Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Hogyan válasszak fehérjét? | Fehérjepor fajták

Hogyan válasszak fehérjét? | Fehérjepor fajták
Ádám Norbert
Szerkesztő és minősített személyi edző6 év Ago
Ádám Norbert profiljának megtekintése

Ha végigpörgetjük a Myprotein honlapját azt láthatjuk, hogy rengeteg féle, fajta fehérje van. Ha Te is érezted már úgy, hogy nem tudsz választani, nem tudod eldönteni, hogy melyik lenne jó, akkor most itt egy kis segítség, amivel el tudsz indulni!

Hogyan válasszunk fehérjét, milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Első felosztásban 2 nagy csoportot érdemes elkülöníteni: növényi és állati fehérjéket. Ha az ember vegán, választhat nyugodtan növényi fehérjét, ha nem vegán, akkor viszont állati fehérje kell!

Az állati eredetű fehérjén belül is van rengeteg típus:
  1. tejalapú fehérjék: tejsavó, kazein.
  2. marhafehérjék.
  3. tojásfehérjék.
Másképp is szét lehet választani a dolgokat:
  1. gyors felszívódású
  2. lassú felszívódású

És akkor vannak egy komponensű (pl. csak tejsavó) és kevert fehérjék (pl. tejsavó+kazein).

Egyenlőre, azt gondolom, hogy csak még jobban sikerült megkavarni a dolgokat. Viszont az alapján, hogy mi az ember célja, mit sportol, illetve mire szeretné használni a fehérjét (edzés után, édesség helyett, stb.) lehet szűkíteni a kört. Lássuk most ezt!

Első lépés:

Elsőnek érdemes átgondolni, hogy van-e valami allergiánkvagy intoleranciánk – és ennek megfelelően szűkíteni a kört. A következő kérdések ebben segítenek:

  1. Növényi vagy állati fehérjét szeretnél? (Ha növényit akkor érdemes akár kevert fehérjét választani pl. Vegan Blend)
  2. Van-e tejfehérje allergiád?
    • Ha van, akkor a tejsavó és a kazein kizárva.
    • Maradnak a tojás és marha fehérjék.
  3. Van-e tojás allergiád?
    • Ha van, tojásfehérjék kizárva.
    • Tejfehérjék és marhafehérje marad.
  4. Laktóz érzékeny vagy?
    • Figyelj, hogy a termék laktóz mentes legyen! (Ez nem feltétlenül jelenti a tejalapú fehérjék elhagyását!)
 

Második lépés:

Az előzőek alapján el lehet dönteni, hogy milyen típus fehérjékből tudsz választani. Utána érdemes végig gondolni, hogy miért veszel fehérjeport, mire akarod használni.

Bedtime Extreme
Lássunk néhány opciót:

  1. Heti 2-4 alkalommal edzel és edzés utánra keresel egy gyors italt, amit közvetlenül edzés után megiszol, hogy hazáig kibírd, ahol utána eszel.
    • Válassz egy gyors felszívódású fehérjét:tejsavó vagy marhafehérje, esetleg hidrolizált kazein (PeptoPro)/tejsavó.
  2. A napi fehérjebeviteledet szeretnéd növelni – nem csak edzésnapokon iszol fehérjét.
  3. Heti 4-5 súlyzós edzés, cél az izomtömeg növelése és a testzsír csökkentése.
    • Válassz egy gyors felszívódású fehérjét (tejsavó vagy, ha még jobbat akarsz, akkor hidrolizált kazein/tejsavó), melyet edzés után iszol, emellett estére egy lassú felszívódásút (kazein) vagy kevert fehérjét (tejsavó+kazein).
  4. Diéta – cél az izomtömeg megtartása és a zsír csökkentése.
    • Edzés után továbbra is gyors felszívódású fehérje vagy gyors-lassú keverék (tejsavó+kazein). Edzés előtt és este pedig egy lassú felszívódású (kazein) vagy kevert fehérje (Total Protein). Ha nagyon szigorúak vagyunk, akkor keressük az alacsony vagy épp 0 szénhidráttartalmú fehérjéket (pl. Iso:Pro).
  5. Étkezések helyettesítése, diétában édességek helyett használni.
    • Válasszunk egy finom és telítő fehérjét (lehetőleg valami kevert fehérjét, vagy kazeint) - pl. Protein Smoothie, Impact Diet Whey, Protein Dessert
 Alábbi cikkemből megtudhatod milyen is a tökéletes edzés utáni turmix.

Szerezd be a kiszemelt fehérjepor termékeket 35%-os kedvezménnyel!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

Összefoglalva:

A használt fehérjének mindig követnie kell a funkciót – mire vesszük? Ha pl. szeretnénk napközben magunkkal vinni, és egy étkezést helyettesíteni vele, vagy egy hosszú utazás alatt szeretnénk biztosítani, hogy az izmaink megfelelő mennyiségű aminosavat kapjanak – akkor nem a tejsavó/marhafehérje a legjobb megoldás. Miért? Mert gyorsan felszívódik és eltűnik a gyomorból – és 30-45 perc múlva már éhesek is vagyunk. Ilyenkor használjunk kazeint, vagy kazein-tejsavó/marha keveréket. Edzés után, amikor úgyis készülünk egy nagy étkezésre, azonban kifejezetten ideális a tejsavó rövid „tranzit ideje”.

Ha nem vagyunk komoly sportolók, csak a diétába keresünk valami édesség helyettesítőt, akkor pedig az egyik elsődleges szempont az íz élmény – és az, hogy lehetőleg eltelítsen minket.

Ne felejtsd, a PROTEINBLOG kóddal 35%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a fehérjepor lista oldalon található bármely terméket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Ádám Norbert
Szerkesztő és minősített személyi edző
Ádám Norbert profiljának megtekintése
Ádám Norbert írónk okleveles vegyészmérnök, MSc diplomáját orvosi/molekuláris Biotechnológiából szerezte, mindemellett minősített IFBB személyi edző. Szakterületei a táplálkozás tudomány, rezisztencia edzés és az étrend-kiegészítők témaköre, mindezt bizonyítékon és kutatásokon alapuló megközelítéssel. Norbert a Men’s Health Hungary állandó szerzője, illetve saját blogján is megosztja tudását a nagyérdeművel. Személyi edzőként a Flex Gym-ben találod meg Budapesten. Nagy hangsúlyt fektet az önképzésre és ismeretei frissítésére. Az egyetemen szerzett tudását és a tudomány iránti szenvedélyét most a sportban kamatoztatja. Norbertről és tevékenységéről itt tudhatsz meg többet: https://www.linkedin.com/in/norbert-ádám-645a5515a és Facebook-on: https://www.facebook.com/adamperformance. Egész életében sportolt – 16 évet karatézott és 2 évet thai boxolt. 19 éves korában váltott a súlyzós edzés irányába, amit azóta is űz. Edzéseken jó ideje a maximális erő fejlesztése és egy kiemelkedő fizikum felépítése a célja.
myprotein