Ugrás a fő tartalomra
Edzés

5 módszer a stresszmentes élethez

5 módszer a stresszmentes élethez
Lauren Dawes
Író és szakértő4 év Ago
Lauren Dawes profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

Rohanó világunkban a stressz már szinte a mindennapok részévé vált. Olyannyira, hogy egy, a Mental Health Foundation által szervezett 2018-as online kutatás szerint az előző évben az emberek mintegy 74%-a gondolta úgy, hogy nem képes megbirkózni vele.

Egy másik 2018-as tanulmány, melyet a Health and Safety Executive készített, így fogalmaz:

 

„Nagy-Britanniában első helyen áll a munkahelyi stressz a rossz általános egészséget és különböző betegségeket kiváltó okok között.”1

 

Úgyhogy biztosan nem mi vagyunk az egyetlenek, akik úgy érzik, hogy „ez egy kicsit sok volt mára” – azonban számos mód van rá, hogy némileg csökkentsük a ránk nehezedő nyomást.

1.    Mozogjunk!

A feszültség levezetésére a legegyszerűbb és legismertebb megoldás nem más, mint a testmozgás. Segít kiereszteni a fáradt gőzt, és fokozza a boldogság hormonok, az endorfinok termelését. Megannyi kutatás eredménye az, hogy a magas intenzitású aerobik mozgás különösen fokozott hatással van a mentális egészségre és a jó közérzetre.2

Szóval bármennyire is csábít bennünket az ágy egy hosszú nap után, minden bizonnyal jobban tesszük, ha összekapjuk magunkat, és az edzőterem felé vesszük az irányt.

2.    Digitális detox

Hányszor kaptuk már magunkat azon, hogy éppen a munkával kapcsolatos e-maileket csekkoljuk munkaidőn kívül? Vagy, ami még rosszabb: hányszor frissítettük újra és újra az Instagrammot, hogy válogathassunk az álmainkból már jól ismert nyaralási célpontjaink között, amihez egy ahhoz illő, szinte elérhetetlen nyári forma tartozik?

Ha már amúgy is padlón vagyunk, nem a közösségi média lesz a megfelelő választás, hogy felkeljünk onnan. Hiába tudjuk, hogy nem igazán tükrözi a valóvilágot, mégis nehéz nem összehasonlítani a jelenlegi helyzetünket a képeken látható felhőtlen boldogsággal, amit kb. az összes tartalom sugall.

Tegyünk jót magunkkal, és kapcsoljuk ki azt a képernyőt!

digitális detox

3.    Menjünk, sétáljunk egyet!

Ez tulajdonképpen az első két pont kombinációja, de ez a legegyszerűbb, ha már torkig vagyunk, és szeretnénk kiszellőztetni a fejünket. Ha felbosszantott az utolsó email, amit a „kedvenc” munkatársunk intézett felénk, vagy egy újabb unalmas megbeszélésen vagyunk túl… mentsük ki magunkat abból a környezetből, és hagyjunk szabad teret a gondolatainknak és időt, hogy megnyugodhassunk. Vegyünk pár mély, friss levegőt, hogy tiszta fejjel ülhessünk vissza az asztalunkhoz. Így tudunk majd a fontosabb dolgokra koncentrálni, és nem idegeskedünk majd azon, amin valójában nem is érdemes.

Hmm… Már nem is akarjuk senkinek a fejét leharapni.

a séta jótékony hatása

4.    Család és barátok

Ne váljunk időzített bombává azzal, hogy magunkban tartjuk a feszültséget okozó, rossz gondolatokat. Mindannyian azt szeretnénk, ha a barátaink és a családtagjaink megbíznának bennünk, és elmondaná nekünk, ha valami bántaná őket. Ez általában fordítva is igaz, ezért ne féljünk a hozzánk legközelebb álló személyekkel megosztani a problémáinkat, hiszen ők mellettünk vannak, hogy meghallgassanak és támogassanak minket – de ehhez az kell, hogy ismerjék a problémáinkat.

Ha mégis úgy érezzük, hogy a családunk vagy a barátaink nem a megfelelő személyek erre -mert mondjuk éppen ők a probléma forrásai is, akkor sincs semmi gond, ezért vannak a szakemberek -már akár a munkahelyünk HR-osztályán is-, akik arra képezték ki magukat, hogy az emberek problémáit meghallgassák, és segítsenek is nekik megoldani azokat, legyenek akármekkorák is ezek.

Egy megosztott probléma, már csak fél probléma, ne feledjük!

Semmivel nem kell egyedül megbirkóznunk!

család és barátok szerepe

5.    Készítsünk listát napi tennivalóinkról!

Ismerős a helyzet, hogy annyi teendő lebeg a szemünk előtt, hogy magunk sem tudjuk, hogy hogyan kezdjünk neki? Ezért csak ülünk tanácstalanul, és nem történik semmi. Nagy valószínűséggel ez a legkevésbé hatékony módszer a problémáink kezelésére, mégis szinte biztos, hogy mindannyian követtük már el ezt a hibát.

Ahelyett, hogy teljesen elvesznénk a teendőinkben, és belekerülnénk a nem kívánt stresszes helyzetekbe, vethetnénk egy pillantást is egy „ napi teendőim” listára. Sokkal átláthatóbb lenne, nem igaz?

Nagyon hasznos eszköz, hogy ne feledkezzünk meg a prioritást élvező teendőinkről. Sokan szeretik határidő szerinti sorrendbe rendezni a tennivalókat, ilyenkor az kerül az első helyre, amelyikkel legkorábban kell végeznünk. De van, hogy fontossági sorrend szerint kerülnek felsorolásra a különböző elfoglaltságok – pl.: „dolgok, amiket ma meg kell csinálnom; amiket ma meg kellene csinálnom; amiket hamarosan szeretnék megcsinálni.”

Válasszuk azt, amelyik a legjobban illik hozzánk, és elégedett mosollyal húzogathatjuk ki az elvégzett teendőinket, amikkel már nem lesz több gondunk.

lista a napi tennivalókró

 

Kipróbáltad mind az 5 stresszmentesítő módszert, de továbbra sem lettél kiegyensúlyozottabb?Lehet, hogy jót tenne szakember vagy orvos segítségét is igénybe venni.

 

  1. Health and Safety Executive. (2017). Work-related stress, depression or anxiety statistics in Great Britain 2017.
  2. Norris, R., Carroll, D., & Cochrane, R. (1992). The effects of physical activity and exercise training on psychological stress and well-being in an adolescent population. Journal of psychosomatic research, 36(1), 55-65.
Lauren Dawes
Író és szakértő
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Lauren Angol irodalom szakon végzett. Mindig is szerette az úszást, az elmúlt években fedezte fel a súlyzós edzésben rejlő lehetőségeket és sokat szeretne fejlődni még a heti hot jóga óriáin is.

Hétvégén szeret főzni és szívesen kipróbál új recepteket lakótársaival - különösen azért, hogy le tudja magáról rázni a berögzött egyetemista szokásokat, hogy gyorsan elkészíthető, túlélő tésztákon él. Ezen felül határozottan hiszi, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt az edzőterem és a szórakozás között.

Tapasztalatáról megtudhatsz többet itt.

myprotein