Superfood ételek: mit is jelent ez a kifejezés pontosan?

Mi az a superfood?

Superfood lista - jól ismert superfood ételek
Keresztesvirágú zöldségek
Valószínűleg gyakran fogyasztasz brokkolit, karfiolt, kelkáposztát és kelbimbót, hiszen a kalóriatartalmuk alacsony, a rosttartalmuk magas és emellett finomak is - de tudtad, hogy ezekkel a zöldségekkel kapcsolatban a superfood kifejezés is teljesen helytálló? Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint például a folát, A-, C-, és K-vitamin, illetve olyan fitonutrienseket, amelyek akár a gyulladásos folyamatok csökkentésében is segíthetnek.
Spenót
Bogyós gyümölcsök

Diétás gyümölcsök - mítosz, vagy valóság?
Imádod a gyümölcsöket, de azt hallottad, érdemes vigyázni velük a “sok cukor” miatt? Ezzel a kisokossal segítünk neked: íme a legjobb diétás gyümölcsök!
Zsíros halak
Már csak egy jó receptre van szükséged, hogy biztosítsd a heti hal-adagod? Most sem hagyunk cserben: próbáld ki a percek alatt elkészíthető teriyaki lazac receptünket air fryer-ben!
Fokhagyma
Magvak és diófélék
Étcsokoládé
Az étcsokoládé a magas kakaótartalmának köszönhetően antioxidánsokban gazdag, így hozzájárulhat a szívünk egészségének védelméhez. Míg a csokoládé zsírokat és cukrot is tartalmaz (ami annyira már nem pozitív a szívünk egészsége szempontjából), az étcsokoládé magasabb kakaótartalommal rendelkezik, emellett pedig a zsír- és cukortartalma is alacsonyabb, mint mondjuk a tejcsokoládénak vagy fehércsokoládénak.7Válassz minél magasabb kakótartalmú étcsokoládét, ne add alább a 70%-osnál!
Zöld tea

A zöld tea hatása | 7 ok, amiért érdemes zöld teát fogyasztani
Bizonyára tudod, hogy a zöld tea egészséges. De vajon tisztában vagy az egészségre gyakorolt előnyeivel? Cikkünk bemutatja, melyek a legjelentősebb hatásai.
Avokádó
Kreatívabb megoldást keresel az avokádós pirítósnál? Nekünk mindig vannak ötleteink: mit szólnál egy fűszeres zöldséges tálhoz házi guacamoléval?

Az avokádó 5 egészségügyi előnye
Az avokádó a benne található egészséges zsírokról ismert. Lehetséges azonban, hogy meglepődsz, ha megtudod, valójában gyümölcsről van szó, nem pedig zöldségről.
Superfood saláta: légy kreatív!
Ha szeretnéd kihasználni a superfood ételek nyújtotta előnyöket, érdemes ezeket rendszeresen fogyasztanod - akár kombinálhatod is őket, tápláló superfood saláta recepteket kreálva! Próbáltad már például könnyű fehérje tál receptünket? A brokkoli és fokhagyma mellett quinoa-t is tartalmaz, ami szintén superfood, de a csirkemellet akár lazacra is cserélheted és egy kis spenóttal is felturbózhatod a tálat, hogy még több vitamint és ásványi anyagot juttass a szervezetedbe! Sőt, ha egy kis bogyós gyümölccsel dobod fel a megszokott fogásokat, szinte bármiből lehet igazi superfood saláta, a sós és édes ízek párosítása pedig mindig nagyon izgalmas végeredménnyel kecsegtet!
Ha pedig annyira elfoglalt vagy, hogy gyakran bevásárolni sem marad időd, akkor is van ötletünk, hogyan biztosítsd a megfelelő tápanyagbevitelt a szervezeted számára: ismered a Green Superfood Blend termékünket? Ez a fantasztikus, komplex mix a superfood ételek szívét-lelkét jelentő vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítja a szervezetünk számára, azonban a létező legkényelmesebb és legidőhatékonyabb formában, hiszen csak bele kell kevernünk egy kis vízbe, gyümölcslébe vagy éppen egy smoothie-ba. Spenót, brokkoli, spirulina, búzafű, kelkáposzta és camu camu - nem csak egy, rögtön 6 érv amellett, miért válaszd ezt a szuper terméket!

Saláta receptek nem csak zöldségimádóknak
Ideje eloszlatni a salátákat körbelengő tévhiteket! Böngéssz az általunk összegyűjtött saláta receptek között, és fedezd fel azok sokszínű világát!
Üzenet

- Royston, K. J., & Tollefsbol, T. O. (2015). The epigenetic impact of cruciferous vegetables on cancer prevention. Current pharmacology reports, 1(1), 46-51.
- Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food & function, 7(8), 3337-3353.
- Yang, B., & Kortesniemi, M. (2015). Clinical evidence on potential health benefits of berries. Current Opinion in Food Science, 2, 36-42.
- Bowen, K. J., Harris, W. S., & Kris-Etherton, P. M. (2016). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: are there benefits?. Current treatment options in cardiovascular medicine, 18(11), 1-16.
- Tsai, Chia-Wen, Haw-Wen Chen, Le-Yen Sheen, and Chong-Kuei Lii. “Garlic: Health benefits and actions.” BioMedicine 2, no. 1 (2012): 17-29.
- Kim, Y., Keogh, J. B., & Clifton, P. M. (2017). Benefits of nut consumption on insulin resistance and cardiovascular risk factors: multiple potential mechanisms of actions. Nutrients, 9(11), 1271.
- Kerimi, A., & Williamson, G. (2015). The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular pharmacology, 71, 11-15.
- Sinija, V. R., & Mishra, H. N. (2008). Green tea: Health benefits. Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 17(4), 232-242.
- Bhuyan, D. J., Alsherbiny, M. A., Perera, S., Low, M., Basu, A., Devi, O. A., … & Papoutsis, K. (2019). The odyssey of bioactive compounds in avocado (Persea americana) and their health benefits. Antioxidants, 8(10), 426.