Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Mi az a maltodextrin? Biztonságos? | Előnyei, veszélyei

Mi az a maltodextrin? Biztonságos? | Előnyei, veszélyei
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző3 év Ago
Liam Agnew profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

A maltodextrin használatából nagyon sokat profitálhatunk, ha teljesítményünk növelése a cél, vagy ha egy kis extra energiára van szükségünk, hogy átküzdjük magunkat egy olyan időszakon, amikor úgy érezzük, hogy megálltunk a fejlődésben.

Nem tudjuk, hogy mi ez, vagy hogy mit is kezdjünk ezzel a táplálékkiegészítővel? Olvassuk hát el ezt a cikket, amelyben az előnyeiről, a helyes adagolásáról, más népszerű kiegészítőkkel való összehasonlításáról és az esetleges veszélyeiről írtunk részletekbe menően.

maltodextrin

Milyen előnyei vannak a maltodextrinnek?

Fitnesz rajongók! – ezért vagyunk most itt. A maltodextrin fő előnye, hogy nagyszerű energiaforrásként szolgál, amikor arra szükségünk van – hiszen sok, gyorsan felszívódó kalóriáról beszélünk. Tehát, amikor a robbanékony erőnkön, vagy vetkőző sorozatokkal dolgozunk, és úgy érezzük, hogy az energiaszintünk szinte már-már nullára csökkent, a maltodextrint tartalmazó étrend-kiegészítők és sportitalok lesznek a legjobb barátaink.

A maltodextrin gyorsan emészthető cukor. Minden grammja 4 kalóriát biztosít számunkra, és mivel nagyon könnyen felszívódik, azonnali energiát ad, ez pedig a legtöbb esetben különösen hasznos a testépítőknek és súlyemelőknek. Amikor az energiaszintünk zuhanni kezd, a maltodextrin segít visszatölteni még arra az „extra kemény” utolsó sorozatra is.

A maltodextrin nagy segítség az állóképesség növelésében is, hiszen lehetővé teszi, hogy tovább bírjuk a hosszabb kardio vagy akár HIIT edzéseinket is.

A másik kulcsfontosságú előnye, hogy segíti a regenerációt a magas intenzitású edzések után.

Adagolása

Annak érdekében, hogy testünk helyreállhasson a következő edzésig, és ismét magas színvonalon teljesítsünk, fontos visszatöltenünk a kimerült glikogénkészleteinket. Minél gyorsabban tudjuk ezt feltölteni, annál gyorsabban áll helyre a szervezetünk.

A glikogén-visszatöltési arány maximalizálása érdekében a 90 percnél hosszabb, nagy intenzitású edzés után azt javasoljuk, hogy a regenerálódás időszakának az első 4 órájában, óránként fogyasszunk testtömeg kg-onként 1-1,2 g magas glikémiás indexű szénhidrátot (pl. Maltodextrint).

Az, hogy kövessük-e ezt az ajánlást, függ az edzés intenzitásától és időtartamától, valamint attól, hogy mennyi idő telik el a következő edzésig.

Melyek a veszélyei?

A maltodextrin fő kockázata összefügg a legfőbb előnyével: mégpedig az, hogy az bizony sok cukor – és ráadásul nagyon gyorsan! A maltodextrin magas glikémiás indexű (GI), ami azt jelenti, hogy jelentősen megemelheti a vércukorszintet. Biztonságos a nagyon kis mennyiségben történő fogyasztása, de ha bármilyen kockázatot érzünk, mindig forduljunk erre specializálódott szakemberhez!

Bárki, aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, a maltodextrint a napi szénhidrátbevitel részének kell tekinteni.

Kutatások bizonyítják azt is, hogy a maltodextrin fogyasztása befolyásolhatja a bélbaktériumok arányát. Az egészségtelen bélrendszer számos problémát okozhat, ezért ezt is figyelembe kell venni a maltodextrin fogyasztása során.

Maltodextrin vs. Dextróz

A maltodextrin és a dextróz egyaránt szénhidrát-kiegészítők, amelyek por formájában kaphatók. Mindkét étrend-kiegészítőt megtaláljuk a különböző tömegnövelés és regenerálódás elősegítésére szolgáló „turmixokban”.

Noha sok tulajdonságuk közös, a dextróz egyszerűbb formájú cukor. A testünknek nem szükséges annyira lebontania, hogy energiához jusson, mint a maltodextrint. A maltodextrin egy sor glükózmolekulát tartalmaz, amely könnyen lebontható, de nem olyan gyorsan, mint a dextróz.

A maltodextrin cukor?

Igen, a maltodextrin egy természetben előforduló cukor, és a növényi keményítőkben találjuk meg.

Vannak-e természetes maltodextrin-források?

Mivel a maltodextrin nem természetesen előforduló cukor (növényi keményítőkből származik), ezért nincsenek közvetlen természetes forrásai.

Élelmiszerek, amelyek tipikusan tartalmaznak maltodextrint: a szénsavas üdítők, az édességek és a gabonapelyhek.

GYIK

Mi az a maltodextrin?

A maltodextrin életútja rizs-, kukorica-, búza- vagy burgonyakeményítőként kezdődik, amelyet megfőznek, majd enzimeket, illetve különféle savakat adnak hozzá. Ezután marad hátra az oldható maltodextrin por.

Milyen előnyei vannak?

A maltodextrin nagyszerű energiaforrás, mivel ez egy gyorsan felszívódó cukor, amelynek minden grammja 4 kalóriát tartalmaz. Előnyös mind a robbanékony erőkifejtés, mind az állóképesség növelése szempontjából. A glikogén-utánpótlás sebességének növelésével a regenerálódást is elősegíti.

Milyen veszélyekkel jár?

A maltodextrin magas glikémiás indexszel rendelkezik, ezért hirtelen emelkedést okozhat a vércukorszintben, ami némelyikünk számára problémát jelenthet! Emellett problémákat okozhat még akkor is, ha emésztési problémákkal küzdünk, mivel megváltoztathatja a bélbaktériumok mennyiségét.

Mi a különbség a maltodextrin és a dextróz között?

A dextróz egyszerűbb cukor, mint a maltodextrin, ami azt jelenti, hogy gyorsabban bomlik le a szervezetben, mint a maltodextrin.

A maltodextrin gluténmentes?

Igen! A maltodextrin teljesen gluténmentes.

Jegyezzük meg!

A maltodextrin egy vízben oldódó, vegán, gyorsan felszívódó keményítő, amelyre komoly energia utánpótlásként számíthatunk, amikor csak szükségünk van rá. Különösen hasznos azoknak a testépítőknek, akiknek extra energiára van szükségük ahhoz, hogy kellő erőt gyűjtsenek az utolsó, legnehezebb sorozatukhoz.

Viszont a tulajdonságaiból adódóan, a maltodextrin megemelheti a vércukorszintet, ezért ha bármilyen kockázatot érzünk a fogyasztásával kapcsolatban, akkor először kérjük ki szakorvos véleményét a szedését illetően!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Burke, L., van Loon, L. and Hawley, J., 2017. Postexercise muscle glycogen resynthesis in humans.Journal of Applied Physiology, 122(5), pp.1055-1067. 
  1. Nickerson, K. and McDonald, C., 2012. Crohn’s Disease-Associated Adherent-Invasive Escherichia coli Adhesion Is Enhanced by Exposure to the Ubiquitous Dietary Polysaccharide Maltodextrin.PLoSONE, 7(12), p.e52132.
  1. Chassaing, B.andDarfeuille–Michaud, A., 2011. The Commensal Microbiota and Enteropathogens in the Pathogenesis of Inflammatory Bowel Diseases. Gastroenterology, 140(6), pp.1720-1728.e3. 
Liam Agnew
Sportdietetikus és személyi edző
Liam Agnew profiljának megtekintése

Liam igazolt sportdietetikus a Nemzetközi Táplálkozási Társaságnál, és bejegyzésre került a Brit Dietetikus Szövetség sport és edzés táplálkozással foglalkozó nyilvántartásába. Sport és a testmozgás tudományában szerzett BSC diplomát, majd, ISSN diplomát alkalmazott sport és edzés dietetika szakon.

Liam tapasztalt személyi edző, segít az embereknek gyakorlatias, bizonyítékkal alátámasztott edzés és táplálkozási tanácsaival, hogy elérjék egészségügyi és fitnesz céljaikat.

Szabadidejében Liam számos erőemelő versenyen vett már részt, szereti a hegyi sétákat, a focit és a konyhai receptgyűjteményének bővítését. Liam tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein