Ugrás a fő tartalomra
Edzés

14 hiba, amit jobb elkerülni, ha fittek és egészségesek szeretnénk lenni

14 hiba, amit jobb elkerülni, ha fittek és egészségesek szeretnénk lenni
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő6 év Ago
Fazekas Dániel profiljának megtekintése

Mint tudjuk, az ember a saját kárán tanul. Ezzel alapvetően nincs is probléma, ha az nem kerül sokba senkinek. Sajnos az a tapasztalat, hogy nagyon sok kezdő fitneszrajongó hónapokat, de akár éveket is tölthet el az edzőteremben úgy, hogy amit csinál, az nem vezet sehová, vagy éppen csak sérüléshez.

Ha úgy érezzük, megtaláltuk a tökéletes sportot számunkra, és nem akarjuk a leggyakoribb hibákat elkövetni, amivel csak értékes időt és energiát vesztegetnénk el, akkor a legjobb, ha a következő 14 dolgot elkerüljük:

#1 Negatív gondolatok

Első és legfontosabb szabály: az egyetlen ellenfél a tükörben van. Ne mérjük magunkat másokhoz, ne állítsunk fel irreális célokat. Ez a sport rengeteg időt igényel, és ha a kiszemeltnek csak fél év előnye van velünk szemben, már akkor is fél év hátrányban vagyunk. Ki akar hosszú hónapokig valakinek az árnyékában teljesíteni? Ez nagyon sok idő ahhoz, hogy lankadjon a lelkesedésünk és végül el is vesszen.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig csak a saját, előző heti teljesítményünk legyen a mérce, és sose arra koncentráljunk, ami nem megy, mert mellette ott vannak azok a dolgok, amikben sokkal jobbak lettünk, és ez a lényeg, a fejlődés!

Női edzés előtti

#2 Céltalanság

Mindig céllal érkezzünk az edzésre, hogy majd győztesként távozhassunk. Szeretnénk aznap több súlyt megmozgatni, több kilométert futni, javítani az időnkön,  levezetni az aznapi stresszt, vagy csak a mozgás okozta örömöt élvezni? Legyen!

#3 A megmondóemberek

Mindenki ismer ilyet, legalább egyet… Ott szegnék az ember kedvét, ahol csak lehet. Próbálnánk odafigyelni, arra amit eszünk, de valami mással kínálnának. Rögtön jön az ismert mondat: „Jajj, ugyan már, semmi bajod nem lesz, ha ezt megeszed!”. Edzésre kell mennünk, majd érkezik a reakció: „Az edzőtermen kívül is van élet…”. De talán, ami a legjobb, amit még ők is tudnak, hogy nem gondolják komolyan, az az: „Én sosem lennék olyan, mint ő. Azok felfújt izmok, a cementes zsákot már nem bírná el.” :)

#4 Divat a teremben

Egészen addig jó az új nadrágunk, amíg nem korlátoz minket semmiben. Ha akadálytalanul tudunk benne guggolni, futni, mozogni, akkor jól választottunk. Ellenkező esetben csak visszatartana minket, ezért amilyen gyorsan csak tudjuk, cseréljük le!

A Myprotein ruhakínálatában kedvünkre válogathatunk divatosabbnál divatosabb, nedvességelvezető, ultrakönnyű, varrás-nélküli, vagy akár kompressziós ruházatok közül is, melyek szárazon és optimális hőmérsékleten tartják a testünket, valamint képesek növelni a teljesítményünket is.

Ignite kollekció leggings sportmelltartó

#5 Evés, mint pótcselekvés

Ezen bukik el a legtöbb változni vágyó. A teremben keményen küzd, de a nap másik 23 órájában már nem szentel elegendő figyelmet arra, hogy támogassa a saját edzését. Se előtte, sem pedig utána nem tesz jót, ha elfogy az a tábla csoki, vagy csomag keksz a nagy unalmak közepette. Persze lehet jobb alternatívákat választani, de csak mértékkel :)

#6 Azonnali eredmény

Előbb-utóbb mindenki szembesül azzal a ténnyel, hogy egy „strandforma” összeeszkábálása nem 1-2 hét. Ha azzal áltatjuk magunkat, hogy majd hétfőn elkezdünk edzeni meg diétázni, hogy a jövőheti nyaraláson majd az álomalakunkban tündököljünk, akkor már most készüljünk, hogy bánni fogjuk, amiért nem korábban kezdtük el.

Nincs olyan, hogy gyors megoldás. Adjunk időt magunknak, legyünk következetesek, és kezdjük el már ma!

#7 Nincs étrend

Ha nincs következetesség, várhatóan eredmény se az lesz, amit szeretnénk. Ugyan, egyre több olyan étterem nyílik, ahol tápanyagban gazdag, egészséges ételeket tudunk vásárolni, viszont ebből van kevesebb. Ami minden sarkon megtalálható, az a feldolgozott, mesterséges adalékanyagokkal készült harapnivaló, amit a legegyszerűbb beszerezni –ha úton vagyunk-, és mellyel éppen csak a szükséges tápanyagokat nem visszük be, ellenben például a nagy mennyiségű cukorral, telített- és transzzsírsavakkal.

Gondolkodjunk előre, csomagoljunk magunknak egészséges ételeket. Később hálásak leszünk azért a plusz pár percért, amennyit ez igénybe vesz.

#8 Kifogások

Ó, a jó öreg kifogások… :) Hazudnánk magunknak, ha azt mondanánk, hogy soha nem kellett még valami „nyomós indokot” találnunk az edzés kihagyására.

#9 Monotonitás

Akár edzésről van szó, akár étkezésről, a változatosság lehetősége mindig kéznél van. Könnyebb abbahagyni valamit, ami unalmas számunkra, ezért kísérletezzünk, próbálkozzunk mi az, amit élvezünk még. Vegyünk részt egy-két másik órán az edzőteremben, próbáljunk ki intenzitásnövelő technikákat, ha pedig a megunt ízekről van szó, használjunk hát más fűszereket. Attól, mert szigorú edzéstervünk vagy étrendünk van, még élvezni lehet.

#10 Rossz lábbeli

Futáshoz futócipő, focihoz focicipő, aerobikhoz aerobik cipő… A különböző típusú mozgásfajtákhoz, egyedileg kialakított cipők biztosítják az ergonómiát, az ízületek, illetve a szalagok megfelelő tartását.

Sose feledjük: az egészség mindenek előtt! Ha van lehetőségünk, válasszunk mindegyik sporthoz olyan lábbelit, amelyet arra terveztek, hogy elláthassa eredeti funkcióját, így megóvva minket a nem kívánt sérülésektől.

14 elkövethető hiba egészséges és fitt életmódkor

#11 Rossz társaság

Mindenki esett már bele abba a hibába, hogy olyan edzőpartnert választott, aki inkább beszélgetni járt a terembe, mintsem edzeni. Ha szerencsénk volt, nem pazaroltunk rájuk túl sok időt, és hamar rájöttünk, hogy nem ő lesz a mi emberünk.

Keressünk olyan társ(ak)at, akik hasonló célokkal rendelkeznek, mint mi.

#12 Feladni mindent

Kihagyni egy közös ebédet a baráti társasággal, vagy egy ünnepi vacsorát? Ha elmegyünk, akkor mély megbánást érzünk, hogy amit ettünk, az majd most véget vet az eddig sikeres projektünknek? Felejtsük el! Néha igenis kapcsolódjunk ki, együnk egy jót, élvezzük az ízeket, majd másnap az edzésen egy kicsit többet teljesítünk. Diéta idején, még az anyagcserénket is képes egy ilyen alkalom magasabb szintre pörgetni. Ez egy életmód, nem egy dolgozat amin mindig meg kell felelni.

#13 Sérülés

Nyilvánvaló, hogy senki nem akar szándékosan lesérülni, ellene viszont egy kis odafigyeléssel tudunk tenni. Melegítsünk be edzés előtt, nyújtsunk edzés után, lássuk el a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal, fogyasszunk elegendő fehérjét az izomregenerációhoz, igyunk kellő mennyiségű folyadékot a hidratáltsághoz és hagyjuk otthon az egónkat.

#14 Bankrablás

Egészséges életmódot folytatni nem is annyira költséges, mint elsőre gondolnánk. Sokan ott hibáznak, hogy amikor elmennek vásárolni, mindent megvesznek, amit meglátnak, s megkívánnak. Törekedjünk csak azt a bevásárlókosarunkba tenni, amire szükségünk van, egyrészt rá fogunk jönni, hogy így egy megfizethető életstílusról van szó, másrészt nem vesszük meg a sok száz fölösleges kalóriát tartalmazó édességeket, nasikat. A pénztárcánkkal egyidejűleg mi is meg fogjuk köszönni, amikor nem kell plusz órákat a futópadon izzadnunk, csak azért, mert akkor jó ötletnek tűnt az a cukros sütemény.

OLVASD EL EZEKET IS:

Edzés

Új év – új én? | Hogyan tűzzünk ki reális célokat?

Itt az új év, és mindenki egy új „én”-t szeretne. Megfogadjuk, hogy változtatunk magunkon, a viselkedésünkön, a testünkön és a szokásainkon. Hányan akarnak ilyenkor leszokni a dohányzásról! Hány ember kezdi a diétáját január 2-án (ugye elsején próbálják összeszedni magukat a szilveszter után)?

Edzés

Sérülés megelőzés: hogyan válasszunk cipőt?

Súlyzós edzések folyamán, ha nem kényelmes ruhában edzünk és folyton igazítani kell, kizökkenthet a koncentrációból. De, ami a legfontosabb, az öltözködést illetően, hogy a sportoláshoz megfelelő cipőt válasszunk! Ez nagyon sok sérüléstől menthet meg minket!

https://www.myprotein.com/thezone/nutrition/13-things-a-fitness-enthusiast-avoids/

Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
Fazekas Dániel profiljának megtekintése
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.
myprotein