Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Mik azok a probiotikumok? | Előnyök, típusok, tanácsok

Mik azok a probiotikumok? | Előnyök, típusok, tanácsok
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus1 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

A probiotikumok élő mikroorganizmusok (például baktériumok és élesztők), amelyek a belünkben élnek, és támogatják az emésztésünket, immunrendszerünket.1 A szervezet tele van jó és rossz baktériumokkal. Ezeknek a baktériumoknak az egyensúlyban tartása kulcsfontosságú az egészségünkhöz.

A túl sok rossz baktérium betegségeket és fertőzéseket okozhat, míg a jó baktériumok nélkülözhetetlenek a napi bélműködés támogatásához. Sokan probiotikumokat használnak kiegészítésként a bél egészségének megőrzésére és sok jó baktérium fenntartása érdekében.1

Ugrás ide:
joghurt

A probiotikumok típusai

A probiotikumok megtalálhatók az élelmiszerekben és táplálékkiegészítőkben. A piacon különböző típusú baktériumok és élesztőtípusok találhatók meg, ezek alkotják a három elsődleges probiotikumot:

  • Bifidobacterium (baktériumok)
  • Lactobacillus (baktériumok)
  • Saccharomyces boulardii (élesztő)

Ezen elsődleges probiotikus fajoknak sokféle törzse létezik. Amikor megnézzük a probiotikus kiegészítőkön vagy élelmiszereken található címkét, gyakran láthatunk olyan neveket, mint „L. acidopholus” vagy „B. breve”, amely a fajt jelzi (B a Bifidobacterium, L a Lactobacillus esetében).

Ezek a probiotikumok gyakran megtalálhatók az erjesztett élelmiszerekben. A baktériumok vagy az élesztők fajtája változhat.

Mit csinálnak a probiotikumok?

A probiotikumok minden fajtája a kémiájukból eredően egy kicsit másképp működik. Íme, néhány ezek közül2:

  • a kórokozók (baktériumok és vírusok) elszaporodásának megakadályozása a bélben
  • megállítják a kórokozókat, hogy a bélfalhoz tapadjanak
  • a bélbaktériumok egészséges egyensúlyának megteremtése
  • az immunrendszer támogatása
  • a bél- és emésztőrendszer egészségének fenntartása

A probiotikumok ezen lehetséges előnyeit vizsgálták kutatások, amelyek eredményeképp olyan betegségek kezelésére használják, mint az irritábilis bél szindróma, gyulladásos bélbetegségek és az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés.2,3

Probiotikus kiegészítők

Miért érdemes probiotikus kiegészítőket szedni? Sokan használják őket bélrendszerük egészségének és immunrendszerük erősítésére. Mivel emésztőrendszerünk megvédhet minket a betegségektől, fontos az egészséges baktériumok egyensúlyának megőrzése.

Ha bakteriális fertőzés miatt antibiotikumot kell szednünk, az antibiotikum gyakran hatással van az egészséges baktériumokra is (például a bélben lévőkre). Ilyenkor szokás és ajánlott a probiotikum használata az egészséges baktériumok támogatásához és pótlásához.

A probiotikus kiegészítés nem az egyetlen módja a bél egészségének fenntartásának – ehhez sok probiotikus étel is rendelkezésre áll. Ezen élelmiszerek nagy része erjedt (például kimchi és savanyú káposzta), vagy pedig probiotikumokat adnak hozzájuk a feldolgozás során.

probiotikumok

Jegyezzük meg!

A probiotikumok fogyasztása egy kiváló módja annak, hogy támogassuk a bélrendszerünket, ami kulcsfontosságú az emésztésünk, az immunrendszerünk és még a bél-agy kapcsolat szempontjából is. A probiotikumok többféle formában is megjelenhetnek, továbbá egyre több kutatás támasztja alá a hatásukat, hogy javítják az egészségünket a jó baktériumok bélben történő megfelelő felhasználásával.1,2

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Sanders, M. E., Guarner, F., Guerrant, R., Holt, P. R., Quigley, E. M., Sartor, R. B., … & Mayer, E. A. (2013). An update on the use and investigation of probiotics in health and disease. Gut, 62(5), 787-796. 
  2. Reid, G. (2016). Probiotics: definition, scope and mechanisms of action. Best practice & research Clinical gastroenterology30(1), 17-25. 
  3. Fedorak, R. N. (2010). Probiotics in the management of ulcerative colitis. Gastroenterology & hepatology6(11), 688.
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein