2FOR1 AKCIÓ RENGETEG SNACK TERMÉKRE | KLIKK

Üdvözöljük Az Öltözőben.
Egy központ, amely segít, hogy erőt adjon a testének és megerősítse az elméjét.

Amikor edzünk, a hatások nem csak fizikaiak: a mentális egészségünk is profitál belőle. Már napi 30 perc testmozgás is segíthet a stresszoldásban és a hangulat javításában! Csatlakozzon hozzánk az Öltözőben és fedezd fel a Myprotein tippjeit és trükkjeit, amelyek segíthetnek aktiválni a mentális erejét.

Mentális Egészség Központ

Nézze meg blogunkban további tanácsokért arról, hogy hogyan vigyázzon mentális egészségére

GY.I.K.
Fontos, hogy gondoskodjon önmagáról, és vigyázzon az egészségére, de előfordul, hogy vannak megválaszolatlan kérdések.
Így mi most összeszedtünk néhány kérdést a mentális egészség kapcsán, amely segíthet.

4-ből 1 ember küzdött már lelki problémával élete során. (Forrás: World Health Report, WHO, Geneva, 2001).

Éppen ezért is fontos, hogy megnyíljon, és megszólítson másokat a témában, ha foglalkoztatja valami, hiszen nagy az esély, hogy más is hasonló gondokkal és aggodalmakkal küzd meg.

A legfontosabb, hogy beszéljen valakivel, akiben megbízik. Ez lehet akár egy barát, családtag, kolléga, orvos vagy lelkisegély szolgálat.

Hasznos lehet továbbá, ha információt gyűjt azzal kapcsolatban, amit tapasztal. Ez segíthet, hogy eligazodjon a problémán, és elkezdjen segítséget keresni.

Ez nagyban függ a vele való kapcsolatától. Kezdetnek sokat jelent, ha a támogatásáról biztosítja, illetve tudatja vele, hogy szívesen beszélget vele és meghallgatja, ha szeretné. Ezen kívül kedvesen felhívhatja rá a figyelmét, hogy forduljon megfelelően képzett szakemberhez segítségért.

  • Ápolja kapcsolatait! Ossza meg érzelmeit, és kérjen segítséget! –Nincs is jobb annál, mint amikor szemtől szembe leül valakivel, és őszintén beszélgetnek arról, hogyan is érzik magukat. Erre azonban nem mindig van lehetőség.

Szóval, igyekezzen ápolni kapcsolatait, akár barátokról, családról vagy kollégákról van szó! Próbálja meg felhívni őket, e-mailt vagy üzenetet küldeni nekik, vagy chateljen velük online.

Maradjon őszinte, különösen akkor, hogy éppen nehéz időszakon megy keresztül! Ha beszél az érzelmeiről, az segíthet mentális egészségének megőrzésében, valamint megkönnyíti, ha segítséget kell kérnie.

Léteznek helyi szakmai szervezetek is, ha éppen úgy érezné, hogy sem barát, sem családtag előtt nem tud megnyílni.


  • Maradjon aktív! –A rendszeres testmozgás nagyban elősegítheti lelki egészségének megőrzését, hiszen minden létfontosságú szerv egészségét segíti, így beleértve az agyat is. Az edzések segítenek továbbá az alvásban is és a napközbeni koncentrációban, valamint erősítik az önbizalmat is. Így máris jobban érezheti magát.


  • Étkezzen egészségesen! –Mint minden más szervnek, így az agynak is egészséges, kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, annak érdekében, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson az egészséges működés érdekében. Tartsa észben, hogy az az étrend, ami a fizikai jólétet segíti elő, az jót tesz a mentális egészségének is.


  • Mértékkel fogyasszon alkoholt! –Gyakran iszunk alkoholt különböző indokkal: ünneplés vagy egy baráti összejövetel alkalmával. Néhányan közülünk azonban hangulati állapotunk miatt isznak, vagy szorongás és magány miatt. Ennek hatása azonban csak rövid időre szól, és egyáltalán nem jó mód arra, hogy érzelmeit kezelje.

Amint elmúlik az alkohol hatása, csak rosszabbul érzi magát amiatt, ahogy az alkohol az agyára és a testére hatást gyakorolt.


  • Tartson szünetet! –Akár egy ötperces szünetről van szó a konyha takarítása közben, akár egy sétáról vagy egy hétvégi barangolásról, mindannyiunknak szüksége van egy kis énidőre.


  • Végezzen valami olyasmit, amit szeret! –Mindannyian szeretünk valamit csinálni. Vagy szeretünk bizonyos tevékenységekben elmerülni. Vagy esetleg van valami, amit még régebben szeretett végezni?

Bármi is az, ha jól érzi magát közben, az segíthet a stressz legyőzésében. Továbbá nagy az esély, hogy jó is abban, amit csinál, így még az önbizalma is nőhet általa.


  • Fogadja el önmagát! –Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint csinálni. Így szeretnénk arra emlékeztetni, hogy mindannyian különbözünk. Nincs még egy olyan ember, mint Ön. Egy egyedi teremtésről van szó. És sokkal egészségesebb elfogadni önmagát, mint azt kívánni, hogy bárcsak valaki más lenne.

Ha jól érzi magát a bőrében, nőhet az önbizalma, hogy új készségekre tegyen szert, új helyeket látogasson meg, és új barátokat szerezzen. Az önbizalom pedig segít akkor, amikor az élet nehéz fordulatot vesz.

· Tartsa a kapcsolatot barátokkal és családdal!

· Maradjon aktív, táplálkozzon egészségesen és kiegyensúlyozottan!

· Számítson rá előre, hogy nehéz időszak elé néz, és sajátítson el stresszkezelő technikákat!

· Igyekezzen nem aggódni vagy elővetíteni bármit a járvánnyal kapcsolatban, valamint bizonyosodjon meg róla, hogy hiteles forrásokból tájékozódik!