XL™, D-Celle™ (Micelláris Tejsavófehérje) és tejsavófehérje izolátum tartalommal. Készítményünk gyors és lassú felszívódású fehérjével látja el tested. Továbbá, népszerű és alaposan kutatott diétás összetevőket tartalmaz céljaid elérésének érdekében. MyDiet fehérjeporunk elérhető ellenállhatatlanul finom Csokoládés Brownie, Epres Milkshake, Vaníliakrém, Sós karamell és Banánkrém ízekben!
  • Diet Casein fehérjepor: Számos diétás fehérjepor alapja a tejsavó fehérje, amely gyors felszívódású. Diet Casein készítményünk, az étrend-kiegészítő iparban elsőként, három lassú felszívódású fehérjeforrást kombinál: micelláris kazein, micelláris tejsavófehérje és Micelle XL™. További népszerű diétás összetevők is helyet kaptak készítményünkben céljaid elérésének segítése érdekében, mint például: glükomannán por, kolin bitartarát, CLA és Zöld Tea.
  • Impact Whey Protein tejsavó fehérjepor: Prémium minőségű tejsavófehérjéből, adagonkénti akár 21 gramm magas minőségű fehérjét tartalmaz, pont, amelyre szükséged van diétádban. Csupán adagonkénti 1.9 g zsír és 1 g szénhidrát tartalommal, termékünk kiváló választás diétádhoz.
  • MYSYRUP - Cukormentes szirup: Tedd még finomabbá ételeid édes, kellemes ízű szirupjainkkal anélkül, hogy aggódnod kellene az extra kalóriák miatt. Bűntudat nélkül fogyasztható öntetünk praktikus, könnyen használható tubusban van, így ételeid egyszerűen ízesítheted.

Szerezd be a kiszemelt fehérjepor termékeket 35%-os kedvezménnyel!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

Olvasd el ezeket is:
Táplálkozás

Testzsírszázalék csökkentés - 6 legjobb módszer

A fogyás és a testzsírszázalék csökkenés nem egy és ugyanaz. Jogosan merülhet fel a kérdés: „Mi a különbség?” - Most megtudhatod cikkünkben!

Táplálkozás

Étrendtervezés 5 lépésben

Az áhított fizikum elérésnek az alapja a célnak megfelelően összeállított étrend. Ha tettél egy új évi fogadalmat – legyen az izmosodás, fogyás, erősödés vagy a teljesítményed bármilyen mértékű növekedése – akkor annak eléréséhez egy jó étrend nélkülözhetetlen.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4859313/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4386197/

3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818444/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27335245

Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein